Genre: Komedie / Drama
Speelduur: 100 minuten / 90 minuten (re-edit 2019)
Alternatieve titel: Grimm Re-edit
Nederland
Geregisseerd door: Alex van Warmerdam
Met onder meer: Halina Reijn, Jacob Derwig en Carmelo Gómez
Gesproken taal: Nederlands en Spaans
Releasedatum: 4 december 2003
Bekijk via CineMember
Plot Grimm
Jacob en zijn zus Marie worden op een winterdag in het bos achtergelaten door hun werkloze vader. Jacob vindt in zijn jas een briefje van zijn moeder die hen maant naar haar broer in Spanje te gaan. Eenmaal in Spanje blijkt hun oom te zijn overleden. Marie ontmoet Diego, een Spaanse chirurg, en wordt verliefd op hem. Diego woont samen met zijn overheersende zuster Teresa. Tot verbijstering van Jacob wil Marie met Diego trouwen. Zelfs na de bruiloft probeert de jaloerse Jacob zijn zusje bij Diego weg te krijgen. Als dat niet lukt, begint hij zijn zwager te tarten. Al snel blijkt dat dit voor niemand onbestraft blijft ...
remorz
De totaal onbegrijpelijke reacties op sowieso al vrij onlogische handelingen maakten mij behoorlijk onverschillig. Ik kon me niet inleven in de personages en betrapte mezelf erop dat ik op een gegeven moment alleen nog maar kon grinniken om wat er allemaal gebeurde. "En ze doen maar en doen maar..."
De zeer schilderachtige beelden en vooral hoe ze in beeld zijn gebracht waren echt wel de moeite waard.
Toch deed deze film me niets, en is mijn herinnering eraan gelijk aan mijn beleving ervan: totaal onverschillig.
1 ster voor de camerameneer
1/2 ster voor de inkleurmeneer
xwp
ik vond het het eerste gedeelte van de film erg leuk, maar naar mate de film verder ging(het gedeelte in spanje) vond ik het wat minder worden.
De acteurs spelen wel erg goed, ze vullen elkaar erg goed aan.
het is niet echt een top film/publieks trekker maar wel de moeite waard om een keer te zien.
neo
Aparte film. Ik wil hem graag de Nederlandse Lynch noemen, als niemand daar problemen mee heeft
De fantasie elementen, het verweven van sprookjes-elementen in het verhaal, bizarre karakters, prachtige kunstzinnige shots. De dronken man die zo maar even de wagen start voor Jacob, Jaap spijkers (op imdb Horewhopper genoemd
), Lammers in een compleet gestoorde rol... 4 sterren
jacom
vond er echt niets aan.
drie grappige scenes, maar meer ook niet.
en veeeeel te saai
* 1/2
koentje03
Ik vond em wel vermakelijk, er zaten grappige stukken in. Het mooie vond ik dit wel:
Hoe kan je van Nederland naar Spanje rijden met 1 tank en dan ook nog 10 euro over hebben
Maar soms was hij inderdaad onlogisch en langdradig,
3*en voor mij
wackyboy
Ja, je moet een film die van de absurditeit aan elkaar hangt niet op de logica van details gaan beoordelen. Ze rijden in die scene op de brommer ook zo van een Nederlands decor in een Spaans decor. Juist lekker over the top als je het mij vraagt.
Toch ben ik het er wel mee eens dat dit niet de sterkste film van Alex van Warmerdam was.
Twintig minuten voor het eind is er een onverbiddelijk "jump the shark" moment waar ik een beetje afhaakte. Van mij had de film wel mogen eindigen vanaf het moment dat Diego het ravijn in rijdt
Ik heb wel een aantal keren erg moeten lachen. Het moment dat Jacob bij de tent onder de snelweg een steeds grotere balk nodig heeft om de belager van zijn zusje naar de andere wereld te helpen en dat ze hem vervolgens tegen de buitenboordspiegel van de auto aanhouden om te kijken of-ie misschien nog leeft vond ik erg geslaagd. Ook het gedeelte van het verhaal dat zich afspeelt in het huis van Diego vond ik erg goed. Alleen jammer dat ik het plot al mijlenver zag aankomen (het feit dat ze de nier van Jacob nodig hadden) . Dat gegeven heb ik de laatste tijd meer in films gezien (Dirty Pretty Things bijvoorbeeld)
Ondanks het feit dat een groot gedeelte van de film zich in Spanje afspeelde en ik ook wel begrijp dat Alex van Warmerdam niet steeds hetzelfde kunstje wil herhalen, houd ik het meest van de gedeeltes van de film die zich afspelen in Nederland en daar alles in een wat vervreemdend, absurd daglicht stellen.
Al met al toch interessanter als de meeste films die in Nederland uitkomen. Verder mijn complimenten voor de affiche. Een van de mooiste Nederlandse filmaffiches die ik ooit heb gezien.
De minste van Van Warmerdam, maar toch nog 3,5* (zo zie je maar...)
De film ziet d'r geweldig uit, het verhaal begint leuk, maar wordt later flauw en cliché en ik heb hier en daar dubbel gelegen van het lachen. Maar toch was de film het meerendeel net niet, terwijl het bij films als Kleine Teun en De Jurk allemaal net wel en bij De Noorderlingen en Abel wél was.
Begrijp me niet verkeerd, de film was heerlijk om naar te kijken, met typische van Warmerdamse absurdistische trekjes, maar de film haalt het niveau van zijn eerste vier films niet.
Jordy
Ik heb me eigenlijk alleen maar zitten ergeren. De enige stompzinnige scene was nog niet voorbij of de volgende kwam al weer langs. Kon hier hélemaal niets mee.
sydney
Deze film probeert een beetje de suspense sfeer uit "spoorloos" te benaderen. Dit blijkt uit alles, waaronder het half buitenlands (grimm: Spaans; spoorloos: Frans) en half nederlands verhaal. Dit lukt uiteraard niet. Een topfilm zou je niet moeten aanvallen. Bedenk eerder iets origineels. Maar hoe dan ook... het is toch nog een redelijk goede film geworden, maar dat komt eerder door het goede acteerwerk en goed uitgezochte lokaties, en niet in de eerste plaats door het scenario. Deze film valt nog nét onder de categorie de moeite waard.
Suspense, Spoorloos???? Is er een alternatieve versie van Grimm?
Ik vind de vergelijking met Spoorloos erg vergezocht en onterecht. En een suspense film probeert deze film al helemaal niet te zijn.
sydney
Suspense, Spoorloos???? Is er een alternatieve versie van Grimm?

Hoe noem je het sfeertje dan dat deze film probeert uit te dragen? Ik kan geen ander woord dan suspense bedenken...
Door dat geheimzinnige gedoe met die nier en die chirurg noem ik het allang geen drama meer.
Definieer suspense, aub.
(Strikt genomen is 'Spoorloos' ook geen suspense, vind ik.)
sydney
Nouja goed. Strikt genomen misschien niet... Maar het schrikeffect dat uitgaat van het weghalen van een nier bijvoorbeeld en dat daardoor Jacob zo lang getolereerd is in het huis is toch op zijn minst flirten met suspense.. En daar leidt de film ons naar toe. Of heb ik het mis? Ook het feit dat deze chirurg hen achterna komt, vind ik verre van drama. Ik kan het fout hebben hoor... maar ik heb niet echt het idee dat ik naar een volwaardig drama aan het kijken was. Definieer drama a.u.b.
Het heeft van alles wel wat denk ik. Drama/road-movie, zou in mijn ogen moeten zijn: Drama/road-movie/thriller.
Goodfella
Bij suspense heb je als kijker een kennisvoorsprong op een bepaald personage dat bijvoorbeeld bedreigd wordt of iets dergelijks, zodat je de neiging krijgt om heel hard "pas oooop!!" naar het scherm/doek te schreeuwen
Kan me niet herinneren dat dit in Spoorloos voorkomt. Bij Grimm volgens mij al helemaal niet..
homerjay
De minste "Van Wammerdam". Wel weer gelachen om die typische humor, maar het verhaal is veel te langdradig. Film had of een half uur korter gemogen of een extra verhaallijn mogen hebben.
93.9
Zaten hele goede grappen in en dan niet van het niveau Kees en Co ofzo.
Zoals al eerder opgemerkt is deze film on-Nederlands, maar vergeet niet dat deze film GRIMM heet.
Het is daarom geoorloofd onsamenhangende en surrealistische elementen in de film te verwachten.
3 en halve ster!
Fangs (crew films)
Ziet er inderdaad on-Nederlands uit, maar is toch echt weer zo'n Nederlandse soort film. Heel erg vreemd, vol met zwarte humor en niet leuk. Heb deze film gezien op de Dag van de Nederlandse Film 2004 in Amersfoort, maar ik vond er niks aan. M'n vrienden trouwens ook niet. Een afrader. 1.5*
bisse
Echt weer zo n nederlands putproduct. Nooit eerder zulke vreselijk slechte dialogen op film meegemaakt. waarschijnlijk zag de regisseur FREEWAY en dacht ,dat kan ik ook.Nou ,niet dus. Van andere films bij elkaar gejatte vondsten mislukken allemaal door een gruwelijke uitwerking. Zo probeert de film grappig,surrealistisch en vernieuwend te zijn.
Het uitzitten van deze film is vergelijkbaar met het waden door een meter diep moeras van bagger terwijl je op datzelfde moment een pizza taco moet verteren waar een jaar oud gehakt op zat.
heeeeeel slecht 0,5
Je bent blijkbaar niet zo bekend met het ouvre van van Warmerdam, want hij maakt dit soort droogkomische films al sinds 1986 (zo'n 10 jaar voor Freeway) Het begon allemaal met het brilliante Abel en ook deze film vind ik zeer geslaagd. on Nederlands met tal van herkenningspunten voor de sprookjes van Grimm kenners 3,5*
Onnederlands? Hollandser dan van Warmerdam vind je ze niet, hoor.
De film speelt zich voornamelijk in Spanje af en de sprookjes van Grimm zijn niet bepaald Nederlands...
neo
Maar de puur Wamerdam sfeer is er niet minder om zou ik zo zeggen.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Ben niet bekend met Warmerdams oeuvre, maar ik had deze film een hele tijd geleden gehuurd 'om m maar eens te zien' en ik ben vanaf het begin van deze film geraakt, wat ontzettend mooi! Tweede helft in Spanje was inderdaad wat minder, maar desalniettemin: 4*!
bisse
Nou als dit puur warmerdam is dan hoef ik het inderdaad niet te kenne dat oevre. Ik geef niet gauw een o,5 maar deze verdiende hem hoor.
Webby
ikvoereendjes
Gezien op het filmfestival, heb er erg om moeten lachen meer ook niet. Nederlandse films stellen mij zelden teleur en ook deze kon door de beugel (roeien met de riemen die je hebt)
BOND31
Absurdisme op topniveau! Ik kan mij voorstellen dat deze film zeker niet ieders smaak is, maar de mijne in ieder geval wel. Reijn en Derwig zijn altijd de moeite waard, en in deze film zijn ze op hun best. Ze speelden trouwens ook samen in Zus en Zo en in Iles Flottantes.
De casting is tot in de kleinste bijrollen perfect: let vooral op Jaap Spijkers als hoerenloper en Kees Prins als dronken man, en verder om. Frank Lammers en Johan Leysen. De scene bij het boerenechtpaar is hilarisch, vooral de manier hoe de broer en zus daar weten te ontsnappen.
Van Warmerdam schijnt nu met een nieuwe film bezig te zijn, getiteld OBER.
Van Warmerdam schijnt nu met een nieuwe film bezig te zijn, getiteld OBER.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime