• 9.379.404 stemmen

Troy (2004)

Avontuur / Drama | 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom

Releasedatum: 13 mei 2004

Plot Troy

"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."

Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.

avatar van eerdekes

eerdekes

tims schreef:

Mijn God...wat zou het mooi zijn als deze film geweldig zou floppen.

En waarom dat ? ?

T.E. Lawrence schreef:

Je vergeet wel dat ze ook acteurs ( peter o'toole ) hebben aangenomen om juist te vermijden dat het een film wordt die alleen maar op geld uit is.

Die opmerking is even grappig als onnozel. Het zal een koude dag in de hel worden als Warner Bros. besluit films uit te brengen om daar dan 'niet alleen maar geld mee te verdienen'.

Vond de film zelf trouwens nogal tegenvallen. Ik kon me helaas weinig meer herinneren van Homerus' beroemde heldendicht over de Trojaanse oorlog, maar er stond me nog wél bij dat de Griekse Goden een belangrijke rol spelen in de Ilias. Maar goed, vanaf de eerste minuut is het duidelijk dat Warner in Troy een nieuwe Gladiator ziet - en dat betekent dus een 'historisch' zwaard en sandalenepos, i.t.t. een 'fantasierijk' zwaard en sandalenepos.

Tja, je kunt het de stropdassen bij Warner niet kwalijk nemen. Ik bedoel, die Lord of the Rings-trilogie liep immers uit tot een drie jaar durende financiële ramp voor New Line Cinema . Geen fantastische elementen dus in Troy, maar wel geweld. Heel veel geweld - en dan het liefst zo groots mogelijk. Af en toe wordt dit geweld onderbroken door tenenkrommende dialogen, geschreven door voormalig uitsmijter David Benioff, die zich liet 'inspireren' door de antieke pennenvruchten van Homerus (had die goede man ooit kunnen denken dat hij ooit nog eens op de titelrol van een heuse bioscoopfilm zou komen te staan? - straks wordt hij nog genomineerd voor een Oscar, hahaha).

Zonder inmeninging van de Goden wordt het drama in Troy nogal saai. Zeker voor een film van 2,5+ uur. Een lichtpuntje was een fraaie scène tussen de oude dronkaard Peter O'Toole als Koning Priam en Brad Pitt als de onsterfelijke held Achilles. Mooi om zo'n grootheid (en dan bedoel ik niet Pitt) weer een keertje groot op het witte doek te zien stralen. Ik zal de scène verder niet spoilen, maar je begrijpt vast wat ik bedoel, als je 'em ziet.

Zal Wolfgang al bezig zijn met het 'vervolg': de Odyssee? Met Sean Bean uiteraard als de held van het verhaal? Kan hij daar ook de Goden uithalen - dan krijg je een film van drie uur over een man die fluitend en verveeld op z'n boot naar huis vaart .

avatar van Phoenix

Phoenix

Zombie McGruder schreef:

HAHAHA! Kan nu al niet wachten .

avatar van Newbie

Newbie

tims schreef:

Deze film ruikt alleen maar naar geld.

Ben je nu zo naïef om te denken dat er films zijn die niet gaan om geld? Alles draait om geld in Business. Films maken is hetzelfde als stillo's maken in een bedrijf (voor de bedrijfsleiders/filmproducers dan).

avatar van chiquita

chiquita

Ik las hier ergens hoe het originele verhaal in elkaar zat: er is geen origineel verhaal. Er bestaan talloze versies over Troje. In het ene verhaal is het Paris zelf die Achilles doodt en in het andere is het Apollo...tja, het blijft nog steeds een 'mythe'.

avatar van stinissen

Vond het gewoon een hele lekkere film die absoluut de moeite waard is , maar dan moet ik er ook bij zeggen dat ik erg van dit genre hou.

Een dikke acht dus 4*

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Zombie McGruder schreef:

Ik heb zoiets gelezen in een interview met hem dacht ik ...

morpheus

Troy is een heel redelijke zomer popcornfilm maar ook hier geld dat er veel meer had ingezeten. Dat is best jammer zeker omdat de film bij vlagen dat "meer" ook laat zien. Probleem is een beetje dat Wolfgang Petersen faalt bij het betrekken van de kijker in het verhaal. De dialogen zijn niet zeer hoogstaand en de pacing is in het begin van de film wat te langzaam. En ook hier valt TroY zij het in mindere mate prooi aan het probleem dat van Helsing ook deels had. Er zijn te veel grote en belangrijke personages en hun acties zijn zeer van belang voor het verhaal en de film maar de regiseur faalt enige betrokkenheid bij deze personages te creeren en zadelt ze tevens op met niet echt intiligente dialogen waardoor bijv een liefde die achilles voor altijd veranderd niet geloofwaardig overkomt.

Er is veel gezegd over Brad Pitt als Achilles, persoonlijk vond ik hem prima geschikt voor de rol. Bana is echter het meest geloofwaardig in zijn rol de rest van de cast uitgezonderd de koning van Troje vervullen hun rollen standaartjes.

Troy is echter geen slechte film nergens zijn de bovengenoemde punten een echt struikelpunt. Troy levert grootschalige en prachtige sets af en bij vlagen geweldige scenes (vooral de een op een gevechten en dan die vooral van Hector tegen Achilles) met enorme intensiteit. Natuurlijk worden we ook getrakteerd op grootste veldslagen. Troy is absoluut entertainent en je zult je niet vervelen. Maar toch heb je als Petersen tijdens de film met werkelijke prachtige crane en volgshots aankomt (technisch superieur aan alles wat ik gezien heb) een ietwat leeg gevoel en niet de opwinding als bijv bij LOTR. Troy is een vakkundige en degelijke film waarvan de fouten in tegenstelling tot van Helsing te vergeven zijn maar waar nu slechts in enkele scenes aan getipt wordt had voor heel Troy moeten gelden.

***

avatar van Mischa

Mischa

chiquita schreef:

Er is zeker wél een orgineel verhaal, namelijk de versie zoals wij die van Homerus kennen. Aan de andere kant vertelt Homerus niet over de val van Troje, verhaal stopt daarvoor al.

avatar van T.O.

T.O.

De film is zeker vermakelijk en het blijft leuk om te zien hoe de Ilias is gevisualiseerd, maar zoals boven gezegd werd had het beter gekund.
Alles is nèt iets minder in vergelijkbare films als LOTR en Gladiator. De actiescènes zijn iets minder, de CGI is minder mooi, etc.
De originele verhaallijn werd tot mijn verbazing gelukkig vrijwel geheel aangehouden, misschien met pikante uitzondering dat Achilles nog leeft tijdens de inval van Troje met het paard .

Maar het grootste manco van de film is dat het teveel lijkt alsof de makers en acteurs niet de volle 100% hebben gegeven.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Ik vond Orlando Bloom andermaal ver onder de maat

T.O. schreef:

Dat vond ik wel meevallen het moment dat in LOTR de twee legers inelkaar storte was ontiegelijk mooi. In Troy zitten zelfs meerdere van die momenten en wide shots sommige mooier als in LOTR echter bij LOTR zat je echt in de film Troy faalt hierin waardoor het allemaal minder boeit.

Bloompje

Ik vond de film niet veel beter dan Gladiator. Troy had wel betere acteurs (ik hou niet van Russel Crowe, wel van Joaquin Phoenix), maar Brad werd wel van het scherm gespeeld door Eric Bana!

De cgi was deze keer minder opvallend dan bij Gladiator. En het duel tussen Paris en Meneleus vond ik behoorlijk indrukwekkend. Ik kende het verhaal niet, dus dat Paris een watje was, wist ik niet, maar goed gedaan van Orlando!

Bloompje schreef:

De cgi was deze keer minder opvallend dan bij Gladiator.

In welke scène(s) vond je de cgi zo opvallend dan in Gladiator?

Bloompje

Goh, daarvoor moet ik de film nog eens bekijken. Maar wat ik zeker nog weet, is het volk in de arena. zag er niet zo nep uit, als het leger van de Grieken en Troje in Troy.

avatar van T.O.

T.O.

T.O. schreef:

Sorry ik bedoelde te zeggen: het is net iets minder DAN in vergelijkbare films....

Bloompje schreef:

Volgens mij probeert Bloompje ook te zeggen 'zag er minder nep uit dan het leger van..' of niet dan.

Zombie McGruder schreef:

Naast de goden Poseidon en Zeus is er nog erg veel verhaal zonder goden anders, onder andere de Cycloop, de syrenen (zeer verleidelijk gezang), Penelope, en een of andere koningin, waarbij vrienden van Odysseus in dieren veranderen (maar ze heeft wel goddelijke krachten eigenlijk), een meerkoppige slang etc.

John Doe schreef:

ja. Idd. sorry, ben een beetje moe. Laat ik het dan algemeen zeggen, ik vond de cgi in Troy beter dan in Gladiator. Maar wat wil je, we zijn weer vier jaar verder met de computer technologie.

avatar van Teskuh17

Teskuh17

Zucht.. 16 jaar en ouder.. kom je nu wel in de film als je jonger bent, of is dat weer zo'n "passion of the christ controle"?

avatar van zeus

zeus

Een film die mij van het begin tot het einde bleef boeien. Dit zijn nu echt "mijn" soort films en de beelden waren prachtig. Een dikverdiende 9, dus 4,5*.

John Doe

Waarom mijn tussen aanhalingstekens dan...ik zal kijken of het 'mijn' soort film is vanavond, waarschijnlijk een 3.5 of een 3 dat ik ga geven.

zeus schreef:

Dat notabene Zeus Troy leuk vindt! Hij is uit de film gelaten!

Teskuh17 schreef:

Het kan aan mij liggen maar ik vond niks aan troy 16 jaar en ouder, ik heb veel andere films gezien die geclassificeerd waren voor 12 en ouder terwijl de inhoud vergeleken met Troy dan zeker 16 jaar en ouder had moeten zijn . Was ook te merken, Pathe schouwburgplein had nauwelijks controle gister voor Troy.

avatar van Esteban

Esteban

Het begon als een onnodig traag verteld verhaal met weinig boeiende en vooral erg vage personages, vol tenenkrommende dialogen. Vooral de poëtische onzin die Paris (Orlando Bloom) stond uit te kramen begon erg snel op mijn systeem te werken. Ik zie niet in waarom ze de inleiding niet gebruikt hebben om de 'helden' een betere achtergrond te geven. Actie viel er niet te bespeuren en de nochtans mooie soundtrack -die verdacht veel op 'The Passion' leek- zat met momenten helemaal niet juist. Zo worden enkele prachtige beelden, waaronder het ondertussen overbekende shot boven de ontelbaar vele schepen, voorzien van bijna antibombastische muziek waardoor alles veel minder indruk nalaat. Daar komt bij dat het verhaal verdraaid in elkaar zit en dat enkel en alleen om Brad Pitt meer screen-time te geven. Ook al is dit historisch niet juist, ik begrijp die keuze wel. Wat is een film namelijk zonder z'n 'helden'?

At the turn of the tide zijn we een uur verder. En van een ommekeer gesproken! Plots slaat Troy om in een échte epische prent vol spektakel waarin de personages hun karakters en motiveringen eindelijk een duidelijke plaats krijgen. Van een immense opmars tot grootse veldslagen, al zijn deze lang niet zo opwindend als in de tLotR. De kracht van deze prent zit hem duidelijk in de man tot man gevechten en dat had regisseur Wolfang Petersen vast en zeker door. Zo blijkt ook wanneer Eric Bana en Brad Pitt uiteindelijk tegenover elkaar staan… Eksaajting!
Wat sommigen ook beweren, Brad Pitt weet perfect wat hij doet met z'n rol als de gecompliceerde 'Achilles'. De arrogantie en ijdelheid druipen er van af en toch slaagt hij erin een zekere sympathie los te kweken. Dat niet alleen, maar eveneens de manier waarop Pitt rondloopt en zichzelf presenteert schreeuwt gewoon 'Achilles', de man die z'n naam wou vereeuwigen. Dat iedereen het er unaniem over eens is dat Eric Bana minstens even stevig in zijn schoenen staat weten we ondertussen wel al. De zwakke schakel, wat eigenlijk veel erger klinkt dan bedoeld, is Orlando Bloom. Deze knaap schittert namelijk opnieuw als… Orlando Bloom met een pakje aan en een ander kapsel. Maar goed, dit is nu niet bepaald het soort film om daarop te gaan vitten.

Troy is betekend visueel genot dankzij de knappe fotografie en geniet een ongelooflijk sterke tweede helft met als hoogtepunt een confrontatie in woorden. Een tweede helft die de eerste bijna volledig doet vergeten, maar het toch niet helemaal goed maakt. Uiteindelijk zijn de legendarische figuren wat platjes geschreven en had ik graag iets meer gezien dan een zestal minuutjes over het paard. Hoewel wat ik schrijf het tegendeel lijkt te bewijzen, de moeite waard.

Troy, een magere ***1/2

morpheus schreef:

De controle is wel vaker slecht, moest ik een jaar geleden nog een enkele keer m'n paspoort laten zien, komt er een halve klas 11-jarigen binnenlopen als de film al begonnen is (en dan kinderen die het geweld niet aankunnen in de zin dat ze steeds gaan lachen en 'euuhl' roepen en dat soort kreten).

Bij Troy heb je wel te maken met een speer door het hoofd, een opengesnede keel, close up doorgestoken lichamen en verbrandde lichamen. Opzich begrijpelijk alhoewel 16 grens toch hoog is, gelukkig controle slecht dan.

Paris is wel de schlemiel van de film, waar hij op het einde wel iets van z'n eer terugverdient met z'n pijl en boog kunsten. Orlando Bloom speelt 'm alleen iets te schlemielig. Met z'n te kinderachtige trekjes komt hij niet geloofwaardig over als vrouwenversierder (Helena zegt daarentegen wel dat ze valt op mannen waar ze oud mee kan worden en dus minder heldhaftig doen). Mooie dialogen in de film, maar dan krijgt Bloom weer iets idioots te zeggen als 'You're not welcome here, return to your ships and leave', dit als een honderdduizend koppig leger aan is komen lopen. Gaan ze zeker weg omdat Bloom het rustig vraagt. Het liefdesverhaal vond ik niet eens zo ongeloofwaardig overkomen, de vrouw was op zijn golflengte, aan hem gewaagd en achilles' karakter is niet alleen de persoon die in de geschiedenisboeken wil komen.

Ontzettend mooi gefilmd. Verhaal is aardig vervormd, maar het maakt de film wel meer onderhoudend. ***1/2

avatar van davidov

davidov

redelijke film, vond hem erg meevallen...had eigenlijk een gladiator part deux verwacht maar gelukkig was dat niet het geval.

Orlando kan duidelijk maar niet uit zn LOTR rolletje komen, na pirates blijft hij hier ook al hangen.

En Brad pitt vond ik voor zijn doen zwaar onder de maat acteren, het was even eentonig als zn personage, een naald die in de gleuf van een plaat blijft hangen....zonde.

Eric Bana (hulkster maar nu ff Hector) deed het verassend goed, Brian Cox (king Agamemnon) was ook heerlijk. Sean Bean kon ik ook van genieten om hem weer eens op het doek te zien, niet echt een top acteur maar hij doet het goed

Peter O'Toole mag ook wel even genoemd worden.

De cast mag er dus wezen, alleen het is een beetje jammer vind ik dat 2 van de 3 hoofdrollen (ietswat) zwakjes waren.

wel verdiende 3.5*

avatar van Wat_Jij_Wil

Wat_Jij_Wil

Dit stukje vond ik op internet.

Dear Fans,

I had many reactions about the persuasiveness, which I apparently don’t seem to have in my part. Still, I find it strange that I had such darn good reactions to the last scene in which I made my character to his right with my bow and arrow. This made me think: My play in LOTR set an explanationmark on my further career. For the one who noticed, in this movie I shined more than once with bow and arrow. After further research, I found out this were the only scenes I've been selected on in the casting of my part. The question that came right to my mind was: What about when I wave my pistols as Orlando, Orlando Bond? I am serieously considering letting this part go.

I want to offer my sincere apologies for my weak performance in Troy.

Love, Orlando

Zombie McGruder

Uhuh... Lijkt me inderdaad ook echt door meneer Bloom zelf geschreven.

davidov schreef:

Orlando kan duidelijk maar niet uit z'n LOTR rolletje komen.

Idd gecast voor pijl en boog dacht ik al.