Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Genre: Romantiek / Sciencefiction
Geregisseerd door: Michel Gondry
Met onder meer: Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst
8,3 (1.171.552)
Releasedatum: 16 september 2004
Bekijk via MUBI
Te zien in 2 bioscopen
Plot Eternal Sunshine of the Spotless Mind
"You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."
Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.
- Trailer (YouTube)
- Eternal Sunshine of the Spotless Mind (MusicMeter)
- Kijk op MUBI
Rob
Hollis
Frank
Timothyvdmeer
Mooie film met een geweldige rollen van zowel Carrey als Winslet.
Carrey is vooral bekend om zijn komische films maar met deze film laat hij zien dat hij zeker ook dit genre met gemak aankan.
Truman Show en The Majestic zijn ook van die goede rollen van Carrey!
Slynkin
Ik had er echt helemaal niks mee, helaas ...
Ik vond hem ook behoorlijk tegenvallen na al die grote verhalen.
De reclame van Appelsientje raakte mij meer.
AddictedToMovies
En jouw baan is appelsientje promoten?
Laoslander
De manier waarop de melancholie is opgebouwd in deze film is écht verbluffend. Kate Winslet op haar best (zelfs beter als in the Reader naar mijn mening) al valt dat hier niet zo op omdat ze een natuurlijke rol heeft.
stefan dias
Winslet IS geweldig. Voorql zij geeft de film net genoeg ernst om het niet over te laten hellen naar een komedie. De juiste vrouw op de juiste plaats.
AddictedToMovies
Mooiste liefdesverhaal aller tijden.
Wat deze film met me doet is onbeschrijfelijk. Het is zo ongelofelijk mooi. Ik begrijp altijd precies wat Charlie Kaufman bedoelt in z'n scripts. De film zit vol prachtige emoties, boodschappen en moralen. Daar komt ook nog bij dat de verhaalstructuur erg knap is en ontzettend knap gefilmd. Cast is ook bovengemiddeld. Jim Carrey als lolbroek is leuk, maar de dramarollen (ook zeker met humor) zijn nog veel en veel beter. Hij komt erg natuurlijk over en de scenes uit zijn jeugd zijn hilarisch! Bijrollen zijn ook erg goed. Kate Winslett, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson en Elijah Wood heb ik eigenlijk nergens beter zien spelen. Elijah Wood is een stuk overtuigender hier dan een snotterende hobbit. Muziekthema is ook erg mooi en ondersteunt het geheel. Een aantal scenes raakten mij zo erg, dit is één van de weinige films die me aan het huilen hebben gekregen.
Salto
Ik wil deze film zooooo graag zien! Ik heb hem al meer dan 2 jaar op DVD, maar elke keer als ik deze opzet..... VAL IK IN SLAAP!!!
Ik weet dat het niet aan de film ligt, want ik hou der van..... Maar ik zal de volgende keer als ik em kijk eens goed uitslapen.... veel koffie drinken en red bull....
lucdecoster
Volgende week woensdag op Canvas om 21.20h . Ik wil hem ook nog eens herzien.
Filmkriebel
Die film was niet voor mij weggelegd. Ik vond het niet goed. Het scheelt niet aan de acteurs of het camerawerk maar het hele concept gewoon. Zeker omdat ik films die de geest proberen te ontrafelen via beelden zelden geslaagd vindt. Wel enkele knappe ideeën, zoals de kleur van Winslets haar, die verandert naargelang de fase in haar relatie met Carrey. Op die manier valt het makkelijker te volgen wanneer de herinneringen gewist worden in omgekeerde chronologische volgorde
De vonken spatten er niet van af, en als koppel vind ik niet dat beiden geschiedenis schrijven. De toon vond ik eigenlijk niet zo positief en zorgde wat voor een rottig gevoel. In je herinneringen voel je meestal pijn, maar de goede gevoelens liggen bijna altijd buiten bereik net omdat ze tot het nu behoren.
Het gaf me op het einde vooral het gevoel dat die twee eigenlijk niet echt voor elkaar gemaakt waren, hoe zeer ze zich ook tot elkaar aangetrokken voelden. De film maakte liefde tot iets ontzettend ingewikkelds en dat lag me niet.
Awake78
*zucht*....vorige week voor de 2e keer gezien....wat een prachtfilm eigenlijk. De 1e keer besefte ik eigenlijk niet goed wat voor film het was en zat ik alleen zeer aandachtig het verhaal te volgen (wat best wel ingewikkeld is).
De 2e keer heb ik dankzij mijn 1e kijkbeurt meer kunnen genieten van het acteerspel, de decors en alle gekkigheidjes. En heeft ie uiteindelijk een plek in mijn top 10 verdiend.
@ Filmkriebel: respect, goed stukje. Ik vind ook niet echt dat er een positieve draai aan de liefde wordt gegeven. Maar het is ook geen Romantische Komedie. Hij neigt meer naar een klein drama'tje, maar wel verpakt in een surrealistisch jasje.
laundromat
Ga mee met Awake78. 1e kijkbeurt was op een festival. Koud enz, en je bent idd bezig met het verhaal te volgen. Maar 2e keer kwam-ie goed aan! Originele film! En ik hou van een serieuze Carrey.
Filmkriebel
een niet al te luchtig drama met wel een erg onduidelijke boodschap . Om het kort te zeggen : je vasthechten aan melancholische herinneringen aan vergane gevoelens is niet bepaald een positieve manier om door het leven te stappen. Ik vraag me af waarom die film niet meer mensen deprimeert.
dulcinea
BoordAppel
Wat Filmkriebel uit de film haalt is zo'n beetje het tegenovergestelde van wat de film wil zeggen.
Filmkriebel
Als je dat uit de film haalt kan ik wel geloven dat hij je deprimeert, voor mij was het net ietsje anders. herinneringen zijn uitermate belangrijk, niet enkel de leukste dingen maar ook de slechte en je moet ze met je meedragen en niet proberen te wissen of vergeten omdat alles wat je meemaakt je tot de persoon maakt die je bent vandaag
Mooi gezegd en met die stelling op zich ben ik wel eens, maar het verhaal beperkt zich wel tot herinneringen aan een mislukte relatie. Deze scope is me iets te beperkt om jou boodschap terug te vinden. Je hebt namelijk nog een hele resem andere herinneringen die je maken tot wie je bent. De film is er denk ik niet in geslaagd om me duidelijk te maken wat hij wilde vertellen.
Bokito
desondanks is het gegeven boeiend genoeg voor mij om vanavond eens rustig voor te gaan zitten en dat heerlijk zonder al die reclames van de commerciele. Zo kom je tenminste goed in het verhaal terecht. Kate Winslett is te smullen, om al haar talenten.
Thom1994
Omdat ik de filmomschrijving niet gelezen had, was ik erg verrast door de film. Een film met Jim Carrey is vaak een leuke komedie. Deze film ging veel verder. Een ingewikkeld verhaal, waarbij op erg chaotische wijze allerlei dingen door elkaar heen lopen.
De andere personen waarmee ik de film keek, hebben na korte tijd afgehaakt, omdat ze de film niet volgden en "verschrikkelijk" vonden. Ondanks dat ik meestal degene ben die vrij snel dit soort gedachten heeft, heb ik bij deze film volop genoten, en het verhaal begreep ik ook volledig.
Dat chaotische,ingewikkelde van deze film heeft mij juist overtuigd, met het geweldige, op een enkel moment ook grappige acteerwerk van vrijwel alle personages. Van begin tot eind heeft deze film mij overtuigd, evenals Jim Carrey, wie ik na het zien van deze film ook meer bewonder.
4,0*, voor een geweldige film, die je gezien moet hebben!
Semsoethot
Ik heb er nog even moeite mee, misschien omdat ik tijdens het kijken diverse keren mijn aandacht moest verzetten. Nogmaals kijken en dan fris weer op. Voorlopig 3 sterren.................
Tup&Joep
Aangenaam verrast door deze film. Dat liefde zo sterk kan zijn. Een bijzonder verhaal dat zich op een verrassende manier ontvouwt. Ook goed spel van Jim Carrey en Kate Winslet. Kortom, graag gezien.
Lupussy Galore
Zoals anderen ook al opmerkten, een wat chaotische film zo nu en dan. Deed me soms aan m'n eigen dromen of nachtmerries denken.....en ik wil ook wel dingen laten uitwissen als dat kon.....maar terug naar de film.
Te gekke cast. Ik vind Jim Carrey geweldig als hij NIET de funny man speelt. Kate Winslet en Tom Wilkinson zijn altijd een feest om naar te kijken.
Een onverwacht prettige film die ik met plezier bekeken heb.
dulcinea
Maar toegegeven, dat kwam er ook pas echt uit bij een 2e en 3e kijkbeurt. Zoals anderen hier ook al aangaven, het verhaal is niet eenvoudig en moeilijk te volgen de eerste keer. Pas de 2e keer was ik volledig mee met het verhaal en heb ik nog meer kunnen genieten van de film.
Bokito
helaas is mijn eerste keer kijken naar deze prent, mij niet gelukt gisteravond. Hopelijk komt snel de herkansing want het lijkt me een mooi verhaal, met fijne acteurs.
Rosicky
Bizarre, unieke film. Door de afwezigheid van muziek krijgt ESotSM ook direct een heel eigen sfeer. Enige minpunt in dit verder uitstekende drama is het tempo. ondanks de korte speelduur wordt het op een gegeven moment saai.
WB
Door de afwezigheid van muziek krijgt ESotSM ook direct een heel eigen sfeer.
Misschien moet je het nog eens kijken, want er zit wel degelijk veel muziek in. Zij het niet overheersend, maar heel subtiel.
Filmkriebel
[Ik denk dat veel mensen met een gebroken hart wel zouden willen dat ze alles konden wissen om de pijn kwijt te zijn, maar alle mooie herinneringen zouden niet bestaan zonder die slechte erbij te nemen. Better to have loved and lost than never to have loved at all, zoiets.
Jij relativeert duidelijk waar ik dat niet doe of kan. Ik dacht eerder aan : "we are all condemned to be ourselves", maar in feite sluit het mooi aan op wat jij zegt. Condemned betekent hierbij namelijk dat we met onze onvolkomenheden verder moeten leven.
barns
Erg bizar, maar een zeer mooie film.
In het begin kon ik er niet echt grip op krijgen maar naarmate de film vorderde werd ik er helemaal ingezogen.
timburton
En Carrey bewijst zich weer. Het is zo overduidelijk dat hij meer is dan een gekke bekkentrekker. ESSM is een en al geweldig, en blijft bloedstollend tot de aftiteling. En hoe bizar het verhaal ook wordt, dingen blijven zó enorm herkenbaar uit het echte leven! Carrey op zijn best, en één van de hoogtepunten uit de zeroes.
tal1b
gister gezien op canvas, erg goeie film!! mooi vormgegeven
echt een aanrader
Al DeNiro
Originele en bizarre film met een perfecte Jim Carey, die voor de zoveelste keer bewijst dat hij meer is dan alleen een komiek.
Het wissen van de herinneringen is prachtig gedaan en de film heeft een goede boodschap, namelijk dat herinneringen/ervaringen (zowel goede of slechte) de relatie alleen maar versterken.

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry wordt vanavond uitgezonden op televisie

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' gaat Netflix verlaten: 'Er is eigenlijk geen kritiek te bedenken'

Geroemde Michel Gondry-film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' binnenkort weer te streamen

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry vanavond op Paramount Network

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016