• 9.375.363 stemmen

Grimm (2003)

Komedie / Drama | 100 minuten / 90 minuten (re-edit 2019)

Genre: Komedie / Drama

Speelduur: 100 minuten / 90 minuten (re-edit 2019)

Alternatieve titel: Grimm Re-edit

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Alex van Warmerdam

Met onder meer: Halina Reijn, Jacob Derwig en Carmelo Gómez

Gesproken taal: Nederlands en Spaans

Releasedatum: 4 december 2003

Plot Grimm

Jacob en zijn zus Marie worden op een winterdag in het bos achtergelaten door hun werkloze vader. Jacob vindt in zijn jas een briefje van zijn moeder die hen maant naar haar broer in Spanje te gaan. Eenmaal in Spanje blijkt hun oom te zijn overleden. Marie ontmoet Diego, een Spaanse chirurg, en wordt verliefd op hem. Diego woont samen met zijn overheersende zuster Teresa. Tot verbijstering van Jacob wil Marie met Diego trouwen. Zelfs na de bruiloft probeert de jaloerse Jacob zijn zusje bij Diego weg te krijgen. Als dat niet lukt, begint hij zijn zwager te tarten. Al snel blijkt dat dit voor niemand onbestraft blijft ...

Bijzondere film.

De film zit vol bizarre humor. Veel heerlijk lompe humor. In het begin bijvoorbeeld Frank Lammers met treffende oneliners. Lammers doet me denken aan Michiel Romeyn in vroeger jaren.

In deze Van Warmerdam film nu eens geen Van Warmerdam in een hoofdrol. Dat werkt verfrissend.

Jakob Derwig en Halina Reijn zijn een perfect op elkaar ingespeeld koppel. Ze spelen een stel dat oerinstincten toont om te overleven. Soms letterlijk, gelijk holbewoners. Een beetje zoals in History of the World, maar dan met dialoog.

De film kent veel mooie beelden en mooie shots. Leuk dat een Nederlandse film nu ook eens (deels) in een Zuid-Europees land speelt. Dat mag van mij wel vaker. Van Warmerdam verlegt dus zijn grenzen en daar is moed voor nodig.

avatar van gotti

De minste van Van Warmerdam, maar toch nog 3,5* (zo zie je maar...)

De film ziet d'r geweldig uit, het verhaal begint leuk, maar wordt later flauw en cliché en ik heb hier en daar dubbel gelegen van het lachen. Maar toch was de film het meerendeel net niet, terwijl het bij films als Kleine Teun en De Jurk allemaal net wel en bij De Noorderlingen en Abel wél was.

Begrijp me niet verkeerd, de film was heerlijk om naar te kijken, met typische van Warmerdamse absurdistische trekjes, maar de film haalt het niveau van zijn eerste vier films niet.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Erg grappige film. Logica hoef je hier niet te verwachten maar dat maakt het nu juist allemaal zo leuk. Prachtige bijrollen ook, heb vooral moeten lachen om Kees Prins. Ook de manier waarop broer en zus ontsnappen bij de boer is hilarisch.

Af en toe sleept het verhaal zich iets te veel voort maar dan gebeurd er net weer iets absurds zodat Grimm je aandacht weer vast heeft. Verder mooi geschoten en goed geacteerd.

avatar van Hannibal

Hannibal

Wel een leuk verhaal, maar dat 'goede' acteerwerk is mij niet echt opgevallen.
Die Jacob en Marie zijn in ieder geval niet de slimsten: Nadat ze de zakenman met een houten plank hebben doodgeslagen kijken ze alleen in zijn broekzak hoeveel geld hij bij zich heeft, en vergeten ze even naar die vette auto te lopen die een eindje verderop staat, om te kijken of daar wellicht nog meer geld in ligt.
Vervolgens probeert Jacob een spiegel van de auto af te trekken, en als dit niet lukt, pakt hij niet dezelfde plank waar hij die vent mee heeft doodgeslagen om de spiegel er af te slaan. Nee, hij pakt liever die hele kerel op om zijn mond voor de spiegel te hangen om te zien of hij werkelijk dood is.
Wat ik wel wonderlijk vind is dat ze met dat ene tientje wat ze van die vent hebben afgenomen, en een brommer helemaal tot in Spanje kunnen komen, en dan nog steeds een tientje overhouden, erg knap moet ik toegeven.

Een hele leuke scene was met de boerin die een loodzware tafel in haar pens kreeg.

Jammer dat ik halverwege de film in slaap ben gevallen, ik had best nog even willen kijken hoe het afloopt.

avatar van starbright boy

Eerste keer Van Warmerdam en dat viel nogal tegen. Ik had er veel meer van verwacht. Het eerste half uur vond ik het leuk. Vanaf het moment dat ze in Spanje zijn had ik vooral de indruk te kijken naar een interessante filmmaker met een gebrek aan goede ideeën. Af en toe geweldig absurdisme (de scene met Kees Prins bijvoorbeeld, of de dansscene, de scene in de tent), soms erg mooie plaatjes. Maar helaas ook veel oninteressant gedoe. Het gebrek aan logica vond ik geen enkel probleem, het gebrek aan echt interessante scenes wel. De goede scenes waren dan vaak weer zo goed, dat ik toch erg nieuwsgierig blijf naar Van Warmerdams oudere werk.

avatar van otherfool

otherfool

Opmerkelijke film van vaderlandse bodem die van begin tot eind boeit, vermaakt en verward. Absurde dialogen, situaties, personages, hoe gekker hoe beter. Niet voor ieders vermaak, maar ik heb bij tijd en wijle genoten. De scenes in het westerndorpje zijn mijn favorieten.

3,5*.

Nederlandse films interesseren mij doorgaans voor geen meter, maar Van Warmerdam is zowat de enige regisseur waar ik me wel met enige moed aan durfde wagen.

Uiteindelijk geen spijt van, moet de beste Nederlandse film zijn die ik al gezien heb. Maar een meesterwerk is het zeker niet.

Zou de film ook niet absurd willen noemen, wel surrealistisch. Vandaar dat de humor mij ook wat ontgaat denk ik. De film is verre van vreemd genoeg om echt absurd grappig te zijn, en surrealisme vind ik eerder gewoonleuk dan "haha". Daarbij kwamen sommige scenes ook totaal niet uit de verf. Een koe in een bos is leuk, maar niet meer als de actrice zelf als een koe "een koe" staat te roepen. Acteerwerk in het algemeen vond ik trouwens erg matig, en bepaalde (wat ik dan aanneem?) grappige scenes zoals de dronken man en de sexscene met de boerin gewoon plat.

Kan niet zeggen dat ik het begin beter vond dan de rest. Elk stuk had zo wel z'n voordelen. Alleen kon niks mij volledig overtuigen. Veel van de wendingen zijn ook redelijk droog. Zo'n western dorp is best een leuk idee, maar doe er iets mee. Nu is het weinig meer dan decor waar doorgelopen wordt.

Visueel aardig, vooral in het huis dan. Daar speelden zich ook de sfeerrijkste scenes af vond ik. Maar soms ook gewoon nogal banale "het moet toch in beeld gebracht worden, want het is een film" shots.

Wat de film voor mij de moeite maakt is het gebrek aan logica, de speelse overschakelingen met barweinig connecties naar vorige scenes. En de manier waarop Van Warmerdam hier nogal droog mee omspringt. Net dat geeft de film uiteindelijk wel een speciaal sfeertjes mee. Vraag is of ik nog meer van z'n films wil zien ... ik denk niet dat ik "grapperige" Van Warmerdam films hoef te zien eigenlijk, wel iets absurdere.

Nog twee vreemde denkfouten die me in Hannibal's bericht opvielen

Zou de meest logische actie niet zijn om gewoon de wagen in te pikken ? Net iets handiger dan zo'n afvallig brommertje

Net als bij hun aankomst in het western dorpje cut Van Warmerdam tussen locaties. Volgens mij wordt ook niet gesuggereerd dat ze helemaal naar Spanje zijn gereden, ze zijn er gewoon.

Uiteindelijk, voor de film, matige 3.5*. Leuke ideeën, maar het komt er niet helemaal uit. Raar trouwens dat Les Amants Criminels hier nog niet genoemd is. Het sprookjesachtige daarvan kruisbestuiven met het zonnige warme Swimming Pool en je krijgt misschien een idee. En dan toch nog weer opvallend dat de film hier zo laag gewaardeerd wordt.

Edit: ik zag ook de trailer van Cloaca op de DVD staan. Zo'n TV reeksen hebben wij in België ook lopen

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Met Ober in aantocht toch deze ook maar even bekeken. Had er niet veel van verwacht, maar toch viel het me tegen. Een paar sterke scenes hadden leuke sketches op tv opgeleverd, maar voor een film vond ik het veel te weinig.

De lokatiekeuzes vond ik trouwens wel 'ouderwets' goed.

avatar van Mug

Mug

Na vier 'pareltjes' maakt Van Warmerdam dit... Het zou ook sprookjesachtig mooi geweest als hij 'that positive feeling' vast had kunnen houden.

Grimm is een fikse tegenvaller. Na een enerverend en vervreemdend eerste half uur, is het Spanje-epistel van uitermate matige orde. De lachsalvo's blijven weg, het vervalt meer in een soort thrillertje met hier en daar een schaars glimlach-momentje. Gelukkig weet de scene met Kees Prins nog veel goed te maken (hoogtepunt van de film naar mijn mening).

Slappe hap, zeker in vergelijking met Van Warmerdams vorige films. Slechts een kleine 2,5* waardering.

avatar van Film Pegasus

Een film die zweeft tussen humor en surrealisme met een gehele sfeer die de kijker zelf ter interpretatie open laat wat er met het geheel bedoeld wordt. Ik lees hier verschillende ideeën zoals verwijzingen naar sprookjes (niet moeilijk met een titel als Grimm), of de symboliek naar het christendom als sprookje. Een film die moeilijk te vatten is maar desondanks de kijker toch vast houdt. Geen meesterwerk maar wel een film met genoeg stof tot nadenken en discussiëren.

avatar van mister blonde

mister blonde

Van Warmerdam's film worden bij elke nieuwe film tot nu toe (moet alleen Ober nog) minder. Gelukkig begon het niveau hoog. Deze film is zeer aardig, maar ik begrijp negatieve geluiden wel.
De film heeft zeker drie geweldige momenten, die wat mijn betreft tot de betere van van Warmerdam gerekend mogen worden; de scènes bij boer Lammers en de ontsnapping, het jatten van de auto met hulp van de eigenaar en de begrafenis met emmer (leek zo uit een goede Coen's film te komen).

Daartegenover stond een inkak moment bij de te lang durende scenes in de Spaanse villa, veel (bewuste) plotgaten (ik snap bijvoorbeeld wel dat van Warmerdam het niet belangrijk vond hoe ze in Spanje kwamen, maar dan kun je nog steeds niet je zelf er zo makkelijk van af maken) en onvermogen de film lekker af te ronden.

Klinkt flauw, maar de reden dat de film toch een stukje beter dan gemiddeld is, is de regie. De typische van Warmerdam personages die niet helemaal sporen, de absurdistische situaties die hier net wat minder samenhang hadden dan in zijn vorige films, die typische van Warmerdam look met heel bijzondere art direction (vooral scènes in Nederland).

Heb me prima vermaakt, echt goed is het niet, maar zeker de moeite waard. 3,5 sterren.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Wat moet Van Warmerdam een hekel hebben aan de mens zeg. Neemt niet weg dat dit enkele zeer komische en vooral cynische situaties als gevolg heeft. Grimm is een heerlijk surrealistisch stukje film waarbij ik echter m'n twijfels heb bij de afstand die er tussen kijker en film ontstaat. Enerzijds vereenvoudigt dit het observeren van de bizarre situaties anderzijds werkt het weinig uitnodigend. De humor maakt gelukkig veel goed waardoor deze film absoluut het kijken waard is.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Deze film neemt een vliegende start !

Spijtig dat na dat geweldige eerste half uur het tempo sterk afzwakt om te verwateren tot een standaard, maar nog steeds onderhoudend, verhaaltje.

Alleen al om Marie (Halina Reijn), de zus van Jacob, te zien spelen is deze film de moeite waard, wat een lekker stuk zeg

6/10.

Zeker de moeite om eens te bekijken als ze die op tv spelen,

al is't maar om dat absurde, eerste halfuur mee te maken

avatar van Goldenskull

Goldenskull

WooW!

Ik heb dan misschien zijn nieuwste nog niet gezien, maar ik vind dit de beste van Warmerdam (samen met Ober) denk ik.. briljante film.

Absurd, surrealistisch, droge humor; het zijn van die dingen die Van Warmerdam tot mijn favoriete Nederlandse regisseur maken. Die dronken gozer , echt ik heb lang niet zo mogen lachen tijdens een film, geniaal.

4* voor dit.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Met Grimm voltooi ik het volledige oeuvre van Van Warmerdam, onbegrijpelijk dat men Grimm nogal eens de zwarte piet wil toespelen omdat het geen typische 'Van Warmerdam - film zou zijn'. Slechts de setting van het verhaal 'dat zich na een half uur in Spanje afspeelt' is anders dan gebruikelijk.

Het 1ste half uur is grappig, broer en zus worden het huis uit geschopt en struinen wat rond. Vanaf het moment dat ze onderdak vinden bij Diego, wordt het geheel wat stuurloos in de zin dat men zich vestigt op één plaats en de vele omzwervingen voorbij lijken te zijn. Gelukkig zijn de spanningen die zich opstapelen tussen Diego en Jacob geinig genoeg om te volgen, zo `n scene waarin Diego wat gasten ontvangt, waarna Jacob de boel verstiert en een flinke scène schopt zijn typisch Van Warmerdam.

Uiteraard zitten er soms scenes in, die nauwelijks samenhangen met het verhaal dat er vertelt wordt. Zo `n scene waarin Jacob een auto steelt en op volledige medewerking van de eigenaar kan rekenen is onbetaalbaar! De taferelen met de ezel op het einde waren bijna minstens zo leuk. 3,5*

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Mindere Van Warmerdam. De Spanje setting werkt wel, het geeft de film en mooi sfeertje. Ook de band tussen Jacob en Marie is mooi weergegeven. Echter de film wil meer een Thriller kant op, met minder zwarte humor dan gebruikelijk.

De humor de wel in de film zat vond ik eigenlijk ook niet zo grappig. Van Warmerdam's timing blijft vreemd, waardoor je sommige dingen echt niet verwacht. Toch, de situaties die hier als vreemd beschouwd moeten worden zijn vaak lang niet zo veemd als in Abel of Kleine Teun bijvoorbeeld.

Blijft leuk, maar minder, evenals De jurk dus een iets lagere score.

avatar van Robi

Robi

De minste van de Alex van Warmerdam films. En ook de enige waar hij niet zelf in meespeelt. Misschien wel daarom. Een roadmovie met een vaag verhaal, maar die toch ook nergens echt van de grond komt of werkelijk boeiend wordt.

avatar van Theunissen

Schitterend hoe het Hans en Grietje verhaal al snel overgaat in een seksuele versie "mijn vrouw komt te kort bij mij, jij moet met mijn vrouw naar bed"

Best weer een maffe Alex van Warmerdam film met in het begin vooral zijn typische kenmerken (aparte dialogen, gitzwarte humor en natuurlijk seksuele escapes en verwijzingen). Het vage verhaal was best aardig (zeker het begin) maar wel stukken minder (vaak saai) dan zijn andere films. Het gedeelte in Spanje vond ik eigenlijk nergens opslaan en was ook zeer flauw en saai (nauwelijks humor aanwezig). Ook is het een gemis dat Alex van Warmerdam er zelf niet in meespeelt wat ten koste gaat van veel humor. Wat ik ook bij deze film miste was het bijzondere bloot (ondanks de seksuele escapades) gebruik wat min of meer standaard is bij een Alex van Warmerdam film. In deze film was er echter geen bijzonder bloot aanwezig hoewel veel scènes (o.a. de bad scènes) er bij uitstek geschikt voor waren. De cast deed het trouwens matigjes in deze film m.u.v. Halina Reijn die er met haar lange benen ook best mocht wezen. De bijrol van Kees Prins sloeg trouwens nergens op.

Nee al met al was dit m.u.v. het begin best wel een teleurstellende film van Alex van Warmerdam.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een erg geinig, surrealistische, zwarte komedie van Alex van Warmerdam, de meester van de zwarte humor. En wat we hier weer eens voorgeschoteld mogen krijgen: dit keer broer en zus (prachtige rollen van Jacob Derwig en Halena Reijn ) die natuurlijk, in Warmerdams wereld op elke straathoek weer iets geks mogen verwachten. Eerst een "grimm"ig avontuur in in het bos ,waar ze zijn geloost, bij dat gekke stel. Tot bij hoerenloper Jaap Spijkers. Ook de Nederlandse locaties zijn weer lekker troosteloos en grauw, maar veranderen gauw waneer broer en zus naar Spanje vertrekken voor familie bezoek en dan met Diego oog in oog komen te staan, dat in het begin nog wel een sympatieke man lijkt te zijn, maar daarna....

Ja dit was weer een bizar werkje, dat oogde als een roadmovie en een zwart komische horrorfilm. Dat kan alleen van Warmerdam zijn.

avatar van K. V.

K. V.

'k vond hem ook wel leuk. Een erg sterk begin, maar daarna verzwakte het wel een beetje. Er zaten wel enkele goeie vondsten in, bv avocado op z'n wonden smeren

De cast deed het goed en die Marie deed me een beetje denken aan Kate uit de serie "Lost".

'k vond het wel een beetje vreemd om die volwassenen "papa" te horen roepen, maar soit

Voor de rest is hij de moeite om te bekijken als ze hem eens op tv tonen.

avatar van niethie

niethie

Opmerkelijk dat nog zoveel mensen dit goed beoordelen, heb een poosje geleden de Van Warmerdam box aangeschaft voor een meer dan schappelijke prijs en die in vrij korte tijd (2/3 weken, denk ik) verslonden. En ik moet zeggen, er waren tijden dat ik niets van zijn stijl snapte en er dan ook amper iets mee kon (Abel) maar na het zien van het geweldige Borgman dwong ik mezelf om nog een poging te ondernemen en dat is geresulteerd in enkel blinde 3,5 en 4* (ik beschouw mezelf als kritische kijker dus dat vind ik best bijzonder, de regisseurs van wie ik hetzelfde kan zeggen zijn volgens mij op 2 handen te tellen...) Heeft die man überhaupt wel een mindere film gemaakt vroeg ik aan een vriend, die tevens groot fan is, halverwege? Jawel. De Jurk antwoordde hij. Enkele reviews bevestigde dit. En waar ik geen enkel probleem met die film had beschouw ik dit persoonlijk toch wat meer als die kleine ''vetvlek'' op zijn oevre. Met de nadruk op ''kleine'' want zelfs ''een slechte'' Van Warmerdam zit nog boordevol originele vondsten en hilarische stukken. Waar ik vooral een probleem mee had, en zo te lezen ben ik niet de enigste, was het abrupt wisselen van locaties. Ronduit saai, leeg en snap met de beste wil niet waarom de man opeens wilde filmen in Spanje? Het zegt misschien veel over zijn onvoorspelbare persoonlijkheid (waar zonder hij niet het genie zou zijn dat hij is) maar als je die Hollandse kneuterigheid uit zijn werk haalt blijft er, op misschien wat leuke woordgrapjes, naar mijn inziens weinig van over. De eerste helft, die zich gewoon in Nederland afspeelt, bewijst namelijk prima dat bevreemdende ''sprookjeselementen'' toch het best tot haar recht komen in de setting (de surrealistische dorpjes, vreemde boerderijtjes en de fascinatie voor kleinburgerlijkheid) die we van hem gewend zijn. Die ontsnapping uit dat boshutje van Malherbe en Spijkers, wat een timing, prachtig! Op dat moment moest ik even een korte pauze inlassen omdat ik zonet mijn mond inhoud over mijn scherm had uitgesproeid, lekker! Wat ik ook opvallend vond was dat hij dit keer zelf geen rol in het geheel had. Zoiezo geen al te fijne cast, Derwig is altijd wel prima maar Reijn kan ik op de een of andere manier steeds slechter uitstaan. Verder zou ik dit niemand expliciet durven afraden maar ik zou toch echt een andere kiezen als je kennis wilt maken met deze man zijn werk. (2,5*)

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Deze film stond al wat jaartjes zielig in de kast naast de andere van Warmerdammetjes - 'De Jurk' ook nog niet gezien overigens. Dat ga ik binnenkort denk ik wel doen, want deze 'Grimm' heb ik ook veel te lang laten liggen. Heerlijk sfeervol, absurd en zeer komisch geheel. Het gaat nergens over, fantastisch.

Mooie locaties en vermakelijk van het begin tot het einde. Op het ene moment in de sneeuw in NL, dan in een villa in Spanje en vanuit het niets zomaar in een verlaten dorp uit het oude westen. Wat een humor heeft die van Warmerdam toch ook; die scene met de bezopen Kees Prins en die auto is ook onbetaalbaar! Ja dit sprookje heeft me echt zeer verrast, ondanks een aantal gemiste kansen.

avatar van david bohm

david bohm

Toch wel de minste van de Van Warmerdams die ik gezien heb.

Begin van de film en het verhaal an sich is nog wel aardig, maar eenmaal in Spanje wordt het toch wat langdradig allemaal.

Acteerwerk is redelijk, alleen verdraag ik Halina Reijn vrij slecht. Overacting, net of ze op het toneel staat.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1922 stemmen

Erg genoten van Grimm re-edit. De eerste versie heb ik niet gezien, maar deze was voor mij zeker geen tegenvaller. Ik vind het een erg creatieve en originele film, de humor beviel mij wel, ik houd van het absurde en vervreemdende en ik heb niks vervelends gezien aan het acteerwerk. Halina Reijn vind ik wel leuk. Heerlijk dit! Een 9. 4,5*

avatar van Fisico

Fisico

Wederom een fijne van Warmerdam die ditmaal de wereld van de sprookjes induikt. Zeker het Hans en Grietje verhaal in het begin valt op. Later is het me minder duidelijk geworden, maar kan je áltijd wel iets terugvinden. De film valt voor me uiteen in twee grote delen. Het deel in Nederland zelf vond ik het sterkst. Het bos bijvoorbeeld waar Jacob en Marie in verdwalen had een grimmige duistere sfeer. De heks werd vervolgens vervangen door een oud boerenpaar. Geweldig intermezzo overigens van Lammers en Malherbe.

Het tweede deel met Spanje komt er sneller dan je denkt. Aparte en bewuste montage om ineens met brommertje Spanje binnen te rijden. In Spanje vond in de film wat inzakken al blijven enkele personages en enkele scènes in het oog springen. Die Sofia, de zwarte huishoudster bvb, vond ik mysterieus, net als de butler. Jammer dat ze onvoldoende uit de verf kwamen. De scène met de emmer was lekker absurd.

Halina Reijn vond ik best een leuke rol neerzetten, als bang meisje tot uiteindelijk vrouw van een miljonair, steeds wetend waar ze heen wou.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Derde film van de dag betrof deze Grimm van de hand van Alex van Warmerdam, en hoewel ik de film niet kende trok de naam van de regisseur dan toch een beetje aangezien ik De Noorderlingen erg goed kan waarderen. Maar zoals zo vaak bieden eerdere ervaringen geen garanties want dit was toch wel een hele rare film waar ik eigenlijk niets mee kon.

We volgen dus Jacob en Marie achtergelaten in het bos door hun vader, vanaf daar begint een overlevingstocht die hun langs een knettergekke boer een dolle boerin leidt, criminaliteit en prostitutie tot gevolg heeft, het tweetal helemaal tot in Spanje brengt waar ook nog weer het nodige gebeurd op relationeel vlak, criminaliteit en vlucht. Het verhaal is daarmee op zijn zachtst gezegd best wel bijzonder toch is het vooral de van Warmerdam uitstraling die wel herkenbaar is in de zin van kleuren, aankleding, dialoog en vooral de kenmerkende bevreemdende sfeer.

Toch blijft vooral de vraag wat nu eigenlijk de bedoeling is van deze film, want kan ik er niks mee en het kan het me niet boeien. Het concept zal denk ik een mix tussen Hans en Grietje in een modern jasje met de nodige crimi en road movie elementen voor moeten stellen. Oftewel geen broodkruimeltjes maar prostitutie en moord, het is weliswaar een stuk realistischer dan een heks met een peperkoekhuisje maar het waarom wil bij mij niet binnenkomen. Buiten dat is het moment waarop Jacob de boer en zijn vrouw uitschakelt zo kolderiek dat ik de film vanaf daar al amper meer serieus kan nemen. Dan zijn er nog tal van andere werkwaardige momenten zoals een oudere man met sambaballen wat veel te lang duurt, of dat Jacob en Marie zomaar Spaans kunnen spreken, dat hebben ze zeker op de basisschool geleerd. Zo'n beetje het enige pluspunt is Halina Reijn te noemen die er bij het was ophangen zinneprikkelende uitziet in haar ondergoed. Ik zou zeggen doe mij zo'n wasvrouw.

Buiten dat was dit een vieze tegenvaller ondanks dat de film gemiddeld een voldoende scoort op MovieMeter, desondanks was het verre van my cup of tea. Snel op naar de volgende.