• 9.376.374 stemmen

Geregisseerd door: John Lounsbery, Wolfgang Reitherman en Art Stevens

Met onder meer: Bob Newhart, Eva Gabor en Geraldine Page

Gesproken taal: Engels en Fins

Plot The Rescuers

"Two tiny agents vs. the world's wickedest woman in a dazzling animated adventure!"

Twee dappere muizen gaan op weg naar het Duivelsmoeras om het vermiste weesmeisje Penny te redden. Het avontuur begint als Penny's noodkreet in een fles in handen belandt van de schichtige, maar slimme muis Bernard en zijn elegante partner juffrouw Bianca. De twee muizen doen hun belofte aan 'De Hulp- en Redvereniging' eer aan als zij Penny in allerijl redden uit de valse klauwen van de gemene Medusa... die Penny nodig heeft om een juweel van onschatbare waarde te vinden.

Bernard (stemrol)

Penny (stemrol)

The Chairman (stemrol)

avatar van DragQueen

DragQueen

Vroeger vond ik de tekenfilms omtrent de reddertjes, een van de allerleukste. toen ik hem laatst herzag, bleek de prent nog bijna even mooi als toen. een leuk verhaaltje, en mooie tekeningen. ook de stemmen zijn leuk verzorgd. 3 sterren.

Pieter Montana

De geruchten gaan rond dat deze film ook zou aansluiten in de Platinum-reeks en dat een dvd-release verwacht wordt in 2013. Zeer opvallend, hoe Disney de laatste tijd voor verrassingen weet te zorgen. Zo komt er een SE binnenkort van The Black Cauldron, een Disney-film waar Disney liever over zwijgt en The Little Mermaid verdwijnt in de Platinum-reeks en wordt vervangen door Alice In Wonderland, de vreemdste Disney-classic.

avatar van Wouter

Hoezo vreemd?

Pieter Montana

Psychedelisch, eerder angstaanjagend, niet echt een verhaal, ook niet echt geliefd bij de kinderen.

Pieter Montana schreef:

Disney is zelf aan het verdwalen in al hun Diamond/Platinum/SE-edities. Nu zou ook naast The Rescuers ook Dumbo een waardige release krijgen. Hierdoor zou dan weer de release van Fantasia uitgesteld zijn, hoewel die film toch al zo'n zeven jaar in de Disney vault zit.

Best een aardige Disney klassieker.

Van stijl wat interessanter dan de meeste andere Disney klassiekers. Iets grauwer en duisterder, al is het uiteraard nooit veel of sterk doorgedreven.

Aantal leuke personages ook, die voorzien zijn van nogal droge stemmetjes en dialogen. Niet het hyperactieve rondbotsende kindergeleuter, maar wat rustiger en iets mooier. De scenes met Penny zijn in dat opzicht best grappig zelfs.

Blijft een beetje jammer dat personages schaduwloos blijven, waardoor ze steeds nogal plat overkomen. De redelijk vloeiende animatie ten spijt. Begrijp niet dat ze daar nooit eens wat extra moeite in hebben gestoken.

Verder ook een aardige bad guy (girl). Een erg on-Disney personage vond ik, zowel qua stijl als uitdrukking. Al blijft de functie van de bad guy en het verloop wel erg aan het vaste stramien trouw.

Sommige nevenpersonages vond ik minder geslaagd, en visueel valt er behalve de aardige stijl ook niet zoveel te beleven, maar voor z'n korte speelduur best entertainend. Vlot en geinig filmpje, maar daar houdt het ook wel weer op.

avatar van Matthias99

Matthias99

Gistere nog eens herbekeken. Als kind was ik gek van deze film. Ik vind wel dat Medusa in de scene met haar auto me aan Cruella de vil deed denken.

Het vervolg is trouwens ook het kijken waard!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Vroeger best vaak gezien. Op een oud sullig videobandje. Best een vermakelijk leuke Disney film maar ik heb wel betere werkjes gezien van Disney. Maar toch een 3,5.

avatar van maxo922

maxo922

Één van mijn favoriete Disney films van vroeger.

Vooral door de sfeer en de leuke karakters. Deze keer eens wat naargeestiger en luguberder dan andere klassiekers. De scènes in het moeras zijn zeker het kijken waard. Verder erg vermakelijk en zeker voor een wat kortere speelduur. Hier en daar net iets te veel van die sentimentele liedjes, helaas.

Erg fijne film, voor jong en oud. (en dat zeg ik niet bij elke kinderfilm)

* 3,5

avatar van Mai*

Mai*

Oew, heb laatst deze film weer is zitten kijken na jaren lang niet. Snapte denk ik nooit zo goed wat er gezegd en gedaan werd.

Maar heb heurlijk genoten! Vooral meneer soeps, en niet te vergeten de mooie zeggende liedjes..

avatar van Wouter

Herzien. Geweldig.

avatar van 1311811

Deze film verdient van mij een top 250 waardering, alleen al vanwege de sfeer die er gecreëerd wordt tijdens de film!

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Deze viel me erg goed mee.

Fijne speelduur, dat vooropgesteld. Libelle-speedboot en krokodillen die orgel spelen, regelmatig kunnen glimlachen. De veroudering is zichtbaar, maar zeker niet storend en bij vlagen wel charmant. Enkel de muziek/liedjes was ik wat minder content mee.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Dit ga ik even herzien binnenkort, wat vond ik dit gaaf vroeger!

Indiana Jones voor de jeugd!

avatar van stinissen

Tekenfilms/animatie zijn echt niet mijn ding maar de reddertjes en Nemo zijn hierop een uitzondering.

avatar van TheLionKingFan

TheLionKingFan

Veronica Magazine 2* maar?

avatar van the new guy

the new guy

Jammer, viel me toch een klein beetje tegen. Heb deze film altijd wel een beetje gezien als de proef versie voor kangoeroeland, maar had toch een beter beeld dan wat ik nu heb gezien.

Voor de hele kleintjes leuk, voor mij al lang niet meer. Nu kangoeroeland maar eens kijken, die vond ik nog heftiger.

avatar van Malone

Malone

Zojuist gezien, wat een prachtige film zeg. Geweldige sfeer, mooie animatie, erg goede voice casting. Niet overdreven veel liedjes erin, en de liedjes die er in voorkomen vind ik echt heel erg goed gekozen en voegen echt toe aan de beleving van de film.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Vond er weinig aan. Echt behoorlijk gedateerd allemaal. Lelijke kleuren, matig geluid. Tijd om eens flink onder handen genomen te worden!

avatar van INTJ

INTJ

Ik heb hem op tv zojuist voor een groot deel gekeken. Viel me een beetje tegen! Het verhaal is nog best redelijk, af en toe ook echt wel spannend. Ook zaten er heel af en toe grappige scenes in.

De uitvoering echter vind ik niet best. Misschien zou de originele versie beter te verteren zijn, ik erger me rot aan de Nederlandse stemmen. Ook de kleuren zijn on-Disney achtig slecht, en de liedjes vond ik vreselijk!

Al met al een Disney die ik niet snel nog een keer zou gaan zien.

avatar van K. V.

K. V.

Wat een treurige film. Kinderarbeid als thema en zo'n zielige soundtrack, maar er zaten ook plezante dingen is: opnieuw krokodillen, maar deze keer speelden ze orgel en de libelle en de albatros waren ook leuke nevenfiguurtjes.

De slechterik deed me wel wat aan Cruella de Vil denken, zeker als ze dan met die auto reed.

avatar van Friac

Friac

Als kind had ik een audiocassette van "De Reddertjes" dat ik werkelijk grijs gedraaid heb: vooral de slotsong staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Dat er een flinke portie jeugdsentiment aan de film vast hangt, mag dan ook niet verbazen.

Nu ik de film opnieuw bekeken heb (weliswaar in de oorspronkelijke Engelse versie; als volwassene erger ik me behoorlijk aan de vaak inferieure dubs), is mijn mening een beetje gemengd.

Wat blijft er nog over? De leuke personages - inclusief de "Southern" nevenfiguren in de bayou -, het overzichtelijke en degelijke verhaal, de gehele charme van een kleinere Disney classic en enkele mooie en originele sequenties, zoals de tableaus van de fles in de ceaan die de begincredits begeleiden (overigens een vrij apart begin voor een Disneyfilm: een donderslag begeleidt het Walt Disney-logo en na een korte animatie een heleboel 'droge schilderijtjes'. De film lijkt me hoegenaamd niet de meest kindvriendelijke Disneyfilm te zijn, zowel qua toon als qua stijl).

Grootste punt van ergernis was het vaak bedroevende niveau van animatie. Tijdens sommige shots vielen bepaalde personages bleker/dunner uit t.o.v. andere (alsof ze er op het laatste nog rap-rap aan toegevoegd werden) en de film voelt behoorlijk statisch aan. Ook had ik vaak het gevoel dat de animatie zich rechtstreeks van de schetstafel naar het scherm verplaatste, vooral wanneer ik de krokodillen Brutus en Nero bekeek: misschien zag ik het verkeerd, maar het leek wel alsof de ruwe potloodlijnen uit de sketchfase nog steeds aanwezig waren.

Over de animatie vond ik dit op IMDb:

"Fans of Walt Disney animation, and animation in general, have often mistakenly referred to the sometimes "sketchy" style in this film, as well as in others such as The Sword in the Stone and The AristoCats as "lazy" and budget-cut. In fact, the veteran animators working on these films, particularly Milt Kahl, strongly objected to their drawings being altered in any way and demanded that they should appear on the film's animation cels exactly as they had been drawn. "

Als mijn herinneringen kloppen, vind ik hoe dan ook dat de animatie van The Rescuers inferieur is aan die van zowel The Sword in the Stone en (zeker) The Aristocats. Het naar mijn gevoel betrekkelijk lage niveau in animatie zorgde ervoor dat het kijkplezier jammer genoeg verkleinde.

Al bij al blijf ik The Rescuers/De Reddertjes in mijn hart sluiten: het is een unieke film binnen de Disneycollectie (bv. niet zomaar een zoveelste prinsessenfilm), de personages en het verhaal zijn best goed uitgewerkt en er kleeft een fikse portie jeugdsentiment aan de film/het verhaal.

Wegens de zwakkere animatie haalt de film geen 3,5*, maar wel een mooie 3*.

avatar van daxclusive

daxclusive

Leuke animatiefilm, ik vond vroeger deel 2 altijd leuker, dus die wil ik binnenkort eens herzien na alle jaren. De Reddertjes maakt een deel uit van mijn Disney Collectie en ben daar toch wel trots op. Ik had niet verwacht dit nog leuk te vinden, want de Speurneuzen vond ik ook tegenvallen. Ondanks het echt een 1977 animatiefilm is en de kleuren dof zijn, en de animatie niet zo mooi en echt is als tegenwoordig, was dit een leuk filmpje om naar te kijken. 3,5*

avatar van Film Pegasus

Een vergeten Disneyfilm die de overdracht werd tussen generaties. Met succes, want er kwam eindelijk een nieuwe wind in de films. Terug meer verhaal zoals de oude films en een pak meer avontuur en actie. De nieuwe generatie zet in The Rescuers duidelijk hun voorliefde voor figuren uit James Bond, The Avengers, The Persuaders en andere avonturenhelden met een missie. Ik hu hier wel van. Het is een pak donkerder en dat zal de komende films zo even blijven. Denk maar aan Frank & Frey of The Black Cauldron. Dit is een film die ook voor het gezien leuk is. Qua animatie merk je wel dat de nieuwe generatie zich nog moet inwerken, maar het talent is al aanwezig, en op zich heeft dit wel z'n charme. Ik hou van de still photographs die de film als een boek weergeven. Dit is boeiend. Het kan nog beter, maar het gaat de goeie kant op.

avatar van Spetie

Leuke Disneyklassieker met een avontuurlijk verhaal.

Het heeft enige tijd nodig om op gang te komen, maar eenmaal aangekomen in het moeras wordt het allemaal echt leuk. De animatie is mooi, vaak wat donkerder dan in de oudere Disney's en de personages zijn ook wel leuk.

Vooral de krokodillen, de libelle en de abatros, zijn erg vermakelijk. Het hulpje van de vrouwelijke schurk is het minst leuke en geslaagde personage.

In zijn geheel is het zeker geslaagd. Het is vlot, amusant en avontuurlijk en mede daardoor zijn de vijf kwartier om, voordat je er erg in hebt.

avatar van Divoboy

Divoboy

Ik sluit me helemaal aan met Spetie boven mij (Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan )

avatar van The One Ring

The One Ring

Disneyfilms zijn altijd op de eerste plaats op kinderen gericht. Sterker nog, vóór de jaren '90 werd er nooit echt enige concessie gedaan naar de volwassen kijker en daarna maar sporadisch. Niettemin zijn weinig Disneyfilms zo kinderlijk als The Rescuers, echt eentje voor de allerkleinsten. Als klein kind vond ik hem dan ook echt leuk, maar het verklaard misschien ook waarom dit een van de Disneyfilms was waar ik het eerst bij afhaakte toen ik ouder werd. Als kinderfilm vind ik hem nog steeds genietbaar, maar helemaal dol was ik er bij de herziening gisteren niet meer op.

Dat het een kinderfilm is zie je nog het meest terug in het plot. Voor kinderen is het immers makkelijk te accepteren dat muizen van over de hele wereld zich verzamelen, omdat er een S.O.S.-bericht is onderschept. Een bericht dat overigens nog niemand gelezen heeft, maar niettemin laten ze toch eerst alle muizen van heinde en verre opdraven vóór bekend is wat het probleem is. Dat wil zeggen dat al die leden van de Hulp- en Redvereniging niet veel tijd besteden aan reddingsacties. De muizen bevinden zich in het gebouw van de Verenigde Naties dus als volwassen kijker hebben we hoop dat het verhaal zal gaan over muizen op een diplomatieke missie die de band tussen verschillende wereldlanden moet verbeteren. Het blijkt echter een noodsignaal te zijn van een klein weesmeisje dat gekidnapped is! Uiteraard wordt meteen geopperd dat de beste agenten op de zaak gezet moeten worden. Je moet het die muizen nageven: ze hechten net zoveel belang aan de problemen van een klein meisje dan die van de VN. Echte humanisten zijn het. Dat ze vervolgens een onervaren, Hongaarse vrouw en een wat mollige, nerveuze, Amerikaanse conciërge de missie geven doet daar niets van af, want de film geeft Bernard en Bianca geen eigen problematiek mee. Ze focussen zich compleet op hun opdracht.

Dat levert een geinig avontuur op, dat logischerwijs niet zo grootschalig is dan die je in de gemiddelde Disneyfilm ziet. Sterker nog, ik zou zeggen dat het een van de meest ingetogen films is van de studio. Bernard en Bianca zijn kalme personages (met doordat ze dus zelf geen dramatische spanningsboog hebben meegekregen) en zelfs de komische bijrollen worden beteugeld. Niettemin vond ik de film soms wat al te kalm, al had dat meer met het tempo te maken. Het gaat allemaal wel erg op z'n dooie-akkertje zo nu en dan, alsof ze bij Disney ook niet wisten hoe ze vijf kwartier met dit verhaal moesten vullen. Het spaarzame gebruik van muziek en de bijzonder kalme, ietwat saaie liedjes dragen hier ook aan bij. Hoofdschurk Medusa is dan ook een dramaqueen die in sterk contrast staat met water om haar heen gebeurt. Niettemin heeft de kalmte ook zijn voordelen. Het wordt daardoor een koele kijkervaring en Bernard en Bianca krijgen er een eigen charme door. De koelblauwe kleuren en het schetsstijltje dragen er aan bij en dat gaf wel een fijn sfeertje.

Toch had het allemaal wat meer substantie mogen hebben wat mij betreft. Het helpt ook niet dat veel van de bijrollen niet uit de verf komen. Mr. Snoops is misschien wel de zwakste schurkensidekick uit de complete Disneystal, Orville blijkt vooral heel flauw te zijn (stond me nota bene bij als het leukste personage) en die hillbillie-beesten die op het einde meehelpen bij de redding zijn ook niet echt leuk. Gelukkig zijn de krokodillen dan wel weer geslaagd (de orgelscène is het hoogtepunt van de film) en ook Evinrude de libelle mag er zijn.

The Rescuers mag er van mij best zijn, maar toch teer ik voornamelijk op nostalgie in mijn waardering voor de film. Niet een van de slechte Disneys, maar ook zeker geen hoogtepunt.

avatar van baspls

baspls

The One Ring schreef:

ONZIN! De Reddertjes is voor jong en oud! en ik vind Dombo of Bambi veel kinderlijker!!

Nee ik ben het niet met u eens!

avatar van baspls

baspls

Spetie schreef:

Leuke Disneyklassieker met een avontuurlijk verhaal.

Zo als altijd, ben ik het weer helemaal met je eens!

avatar van Metalfist

Metalfist

Xerox muizen

Het begon een dik anderhalf jaar geleden in de Kringloopwinkel. Ik kwam daar eens regelmatig naar de tapes en DVDs zien en een vlaag van nostalgie overviel me toen ik Lady en de Vagebond zag liggen. Te lang geleden om me er nog iets van te herinneren dus pakte ik hem mee. Dit zette een proces in gang waardoor ik meer en meer op zoek ging naar de oude Disney tapes om ze te kunnen verzamelen. Dit deed ik om twee redenen: ik had een aantal Disney films gewoon nooit gezien en op tape kosten ze ondertussen werkelijk niets meer. De Reddertjes was zo'n film die ik nooit had gezien maar gisteravond trok de film me opeens aan en zette ik hem op.

Als ik dit vroeger had gezien, dan had dit waarschijnlijk wel één van mijn favoriete Disney films kunnen zijn. Qua animatie is dit (samen met Aristokatten en Merlijn, de Tovenaar die ook gebruik maakten van de Xerox techniek) het beste wat Disney tot nu toe heeft kunnen bieden. De sketchy look van de animatie, de dikkere lijnen, de Monet-achtige stijl. Vooral het tweede deel van de film wanneer Bernard en Bianca in het moeras aankomen krijgt de film een wel erg mooie stijl. Het is donker, het is guur, het is angstaanjagend en het is het perfecte sfeerbeeld voor de climax. Maar sowieso is heel de film wel erg geslaagd qua stijl en is de openingsscène waar je doorheen het werk van schilder Melvin Shaw wordt geleid erg sterk. Het is eens iets anders dan het gebruikelijke sprookjesboek dat wordt opengeslagen. Ben in ieder geval erg benieuwd geworden naar deel 2, het enige Disney vervolg (Fantasia 2000 niet meegerekend) dat volgens mij in de Classics reeks is te vinden. Vreemd ook dat deze keer geen enkel nummer door de personages zelf wordt gezongen. Alle muziek komt van een stem buiten beeld maar het werkt in ieder geval wonderwel. Het is zelfs eens een aangename afwisseling want soms zijn de intermezzo's wel een beetje storend.

Hoewel ik een hoop Disney films niet heb gezien, zijn er wel een aantal personages die ik kende via het spel Kingdom Hearts (en zijn vervolg). De personages van De Reddertjes komen echter in geen enkel van de twee delen voor waardoor dit in zijn geheel een eerste kennismaking was. En het is een leuke kennismaking want de twee muizen zijn erg schattig en vormen een leuk duo. Ik kreeg wel de indruk dat Bianca eerder een Parisienne was en geen Hongaarse maar dat zal dan wel aan mij liggen. Eenmaal in het moeras aangekomen krijgen we nog een hoop andere kleine beestjes die onze helden ter hulp schieten en ook daar zitten wel wat leuke typetjes tussen zoals die oude schildpad. Iets waar ik altijd naar uitkijk bij het kijken van Disney films is de slechterik en die is hier met Medusa goed aanwezig. Een personage dat op zich wel wat weg heeft van Cruella De Vil uit 101 Dalmatiërs (zeker in de moerasboot scène) maar die puur op zichzelf kan staan. Heerlijk kwaadaardig figuur dat dan ook nog eens leuk wordt bijgestaan door zo'n slome handlanger.

De Reddertjes was dus zo'n film waar geen greintje nostalgie aan hing maar de film staat wel als een huis. Het verhaal is een typisch Disney avonturen verhaal dat blijft boeien in combinatie met de korte speelduur en de personages zijn amusant. Tel daar dan nog eens de erg sterke animatiestijl bij en je hebt een erg leuke film. Een van de volgende dagen het vervolg maar eens opzetten.