• 9.382.393 stemmen

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Romantiek / Sciencefiction | 108 minuten

Genre: Romantiek / Sciencefiction

Geregisseerd door: Michel Gondry

Met onder meer: Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst

IMDb beoordeling: 8,3 (1.172.034)

Releasedatum: 16 september 2004

Plot Eternal Sunshine of the Spotless Mind

"You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."

Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.

stefan dias schreef:

Met zijn gekke typetjes bewijst hij anders ook wel wat voor 'n goede acteur hij is.

Altijd frappant hoe men komische rollen bagatelliseert als "gekke bekken trekken", terwijl bijv. Carrey's rol in Me Myself and Irene juist aangeeft wat een geweldige prestatie de man kan neerzetten.

avatar van markie1978

markie1978

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Bagger film, veel te veel gepraat en weinig actie

Kijk eens naar het Genre! Dan kun je nagaan dat er weinig actie in voorkomt!!!

Bagger film, veel te veel gepraat en weinig actie

Ik zat ook de hele tijd te wachten op het moment dat Carrey een vlammenwerper pakt en Winslet in de hens zet - maar helaas

avatar van Nomak

Nomak

Ik heb hier nog een hele hoop films liggen en dan kies ik midden in de nacht zo een gedrocht uit om te kijken. Ik kan werkelijk niet begrijpen hoe mensen dit een prachtig liefdesverhaal kunnen noemen. In mijn ogen is dit één van de meest overgewaardeerde films op MovieMeter. Wat zien de mensen hier toch in? Het zal wel (zoals Onderhond al zei) te maken hebben met het verhaal dat niet lineair verteld wordt.

Ik zag er in elk geval totaal niets in. Ik werd op geen enkel moment ook maar een beetje geraakt en ik had ook nooit het gevoel dat de twee hoofdpersonen een speciale band hadden. Ook dat sprookjesachtige gedoe om je geheugen te laten wissen vond ik maar niets. Ik leefde dan ook met geen enkel personage mee, integendeel, ik ging me zelfs al snel ergeren want er lopen in deze film toch wel heel wat waardeloze acteurs en actrices rond die je beter in het midden van de zee kan gooien met een zwaar gewicht aan hun benen.

Ik heb zelfs spijt dat ik zolang ben opgebleven en mijn tijd heb weggegooid met het kijken naar deze schijtfilm.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Ik denk dat het gewoon te maken heeft met smaken verschillen .

Tegenwoordig moeten mensen maar steeds het zelfde denken he.

Dat vind ik dus niet.

En er lopen trouwens hele goede acteurs en actrices rond alleen zijn ze misschien beter in andere films.

Nomak schreef:

Kleinerend en kleinzielig. Inlevingsvermogen is jouw in deze bepaald niet gegund, maar met wat een treurigheid brengt je het, zeg. Spuit je gal maar helemaal over de film heen, maar laat de rest er even buiten.

Dat jij nou niet kan meevoelen met twee karakters die in een cyclus van oneindige liefde met steeds een slechte afloop blijven fluctueren, waar menigeen zich mee kan identificeren is tot daar aan toe, maar je moet wel blind zijn om niet te kunnen bedenken dat andere daar wel wat voor voelen.

avatar van Stephanovic

Stephanovic

I Lol'd

avatar van Raconteur

Raconteur

Nomak schreef:

Je reinste gezever. Alleen al het feit dat je geheugen wissen als sprookjesachtig ziet, haalt je hele tirade onderuit. Het is een geweldig uitgangspunt waar vanuit filosofisch oogpunt over nagedacht kan en moet worden (kwestie van wat zelfreflectie).

avatar van Nomak

Nomak

Raconteur schreef:

Oei, dan zal ik maar snel even mijn stem veranderen in een 5*. NOT!

Ik zie dat geweldige filosofische uitgangspunt van jou als complete onzin. Sprookjesachtige kletskoek waar ik niets mee kan.

Ik vind zo een personage als dat van Jim Carrey trouwens ook ontzettend zwak. Heeft totaal geen karakter.

@ lykathea

Voel je vooral niet aangevallen. Ik schrijf zoals steeds mijn mening neer. En ik schrijf wat ik denk, ik ga mijn woorden niet inslikken.

avatar van stefan dias

stefan dias

Nomak schreef:

Oei, dan zal ik maar snel even mijn stem veranderen in een 5*. NOT!

@ lykathea

Het gegeven dat je herinneringen terwille van de pijn kan amputeren is toch interessant?

Als je dodelijk verliefd bent ien je hart gebroken is, is de smartelijke pijn vreemd genoeg je enige troost want het verantwoordt waarom je zo hard naar iets verlangt.

Leven mét is ondraaglijk, leven zònder de herinnering zo mogelijk nog ondraaglijker.

Ik vind dat deze film dat heel mooi en oorspronkelijk vertelt. Het helpt natuurlijk als je die pijn ooit zelf aan den lijve hebt ondervonden.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Niet mijn film, 2,0 voor Kate, het eerste kwartier is het beste van de film en de rest heel gauw vergeten:2,0

avatar van SJRS.VLDT

SJRS.VLDT

Geweldig verhaal, de uitwerking had ietsje beter gekund. Zoals gewoonlijk een sterke Winslet. Ik had het verhaal liever in een iets ander 'jasje' gezien, maarja desondanks een geslaagde film.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Jim Carrey in een romantisch drama. Ik hoop dat ik hem serieus kan nemen in deze film, want ik ben alleen komedies van hem gewoon.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

JTV-kijker schreef:

Dit is typisch een love it or hate it film. Ofwel vind je hem heel goed ofwel heel slecht.

avatar van ViolentGhost

ViolentGhost

Prachtige film.

Dat deze in nr.61 staat zelfs met mensen die een 0.5 geven is jammer.

Jim Carrey staat hier in een compleet ander daglicht, wat hij zelf wou na al die giering wekkende rollen van hem. Hij past perfect in deze film.

Samen met de soundtracks door de hele film is dit een film voor mij om nooit te vergeten.

avatar van gerwinmaster

gerwinmaster

Hmm, niet echt iets voor mij. Ik vind dit ook totaal geen rol voor Jim Carrey. Het is allemaal een beetje flauwtjes, ik bedoel ik voelde totaal geen emotie tijdens de film. Normaal voel je als je een film kijkt spanning, ontroering, blijheid, medeleven voor de personages; hangt van de film af, maar bij deze voelde ik niks eigenlijk. Nee, ik snap niet waarom deze film 3,95 sterren krijgt

Karl van H.

Gisteravond voor de derde keer gezien, 't blijft een prachtfilm, vanwege (let op, gerwinmaster ) het geweldige, absurdistische verhaal; de mooie surrealistische beelden; het geweldige acteerwerk; de uitstekende muziek... Een typische Kaufmanfilm, die wonderlijk genoeg meer een stempel op zijn films weet te drukken dan de regisseurs die zijn verhalen verfilmen (wel een vakman hoor, die Michel Gondry).

Enige minpunt vind ik overigens dat de twee hoofdrolspelers op het eind weer bij elkaar komen. De conclusie is nu: je moet de herinneringen die je hebt vasthouden, maar als je ze allemaal vergeet, komt het uiteindelijk ook wel weer goed, hoor.

Karl van H. schreef:

Uiteraard niet. Ze "proberen" het opnieuw. Telkens weer. Telkens opnieuw - en het blijft fout gaan. Zo zag ik het. Mede ook door het absolute eindshot dat telkens herhaald wordt

Karl van H.

Hm, als je het zo bekijkt is het einde een stuk passender, inderdaad. Dankjewel, lykathea!

avatar van Aazhyd

Aazhyd

gerwinmaster schreef:

Ik vind dit ook totaal geen rol voor Jim Carrey.

Ik vind het juist een verademing dat Carrey hier eens een keer niet zo'n hypermaf type speelt. Moet-ie vaker doen.

avatar van dEUS

dEUS

Geniale film! De manier waarop het verdwijnen van de herinneringen wordt voorgesteld is echt super! Deze film heeft bovendien enkele komische en ontzettend mooie scenes. Duidelijk één van de beste in zijn genre. Geweldige rol ook van Kate Winslet. Overtuigende 4,5*

avatar van Miron

Miron

Lekker emo deze film, lange tijd niet zoiets moois gezien.

Een van de betere films van de afgelopen 10 jaar en misschien wel de meest originele film die ik ooit gezien heb.

Helemaal goed.

* * * * *

avatar van huVILEub

huVILEub

Echt geniaal deze film. Het enige minpunt vond ik het camerawerk en een beetje de montage. Maar de acteurs waren geweldig (vooral Jim Carrey die een keer iets anders doet) en het verhaal was briljant, vooral de afwisseling tussen echt en nep. Echt een unieke film. Hoewel dit niet mijn genre is, is het toch een van de mooiste film die ik heb gezien.

Karl van H. schreef:

Lekker die laatste twijfel weghalen , geen probleem.

avatar van laundromat

laundromat

Joel is er nogal van ondersteboven dat Clementine al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Ik ook! En dat 3 kijkbeurten. Het is fout. Bijzonder om te zien. Oscar voor beste script is terecht! Geniaal script + een erg fijne soundtrack.

Net als Science des Rêves, La (2006) erg fijn (:

avatar van Sgerrard_8

Sgerrard_8

Uiterst origineel script, maar ik voelde totaal geen emotie of inlevingsvermogen met de personages. Iets wat ik wél had bij andere romantische (niet vergelijkbare) films als lost in translation en before sunrise. Maar deze film verdient zeker zijn sterren. 3,5

avatar van markie1978

markie1978

Wat een rare film, je doet mij er geen plezier mee. Zit geen mooie opbouw in de film, het is erg onlogisch en moeilijk te begrijpen. Geen special effects of mooie actie scenes. Het verhaal is erg ongeloofwaardig en langdradig en saai.

avatar van Wannes84

Wannes84

markie1978 schreef:

Hunk!? Heb jij dezelfde film gezien?

Raar? Gewoon een buitenbeentje in zijn genre. Zou er eerder de term 'origineel' op durven plakken. Klinkt al heel wat positiever, niet?

Actiescenes en special effects? Dan raad ik je iets in de aard van '2012' aan.

Als je daarnaar op zoek bent, neem je beter je toevlucht tot een ander genre hoor. Een film zonder actiescenes en/of special effects is niet per definitie slecht.

ESOFTS is en blijft een romantische dramafilm.

Wannes84 schreef:

ESOFTS is en blijft een romantische dramafilm.

...maar niet de romantische dramafilm waarin Jim Carrey met een bazooka zijn geliefde bevrijdt uit het kamp van een stelletje guerillastrijders terwijl de wereld vergaat, waar markie1978 op gehoopt had