• 9.382.330 stemmen

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Romantiek / Sciencefiction | 108 minuten

Genre: Romantiek / Sciencefiction

Geregisseerd door: Michel Gondry

Met onder meer: Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst

IMDb beoordeling: 8,3 (1.172.034)

Releasedatum: 16 september 2004

Plot Eternal Sunshine of the Spotless Mind

"You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."

Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.

Al DeNiro schreef:
de film heeft een goede boodschap, namelijk dat herinneringen/ervaringen (zowel goede of slechte) de relatie alleen maar versterken.

Jij zit er ook mooi naast. Als dat inderdaad de boodschap was, dan had men de personages op het einde niet zonder herinneringen gelaten

avatar van Rosicky

Rosicky

WB schreef:

Misschien moet je het nog eens kijken, want er zit wel degelijk veel muziek in. Zij het niet overheersend, maar heel subtiel.

Wat jij wil, dan door de afwezigheid van overheersende muziek...

avatar van Rosicky

Rosicky

Filmkriebel schreef:

Wat maakt dat nou uit?? net of het einde per se iets te maken heeft met de boodschap die de film uitdraagt?!

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Rosicky schreef:

Het einde is één van de belangrijkste dingen uit de film, dus natuurlijk heeft dat er wat mee te maken!

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Is me toch goed meegevallen ondanks de lage verwachtingen. Eternals Sunshine of the Spotless Mind heeft een onderscheid op de gewone hedendaagse romantische filmpjes. Dit gedeeltelijk door het script die boven de middelmaat uitschiet, en ook de prachtige muziek. Dan Jim Carrey, een acteur waarvan ik wel wist dat hij kan acteren al houd ik niet zo van zijn over acting in de humoristische films, en van de meeste films waarin hij speelt in het algemeen, met deze als lichte uitzondering. Bizar of geniaal vond ik hem zeker niet, maar dit is toch een film die boven de lat ligt in het genre.

Rosicky schreef:

Bekijk hem maar vlug opnieuw dan. Je geheugen lijkt me ook een beetje weggewist.

avatar van Yennick11

Yennick11

Leuke film, vermakelijk en ondanks dat de verhaallijnen door elkaar heen lopen is het heel simpel te volgen.

Het bewoog me ook, het greep me niet bij de keel maar ik voelde de interactie en wilde dat er dingen gingen gebeuren en ook met het einde kon ik wel leven.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Filmkriebel schreef:

Waarom krijgt Jim Carey dan spijt tijdens het wissen van de geheugens en vlucht steeds weg met Kate Winslet?

Blijkbaar wilt hij die herinneringen en ervaringen houden, omdat ze iets voor hem betekenden.

Filmkriebel

Je bedoelt het misschien goed maar verwoordt het slecht. Vergeet niet dat die herinneringen er helemaal op het einde niet meer zijn en dat ze dus een nieuwe relatie starten met een lege lei . Ik verwijs naar wat Dulcinea in een hogere post heeft gezegd. Ik denk dat dit zeer dicht bij de essentie is van wat de film wil vertellen..

avatar van gerre

gerre

dit is de ultieme relatiefilm. heb hem nog eens 2 maal na elkaar gezien en hij zit echt subliem in elkaar. natuurlijk kan het niet wat er gebeurt, maar als je daar op focust snap je het niet:) film om nooit te vergeten..

avatar van 93.9

93.9

Ja, heel ultiem, subliem en man wat valt er een hoop te ontrafelen.

Helemaal geen zin in...

En Jim Carrey is ietsjes minder, maar nogsteeds irritant.

Om populaire vaagtaal te gebruiken: Niet mijn ding, doe dan maar Cronenberg's Spider.

Eternal Sunshine is een kermisattractie.

avatar van 606

Apparte film en zit goed in elkaar.

Alleen soms wat verwarrend allemaal.

Goed acteerwerk.

3,5 ster

avatar van RSmovie91

RSmovie91

Met school een keer moeten zien. Nu is dit totaal niet mijn soort film, dus leuk vond ik hem niet.

Maar als je gaat kijken naar hoe goed de film is, dan kan ik hem wel erg waarderen.

Het acteerwerk van Winslet en Carrey is erg goed. Van Carrey had ik het niet verwacht. Door de vele idiote bekken die hij heeft gehad in andere films verwachtte ik de hele tijd dat hij iets geks ging doen, maar gelukkig deed hij dat niet

Het verhaal is ook erg goed en tevens goed uitgewerkt.

avatar van barns

barns

606 schreef:

Alleen soms wat verwarrend allemaal.

Dat is juist een van die zaken die deze film zo mooi maakt

avatar van Thom1994

Thom1994

barns schreef:

Dat is juist een van die zaken die deze film zo mooi maakt

Ja, ik kan begrijpen dat je er erg zenuwachtig van wordt

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

geweldig!

avatar van Pecore

Pecore

Filmkriebel schreef:

Je identificeert je in deze film met Jim Carrey, omdat hij je sympathie opwekt. Hij wil zijn herinneringen bewaren maar ze worden van hem afgenomen, daar draait deze film om. Jij wil ook dat hij zijn herinneringen bewaart.. Een einde hoeft niet perse iets over de boodschap van een film te zeggen.

avatar van Relax

Relax

Vond het een nogal ongewone film, moest er erg aan wennen.

avatar van Laoslander

Laoslander

onbeschrijfelijke prachtige melancholische film.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Pfff... Deze film heeft een geweldig uitgangspunt (dat van die herinneringen wissen), maar is zo flauw en duf uitgewerkt als een amateurtoneelstuk. Hier en daar zit wel een goede vondst ('Het is Valentijnsdag, een feestdag bedacht door wenskaartfabrikanten.'), maar het geheel is bleek en flauwtjes. En Carrey loopt er bij als een verlepte schotelvod. Wat alle anderen hier zo geniaal aan vinden, dat zie ik toch niet.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Ik vond het een beetje een rare film. Maar toch wel vermakelijke stukjes er tussen.

Echt alles loopt door elkaar heen, en is echt irritant maar ook verwarrend, zodat je het nauwlijks kan volgen.

Misschien heb ik er toch een beetje te veel van verwacht en dat die daardoor een beetje tegen viel.

Opzich vond ik de acteerprestaties heel goed.

Kate Winslet en Jim Carrey zijn altijd leuk om naar te kijken vind ik. Kristen Dunst had niet zo'n grote en leuke rol maar ze deed het ook wel goed.

Het verhaal is geinig maar zo als ik al zei rommelig,

Wel aan te raden, en een goeie film voor in de winter.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

TragieStar.* schreef:

Het verhaal is geinig maar zo als ik al zei rommelig,

Rommelig is volgens mij niet het juiste woord hiervoor.

De verhaallijnen lopen inderdaad wat door elkaar en verleden, heden en toekomst worden ook geregeld afgewisseld, maar dat is gewoon een kwestie van goed opletten. Niets te rommelig.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Laoslander schreef:

onbeschrijfelijke prachtige melancholische film.

Dat zijn de enige woorden die het kunnen beschrijven.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Ik vond deze film best goed te volgen eigenlijk. Kwestie van je kop erbij houden en logisch nadenken.

Dat het niet chronologisch loopt vind ik geen struikelblok; Je wordt nota bene nog geholpen met de begintitels!

Wel vind ik het open einde een beetje jammer. Ik had graag nog een korte glimp van de toekomst van Clementine en Joel willen zien.

Verder vind ik Mary's beweegredenen om alle cliënten massaal de dossiers te retourneren ook erg onduidelijk. Natuurlijk heeft het met haar eigen ervaring te maken, maar wie weet wat voor heibel ze hiermee veroorzaakt bij de overige cliënten?

Al met al een hele mooie film.

avatar van misterwhite

misterwhite

Ik ben sprakeloos over deze film

Prachtig!!

Op het begin vond ik het een beetje raar maar ik dacht het staat niets voor niets in de top 250 dus hij zal mij nog gaan verassen. En dat deed die ook.

Jim Carrey laat zien dat hij niet alleen in comedy goed kan acateren, hij legt hier samen met kate Winslet een fantastisch stukje acteerwerk af. Met erg mooie dialogen.

Het verhaal is zeer bijzonder en erg mooi. Hier en daar zit wat humor en veel romantiek. Ook komen er leuke feelgood momenten in. Dus het verhaal is zeker weten geslaagd.

Ik kan niet anders dan deze in mijn top 10 te zetten en 5*

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Net de film bekeken! Vond hem opzich prima!

Alleen vond ik de stukjes waarin Joel (Carrey) een klein kind was een beetje overbodig.

Ik begreep die stukjes ook niet heel goed overigens.

Verder wel prachtig geacteerd en goed verhaal.

* * * , 5 (Voorlopig)

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

SnakeDoc schreef:

Net de film bekeken! Vond hem opzich prima!

Ik begreep die stukjes ook niet heel goed overigens.

Verder wel prachtig geacteerd en goed verhaal.

* * * , 5 (Voorlopig)

Hij haalde die herinneringen naar boven in de hoop dat de geheugenwissers zijn mooie herinneringen aan Clementine niet zouden wissen.

avatar van jipt

jipt

Ik dacht altijd dat Jim Carrey alleen maar van die gekke comische typetjes kon spelen.

Deze film bewijst maar eens wat voor een goede acteur Carrey is.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ik kan je ook zeker Man on the Moon aanbevelen, waarin Carrey eveneens een fantastische acteerprestatie neerzet

avatar van stefan dias

stefan dias

[quote]jipt schreef:

Deze film bewijst maar eens wat voor een goede acteur Carrey is.[/quote

Met zijn gekke typetjes bewijst hij anders ook wel wat voor 'n goede acteur hij is.