Nosferatu (2024)
Gesproken taal: Engels, Duits, Roemeense, Russisch, Spaans en Latijn
Releasedatum: 2 januari 2025
Bekijk via SkyShowtime
Plot Nosferatu
"Succumb to the darkness."
In de negentiende eeuw in Duitsland is Ellen Hutter getrouwd met de vastgoedmakelaar Thomas Hutter. Thomas gaat in opdracht van de graaf Orlok uit Transsylvanië op zoek naar een stekje in het buitenland. Wanneer de graaf, die zijn ware aard als vampier verborgen houdt, Ellen ontmoet, raakt hij door haar in de ban.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dracula (BoekMeter)
Clara
Louise
hannes64
- 1926 berichten
Met de hoge waarderingen hier dacht ik een spannende horror te gaan kijken. Ik kwam van een koude kermis thuis. Wat een saaie gedrocht zeg. Het leek eerder dat er bij mij de bloed eruit was gezogen.
Meer dan 2 uur zit je naar niks spannends te kijken. Nu begrijp ik dat films die langer dan gemiddeld duren de tijd nemen om naar iets spectaculair bijvoorbeeld te bouwen, maar verwacht dat hier niet.
Ligt aan de regisseur....heb je zijn andere films al gekeken?
Precies zo.
Beun de Haas BV
Robert Eggers voelt zich helemaal thuis in de folklore en mythologie. Met het acteerwerk en de visuals zit het (net als Orlok) dus wel snor. De regisseur behandelt het bronmateriaal daarbij met veel respect. Maar ondanks een subtiele twist aan het verhaal voelt het wel een beetje uitgekauwd aan. Desondanks weer een typische Eggers-film om je tanden in te zetten.
3,5 * Fraaie hommage
Walter S.
The Northman beviel me wel, the Lighthouse niet en op basis van wat ik hier las was ik er niet over uit of ik deze nou moest gaan zien of niet. De gok maar gewaagd en dat heeft prima uitgepakt. Erg mooie lugubere en sfeervolle film. Op zijn tijd goor en vies, ratten en epidemisch veel doden in de straten en meerdere epische scenes. Verhaal was ook goed te volgen en zeer de moeite waard. Orlock werkte in het begin wat op de lachspieren met zijn rare accent, maar dat wende ook wel. Mooie gothische horror.
Erikb99
En wat vond ik er nou van:
Vanaf de eerste scene word je meegezogen in het verhaal. Alles is erg mooi gefilmd. Met oog op detail omdat het in de negentiende eeuw afspeelt. De gotische sfeer wordt briljant in beeld gebracht. Lily-Rose Depp levert een opvallende prestatie als Ellen. Haar acteerwerk is intens en emotioneel, en ze weet de innerlijke strijd van haar personage op een krachtige manier over te brengen. Bill Skarsgård speelt de rol van Count Orlok en brengt de mysterieuze en angstaanjagende aard van het vampierpersonage uitstekend tot leven, en is ook onherkenbaar in zijn rol. Een van de meest fascinerende aspecten van de film is hoe de seksualiteit verbindt met het idee van bezetenheid, zonder dit expliciet te benoemen. Aanrader? AB-SO-LUUT!!! “Nosferatu” is een verbluffende herinterpretatie van de klassieke film uit 1922. De prachtige cinematografie, krachtige acteerprestaties en unieke benadering van horror maken het een opvallende film.
filmkul
Redelijke horrorfilm. Het verhaal is enigszins bekend maar deze versie is wel licht verrassend. De uitwerking is wisselend. Het eerste deel is even inkomen en wat saai. Wellicht komt dat doordat Eggers Orlok als een mysterieus iets neer wilt zetten, terwijl de kijker eigenlijk al weet wat er speelt. Het tweede deel is beduidend beter. Er komt wat spanning en de film bevat daar ook een aantal smerige scènes. Sowieso weet Eggers de sfeer goed neer te zetten met uitstekende settings en visuals. Het acteerwerk is verder goed te doen, hoewel Skarsgard soms tegen het lachwekkende aan leunt. 3.0/3.5
lang pee
Prachtig in beeld gebracht, maar persoonlijk vond ik het eigenlijk een film die ik al wel eens gezien had. En lees ergens dat er fantastische acteurs in meespelen maar dat ze niet genoeg de kans krijgen om van hun rol iets te maken, het blijft allemaal nogal vlak, dit vind ik ook.
En ik weet het, de meeste gaan het muggenzifterij noemen, maar ik vind details in films zeer belangrijk, en meestal laten ze op dat gebied veel steken vallen. Wat veel in beeld komt zijn hun hagelwitte tanden, mooie implantaten, ik wist niet dat dit in de 19de eeuw al bestond, geschoren oksels, geepileerde wenkbrauwen enz. Dit is toch makkelijk op te lossen.
Niet slecht dit, maar zal snel vergeten worden....
LauraCharlotte
Goede acteurs, mooie beelden en sfeer maar kwam maar niet in het verhaal. Te traag, te weinig spektakel.
Mooi einde, maar ik was ook blij dat de film eindelijk af was.
Civillian Supreme
Moest lachen bij de opmerking van Borat maar inderdaad het klopt ook nog. Accent van Borat, langzamer gesproken met wat astma erbij. De eerste keer dat hij in beeld kwam hoopte ik dat het een assistent van Orlok was maar helaas.
Enig moment dat zijn stem overtuigend werd was toen hij die kort verhief.
Het is even wennen aan de dik aangezette retro stijl van de film en aanvankelijk ligt het tempo behoorlijk laag, maar eenmaal op stoom valt er veel te genieten, heel veel. Het alom bekende, haast uitgekauwde verhaal ontvouwt zich op aangename wijze, de cast is eersteklas, de make-up effecten subliem en gaandeweg gaat de film heerlijk los. Daarnaast komt regisseur Eggers op de proppen met een aantal oprecht ijzingwekkende momenten.
davey400
Ik vind het een erg mooie film.
Ben ik echter de enige met het probleem dat ik telkens Jim Carrey in zijn rol van Dr. Robotnik voor me zie?
Graaf Machine
Goede film, maar Eggers mag weer origineler worden.
Hij beheerst het vertolken van mythen en legenden, er zijn er nog zoveel die staan te trappelen.
ValAktaion
Lang naar uitgekeken maar net als de Northman toch iets teleurstellend. Ik heb het idee dat een zelf geschreven vampierverhaal Eggers' talenten beter had blootgelegd dan het keurslijf van een remake.
Ook moet Eggers weg zien te komen uit die hoek waarin de karakters ondergeschikt lijken te zijn aan historische accuraatheid. Het voelt iets te krampachtig, te gestileerd, alsof een drang naar perfectionisme de rem er onbewust op zet.
The VVitch leed hier totaal niet onder en ook The Lighthouse overtuigde. Maar vanaf The Northman weet hij vooral emotioneel minder te boeien. En dat is jammer want inmiddels is 50% van zijn oevre een historisch en visueel zeer geslaagd maar toch zielloos product.
mrkos
Nosferatu
In deze film raakt een jonge vrouw in de 19e eeuw verwikkeld in de mysterieuze en angstaanjagende invloed van graaf Orlok, een vampier die haar stad bedreigt. Terwijl haar man een zakenreis maakt naar Orloks kasteel, komt ze steeds dichter bij de duistere aanwezigheid die haar lot zal bepalen.
Het is lang geleden dat ik zo’n sfeervolle film heb gezien en ik heb er enorm van genoten. Hoewel het verhaal niet bijzonder complex is, wordt het op magistrale wijze tot leven gebracht. De combinatie van sfeervolle muziek, de negentiende-eeuwse ambiance en de adembenemende cinematografie maakt deze film een visueel meesterwerk.
Ook de cast schittert. Lily-Rose Depp levert een prachtige vertolking, terwijl Bill Skarsgård – haast onherkenbaar – een indrukwekkende prestatie neerzet. Voor mij was de hele cast uitmuntend. Nosferatu zelf is een lust voor het oog en de stem die Skarsgård aan het personage verleent, voegt een extra laag intensiteit toe. Ik had niet verwacht dat hij zelf de stem zou inspreken, wat de prestatie nog indrukwekkender maakt.
Hoewel sommigen de film als traag ervaren, vond ik de tijd moeiteloos verstrijken. Geen moment heb ik me verveeld; elke scène wist mijn aandacht vast te houden.
Kortom, deze film is een ervaring die ik niet snel vergeet. Elk element – van de cinematografie tot de acteerprestaties – komt perfect samen om een onvergetelijke sfeer te creëren. Hoewel ik geen specifieke verwachtingen had, heeft de film me absoluut verrast.
4 sterren.
Graaf Machine
Nu heb ik de film voor de tweede keer gezien. Mijn score blijft staan, maar ik genoot er iets meer mee.
Toch vraag ik me iets af.
"In de negentiende eeuw in Duitsland is Ellen Hutter getrouwd met de vastgoedmakelaar Thomas Hutter".
Die Hutter gaat met paard naar de Karpaten, om Orlok een contract onder de neus te schuiven.
Hoe dan gaat Orlok met een boot over volle zee naar Duitsland? Vanuit de Karpaten? Welke zee?
Ik zou graag iets meer over de route van die reis willen weten.
Graaf Machine
Goede film, maar Eggers mag weer origineler worden.
Ik heb begrepen dat zijn volgende project "Werwulf" is. Toch jammer. Zo blijft het een beetje in de herkauwhoek hangen.
Flavio
Deze versie van het overbekende verhaal heeft zo zijn momenten, maar voelt vooral als een overbodige remake. Het voegt te weinig toe aan de Dracula/Nosferatu-films. Acteerwerk vond ik niet geweldig. Depp doet haar best en heeft geen makkelijke rol, maar vind haar, op basis van deze film, geen geweldige actrice. Ze heeft duidelijk van Adjani's mosterd geleend maar kan niet tippen aan diens performance in Possession. De Orlok van Murnau hoeft voorlopig nog niet te vrezen dat zijn iconische rol in de vergetelheid raakt. En Dafoe zie ik de laatste tijd veel te vaak opdraven in gekke rollen in afwijkende films, die moet maar even een sabbatical nemen. Cinematografie is weinig mis mee, en de sfeer is voldoende dreigend, maar het is ook wel topzwaar, een iets subtielere aanpak had niet misstaan. Toch wel veruit de minste van Eggers wat mij betreft.
mcdaktari
Eerlijk gezegd had ik er toch meer van verwacht. Ik zal niet zeggen dat het een slechte film is, maar niet wat ik er van gehoopt had. Wel vind ik dat Lily-Rose Depp het helemaal nog niet zo slecht deed, ze acteert best goed en wat lijkt ze ontzettend veel op d'r vader. Je ziet de gelijkenis heel goed. En wat een super acteur is Willem Dafoe toch. Die acteur kun je echt alles laten spelen en doet het heel goed. Nicholas Hoult vond ik in deze film wat tegenvallen. Ik heb hem wel eens beter zien acteren dan in deze rol. De film bogon best goed vond ik, toen Thomas Hutter naar Count Orlok reisden en in het begin bij die zigeuners kwam. Maar het middenstuk van de film vond ik wat tegenvallen. Het einde kwam ook vrij abrupt. Maar visueel is het echt een plaatje, heel mooi gemaakt. Bill Skarsgard was goed onherkenbaar gemaakt. Ik zag hier op de site dat hij Count Orlok speelde anders had ik hem niet herkend.
Waku
Het vampieren thema zal nooit echt mijn favoriet worden.
Maar ik kon de kwaliteit van de film wel ontdekken en waarderen van deze " Nosferatu".
De horror film zag er gelikt uit. Prima sinister sfeertje.
Mooi gefilmd. Maar ook andere facetten maken van "Nosferatu" een huiveringwekkend schouwspel.
Zo wordt er dankbaar gebruik gemaakt van akelige geluiden gedurende film. Kraken, piepen en ook de stem van de kasteelheer. De film heeft geen jumpscares nodig om griezelig te zijn.
Sporadisch zijn er ook nog wat gore scenes die het genre eer aan doen.
Walter White
Mooie romantische horror film, wat voor mij meest indrukwekkende maakt is het decor zit er geweldig uit

schumacher
Zo'n film is voor een speciaal publiek weggelegd, helaas niets voor mij.
Sleuteltje
Bizar dat deze film zo hoog staat. Deze film is gewoon complete bagger met een rare fetish voor lijken ofzo. Ik denk dat de schrijvers hulp nodig hebben. Het voelde als Twilight rule 34 fanfiction, maar dan als Edward een muf weggerot lijk is en Bella dat niet zo erg vind allemaal. De hele film heeft een blauw tintje zodat je weet dat het een hele enge sfeer heeft! Want tsja, waarom je best doen echte sfeer neer te zetten als je dat soort truukjes kan doen? Als de film alleen maar zoooo saai was als dat hij was, alla, maar het ging gewoon helemaal nergens over en dat rare ranzige spul maakt het echt complete bagger. Hoort horror ons niet bang te maken ipv gewoon te traumatiseren?
Nou weet ik dat horror films (helaas) gemiddeld een laag niveau hebben en iedereen mag z'n hele mening uiteraard hebben; maar een 3,45, really?! Zelfs Marvel is beter dan deze bagger... Ik wil die 2 uren van m'n leven terug!
Clarencoo
Mag het een onsje minder?
Soms, zoals bij deze film, vraag je je af waarom er zo nodig een remake gemaakt moet worden. Ik bedoel, wat voegt deze verfilming toe aan de twee verfilmingen die ik ken - Murnau en Herzog -, behalve de door de technologie mogelijk gemaakte imposante beelden en de zich opdringende muziekscore?
Bombastiek in het kwadraat vertelt het bekende verhaaltje (overigens fraai geduid door De filosoof hieronder). Na anderhalf uur had ik het wel gezien, bleek uit het op mijn horloge kijken, maar ik bleef toch maar zitten, en dat was geen genoegen.
AardeWerk
ik vond er weinig ijzingwekkends aan en tja....horror. Maar ik vond het wel een gruwelijk mooie film waar ik elke seconde van genoten heb. Overigens had ik dat bij the lighthouse ook.....
UmbraVitae
Heerlijke remake van Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (Film, 1922) en met zalige cast.
knuppel ihhh
Waarom scoort deze film zo hoog. Wat een gedrocht dit... de hele tijd maar donker en vies. Hebben mensen hier daadwerkelijk behoefte aan. Dat is pas eng....
Alathir
Ook niet helemaal mijn stijl maar voor de liefhebbers heeft het wel iets. Speciaal sfeertje, Orlok met zijn speciale uiterlijk en stem. Beetje een mix tussen een exorcisme film en vampierenfilm. Zeker uniek in zijn soort te noemen maar je moet ervoor zijn wat wel typisch is voor regisseur Robert Eggers die het niet mainstream houdt. De acteurs zijn natuurlijk prima met Willem Dafoe, Bill Skarsgard, Nicolas Hoult, Aaron Taylor-Johnson. Ik had geen idee dat de actrice de dochter van Johnny Depp was. Eggers heeft nog nooit echt een hit gescoord maar ik denk dat als hij dat doet het toch met oude folklore doet dan dit. Iets met Griekse mythologie of de Romeinen? Dat zou ik zeker willen zien. The Northmen was wel degelijk en The Witch ook.
gigabyte
joolstein
Inderdaad een slechte aftreksel van BRAM STOKER’S DRACULA [1992] Bijna zelfde verhaaltje alleen veel saaier en slechter
Vermoedelijk weet je niet dat dit de remake is van de ongeautoriseerde bewerking en de eerste verfilming van inderdaad Bram Stokers roman Dracula uit 1897 (op wat vage geruchten over twee andere films na) Ze bezaten toen niet de auteursrechten dus is de naam graaf Dracula veranderd in graaf Orlok. Daarnaast introduceerde deze film ook het idee dat Nosferatu/Dracula het daglicht niet kon verdragen
Thomas83
Dit was denk ik wel de film waar ik het meest naar heb uitgekeken dit jaar. Erg fijne film weer van Eggers. Hij weet weer zo sterk een horrorverhaal in een historische setting te plaatsen waar je diep in kan opgaan. Al moet gezegd dat het iedere film wat minder lijkt te worden. Het lijkt wel alsof hij zijn films steeds toegankelijker wil maken, met dialogen en bij tijd en wijle ook muziek die soms wat moderner aandoen, om nog maar te zwijgen van de verrassend veel humor die de film bevat, met name vanaf de introductie van Dafoe zijn personage.
Toch weet Eggers weer een heerlijk onheilspellende sfeer op te roepen. Dat komt niet alleen door de muziek en de soms werkelijk schitterende cinematografie (die net als veel andere onderdelen van het verhaal dichtbij de originele film blijft zonder dat het treurige imitatie wordt), maar zeker ook door een perfect gecaste Depp en Hoult. Hoult straalt echt angst en machteloosheid uit. Daardoor zijn sequenties zoals dat hele gedeelte in Transsylvanië extra griezelig. Eggers heeft er ook weer een lekker verknipte en hitsige film van gemaakt waarin voor dit verhaal bekende thema's zoals (seksuele) onderdrukking en de taboes van het Victoriaanse tijdperk goed naar voren komen.
Van Skarsgard ben ik overigens wat minder een fan hier. Dit is al zijn tweede rol als een villain in een horrorfilm, maar dat belachelijke accent met de rollende R's verpest de rol echt een beetje. Heel jammer, want Orlok ziet er best gaaf uit hier, en die raspende stem is wel geweldig. In een film die niet per se heel spannend is gaat er van hem regelmatig nog wel dreiging uit. McBurney moet ik trouwens ook nog noemen. Die is echt fantastisch hier.

'Nosferatu' trekt veel Belgen naar zich toe op Netflix: waar vind je hem in Nederland?

Bejubelde horrorfilm 'Nosferatu' van Robert Eggers komt naar SkyShowtime

Bill Skarsgård slaakte zucht van opluchting na afronden 'Nosferatu'-opnames: 'Haal mij hieruit'

De pers prijst Robert Eggers' 'Nosferatu' de hemel in: 'Bloederig en grotesk'

Anora
Drama / Romantiek, 2024

The Substance
Drama / Horror, 2024
gebaseerd op boekerotiekvampiercoldwürzburg necrophiliabezitremakegothic horrordesirequestioningsomnambulism plague19e eeuwdread drinking bloodcomplexsupernatural horrorgerman ensemble castgothic thrilleraccentsperiod piecearthouse horror1830snightmares amuseddisgustedhorrified