• 9.381.558 stemmen

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Romantiek / Sciencefiction | 108 minuten

Genre: Romantiek / Sciencefiction

Geregisseerd door: Michel Gondry

Met onder meer: Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst

IMDb beoordeling: 8,3 (1.171.812)

Releasedatum: 16 september 2004

Plot Eternal Sunshine of the Spotless Mind

"You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."

Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.

avatar van Stevo

Stevo

Als je lid van de VARA bent kun je gratis naar de voorpremiere. Het is jammergenoeg wel op zondag om 10 uur 's ochtends

avatar van xangadix

xangadix

Potverdorie, dan zit ik in de kerk...

Stevo schreef:

Uitverkocht.

avatar van Pitbull

Pitbull

Tja, een geweldig idee wederom van Kaufman. Maar waar adaptation mij wel raakte, was dat met deze - evenals bij BJM - niet het geval.

Tuurlijk is de gedachte wederom zeer interessant, alleen ik werd dit keer niet meegesleurd in het verhaal. Wellicht omdat het te onsamenhangende scenes waren.

Wel een goed begin, een op een leuke bedenksel gebaseerd middenstuk en een goed einde.

Al met al nog 3,5 ster en een geweldig nummer van Beck - everybody's gotta learn sometimes.

avatar van Esteban

Esteban

Dat vond ik net HET mankement bij 'Adaptation', alles vond ik zowat geniaal, maar emotioneel liet het me zowat zitten op -10°. I couldn't care less, te wijten aan datgene wat Pitbull 'Eternal' "verwijt". (die ik pas in nov kan zien hier in Belg. trouwens)

avatar van Hate Hater

Hate Hater

schitterende film dit

de op één na beste film van 2004 tot nogtoe

Ik vond er zelf niet zoveel aan, maar als je van deze films houdt dan zit je bij deze film goed.

avatar van Jordy

Jordy

Dat is nog eens nuttige informatie...

PartyMarty

En 4 sterren voor een film waar je niet zoveel aan vond??? Royale bui zeker!

avatar van Bloompje

Bloompje

Hate Hater schreef:

schitterende film dit

de op één na beste film van 2004 tot nogtoe

wat is volgens jou dan de beste van 2004 tot nu toe?

avatar van Art

Art

Bloompje schreef:

wat is volgens jou dan de beste van 2004 tot nu toe?

Ik gok op The Butterfly Effect

avatar van madelon25

madelon25

Ik weet eigenlijk niet goed wat te vinden van deze film. Vind het verhaal erg mooi en redelijk origineel, Jim Carrey lekker anders dan in andere films (serieus), Kate is sowieso altijd favoriet bij mij. Maar hij oogt zo somber door het kleurgebruik en daar heb ik altijd moeite mee. Ook vind ik hem vrij warrig overkomen waardoor je hem eigenlijk vaker moet gaan zien. Denk dat ik hem even moet laten inwerken geef hem wel 4*

avatar van titan

titan

Die Kaufman heeft het maar mooi weer voor elkaar gekregen om een origineel en prikkelend script te schrijven. Adaptation is wat dat betreft nog net iets beter, maar verder weinig klagen bij deze prachtige film, met een Jim Carrey zoals ik hem het liefste zie (zonder gekke bekken te trekken dus). 4*.

avatar van AHWA

AHWA

Gisteren gezien. Ik vond het een prachtige film, met geweldig acteerwerk van Carrey en Winslet. De montage is echt super en het scenario is subliem.

Woorden schoten te kort.

5 sterren en in m'n top tien.

chiquita

Twee dagen geleden gezien. Dit is een geweldige film! Ik vond zelfs Kirsten Dunst goed. Ook ik dacht: eindelijk Jim Carrey die geen gekke bekken trekt. Ik stond versteld van de rol die hij neerzet.

5 welverdiende sterren.

chiquita

En het schiet met mijn 5* omhoog van positie 142 naar 135 in de top 250. Is iedereen daar blij mee?

PartyMarty

chiquita schreef:Ik vond zelfs Kirsten Dunst goed.

Ik vind Kirsten Dunst altijd goed!

chiquita schreef:

Het laat mij volledig koud. Ik vind een film niet gaver naarmate hij stijgt, daalt of uberhaupt in een toplijstje voorkomt.

avatar van ToNe

ToNe

Briljante film met een wel gecompliceerde aanpak om een relatie nader te belichten en de daaraan onlosmakende herinneringen te illustreren.

Wat ik ontzettend knap vond, was dat de gehele kern van het verhaal ontpopt in de herinneringen van Joel [Carrey], waar menigeen waarschijnlijk dacht dat na het wissen van zijn herinneringen, het verhaal [de cliché queeste naar de waarheid of het lot dat ze weer bij elkaar brengt] misschien pas zou beginnen.

Regisseur en scenarioschrijver krijgen het voor elkaar om Joel's gehele karakter bloot te leggen aan de hand van die herinneringen. Daarbij speelde de chronologie en structuur een grote rol.
Toegegeven, het is in het begin verwarrend en lijkt misschien op een gimmick, maar de vertelstructuur is essentieel voor het beeld dat wij [zullen] krijgen van de twee hoofdpersonen.
Joel komt, voor ons, in het begin, over als een ontzettend verwarde loser. Des te meer begrip dat hij de verbroken relatie [en verraad] wil vergeten.
Clem [Winslet], komt ook verward over en ontzettend impulsief. Ook hier een begrijpelijke zet om het te doen.

Maar zodra het kwartje valt en we zien dat het initiële beeld wat we hadden totaal fout was, beseffen we dat de gevolgen meer kwaad dan goed gedaan hebben.
De subplot van Mary [Dunst] en haar baas herhaalt dit [of leidt het in]. Pijnlijk omdat ze het zelf niet weet, maar anderen wel.
Pijnlijker omdat haar gevoelens uiteindelijk ook diepgeworteld zitten, aangezien ze, ondanks een 'schone lei', toch weer hetzelfde doet.

Het klinkt cliché om te concluderen dat de boodschap van de film is: ware liefde kun je niet scheiden of ware liefde vindt elkaar toch wel; Want daar komt het denk ik toch niet op neer.

Dunst is geschokt en verbreekt haar loyaliteit door alle 'patienten' op de hoogte te stellen.
En hoewel het lijkt dat Joel en Clem het zullen proberen zal het nooit meer zijn zoals het geweest is. Niet vanwege de herinneringen die ze nu niet meer delen, maar vanwege de 'eerlijkheid' waarmee ze over elkaar gesproken hebben.
Persoonlijke eigenschappen die logischerwijs in een langdurige relatie zichtbaar worden maar taboe blijven. Maar in het nog prille stadium verkerende relatie van twee verwarde en onzekere mensen is het een ware doodsteek.

Aangezien het Hollywood is geeft het hoop op een happy end, maar we weten wel beter.

NB:
Ook al zou de geloofwaardigheid van het hele wisproces een punt moeten zijn; Enerzijds is dat het thema noch intentie van het verhaal. Anderzijds kun je het publiek nog bedwelmen met mooi en professioneel geleuter in een high-tech kliniek, maar gezond verstand zegt ons nog dat zoiets onmogelijk is, dus vanwaar de moeite. On with the story...
Er zijn dingen zoals aannames.
Ik ergerde me echt dood toen ik een recensie las over Ringu/The Ring waar de zgn. criticus de plank missloeg omdat hij zich maar niet over dat punt heen kon zetten hoe het kijken van een bandje een telefoontje kon triggeren...
Zucht...

chiquita

Mijn vraag was ook niet zo serieus bedoeld, PartyMarty.

Ok dan, chiquita.

ToNe schreef:

Nee, ik denk ook niet dat bovenstaande de hoofdboodschap van de film is. Ik kreeg het idee dat het niet geeft als een relatie stukloopt. Het doet er niet toe waar en hoe je eindigt, het gaat om de rit en alles wat je daarbij ervaart en de herinneringen die je eraan overhoudt, negatief of niet. In the end life is about the ride.

Aan het einde van de film weten beide personen wat ze te wachten staat. Clementine zal het snel te saai vinden en Joel zal zich ergeren aan haar impulsiviteit. En toch wagen ze zich weer aan elkaar. Niet doordat ze voorbereid zijn op wat gaat of kan komen (irritaties) en hierop kunnen inspelen, maar omdat ze simpelweg het proces der liefde willen ervaren, ook al neemt dit uiteindelijk ergernissen, dooddoeners en pijn met zich mee. De negatieve herinneringen die ze dan hieraan overhouden is helemaal niet erg. Die gok wagen ze, enkel om lief te hebben en dat gevoel in hun geheugen te merken. Er valt namelijk altijd meer te herinneren dan leed en irritaties. Als we terugblikken naar het geheugen van Joel (ten tijde van uitwissing) zie je dat de mooie momenten in hun relatie de minder mooie overheersen en domineren. Hij realiseert zich opeens dat hij werkelijk lief heeft gehad en komt tot inzicht dat hij zich dat gevoel voor altijd wil blijven herinneren.

Het is een strijd tussen liefhebben en verliezen vs. niet liefhebben.

"Better to have loved and lost, than to have never loved at all."

avatar van De GeuS

De GeuS

Prachtige film; vind het persoonlijk de eerste echt geslaagde "serieuze" rol van carrey, maar hij speelt samen met Winslet dan ook erg sterk. Ik had van te voren amper informatie ingewonnen over deze film en verwachte eigenlijk de standaard "gekke bekken" show. Mooi gefilmd met een aantal ontroerende scenes; dikke 4 sterren....

avatar van neo

neo

Let ook op het prachtige gebruik van James Horner's score van A Beatifull Mind in de trailer!

avatar van kaizer

kaizer

Wat een geweldige film was dit ik geef hem 5 sterren omdat ik de laatste tijd niet veel mooie films meer heb gezien met zo'n leuk verhaal en concept. Hij is sowieso beter als Adaption.

avatar van bisse

bisse

[b] Hij is sowieso beter als Adaption.

Adaptation is net zo origineel en heeft veel meer verschillende elementen die meespelen en de film interessanter maken.

avatar van empirekees

empirekees

Adaptation is veel beter.

avatar van Diesel

Diesel

kos schreef:

Gemengde gevoelens bij deze film. Het is wel lekker origineel en het begint echt heel veelbelovend. Maar na een tijdje had ik het toch wel gehad met de gimmick. Ik vond de personages met uitzondering van de twee hoofdpersonen ook volstrekt nietszeggend. Toch wel een aantal sterke scenes, maar het had duidelijk niet de impact die ik verwachtte.

Mee eens. 3*

avatar van De GeuS

De GeuS

Ja dat klopt inderdaad; de overige personages waren meer opvulling dan toegevoegde waarde....

avatar van mickey101

mickey101

Dit is overig niet de eerste serieuse rol van carrey, Truman show was in mijn ogen nog net iets beter.

Maar dit was echt zo'n film van je vind hem niks aan (vreemd) of zoals ik erg goed 4,5 sterren van mij.

avatar van dennis_n

dennis_n

Ìk hoor bij de club die er niets aan vond. Ik begrijp ook niet waarom er staat dat het een komedie is. Ik vond er weinig grappigs aan.