menu

Two Thousand Maniacs! (1964)

mijn stem
2,59 (78)
78 stemmen

Verenigde Staten
Horror
87 minuten

geregisseerd door Herschell Gordon Lewis
met William Kerwin, Connie Mason en Jeffrey Allen

De inwoners van het dorpje Pleasant Valley lokken zes toeristen naar hun dorp, zogenaamd om aan een paar ludieke festiviteiten deel te nemen. Als één van de toeristen tijdens een viering echter ritueel wordt geofferd, ontdekken de anderen dat er iets niet pluis is en proberen te ontsnappen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=wqHO1XUmqig

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Z'n tijd ver vooruit. Erg coole muziek. Totally coole shit.

Derkje
Lewis ging in zijn tijd al ver voorbij de grenzen van het smakelijke, en daar rolde deze vermakelijke prent uit. De acteurs zijn weer waardeloos, maar de executies uiterst creatief. Een 2,5

avatar van mikey
2,5
Smakeloze film en dat is een pluspunt. verder erg amateuristisch.

avatar van Halcyon
Zoals verwacht zo fout als maar zijn kan. Films als deze kan je uiteraard niet goed noemen, maar het is de overdaad aan gore en het brakke acteren dat het oeuvre van Lewis zo interessant maakt. Desalniettemin was er in deze film weinig van dat alles te merken, waardoor het leuke eraf is. Spijtig...

avatar van Rianneke_Dan
0,5
Vond dit echt bagger, oke het is de bedoeling dat het fout is, maar bij deze film kon ik dat niet eens waarderen.
Het was gewoon saai, en niet interessant.
Ik moet zeggen dat ik de remake ook niet geweldig vind, maar dit is nog erger.

0,5*

avatar van Naomi Watts
2,0
Bij Lewis staat bekend om zijn overkill aan gore maar dat is in TTM niet te merken. Ik ben wel een fan van campy cult pieces maar met deze film sloeg i kde plank wel wat mis. Aangezien ik de remake ook gezien heb kan ik zonder twijfel zeggen dat de remake Two Thousand Maniacs op elk vlak aftroeft. 3*

avatar van Toon1
4,0
Herschell Gordon Lewis' opvolger van het befaamde "Blood Feast", is een zowaar nog betere film dan zijn voorganger. In "Two Thousand Maniacs!" wordt een groep Yankees naar een dorpje (in het zuiden van de VS, met echte stereotypische inwoners) gelokt, en ritueel geofferd.
Een film die zijn tijd ver vooruit is, hilarisch en zelfs feel-good (ondanks de gore bedoelingen). De film blijft zeer amateuristisch, maar het acteerwerk is er ten opzichte van "Blood Feast" zowaar op vooruit gegaan!
"Two Thousand Maniacs!" moet toch wel de schokkendste film van zijn tijd geweest zijn. Niet te missen voor al wie genoten heeft van "Blood Feast"!

avatar van bioscoopzaal
1,0
Prachtige exploitation-rommel met een aantal geweldige gore-momenten, creatieve sterfscènes, melige countrymuziek en gepast waardeloze acteerprestaties. Het is natuurlijk allemaal erg amateuristisch, maar net daarom ook enorm charmant. En gelukkig verveelt het geen seconde.

1 welverdiende ster.

avatar van maurice74
2,0
Heb deze met Blood Feast en de importbox van Herschell Gordon Lewis (6 van dit soort films!) aangeschaft. In het ergste geval is er geen doorkomen aan met deze ranzige pulp. Maar dit is toch wel een van de geinige films, hoewel ik er niet om zou lachen als ik een hillbilly was.

0,5
Wat een belachelijke film! IK weiger hier woorden aan vuil te maken...

avatar van Boeikens
3,0
Na Blood Feast deed Lewis op gebied van gore zelfs nog beter met 2000 Maniacs. In 1964 waren zulke films alles behalve normaal. Dat men, 42 jaar later, met 2001 Maniacs een remake maakt bewijst dat deze film toen reeds, op horrorgebied een prachtwerk was. Deze film had ook niet de bedoeling de kijker met prachtig acteerwerk en filmline te boeien!

3*

avatar van Ithildin
2,5
Mooi ook dat er geadverteerd wordt met een schaars geklede, vastgebonden Shelby Livingston. Iemand die scene teruggevonden in de film?

avatar van dutchtuga
3,0
Lewis bewijst hier weer eens een pionier in het horrorgenre te zijn. Is pas de tweede film van hem die ik zie (shame on me) maar het is al meer dan duidelijk dat Lewis de godfather van de gore is. Een inspirator voor velen in het horrorgenre en iemand die waarschijnlijk heel veel deuren geopend heeft. Ook in het geval van Two Thousand Maniacs. Hoe erg ik The Texas Chainsaw Massacre ook waardeer, Two Thousand Maniacs is volgens mij de eerste horrorfilm met het 'detour' concept en maffe hillbillies. Een gegeven dat ontzettend veel is gebruikt na deze film en door TCM en Deliverance groot is gemaakt.
De film zelf is erg cheesy en daardoor op momenten erg amusant. De theme song is een geweldig country nummertje (door Lewis geschreven ook) en over de rest valt weinig te zeggen behalve dat het op camp gebied prima te pruimen is.
3*

avatar van Scarecrow
2,5
Two Thousand Maniacs is een erg matige maar tevens vermakelijke horror, die een betere remake kent.

Laat ik beginnen met (het grove schandaal? mhaw) dat ik eerst de remake heb gezien. Ook die had mindere punten maar over het algemeen vind ik het een heerlijke horrorkomedie. Ik kon er in ieder geval prima om lachen en ze deden niet zuinig met (creatieve) moorden, lekkere gore scenes, incorrecte grappen en leuke actrices. Zelfs horroricoon Englund werd aangetrokken voor de remake, en alhoewel het verhaal niet veel gewijzigd is ten opzichte van dit origineel, vond ik het wel een betere (leukere, vlottere) film.

Dat ligt voornamelijk aan het feit dat deze film nu toch echt wel gedateerd is. Ik hou ook van oudere horror, en het hoeft echt niet allemaal goor te zijn. Toch was dat bij deze film denk ik de voornaamste 'trekpleister' om het zo maar te zeggen (met de actrice's dan, maar die zeggen mij persoonlijk niet veel verder) maar dat is tegen deze tijd toch echt wel uit de tijd. Het bloed is te rood, het acteerwerk erbij te nep, de effecten te lelijk. Alhoewel dit wel bijdraagt bij het cheesy niveau natuurlijk. Bovendien is het jammer dat de gore erin zo relatief weinig is. O, er komen er een stuk of 4 in voor (welke we vaak trouwens beter zagen in de remake!) maar t.o.v. de rest van de film (waarin verder feitelijk weinig gebeurd) is dat toch wat weinig. Wel erg leuk was het tonrollen, lekker creatief.

Wat betreft humor doet deze film ook onder aan de remake, alhoewel ik vaak genoeg een glimlach op mijn gezicht heb gehad. Dat lag voornamelijk aan de muziek. Die vond ik in deze film wel geniaal (in de remake ook, maar hier voelde het nog fijner op zijn plaats). Een paar hillebillies die een snel deuntje tokkelen op hun gitaar met een fantastische tekst eronder droeg zeker sterk bij aan de sfeer van film. Uiteraard samen met de burgemeester en de 'femme fatale' in de film (ik bedoel inderdaad die bruinharige stoot met blote schouders). Jammer dat de rest van de decors vaak zo goedkoop aanvoelden, en niet erg bijdroegen aan de sfeer. Ik vond dat het stadje in de remake toch wat meer een ongemakkelijk gevoel wist op te leggen, evenals de bewoners van het dorpje. In de remake hadden ze een leuk uitgewerkt karakter of rare karakterstrekjes of eigenschappen, hier liep wel een zooitje ongeregeld rond maar echt raar waren ze niet. Wel bedriegend en met een steekje los, maar ze leken een stuk 'slomer' 'minder creatief' 'ongezelliger' (ja echt ) en gingen minder 'voor je leven'. Ik snap dat de omschrijving niet voldoet, maar deze mensen misten iets (wat ze gedeeltelik dan wel compenseerden met hun leuke muziek, dat dan weer wel).

Al met al houd je de slechte film over die je verwachtte, die voor mij helaas wel wat minder leuk was dan verwacht. Ik had meer humor en meer gore verwacht, en dat zat er niet in. Wel leuke muziek, een femme fatale en een vreemde sfeer, dat zo de film samen met de cheesy paar moorden die er wel in zaten leuk houden. Toch vind ik de remake stukken leuker. Ik geef 2,5*

avatar van moviemike
3,0
Een film die toen zijn tijd ver vooruit was. Een absurd verhaal, voor liefhebbers nog een steeds een vermakelijk stukje horror!

3*

avatar van AGE-411
Urbanus heeft dit gaan zien toen em 16 was, en een trauma van opgelopen. (zei ie net op TV)

2,0
Ben in slaap gevallen!

avatar van Drs. DAJA
3,0
Natuurlijk een hoogstamateuristisch bralwerk maar Herschell Lewis Gordon weet er met een dosis gore toch nog weer wat vermakelijks van te maken. Ik vond Blood Feast overigens net een stukje charmanter en effectiefer. Zit hem waarschijnlijk in het heerlijk overdadige personage en de kortere speelduur (want deze film is te lang). De dialogen waren overigens erbarmelijk (hoe vaak kun je "Special guests" zeggen? en dat accents is afschuwelijk. Was wel erg gecharmeerd van de opener met dat "the South's gonna rise again". Een degelijke en prettig overdreven setting van de locatie zijn toch grote veroorzakers van een lekkere sfeer. Two Thousand Maniacs! is goed te doen.

avatar van movie acteurs
3,0
Leuk filmpje best wel. Lekker wat gore effecten. Goed slecht deze humoristische horror prent van Lewis. Lekker overdreven, bloederig en fout. Voor de rest ook wel cool en het verhaaltje ging wel. Amusant/cheesy horror werk van Lewis met ook een goede sfeer erbij. Gewoon een geinig (maar natuurlijk wel amateurisch) horror filmpje voor een keertje. 3,0.

avatar van Vascago
2,5
Lang niet zo leuk als de remake ondanks enkele geslaagde scenes. Vooral de rol van de burgemeester is in de remake veel beter vertolkt door Robert Englund. De gore was redelijk, maar had nog wel wat meer gemogen. Ook dat was beter verzorgd in de remake. De soundtrack is wel leuk en de sfeer is ook best aardig.

avatar van akira124
0,5
Vreselijk irritant amateuristisch filmpje met in mijn ogen weinig gore en een irritante cast. De soundtrack werkte op mijn zenuwen. Een totale mislukking

avatar van Metalfist
2,5
The South will rise again!

Na het kijken van The Gruesome Twosome had ik me voorgenomen om me niet meer aan de films van Herschell Gordon Lewis te wagen. Voor een jaar of 4 is dat effectief gelukt, maar vorige week had mijn broer tijdens de Nacht van de Wansmaak zich tegoed gedaan aan het bijhorende DVD standje met als resultaat onder andere deze film en Blood Feast, nog zo'n verzinsel van Lewis. De remake had ik in een ver verleden wel eens gezien en ik moet toegeven dat ik hier best wel benieuwd naar was. De Godfather of Gore noemde dit zelf één van zijn favoriete werken en daar moet toch ergens een reden voor zijn.

En eerlijk is eerlijk, Two Thousand Maniacs is op zich nog een vrij verdienstelijke poging en is stukken beter dan het voorgenoemde Gruesome Twosome. Dat neemt niet weg dat Lewis ook hier ruimschoots zijn boekje te buiten gaat qua amateurgehalte. Filmisch voelt dit vaak erg vreemd aan, Lewis slaagt er af en toe ook niet in om de camera stabiel te houden, en het geluid lijkt soms wel onder water te zijn opgenomen. Allemaal erg slecht in ieder geval, maar toch blijft dit typische Hillbilly filmpje wel boeien. Hoewel de gore minder nadrukkelijk aanwezig is, zijn de kills stuk voor stuk wel vermakelijk. Persoonlijke favoriet trouwens is toch wel degene met de ton. Naar het einde toe probeert Lewis er verhaaltechnisch nog iets van te maken door met geesten, legendes en wat weet ik nog allemaal te spelen, maar het zijn eerlijk gezegd vijgen na Pasen. Toch nog wel een vermelding voor die schitterende soundtrack trouwens. Lewis speelde, schreef de tekst en muziek van het Rebel Yell nummer (dat zich vooral tijdens het begin laat horen) zelf, maar ook de toevoeging van The Pleasant Valley Boys is een goede zet geweest. De scènes waar de Yankees worden achtervolgd door een meute onder begeleiding van zo'n heerlijk country muziekje is schitterend.

Qua cast is dit natuurlijk erg pover. Voormalig Playboy playmate van de maand juni in 1963, Connie Mason, bleek toentertijd de bekendste te zijn en mag zich dan ook scharen in het selecte groepje van overlevenden. Het acteerwerk is van een niveau dat je kunt verwachten van een Playboy playmate, maar het schrijnende is dat er voor de rest niemand anders die beter is. Jeffrey Allen maakte blijkbaar wel wat indruk op de regisseur, want voor de rest van zijn carrière zou hij nagenoeg alleen nog maar in films van Lewis spelen. Hoewel Allen een vrij degelijke poging doet als burgemeester Buckman, is hij nadien toch voorbijgestoken door horrorlegende Robert Englund die in de remake zou meespelen.

Een handvol leuke scènes, voornamelijk de kills dan, maar voor de rest toch wel armoede troef. Lewis zal nooit één van mijn favoriete regisseurs worden, maar met Two Thousand Maniacs maakt hij zijn Gruesome Twosome toch wel weer wat goed. Dit is zo'n typische film die leuker wordt wanneer je hem met meerdere mensen kijkt. Benieuwd wat Blood Feast zal geven.

2.5*

avatar van alexspyforever
4,0
Niet dat het veel uitmaakt maar zonder ondertitels was het toch moeilijk te verstaan wat die zuiderlingen allemaal zeiden. Nu goed het gaat hier niet om de dialogen noch om het verhaal of diepgang van de karakters. Dit is vooral een wraakfilmpje waarbij het bloed en gore eerder gematigd blijft, maar dat mij wel uitstekend wist te vermaken. Ik kan het niet precies vatten maar kennelijk bevalt die no nonsense stijl van Lewis mij wel. Veel slashers steken nogal wat tijd in een zekere opbouw en ons de karakters (slachtvee) te leren "kennen" met scènes die er niet toe doen en mij niet kunnen boeien. Niet bij deze jongen dus, he gets on with the show fast and I'm loving it. Leuke background story bij dat dorpje. Net als die andere HG films zeker eentje die ik nog wel zal opzetten.

avatar van joolstein
3,5
Mijn tweede film die ik van Herschell Gordon Lewis zie.(eerste was Blood Feast (1963) En ook deze is prima om te kijken. De films van deze regisseur getuigen meestal niet van goed acteerwerk. Maar toch zijn de verhalen redelijk goed doordacht. Dit keer is het zelfs een heel stadje wat aan het moorden slaat. De kills die we zien zijn best uniek en grappig, helaas zijn het er naar mijn smaak iets te weinig. Snapte alleen het stuk met die lifter en zijn liefje niet. Die gingen meerdere keren op de vlucht om vervolgens toch weer terug naar Pleasant Valley te gaan. Toch me eigen dik vermaakt me de film.

Clapboy
Een van de eerste horrorfilms in zijn soort volgens mij (1964). Aantal toeristen komen terecht in een klein dorpje waar de bewoners gestoord zijn en zich bezighouden met wansmakelijke praktijken. Ze worden er het slachtoffer van de sadistische spelletjes en barbecue van de bevolking.
Zeer vermakelijk en sfeervol filmpje met ook bloederige en harde scenes. Klassieke film die nu nog steeds goed en vermakelijk is om te kijken.

avatar van alexspyforever
4,0
joolstein schreef:
Mijn tweede film die ik van Herschell Gordon Lewis zie.(eerste was Blood Feast (1963) En ook deze is prima om te kijken. De films van deze regisseur getuigen meestal niet van goed acteerwerk. Maar toch zijn de verhalen redelijk goed doordacht. Dit keer is het zelfs een heel stadje wat aan het moorden slaat. De kills die we zien zijn best uniek en grappig, helaas zijn het er naar mijn smaak iets te weinig. Snapte alleen het stuk met die lifter en zijn liefje niet. Die gingen meerdere keren op de vlucht om vervolgens toch weer terug naar Pleasant Valley te gaan. Toch me eigen dik vermaakt me de film.


Je kan voor meer kills de remake/sequel 2001 Maniacs kijken met Robert Englund die de burgemeester speelt. Hoewel Englund een goed acteur is heeft hij niet die uitstraling en overgave van Jeffrey Allen uit het origineel. Het kijken waard maar naar mijn zin iets te veel gemoderniseerd.

avatar van Collins
3,0
Een verhaal waarin een groepje vreemdelingen vast komt te zitten in een vals vriendelijke omgeving heeft vaak een hoog griezelgehalte. Ik hou van dit type vertelling. Zo'n vertelling roept een bepaalde angst op. Het appeleert aan een oergevoel. Een natuurlijk verlangen om te gaan en te staan waar men wil. Een gevoel van leven en vrijheid. Een universeel verlangen dat indien gedwarsboomd een onprettige sensatie oproept. Het oproepen van dat gevoel in een verhaal of in een film maakt dat er bij de lezer of kijker herkenning ontstaat. Hij wordt plaatsvervangend boos of angstig of iets anders. De verbeelding wordt aangesproken. Er kan ingeleefd worden. Zoiets is het, geloof ik. Bij mij dan.
In deze film komt dat gevoel onvoldoende naar voren. De film roept geen ongemakkelijk gevoel op. Bij dat gevoel hoort veel meer duistere en sinistere sfeer dan hier wordt getoond. In deze film is die sfeer ver weg. Het is te luchtig, te kolderiek en te zonnig. Op bepaalde momenten is Benny Hill niet ver weg. Achtervolgingen begeleid door snelle ukelele klanken botsen nogal met de serieuze kills die in een ander gevoelsdeel van de film aan de orde zijn. Een hoop ludieke scènes, de muziek en de overacting verhinderen je om ook maar iets van het horrorgebeuren ernstig op te vatten. Er is teveel jolige overkill en die zit het ontstaan van spanning in de weg.
Desondanks, geen onaardige film. De kills zijn inventief. Er is wat gore. Gezien in het licht van de tijd niet eens onaardig gedaan. En de personages zijn belachelijk maar aangenaam en vermakelijk.
Leuk filmpje, maar ik miste gewoon wat spanning en horror.

avatar van Aazhyd
Het acteerwerk is wel heel bijzonder te noemen. En coole muziek ook nog.

avatar van John Milton
2,0
Yokel. Bumpkin. Redneck. Hick. Hayseed. Yahoo. Hillbilly. Het maakt niet uit hoe je het noemt, en eerlijk of politiek correct is het al evenmin, maar John Milton kan er niet zo goed tegen. Sorry. Zelfs toen als ik als klein jongetje nog geen enkel vooroordeel had over dit soort stereotype zuidelijke kinkels (voor zover ik weet), ergerde ik me direct de tering toen J.W Pepper in beeld kwam in Live and Let Die (1973). Jezus. Doe eens weg die gast?! Herschell Gordon Lewis laat hier zes toeristen in een dorpje terecht komen wat geheel uit dat soort zuidelijke simpletons bestaat (waarvan je stiekem vermoed dat de inteelt welig tiert), onder leiding van de om de zin in hysterisch gehinnik uitbarstende burgemeester Buckman. Y’all enjoy yaselves now, y’heaaar..? Als het nou andersom was, en de zes toeristen gingen los op deze uiterst hinderlijke figuren, dan had ik me er misschien overheen kunnen zetten, maar het zijn de zes die het moeten ontgelden in allerlei mensonterende rituelen.

Deze derde HGL beviel me derhalve iets minder dan The Wizard of Gore (1970). De gore is geinig, maar ik erger me teveel aan die karakters om er ontspannen van te kunnen genieten. Het siert me niet, ik weet het. En helaas worden dit soort films zoals gebruikelijk niet gered door geweldige scripts, mooie dialogen of indrukwekkende acteerprestaties. Het is niet anders.

Moest wel even aan Big Fish denken, gek genoeg. Vreemde associatie.

2*

avatar van Grindhouse62
2,5
Een aardige exploitatie horrorfilm. Ik als liefhebber van Grindhouse films kan dit soort films wel waarderen. Dit is mijn eerste film van de 7 uit mijn collectie die ik zie van regisseur Herschell Gordon Lewis. En inderdaad is HG Lewis que gore ver vooruit, er is veel bloed te zien. De kills zijn aardig bedacht, maar in deze film van Lewis zie je het niet vol in beeld gebeuren. Het zijn meer de nasleep van de kills. Volgens alexspyforever die een enorme fan van regisseur Lewis is zie je in zijn films alle kills goed in beeld. Dit naar aanleiding van zijn reactie bij mijn recensie van Feast uit 2005. Nou vind ik dat bij deze film niet het geval. Vind het in deze film suggestief. Maar moet de andere films van Lewis ook nog zien. Misschien daar wel. Voor de rest was het best de moeite waard om deze film te zien en ga ook zeker de overige films kijken die ik van deze regisseur in mijn collectie heb. Echter krijgt deze film geen voldoende maar wel een verdiende 2.5

Gast
geplaatst: vandaag om 09:08 uur

geplaatst: vandaag om 09:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.