• 9.378.981 stemmen

Troy (2004)

Avontuur / Drama | 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom

Releasedatum: 13 mei 2004

Plot Troy

"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."

Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.

avatar van Nieksnut

Nieksnut

nijnokonijno schreef:

de muren van troje zouden eigenlijk zwart moeten zijn

Who gives a..

Dat men het vervelend kan vinden als het verhaal hier en daar niet klopt met de mythe, daar kan ik nog inkomen. Hoewel ik vind dat je ten bate van de film best wat mag aanpassen, niemand die beweerd dat het een geschiedschrijving is. Maar dat de kleur van de muren je dwarszit... Daar kan ik niet bij.

Ik vind Troy een heerlijke film waarin je je heerlijk kunt laten meesleuren. Een overtuigende Pitt die weer heerlijk stoer is. Bloom is hier nog irritanter dan normaal, maar in dit geval past dat bij zijn rol dus ook dat is niet erg.

Minpunt zijn die emothuisscenes over de vrouwtjes die niet willen dat de mannetjes vechten.

Verder prachtige beelden, geweldig meeslepend verhaal en goed acteerwerk.

avatar van Moow17

Moow17

Dit is echt een van de weinige films die mij met alles kon boeien. De muziek, de sfeer, het verhaal.. Ik vind Brad Pitt juist geweldig in deze film als Achilles. En nee, het echte verhaal van Troy komt niet helemaal overeen met de film. Maar dat maakt mij niet veel uit eerlijk gezegd, ik kijk gewoon puur naar de film zelf. En ze kunnen moeilijk alles precies kloppend filmen, daar is een documentaire eerder voor. De score die de film nu heeft vind ik te laag!

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Beetje overgeproduceerde (sommige dingen zien er gewoon te nep/gelikt uit) historische actiefilm.

De overkill aan bekende koppen komt de geloofwaardigheid niet helemaal ten goede. Bloom vond ik hier wat te kort schieten (piraatje spelen gaat hem beter af), Bana en vooral Pitt doen het daarentegen prima als respectievelijk Hector en de atletische Achilles. Een aantal sterke actiescenes ontbreken uiteraard niet en de geleende muziek van Gladiator doet t hier ook best goed...

Al met al toch een lekkere 'vette' film waarbij je niet te veel op details moet letten.

avatar van Don MN

Don MN

Melvin Udall schreef:

Inderdaad, ik word vooral moe van mensen die de verdraaiingen van het oorspronkelijke verhaal helemaal neer gaan halen.

avatar van juhnzun

juhnzun

Spectaculiar en mooi

avatar van canciser

canciser

Mooie shots, maar het is een beetje standaard. Had graag beter camerawerk gezien. 3*

avatar van pethunia

pethunia

Rommelige overgangen, matige dialogen.. Gezien de investering die ze hebben gedaan, had dit zoveel beter kunnen zijn.. Teleurstellend. '300' is een veel helderder aanpak voor een dergelijk verhaal.

avatar van barns

barns

een deceptie, haalt het bij lange niet bij films als Gladiator en Braveheart..

avatar van decicco

decicco

Leuke film maar hij kan niet tippen aan Gladiator inderdaad. Erg jammer dat Orlando Bloom in deze film meespeelde vind hem totaal niet in deze film passen dit verpest het een beetje als ik eerlijk ben. Voor derest heb ik niet veel over deze film te zeggen gewoon goede vechtscenes en een mooi verhaal.

1,5 voor Eric Bana

avatar van doodah

doodah

Geen puntje erbij voor de mooi uitgewerkte veldslagen?

louisvf

Bwa niets vernieuwend eigenlijk...Plus zoveel mensen waren er toen niet aanwezig op die veldslag! En dat het leger van Troy zo goed was met de boog, zou ook niet weten waarom dat moest...

avatar van pethunia

pethunia

Zoals hierboven opgemerkt: Gladiator maakt zoveel meer indruk. Qua aankleding, dialogen, spanningsboog(en). Die veldslag in het begin van die film.. Daar kan Troy niet aan tippen.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Troy kan aan bijzonder weinig films tippen

avatar van revadebe

revadebe

Deze film kort samengevat: seks en gevechten. Sorry maar dat is niet genoeg...

revadebe schreef:

Deze film kort samengevat: seks en gevechten. Sorry maar dat is niet genoeg...

avatar van barns

barns

Blijkbaar voor heel wat mensen wel! Schandalig nietwaar !

Dat is juist hartstikke geniaal

avatar van van duijn

van duijn

Supaah movie

avatar van juhnzun

juhnzun

juhnzun schreef:

Waar is de Seks gedeelte in deze film ?

Voor een 16 jarige jongen blijkbaar wel! (waarschijnlijk verwijst hij naar het geflirt tussen, achilles en dat nichtje in de tent) of toen hij wakker werd in de tent met 3 meisjes rond hem heen, gewoonweg crazy!

doodah schreef:

Geen puntje erbij voor de mooi uitgewerkte veldslagen?

En waarom eigenlijk een 4?

Zelfs zijn dood is niet volledig correct, alsof hij zou sterven aan een pijl in zijn hiel, hij stier namelijk aan het gif dat op deze pijl zat! Dit word niet vermeld en is toch belangrijk! Verder, aangezien hoe beide personages worden beschreven en wat we verder uit bronnen kunnen opmaken is het duidelijk dat Achilles niet op kan tegen Hector! Het is wel zo dat Achilles beschreven word als de ideale held maar in de film laten ze blijken dat hij al een tijdje een grote strijder, goed opgeleid is. Achilles was echter totaal onvoorbereid! De Trojaanse oorlog duurde ook een 10 tal jaren en dus niet enkele weken, zoals in de film word vermeld. Ook stierf Agamemnon helemaal niet en keert hij vol Roem terug... Ondanks deze toch wel grote fouten kan ik deze film niet goed vinden...!

Verder, het aanhalen van grootste veldslagen op het scherm, dat doet het niet voormij, zeker niet als het nog eens veel beter kan.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Ik denk niet dat het fouten zijn, dat zal de regisseur wel geweten hebben. Hij heeft het alleen om een of andere onbegrijpelijke reden niet in de film gestopt. Misschien wou hij een 'realistische' film zonder alle mythologische toevoegingen, want daar mis ik er nog wel meer van in deze film.

De veldslagen vond ik hier overigens ook niet zo bijzonder.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

louisvf schreef:

Nou, louisvf. Je bent blijkbaar sprakeloos van deze film.

louisvf schreef:

Er wordt ook niet vermeld dat er geen gif aan de pijl zat, dus daar zou ik niet zo`n probleem van maken. Wat volgens mij veel belangrijker is dan het gif op de pijl, is het feit dat Achilles` zwakke plek wordt bloot gelegd nl. zijn hiel. Dat is een punt uit de mythe wat bij bijna iedereen bekend is. En juist dat wordt hier goed in beeld gebracht. Dat er dan gif aan die pijl zou zitten is daarbij van geen enkel belang. Verder lijkt `t, in je post van 24 december 2009, 3:45 uur, erop dat je de Trojaanse oorlog voor een feit wil laten doorgaan, terwijl dit alleen maar een mythe is.

Hehe

Je hebt wel gelijk!

Ben hier ook wel van bewust!

avatar van revadebe

revadebe

Waar is de Seks gedeelte in deze film ?

Misschien ben ik in de war met een andere soortgelijke film, dat kan. Maar ik weet wel zeker dat ik deze film helemaal niks vond toen En ik was toen 13 en het is volgens mij een 16+ film, dus misschien verklaart dat een hoop.

avatar van dinhus

dinhus

Vond 't einde, met einde bedoel ik dus: de laatste strijd, de verovering van 'Troy', jammer!

Alle gevechten waren mooi, de face-to-face en de één op één! Maar ik had liever wat verdraaid willen zien worden, afbuigen van de werkelijkheid!

avatar van rascaly

rascaly

Ik herinner me nog de tijden dat ik de Ilias (Homerus) in het Grieks, en het vervolg -dat werd geconstrueerd onder het mom van imitatio & aemulatio-, de Aeneïs (Vergillius) in het Latijn heb aangevat, en voor een groot stuk gelezen. Vooral het naderend onheil dat de oorlog met zich meebracht, aldus beschreven in de Ilias, zal me heel mijn leven bij blijven. Er werd ter illustratie een passage voorgelezen in de les Grieks, waarbij het strand voor de stadswallen van Troje als een donkere vlakte werd voorgesteld, met donderwolken overgoten, terwijl het bloed regende uit de hemel. Tranen van pure ontroering sprongen me in de ogen bij het horen van dit geniale verhaal. Laat me dus duidelijk zijn hieromtrent: het verhaal dat als dusdanig is beschreven door Homerus, en Vergilius in mindere mate, vind ik adembenemend mooi.

Zucht. Misschien waren mijn verwachtingen wat betreft deze film door toedoen van voorafgaande lectuur veel te hoog. Al bij al vind ik het mooie, best smakelijke interpretatie voor dit epos. Ik denk echter dat ik naar waarheid spreek wanneer ik daarentegen ook opwerp dat de mensen die het verhaal gelezen hebben, bijna niet anders dan (licht) ontgoocheld kunnen zijn. De discussie boek-film ligt hier voor het grijpen, en daarom zal ik het grote cliché nog maar eens formuleren: ja, het boek is daadwerkelijk beter dan de film.

Mijn grootste ontgoocheling overspoelde wat mij betreft dan ook de hele film: het gebrek aan die duistere, ook ietwat magische sfeer die er in het boek wel hing. Die befaamde strandscène, waar het bloed uit de hemel kwam gedroppeld, werd vervangen door een zonnig strand dat, op de strandstoelen na, zo uit een reisfolder zou kunnen komen. De zware bombast die doorheen het hele boek heerste, werd alsook in die scène vervangen door wat trompetgeschal. Mijn nekhaar ging ervan rechtstaan, jammer genoeg niet in een positieve zin.

Voor de rest hebben de regisseur en de schrijver van het scenario naar mijn mening een beeld neergezet dat enkel waarheidsgetrouw is, wanneer het binnen de hollywoodnormen valt. Zo bijvoorbeeld:

1) Patrokles (~die eigenlijk Patroclus (Latijn)/Patroklos (Grieks) heette) was helemaal de neef niet van Achilles. Meer nog, naar alle waarschijnlijkheid was Achilles in werkelijk (binnenin het epos dan toch) homoseksueel, met Patroklos dan als partner. Vandaar zijn grote woede na diens dood. Dit alles is natuurlijk aangepast om het geheel bij Brad Pitts grote heldenrol te doen passen.

2) Het koppel Paris & Helena stelt in de film zo'n beetje het romantische liefdesideaal voor, dat staat voor "Alles voor de liefde!". In het boek is Paris zowat de grote nietsnut, die door iedereen beklaagd wordt, omdat hij de moed mist om ten strijde te trekken. Niet enkel door zijn broer en diens strijdmakkers, maar ook door Helena zelf. De romantiek, zo in de film geschetst, was dan ook nogal uit de lucht gegrepen, puur omdat zoiets nu eenmaal naar alle waarschijnlijkheid beter aanslaat in de wereld van de hedendaagse film. Over Achilles' verhouding met Bryseïs kan, voorafgaand argument in achting genomen, hetzelfde gezegd worden. Romantiek/seks verkoopt.

Ik weet dat het sowieso een onmogelijke opdracht is om de pracht van de Ilias te verfilmen, maar desondanks dat feit moet ik toch ook concluderen dat er vaak ook maar weinig pogingen toe ondernomen zijn. Ik herinner me de passages nog die verhaalden over de schoonheid van het gezinsideaal, met Hektor en Andromachè als toonbeeld daarvan. Wederom, dit is in de film amper uitgewerkt, waar de nadruk meer lag op de sensatie-aspect van oorlog en liefdesintriges.
Dan ook de tragiek van de stad Troje die ten onder gaat. De moeders die hun eigen kinderen van de stadswallen gooien omdat ze de dood verkiezen voor hun kinderen boven de slavernij waaraan ze anders ten prooi zouden vallen. Dat dergelijke hoogtepunten van menselijke tragiek worden weggelaten in de film vind ik althans, jammer.

Kortom, ik miste bij het bekijken van deze film het gevoel voor esthetisme en emotionaliteit, dat de boeken dan wel in overvloed bezaten. Ik denk echter dat als ik beide niet gelezen had, deze film me wel meer had kunnen bekoren. Maar ach.

Desondanks mijn misnoegen omtrent vele aspecten van de verfilming van dit epos, vond ik de film toch ook geen complete desillusie. Het geheel was vermakelijk. Saai was het allerminst, en al bij al zette deze film en diens verhaal (het oorspronkelijke verhaal nu even buiten beschouwing gelaten) toch een mooie prestatie neer. Mooi verfilmd. Naast enkele foutjes (zoals lama's in klein-Azië en de zon die opkomt in het westen) toch een mooi afgewerkte film, met enkele zeer sterke en mooie scènes.

Voor de mensen die niet bekend zijn met het oorspronkelijke verhaal, lijkt me dit dus een vermakelijke, tot zeer goede film. Echter, de mensen die de tijd hebben genomen om zich te verdiepen in de prachtige literatuur die er aan voorafging, zullen waarschijnlijk tegen een ontgoocheling opbotsen. Ik kan me -jammer genoeg- tot die laatste groep rekenen. De mooiste films aller tijden, hebben zich waarschijnlijk afgespeeld binnenin het kader van de menselijke verbeeldingskracht, bij het lezen van een dergelijk inspirerend verhaal als de Ilias, dat nog heel lang het opschrift "legendarisch" zal mogen dragen.

avatar van MC:T

MC:T

een typische verbloeming van een mythe om het productief te maken en om er het hollywood label aan te hangen.
De film bevat behoorlijk wat saaie momenten en van Bloom werd ik gewoonweg ambetant.
Pitt moest weer de grote held spelen, wat hij overigings niet slecht heeft gedaan. Ik had al even schrik dat ze hem op het einde van de film niet zouden laten sterven omdat het anders niet Hollywod genoeg zou zijn. God zegen ons, dat deden ze toch.
Ook vond ik de visuele kwalitieten heel wisselend, soms verbazend, soms heel "gemaakt".

dinhus schreef:

Er is toch al genoeg afgebogen van de werkelijkheid?