Clownhouse (1989)
Geregisseerd door: Victor Salva
Met onder meer: Nathan Forrest Winters, Sam Rockwell en Brian McHugh
Gesproken taal: Engels, Portugees en Duits
Plot Clownhouse
"...A circus of the mind."
De jonge Casey heeft altijd al een bizarre angst in zich gehad voor clowns. Hij durft ze niet eens aan te kijken. Om zijn angst te overwinnen en om zijn broers te bewijzen dat hij moedig is gaat hij met ze mee naar het circus. Wat de drie broers niet weten is dat er drie gestoorde maniacs zijn ontsnapt uit het gekkenhuis en een paar clowns hebben vermoord, en vervolgens hun identiteit hebben aangenomen.
Casey
Lunatic Dippo
Real Cheezo
Real Bippo
dutchtuga
Vind het verhaal toch best indrukwekkend. Het speelt mooi in op de angsten van een kind, zonder dat het een film wordt vol goedkope scares. Is weer eens wat anders en zeker niet clichématig.
Welke verhaal ? Er zat toch helemaal geen verhaal in. Iemand die bang is voor clowns en bij toeval komt er ook nog eens een circus voorbij waarbij de echte clowns worden vermoordt door drie ontsnapte uit een gekkenhuis. En ja bij toeval gaan ze ook nog eens verkleed als clown langs het alleenstaande huis waar de drie jongens wonen. Dat is toch gewoon onnozel en ook belachelijk. Clichés zaten er toch echt wel in zeker Sam Rockwell als Randy was één en al cliché (hij speelde het wel leuk).
dutchtuga
Dit is toch al een verhaal? Hebben we meer nodig in een horrorfilm? Wat meer telt is de uitwerking en Salva pakt het voor de verandering eens anders aan. Toeval kom je overigens in bijna elke horrorfilm wel aan.
Stereotypering is nu net wat de 80's horror vaak zo'n fun maakt, al vind ik het met Randy echt behoorlijk meevallen. Is toch heel anders dan het gemiddelde slachtvee uit een slasher o.i.d.?
Tonypulp
In elke film*
dutchtuga
Eens. Maar in een 80's horror vind ik het helemaal vreemd om het als argument te gebruiken in een negatieve recensie.
Er zijn toch echt wel betere horrorfilms met clowns in de jaren 80 gemaakt dan deze. Een film als It (weliswaar uit 1990) heeft bijvoorbeeld een veel beter verhaal en ook een goede spanningsopbouw (zeker in het eerste gedeelte van die film als het nog allemaal kinderen zijn). Ook is de clown Pennywise natuurlijk veel beangstigender dan deze clowns. Maar ook een film als "Killer Klowns from Outer Space" is beter. Qua verhaal stelt die natuurlijk ook niet zoveel voor als deze maar de uitvoering was leuker gedaan.
dutchtuga
Killer Klowns is een komedie en niet te vergelijken. Waarom het verhaal van It beter zou moeten zijn ontgaat me. It besteedt meer aandacht aan de personages, wat tv-film eigen is, maar dat maakt nog niet dat het een beter verhaal heeft.
Bij It zat er tenminste een verhaal in, bij deze was er geen verhaal. Killer Klowns mag dan wel meer nijgen naar een komedie dan een horror maar deze film was eigenlijk ook regelmatig lachwekkend (hoewel het misschien niet zo bedoeld was), dus ja een vergelijk is toch wel mogelijk.
dutchtuga
Killer Klowns neigt niet naar, maar IS een komedie. Dat deze lachwekkend op jou overkomt is jouw eigen interpretatie en zeker niet de bedoeling geweest van Salva.
En It gaat over een groep volwassenen die terug gaat naar de plek waar ze als kind werden geteisterd door een enge clown, Clownhouse gaat over een jongetje dat bang is voor clowns en geteisterd wordt door clowns. Waar zit het grote verschil?
Geen idee of het niet de bedoeling is geweest van Victor Salva, als ik hem nog eens tegenkom zal ik het hem vragen. Ik heb in ieder geval regelmatig moeten lachen om deze film, zowel om de clowns als ook omdat het soms lachwekkend slecht was.
Sfeervol filmpje dat meer thriller is dan horror. Clowns zijn creepy en de muzikale score is prima. Evenals het acteerwerk, cameravoering en belichting.
Prettig 3,5*
PS. Gezien op laserdisc.
dutchtuga
Mooi dat je deze op waarde hebt weten te schatten
Edit: heb je een link naar de afbeelding van de LD?
Hij staat hier tussen, samen met nog veel moois.
Thuis op de beamer. Heb mijn eigen museum.
Wel grappig dat je zo'n apparaat nog hebt. Was de film trouwens op formaat LP of toch al op formaat CD.
Dat is uiteindelijk toch zo'n flop geworden als Philips destijds met hun "CD-i". Ik kan me eigenlijk ook niet herinneren dat die dingen in de jaren 90 te koop waren. Ze zullen ook wel zeer duur zijn geweest.
Laserdisc was erg populair in Amerika en Japan, maar inderdaad nauwelijks in Nederland. Daar waren er enkel een paar 100 liefhebbers die rond de 80 - 100 gulden per film neerlegde. Maar dan had je wel wat: Widescreen edities, extra's, audio commentaar, super strak beeld en geluid, mooie hoezen. Terwijl de rest van het land het nog met brakke full screen vhs moest doen. Ziet er overigens ook nu nog prima uit en zijn mooie collector items.
Ik had laatst een laserdisc met laserrot. Dat deed me aan die nostalgische vhs denken, met van die typische beeldstoringen die van boven naar beneden door het beeld liepen.
Dat had ook wel wat.
Lui (crew films)
Heb net de VHS besteld
Ik ook! Kwam 'm toevallig tegen op Marktplaats. De dvd heb ik ook. Die vhs cover... prachtig! Clownhouse blijft toch wel één van mijn favoriete films.
Zo'n laserdisc zal toch wel qua kwaliteit niet zoveel verschillen t.o.v. VHS. Het apparaat zal ook wel voorzien zijn van een SCART uitgang en de TV's van vroeger hadden allemaal gewoon een beeldbuis. Alleen het gebruiksgemak en het geluid zal wel een stuk beter zijn geweest.
Laserdisc zit qua beeld dichter bij dvd dan vhs. Al heeft het wel die vidoelook, maar dat vind ik vaak mooier dan het gecomprimeerde digitale dvd beeld. Plaatje is in ieder geval net als dvd super strak. Was ook een high end medium in zijn tijd. Qua geluid is het (stukken) beter dan dvd.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Killer Klowns from Outer Space
Horror / Komedie, 1988

Bloody Hell
Komedie / Horror, 2020
circusbroer of zus relatiefortune tellerjachtstripboekchildhood traumacontroversymoordcontroversialstalkingvhsvermommingimmaturity escaped mental patientclownphobiafamily disharmony