Genre: Avontuur / Drama
Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom
Releasedatum: 13 mei 2004
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Troy
"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."
Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.
Achilles
Priam
Briseis
Andromache
Ghecko
ruige film, strakke actie en ze laten ook duidelijk zien waarom die 2 nou juist de helden uit de geschiedenis zijn.
ook mooi vond ik dat zwakte punt van orlando bloom in dat gevecht. dikke vernedering. maakt de film tegelijk ook een stuk aantrekkelijker omdat het dit keer niet allemaal helden zijn.
4.5 sterren
KLah
hallo,
goede film. Aangzien ik zelf Grieks heb gehad kon ik de verhaallijn makkelijker volgen. Heel goed acteerwerk van Pitt....
Alleen van Hector had ik een imposantere figuur verwacht, das een kleine teleurstelling.
Toch 4 sterren.
braambes
ook hallo,
maar van de meeste mensen die grieks hebben gehad hoor je iets anders, de meerderheid vindt het verhaal verkracht.
Redlop
Groots spektakel en zo, maar het leek toch te vaak te gaan om de coolheid van Brad Pitt. Enige allure verkrijgt de film nog dankzij Peter O'Toole. 3*
Goeie film, met wel een tegenvallende verhaallijn en de personages komen niet goed uit de verf. Enkel Achilles kan zich wat op de voorgrond houden. Verder wel een leuke film om te zien, dus wel de moeite om hem toch te bekijken.
ThaMovieVoter
Enige allure verkrijgt de film nog dankzij Peter O'Toole. 3*
idd, hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de film.
ElMeroMero
Heheh, geinig dat Paris er toch nog in slaagde het zwaard door te geven aan Aeneas. Wat zal nu het vervolg zijn op Troy, vraag ik me af; een film over de Odyssee, of een film over de omzwervingen van Aeneas die uiteindelijk zal eindigen met de stichting van Rome.
In het geval van het laatste is de cirkel natuurlijk rond genoeg gemaakt voor een prequel van Gladiator, dus wie weet...
Cicero
Brad Pitt als de blonde Achilles, werkelijk prachtig. Met zijn gespierde massa hakt ie iedere Trojaan in mootjes. Weerzinwekkende slagvelden, met Troje als de eeuwige onneembare vesting. Hoogtepunt was de titanenstrijd tussen Achilles (Pitt) en Hektor (Bana). Een 3,5 deze film, want hij was iets te episch voor mij : Hektor vermoorde de broer van Agamemnon en de neef van Achilles, Achilles vermoorde weer Hektor, Agamemnon vermoorde de Trojaansche Koning, Bloom vermoorde weer Achilles, enz., enz.
Cloud9
Een heel ambitieus project met een zeer teleurstelend resultaat.
Ik heb dit project, voor zover mogelijk, van begin tot eind met heel veel interesse gevolgd.
Met als regisseur Wolfgang Petersen, de screenplay door upcoming David Benioff en acteurs als Eric Bana, Brad Pitt, Brian Cox, Sean Bean en Peter o' Toole verheugde ik me op een film die de geschiedenisboeken in zou gaan. Nou de geschiedenisboeken zal deze film zeker wel ingaan, maar dan misschien als kanshebber voor één van de grootste teleustellingen ooit.
Zonder hier een volledige analyse van de film neer te zetten stoort het me dat de regisseur, naar MIJN mening, hinkt op twee gedachten. Eén ervan is het liefdesverhaal tussen Paris en Helen. De ander is het mytische gevecht tussen Achilles en Hector, waar de film uiteindelijk naar neigt. Nou heb ik absoluut geen probleem tegen een geheel eigen interpretatie van de filmmaker, maar kies voor het één of voor het ander. Resultaat van deze twijfel of wispelturigheid is dat we nu met een afgerafelde film te maken krijgen dat door middel van zwakke dialogen, pretentieuze en bombastische decors en effecten nauwelijks kan verbloemen dat Wolfgang Petersen helemaal de weg kwijt is in deze film. Hier kan geen enkele vorm van montage iets tegen doen.
Wat het voor mij extra zuur maakt is dat Wolfgang Petersen het besef zou moeten hebben dat hij bij de keuze voor deze film een enorme verantwoordelijkheid met zich meenam. Namelijk de kans om deze film te MOGEN maken en een kans om deze genre (historisch spektakel) naar een nieuw niveau te tillen, nadat films als Gladiator en met name Braveheart de weg hebben geplaveid bij de grote studio's. Een kans waarvan elke regisseur natte dromen krijgt of juist nachtmerries van krijgt. Reden dat ik vooral dat laatste aanhaal is dat we de komende 10 jaar niet meer van dit soort films hoeven te verwachten. Niet alleen Troy is hier Debet aan, maar ook de nu in de bios draaiende Alexander. Besef goed dat grootse producties als Julius Ceasar, films over de kruistochten, Hannibal de grote en zelfs een geplande prequel op Gladiator nu door de studio's heel erg ver weg in de vriezer zullen worden geduwd na fiasco's als deze 2 films!
Een hele spijtige conclusie vind ik dit, aangezien ik een zeer grote fan ben van dit genre.
Om een lang verhaal kort te maken: Gebruik voor het maken van popcornfilms niet dit soort ambitieuze onderwerpen. De filmfan is hier de dupe van....
BarryMar
Prachtig epos over Troje. Mooie beelden, decors en voldoende afwisseling om het boeiend te houden. Het verhaal is een beetje dun en Brad Pitt valt wat uit de toon. Eric Bana speelt erg goed. 4****
De 2e disc van de DVD is ook aardig.
"Brad Pitt valt wat uit de toon", dat kan je gerust van de ganse film zeggen. Wat een verdraaiing van de feiten zeg, hoe belachelijk kan je het maken onder het motto "alles voor de liefde"???!!!
Ik heb niets tegen een intelligente en krachtige vrouw die een oorlog ontketent maar dit slaat alles en dan slaat de "prachtige prins paris" nog op de loop ook, hoe laag kan je vallen als regisseur, en zeggen dat deze man "Das Boot" gemaakt heeft ... erg, heel erg, alles voor de show, helden eventjes degraderen tot, ..., ja tot wat eigenlijk, kakkerlakken uit paris ?
Nee, dergelijke filmen hoeven voor mij niet, zonde van het bioscoopticket . . .
poko
- 2074 stemmen
Nee, dergelijke filmen hoeven voor mij niet, zonde van het bioscoopticket . . .
Welke feiten? deze film is gebaseerd op fictie. Wél is het een volkomen verhaspelde versie van de Ilias, en een belachelijke vervlakking van het verhaal. Realisme zou hier niet op plaats zijn, oorlog om een vrouw en een laffe Paris kloppen juist weer wel. In de titels wordt ovrerigens toegegeven dat de film slechts geïnspireerd is door de Ilias, wat echter geen excuus mag zijn om er dan maar een zootje van te maken!
BarryMar
Dat van die feiten klopt uiteraard, en ik had die reactie ook verwacht, eerlijk gezegd maakte ik mij die bedenking vrijwel onmiddellijk nadat ik mijn bericht geplaatst had. Uiteraard gaat het hier om de Ilias, waar historische feiten sowieso al ver te zoeken zijn, dus daar heb je zeer zeker een punt poko ...
Waarschijnlijk was het de té grote teleurstelling die mij wat te snel en onbesuisd heeft doen schrijven, so be it ... ik had van Wolfgang Petersen wat anders verwacht, dubbele teleurstelling dus ...
aSMoDeuS
Ondanks de fouten in het verhaal, de decors en de aankleding hier en daar, was het toch een vermakelijke film.
edit: het zag er allemaal, op de boten na, ook erg mooi uit.
Zeker na het zien van de suikerspin King Arthur.
The One Ring
In tegenstelling tot bijna iedereen hier vond ik 'm wel leuk. Ik heb weinig te klagen, vooral omdat ik de vergelijking boek met film sowieso liever achterwege laat. Ik vond vooral de scene goed waarin Promeus naar Achilles gaat om het lichaam van zijn zoon terug te vragen. Maar de rest van de scenes waren ook goed.
4****
Ik verwachtte niet veel goeds, en dat kwam bij deze film precies uit. Helaas, want het was een lange zit. De film duurt veel te lang.
Grote delen van het verhaal zijn gelijk een soap, het ontstijgt soms nauwelijks het As The World Turns niveau.
Troy lijkt gesponsord door een bodylotion fabrikant; alle hoofdrolspelers glanzen er over. Daarnaast zien de hoofdrolspelers er uit alsof ze net van de kapper komen, ook als ze een zwaar(d) gevecht achter de rug hebben.
De dialogen zijn over het algemeen matig. De tragiek en heroiek van dit mythische verhaal worden in een inspiratie- en kleurloze vorm gegoten. Alleen de oudere acteurs hadden wat meer diepgang in hun karakter en hun dialogen.
De motivatie van het Pitt karakter is lachwekkend: ik wil dit doen, want ik wil over 1000 jaar zus en zo herinnerd worden. Daar zakt mijn broek van af.
In deze film blijkt weer dat Pitt een zeer beperkt acteur is. De stoere kerels met karakter zijn toch echt de oudere acteurs, niet Pitt (laat staan Bloom). Ik vind Pitt geen slecht acteur, dat niet, maar echt veel progressie zit er niet in zijn acteren. Het is vooral zijn monotome intonatie en het ontbreken van de nodige emotie in zijn teksten. Zijn mimiek is ook alles behalve veelzijdig.
Orlando Bloom is in Troy zo'n beetje het ubermietje van alle filmkarakters van de laatste jaren.
Wat special effects betreft; de copy-paste manie wordt nogal eens overdreven. Het ziet er soms zelfs stupide uit.
Troy is vooral een erg gladgestreken film. Zowel productioneel als verhaalttechnisch. Erg jammer, want van Wolfgang Petersen verwacht je beter. Veel beter zelfs.
2 uur en 10 minuten wachten tot het paard van Troje eindelijk komt. Toen die eindelijk kwam voelde dat als een bevrijding.
BoordAppel
Ik snap niet waarom iedereen altijd over Bloom valt. Een ubermietje moet hij zijn in deze film en hij slaagt daarin als je het mij vraagt.
Bartjuh
eerlijk gezegd vond ik de hele film hartstikke leuk, maar hij had echt 1000x leuker geweest al hadden Brad Pitt en Orlando Bloom er NIET ingespeeld.
Ik had er namelijk last van dat als ik hun zag niet onze Griekse Helden zag, maar die kwallen uit de showbizz...
3.5
loco
vond het een leuke film, maar had toch voor achilles een andere acteur verwacht, een indrukwekkende boom van een man, gelijk de eerst die hij verslaat in de film
remorz
En als deze 'ubermieterige' manier van acteren ook exact zijn bedoeling, en de bedoeling van de film is geweest, dan vindt ik het personage gewoon irritant. Jammer genoeg overtuigde zijn acteerwerk in PotC mij ook al niet. In LotR ook niet, maar daar paste het wel. Ik vind hem gewoon een gebrekkig acteur, alsof hij aan het raden is.
TheOne
Dat zijn personage in Troy mieterig is is wel waar. Maar in de rest van zijn films doet hij het wel goed.
movie watch
Redelijk goeie film, alleen teveel 2004 achtig gezwam met Brad Pitt en Orlando Bloom, (ik denk dat ie beter wat geweest als Pitt en Bloom vervangen werden). Maar de andere acteurs zijn echt goed, en de wapens, steden, schepen enz. zijn echt zo goed uit de tijd nagemaakt. Maar ik vind net zo als anderen Gladiator toch nog wat beter. Maar ik geef deze film een 8-.
J.S.
Waarom wordt elk epos toch vergeleken met Gladiator en nooit eens met Spartacus of Ben-Hur?
Gladiator of Troy komen niet eens in de buurt van die 2.
Cloud9
Herstel: "Kingdom of Heaven" kan de redding worden van deze zeer bijzondere genre.
Laten we het hopen...
Obiwannes
Deze film is gewoon gemaakt voor het spektakel, mooie special effects van begin tot einde, grote veldslagen en populaire acteurs...en als je naar zen score kijkt lukt het de film zéér aardig daarin te slagen. Zowat alle stemmen liggen tussen 3 en 4 wat voor mij bewijst dat bijna iedereen hier en daar wel genoten heeft van de film, al is het maar om een paar erg mooie shots.
Ik persoonlijk zat op het puntje van men stoel bij het gevecht Hector - Achilles.
En waarom al dat geklaag over Bloom en Pitt? Ik heb al veel ergere vertolkingen gezien, en was zelfs blij verrast met Brad Pitt als Achilles. Misschien heeft het allemaal wat te maken met het imago van tieneridool, en die mogen we zeker niet té goed vinden.
Ik vond Troy ook geen hoogvlieger, maar dat Hollywood door films als Troy geen films van dit genre meer zal maken omdat hij slecht was vind ik bull-shit. De film kon mij 150 minuten lang entertainen, met enkele positieve uitschieters.
Cloud9
1) Ik vind de sterke kritieken nogal fel overdreven voor deze film. Het is misschien geen Galdiator of iets dergelijk, maar probeert het dat ooit te zijn?
2) Ik vond Troy ook geen hoogvlieger, maar dat Hollywood door films als Troy geen films van dit genre meer zal maken omdat hij slecht was vind ik bull-shit.
1) retorische vraag
2) Dit is wel een hele naieve opmerking
Obiwannes
2) Dit is wel een hele naieve opmerking
Waarom? Je zegt dat door films zoals Troy (en Alexander) en zulke andere (volgens jou) miskleunen, dit genre niet echt meer gewild is. Ik tracht gewoon te zeggen dat ik persoonlijk Troy helemaal niet zo mislukt vond en dat ik niet denk dat deze film een reden zou zijn waarom ze geen andere mythische, hystorische verhalen zouden verfilmen. En ik denk niet dat de film echt flopte aan de box office...
Cloud9
Ik heb ook nooit beweerd dat deze film is geflopt door zijn commercieel resultaat, maar wel door zijn pretentie.
Dit soort gflopte films leiden wel degelijk tot een genre-moeheid. Je hoeft maar terug te kijken naar het verleden om tal van voorbeelden te vinden.
Cleopatra met Liz Taylor was volgens mij ook niet een commerciele flop, maar zorgde er wel voor dat er een hele tijd niet meer van dat soort spektakelfilms werden gemaakt. Zo heeft ook de science-fictione genre in de jaren '80 die klap gehad alswel de maffia-genre die in de jaren '90 zo populair was. Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat ik bedoel.
Nogmaals: popcorn is okay! MAAR gebruik dan niet van dit soort prestigieuze onderwerpen.

Brad Pitt komt naar Netflix met geliefde historische dramafilm 'Troy'

Orlando Bloom wil rol in 'Troy' het liefst uit zijn geheugen wissen: 'Ik wilde die film niet maken. Ik wilde dat personage niet spelen'

Gladiator

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
broer of zus relatieoverspelmythologiebeautytrojan war braverywallfraudehostilityepischzwaardgevechtslagveldhistorical fictionoude wereldbased on song, poem or rhymepyre ancient greecepeplumtrojan horsetrojanbronze agesparta greecehelen of troyhomer's iliadtroymuscular menships loose adaptationsword and sandalhelmet