Genre: Komedie / Drama
Speelduur: 100 minuten / 90 minuten (re-edit 2019)
Alternatieve titel: Grimm Re-edit
Nederland
Geregisseerd door: Alex van Warmerdam
Met onder meer: Halina Reijn, Jacob Derwig en Carmelo Gómez
Gesproken taal: Nederlands en Spaans
Releasedatum: 4 december 2003
Bekijk via CineMember
Plot Grimm
Jacob en zijn zus Marie worden op een winterdag in het bos achtergelaten door hun werkloze vader. Jacob vindt in zijn jas een briefje van zijn moeder die hen maant naar haar broer in Spanje te gaan. Eenmaal in Spanje blijkt hun oom te zijn overleden. Marie ontmoet Diego, een Spaanse chirurg, en wordt verliefd op hem. Diego woont samen met zijn overheersende zuster Teresa. Tot verbijstering van Jacob wil Marie met Diego trouwen. Zelfs na de bruiloft probeert de jaloerse Jacob zijn zusje bij Diego weg te krijgen. Als dat niet lukt, begint hij zijn zwager te tarten. Al snel blijkt dat dit voor niemand onbestraft blijft ...
Een film die zweeft tussen humor en surrealisme met een gehele sfeer die de kijker zelf ter interpretatie open laat wat er met het geheel bedoeld wordt. Ik lees hier verschillende ideeën zoals verwijzingen naar sprookjes (niet moeilijk met een titel als Grimm), of de symboliek naar het christendom als sprookje. Een film die moeilijk te vatten is maar desondanks de kijker toch vast houdt. Geen meesterwerk maar wel een film met genoeg stof tot nadenken en discussiëren.
maerk
Heel erg vreemde film met een rare humor.
Dit is mijn eerste Van Warmerdam en ik moet zeggen dat hij me best wel tegenvalt. Het camerawerk is erg mooi en de muziek beviel me ook goed en het acteerwerk is niet slecht. Maar het verhaal en de personages zijn gewoon te vreemd. De humor is wisselvallig. Soms wel, maar voor het overgrote deel niet leuk.
Don Dijk
Uitermate verwarrende film waar vele fouten inzitten.
mister blonde
Van Warmerdam's film worden bij elke nieuwe film tot nu toe (moet alleen Ober nog) minder. Gelukkig begon het niveau hoog. Deze film is zeer aardig, maar ik begrijp negatieve geluiden wel.
De film heeft zeker drie geweldige momenten, die wat mijn betreft tot de betere van van Warmerdam gerekend mogen worden; de scènes bij boer Lammers en de ontsnapping, het jatten van de auto met hulp van de eigenaar en de begrafenis met emmer (leek zo uit een goede Coen's film te komen).
Daartegenover stond een inkak moment bij de te lang durende scenes in de Spaanse villa, veel (bewuste) plotgaten (ik snap bijvoorbeeld wel dat van Warmerdam het niet belangrijk vond hoe ze in Spanje kwamen, maar dan kun je nog steeds niet je zelf er zo makkelijk van af maken) en onvermogen de film lekker af te ronden.
Klinkt flauw, maar de reden dat de film toch een stukje beter dan gemiddeld is, is de regie. De typische van Warmerdam personages die niet helemaal sporen, de absurdistische situaties die hier net wat minder samenhang hadden dan in zijn vorige films, die typische van Warmerdam look met heel bijzondere art direction (vooral scènes in Nederland).
Heb me prima vermaakt, echt goed is het niet, maar zeker de moeite waard. 3,5 sterren.
Drs. DAJA
Wat moet Van Warmerdam een hekel hebben aan de mens zeg. Neemt niet weg dat dit enkele zeer komische en vooral cynische situaties als gevolg heeft. Grimm is een heerlijk surrealistisch stukje film waarbij ik echter m'n twijfels heb bij de afstand die er tussen kijker en film ontstaat. Enerzijds vereenvoudigt dit het observeren van de bizarre situaties anderzijds werkt het weinig uitnodigend. De humor maakt gelukkig veel goed waardoor deze film absoluut het kijken waard is.
Near_Dark
Deze film neemt een vliegende start !
Spijtig dat na dat geweldige eerste half uur het tempo sterk afzwakt om te verwateren tot een standaard, maar nog steeds onderhoudend, verhaaltje.
Alleen al om Marie (Halina Reijn), de zus van Jacob, te zien spelen is deze film de moeite waard, wat een lekker stuk zeg
6/10.
Zeker de moeite om eens te bekijken als ze die op tv spelen,
al is't maar om dat absurde, eerste halfuur mee te maken
Goldenskull
WooW!
Ik heb dan misschien zijn nieuwste nog niet gezien, maar ik vind dit de beste van Warmerdam (samen met Ober) denk ik.. briljante film.
Absurd, surrealistisch, droge humor; het zijn van die dingen die Van Warmerdam tot mijn favoriete Nederlandse regisseur maken. Die dronken gozer
, echt ik heb lang niet zo mogen lachen tijdens een film, geniaal.
4* voor dit.
IcU
Het eerste gedeelte was erg vermakelijk. Grappig, mooi vormgegeven, goed gespeelt. Tot dat de film naar spanje verhuisde. Daar ging het nogal berg afwaarts. Helaas. De vele plot gaten en gemakkelijkheden in het script en de oninteressante setting laten deze film niet hoger dan een 2,5 ster komen. Ook was de humor volledig weg. Had beter gehoopt van van Warmerdam.
maxcomthrilla
Met Grimm voltooi ik het volledige oeuvre van Van Warmerdam, onbegrijpelijk dat men Grimm nogal eens de zwarte piet wil toespelen omdat het geen typische 'Van Warmerdam - film zou zijn'. Slechts de setting van het verhaal 'dat zich na een half uur in Spanje afspeelt' is anders dan gebruikelijk.
Het 1ste half uur is grappig, broer en zus worden het huis uit geschopt en struinen wat rond. Vanaf het moment dat ze onderdak vinden bij Diego, wordt het geheel wat stuurloos in de zin dat men zich vestigt op één plaats en de vele omzwervingen voorbij lijken te zijn. Gelukkig zijn de spanningen die zich opstapelen tussen Diego en Jacob geinig genoeg om te volgen, zo `n scene waarin Diego wat gasten ontvangt, waarna Jacob de boel verstiert en een flinke scène schopt zijn typisch Van Warmerdam.
Uiteraard zitten er soms scenes in, die nauwelijks samenhangen met het verhaal dat er vertelt wordt. Zo `n scene waarin Jacob een auto steelt en op volledige medewerking van de eigenaar kan rekenen is onbetaalbaar! De taferelen met de ezel op het einde waren bijna minstens zo leuk. 3,5*
weaselweasel
Weer eens gekeken voor het eerst sinds 2003.
Blijft een superfilm. Geweldig verhaal, mooi uitgewerkte karakters en leuke onverwachte wendingen.
Toch wel de beste van Warmerdam van het nieuwe millennium. Al kan zijn meest recente ook erg waarderen.
D-ark
Mah ja fout loos is hij zeker niet maar toch maakt Warmerdam er weer iets unieks van. Vreemd maar aan de andere kant ook gewoon grappig blijft het toch een wat ondergewaardeerde film.
judgepaddy
Die dronken gozer
, echt ik heb lang niet zo mogen lachen tijdens een film, geniaal.
Kees Prins?
Dat stukje leek ook wel een beetje Jiskefet
wendyvortex
Tijdens het eerste gedeelte van de film zie ik nog alle vooroordelen over de Nederlandse film en van Warmerdam bevestigd, maar dan verhuist de film naar Spanje en het niveau stijgt naar een Nederlandse variant op Almodavar.
Al met al de eerste van Warmerdam-film die er bij mij met een positieve score vanaf komt.
Geen topniveau, maar boven het gemiddelde qua Nederlandse film.
Leuke cameo van Kees Prins.
Testa-Rossa
Ik vond het ook een vage film, ik heb er maar weinig van begrepen. Zeker niet van de humor, de scene met de auto was briljant, maar verder kwam het bij mij niet echt over als een komedie.
Toch heb ik me geen moment verveeld, film keek best lekker weg en visueel was het top.
Maar zou hem geen 2e keer kunnen zien.
sabsabsab
Ik snap het niet eens overal waar ze komen worden ze ja steeds door iemand aangevallen.
Norma
Ik had geen idee wat te verwachten, maar ik heb me uitstekend vermaakt met deze film.
Even een inkakmomentje als de film zich van de sneeuw naar het zonnige Spanje verplaatst, want ik zat juist zo lekker in het maffe sprookjesachtige van het eerste stuk, maar eenmaal gesetteld in de villa kwam het typische sfeertje weer terug. Het verhaal krijgt hier ook iets thriller-achtigs, maar compleet idiote momenten blijven voorbij komen.
Opmerkelijk dat velen vallen over dat in sommige situaties logica volledig lijkt te ontbreken; dit vond ik nou juist geweldig passen bij het surrealistische dat de film uitstraalt en het leek me dat er zeer weloverwogen voor gekozen is om het zo te doen. De film hangt er van aan elkaar! Het stoorde me dan ook zeker niet, in tegendeel zelfs.
Ik heb(nog) geen andere films van Van Warmerdam gezien en begrijp dat deze als een wat mindere wordt beschouwd, maar ik vond hem, op de soms wat irritante performance van Halina Reijn na, erg de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar.
Inland Rabbit
Mindere Van Warmerdam. De Spanje setting werkt wel, het geeft de film en mooi sfeertje. Ook de band tussen Jacob en Marie is mooi weergegeven. Echter de film wil meer een Thriller kant op, met minder zwarte humor dan gebruikelijk.
De humor de wel in de film zat vond ik eigenlijk ook niet zo grappig. Van Warmerdam's timing blijft vreemd, waardoor je sommige dingen echt niet verwacht. Toch, de situaties die hier als vreemd beschouwd moeten worden zijn vaak lang niet zo veemd als in Abel of Kleine Teun bijvoorbeeld.
Blijft leuk, maar minder, evenals De jurk dus een iets lagere score.
Robi
De minste van de Alex van Warmerdam films. En ook de enige waar hij niet zelf in meespeelt. Misschien wel daarom. Een roadmovie met een vaag verhaal, maar die toch ook nergens echt van de grond komt of werkelijk boeiend wordt.
Katharina
Je kunt ook uitschieten in het maken van aparte films, en daar is Warmerdam zeker een voorbeeld van. Waar sláát het op! Een film hoeft van mij echt niet overduidelijk te zijn, een beetje gissen maakt de film alleen maar meer bijzonder. Maar dit sloeg weer nergens op. Wat voor relatie zou Warmerdam met zijn familie hebben gehad? De families in zijn films zijn altijd een tikkeltje (of nogal) incestieus.
Verder toch nog twee punten voor het camerawerk en het acteerwerk. Maar het verhaal is prut.
harm1985
Grimmig sprookje, dat redelijk absurd begint, zoals vertrouwd, met Frank Lammers en Annet Malherbe als een wel heel rare boer en boerin ('mijn vrouw komt tekort bij mij'), maar daarna kan Van Warmerdam (die ik als acteur erg mis in deze film) niet echt besluiten welke kant hij op wil, want het begint steeds meer op een thriller te lijken vanaf het moment dat ze in Spanje aankomen (de overgang van Nederland naar Spanje is overigens wel briljant gedaan).
Daarna wordt de film steeds wisselvalliger, de scene met Kees Prins en die auto is meesterlijk evenals de vondst om het hoofd van Don Diego nog boven de grond uit te laten steken en die maar af te dekken met een emmer, maar over het algemeen valt het me allemaal een tikje tegen, net als in Ober. De grappen over de Hollanders zijn wel geslaagd overigens, evenals een paar absurde scenes met het personeel van Diego. Andere scenes, zoals die aan tafel waar Jacob met die dienstmeid komt aanzetten, sorteren dan weer niet echt het juiste effect.
Schitterend hoe het Hans en Grietje verhaal al snel overgaat in een seksuele versie "mijn vrouw komt te kort bij mij, jij moet met mijn vrouw naar bed"
Best weer een maffe Alex van Warmerdam film met in het begin vooral zijn typische kenmerken (aparte dialogen, gitzwarte humor en natuurlijk seksuele escapes en verwijzingen). Het vage verhaal was best aardig (zeker het begin) maar wel stukken minder (vaak saai) dan zijn andere films. Het gedeelte in Spanje vond ik eigenlijk nergens opslaan en was ook zeer flauw en saai (nauwelijks humor aanwezig). Ook is het een gemis dat Alex van Warmerdam er zelf niet in meespeelt wat ten koste gaat van veel humor. Wat ik ook bij deze film miste was het bijzondere bloot (ondanks de seksuele escapades) gebruik wat min of meer standaard is bij een Alex van Warmerdam film. In deze film was er echter geen bijzonder bloot aanwezig hoewel veel scènes (o.a. de bad scènes) er bij uitstek geschikt voor waren. De cast deed het trouwens matigjes in deze film m.u.v. Halina Reijn die er met haar lange benen ook best mocht wezen. De bijrol van Kees Prins sloeg trouwens nergens op.
Nee al met al was dit m.u.v. het begin best wel een teleurstellende film van Alex van Warmerdam.
barcam
Unieke absurde zwarte sprookjesfilm met bizarre personages en humor. Aanrader.
lars-pixar
Er waren te weinig films gemaakt in de studio First Floor Features dus moest de studio afgebroken worden maar ook om dat de studio niet aan de voldoende eisen doet dit was dan ook een enorm groten teleurstelling voor Dick Maas en Laurens Geels en zeker als hun er toekomst in zagen. Dus moest ook Alex Warmerdam een andere productie aan houden en dat lijd natuurlijk al snel naar A-Film maar ook werd de film ondersteunt door zijn eigen productie Graniet films.
Grimm is een sprookje wat al vaak is verfilmt voornamelijk als speel film en animatie. Alex Warmerdam die de regie doet in Grimm, en het scenario lag in de handen van Marc Warmerdam maar nog is de film herkenbaar aan sommige momenten die lijden naar Alex Warmerdam en dat maakt het ook weer prettig.
Goed scenario en erg goed uitgewerkt met mooie locaties zoals in Duitsland en Spanje. De film wordt goed opgebouwd naar de spanesten momenten van de film ook wordt er gerommeld met het genre romantiek en komedie maar het gaat voornamelijk om avontuur en dat heeft de film zeker. De casting is ook erg goed en het acteer werk ook erg overtuigend. De film is op sommige momenten erg vermakelijk maar ook zo af en toe aan de saaie kant maar de film bauwt snel op dus valt dat wel mee ook de muziek is weer erg gemoedelijk.
sinterklaas
Weer een erg geinig, surrealistische, zwarte komedie van Alex van Warmerdam, de meester van de zwarte humor. En wat we hier weer eens voorgeschoteld mogen krijgen: dit keer broer en zus (prachtige rollen van Jacob Derwig en Halena Reijn ) die natuurlijk, in Warmerdams wereld op elke straathoek weer iets geks mogen verwachten. Eerst een "grimm"ig avontuur in in het bos ,waar ze zijn geloost, bij dat gekke stel. Tot bij hoerenloper Jaap Spijkers. Ook de Nederlandse locaties zijn weer lekker troosteloos en grauw, maar veranderen gauw waneer broer en zus naar Spanje vertrekken voor familie bezoek en dan met Diego oog in oog komen te staan, dat in het begin nog wel een sympatieke man lijkt te zijn, maar daarna....
Ja dit was weer een bizar werkje, dat oogde als een roadmovie en een zwart komische horrorfilm. Dat kan alleen van Warmerdam zijn.
EveAndro
Ik associeerde van Warmerdam vooral met een voorliefde voor Nederland in de 50-tiger jaren.
Een beetje De Avonden-sfeer van Reve. Waar ik helemaal niet van houd. ( idee gebaseerd op slechts een enkele film die ik van hem gezien heb want ik was verder niet nieuwsgierig naar zijn films ).
Bij het zien van Grimm kreeg ik het gevoel dat ik naar de beste Nederlandse film keek die ik tot dusver gezien heb.
De film heeft me vanaf het begin tot het einde geboeid. Mooie beelden, humor, absurditeiten, Spaanse locaties. Goed gespeeld met ook een stoere hoofdrolspeelster.
Never a dull moment. Absoluut onvoorspelbaar.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime