Kingdom of the Planet of the Apes (2024)
Genre: Sciencefiction / Actie
Geregisseerd door: Wes Ball
Met onder meer: Owen Teague, Freya Allan en Kevin Durand
Releasedatum: 8 mei 2024
Bekijk via Disney+
Plot Kingdom of the Planet of the Apes
"No one can stop the reign."
Vele jaren na de gebeurtenissen uit de vorige film hebben de apen hun vestingen uitgebreid en zijn de mensen gereduceerd tot een wild ras. Sommige apengroepen gebruiken de doorgegeven kennis van Caesar om koninkrijken op te bouwen. Er is een apenleider die zich tegen andere groepen keert om menselijke technologie in handen te krijgen. Een andere aap zag zo'n groep tot slaaf gemaakt worden en wil de vrijheid tegemoet. Deze kruist het pad van een jonge mens.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kingdom of the Planet of the Apes (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Soona
Koro
Lightning
- 2079 stemmen
De reboot trilogie was in mijn ogen een succes en erg leuk. Ik was daarom ook erg verheugd om deze film te gaan lijken. Deze hele wereld spreekt me enorm aan.
Ook Kingdom stelt niet teleur. Sterker nog, dit is gewoon een topfilm. Vanaf minuut 1 zit de vaart er enorm in en voordat je het weet zijn er al 45 minuten voorbij. De film is zo onderhoudend, kent geen saaie momenten en laat de ademmomenten nooit te lang duren. Er moet namelijk veel verteld worden, maar omdat het verhaal intiem is ga je er volop in mee en heb je echt het idee dat je meegaat in het avontuur. Het zit gewoon allemal degelijk in elkaar en het plot kent weinig onnodige fratsen. Dat is knap, want de film is een beste zit.
Daarnaast is de film een lust voor het oog om naar te kijken. De post apocalyptische wereld ziet er fantastisch. En dan de apen. Allemachtig, dit is weer een kunstje waar je u tegen kan zeggen. De apen zien er zo fotorealistisch uit dat je het ook echt gelooft. Dit is zoals het hoort te zijn. Er is simpelweg niks beters. Als je dan naar het budget kijkt is het best knap in het huidige tijdperk dat dit geen 200 miljoen+ productie is.
Ik ben diep onder de indruk. Deze franchise is gewoon stabiel en goed en dit deel is wat mij betreft een topper. De film laat ook genoeg ruimte voor het vervolg waarbij het nog verschillende kanten op kan gaan. Mooi gedaan dus.
Knappe filmreeks dit. Nog geen zwak deel gehad!
Volledig mee eens, een juweel is het.
Wij hadden ook genoten en wat een baas, die Noa ook zo mooi je hem ziet groeien in zijn skills en hij ook kwetsbaar is.
En weer opstaat sterker als tevoren.
Oh, wat een power film is dit op alle fronten
✌️
Meneer broodje kroket je hebt hem geen eens gezien.
Kijk dat jij 9 van de 10 keer zo zure zult bent.
Hoeven andere niet in mee te gaan.
Deze film is zo ongelooflijk mooi en een staaltje Cgi werk van de hoogste orde.
Maar tja..het is toch zelden goed bij jou.
Gelukkig vinden vele deze film een zeldzame film.
Die weinig voorbijkomt.
En Noa die Ceasar niet vervangt maar met eer hem een soort opbouwt hebben de makers een prachtig waardig karakter neergezet.
Ik zou zeggen kijk jij lekker Bassie en Adriaan.
Allememachies zeg...
Hou toch is op
Waar heb je het over? Heb de film gewoon gezien.
35 stemmen op Moviemeter, je bent serieus de enige die 5 sterren geeft. Maar geloof vooral dat het normaal is
Wie vinden dit een zeldzame film? Noem eens 1 iemand? Het is een onderhoudende film, zeker niet slecht. Maar deze is gewoon inwisselbaar zoals de meeste delen in deze reeks.
- 2079 stemmen
Waar heb je het over? Heb de film gewoon gezien.
Ach man ga je berichten is na, het is net zo zeldzaam dat jij 5 sterren toekent als een pot goud onder de regenboog

Schei toch is uit.
Als jij zo film zou maken, zal er vast een pipo film van overblijven
Bedankt voor het lachen weer....Tja pffff

Schei toch is uit.
Als jij zo film zou maken, zal er vast een pipo film van overblijven
Klopt, want 5 sterren geef je aan films die eeuwigheidswaarde hebben. Waar mensen het om een of andere reden 50 jaar later vermoedelijk nog over hebben. Die je ieder jaar wel kunt kijken en opnieuw zwaar onder de indruk bent. Daar valt deze apenfilm ieder geval niet onder.
Als je 500 keer de volle mep geeft dan heeft het geen enkele waarde meer. Dan is elke frikandel mayo een Herman den Blijker-maaltijd geworden.
- 2079 stemmen
Beste The ocean six ik heb wel geteld 122 films met 5 sterren van de vele bergen films die gemaakt zijn.
Dat is een druppel.
Dus waar heb je het over !
Ik vind deze film al had ik tien sterren kunnen geven had ik dat gedaan.
Films op waarde kwalificeren blijft lastig.
Want je kan geen 15 of 20 geven.
Maar een 10 als maximum uitdelen.
Dus kan ik niet anders, omdat ik deze films uitmuntend vind 5 sterren geven.
Deze film vind ik als voorbeeld zo verbluffend mooi gemaakt gemaakt.
Ook raakt deze film mij en vele anderen.
Dat jij altijd zo " zeikt" ik het volgens jou niet goed doe.
Kan ik niet helpen.
Toen wij bij deze film in de bioscoop zaten.
Volgde er een applaus dat is zeldzaam.
Niet alleen van ons maar van vele.
Dat zegt iets.
En helaas zitten veel van deze mensen hier niet op deze website.
Dus ik vind deze nogmaals, een masterpiece net als Dune part two om een ander voorbeeld te noemen.
Veel film plezier, als jij weer is een keer 5 sterren geeft.
Dan hangt iedereen hier de vlag uit.

️
Ik was vooral benieuwd hoe de bad guy Proximus Caesar eerst zo ongeveer verdronk achter die stalen buizen en een minuut later weer helemaal fris en fit klaar was om een nieuw pak rammel uit te delen
Totaal niet opgelet
Er is vrijwel geen karakterontwikkeling en de personages doen mij te veel denken aan die van de vorige trilogie. Met het vele gereis in de film zou er voldoende gelegenheid moeten zijn om dat verder uit te werken, maar niets van dat.
Vragen c.q. plotgaten, vooral met betrekking tot Mae. Het is allemaal wel erg toevallig dat ze net op het juiste moment, op de juiste plaats is. Hierdoor is de hele onthulling omtrent haar er wel erg met de haren bijgesleept.
Ik had het graag grootschaliger gezien. Je zou zeggen dat die Proximus Caesar een hele leger om zich heen heeft verzameld, echter valt dat in de praktijk vies tegen.
Ben het echt mega oneens hiermee. Noa maakt bijvoorbeeld een enorme ontwikkeling door. Ook ten opzichte van wat hij leert over de wereld en de echo's/mensen, mede dankzij Raka en zijn ervaringen met Mae en bij Proximus. Weet niet hoe je dit als plat kan beschouwen. Voor wat deze films zijn voldoet het prima.
Verder een kwestie van wat je verwacht. Het moet tegenwoordig blijkbaar alleen maar groots met allerlei veldslagen. Never blow your load in de eerste film, want dit is een opzet natuurlijk. Daarnaast zit er gewoon best veel actie in de film, maar geen grote veldslagen. Maar er zit nooit een saai moment in omdat er telkens wel wat gebeurt.
Is Mae er wel echt toevallig? Ze jat al langer eten van de clan. Ze hangt er al langer rond. Als dit je grote probleem is vind ik het wel erg karig hoor. Als dit je grote vragen zijn.. Lijkt me vrij duidelijk. Dit vind ik klagen om het klagen. Maar oké.
Schijnbaar, ze lijken ook zo op elkaar haha.
Het duurde me ook allemaal te lang, film had wel een half uur ingekort mogen worden.
Schijnbaar, ze lijken ook zo op elkaar haha.
Een bonobo niet van een grote zilverrug gorilla kunnen onderscheiden vind ik meer een gebrek van jouw kant dan van de film hoor
mjk87 (moderator films)
Visueel fijn. De cgi overtuigt maar vooral het production design is erg mooi gedaan zo met die verwilderde wereld. Het verhaal zelf is minder spannend, de hoofdpersonages ook niet heel bijzonder en al met al zijn die 145 minuten er echt wel 30 te veel daarmee. Op zich wel mooi hoe de regisseur lef toont door rustig op te bouwen en echt tijd te nemen, alleen doet hij dat vaak met minder interessante aspecten en echt personages uitbouwen doet hij ook niet meer na die opening. Daarna is het een roadtrip waar de reis belangrijker is dan de ontwikkeling. 3,0*.
Winterstone
Enter the Kingdom
Kingdom of the Planet of the Apes is alweer de 10de film uit de franchise, en het vierde deel van de reboot serie. Na een sterke trilogie over Caesar gaan we in deze film een paar honderd jaar vooruit in de tijd, waarin de apen zijn versplinterd in verschillende groepen met elk hun eigen ideologieën.
De film besteed veel tijd aan world building en doet dit op een mooie manier. We zien hoe de nieuwe generatie apen samenleven, wat hun gebruiken zijn en hoe de erfenis van Caesar wordt geïnterpreteerd. Er is echter ook ruimte voor actie. Deze is wat mij betreft in perfecte mate aanwezig. Niet te veel, niet te weinig en goed gedoseerd.
De personages blijven een beetje oppervlakkig. De hoofdpersoon Noa is zeker interessant te noemen, aangezien hij gedurende de film echt een groei doormaakt. Ook Mae is een interessant personage. In het begin van de film is ze erg schuw ten opzichte van de apen, maar gaandeweg blijkt ze de boel te manipuleren ten faveure van de mensen. De bad guy van dienst heeft een wat simpel motief die in de vorige films ook al aan bod is gekomen, maar dat zal altijd wel het uitgangspunt van deze films blijven.
Visueel is de film echt top. Veel beter dan dit ga je de apen niet op het scherm kunnen krijgen denk ik. Ook de setting met de natuur die de menselijke steden heeft verslonden is een lust voor het oog. De fijne soundtrack die over de film heen hangt maakt het dan ook helemaal af.
De film is echter wel een kleine 20 minuten te lang, vooral in het midden. Hoewel het intermezzo met Raka belangrijk is voor de groei van Noa, had dit iets korter gekund. Ook was de rol van Trevathan wat mij betreft een beetje overbodig. Het einde was echter wel sterk (het wantrouwen tussen mens en aap blijft voortduren) en ik ben benieuwd hoe hier in eventuele vervolgfilms verder op wordt geborduurd.
De film doet dus niet iets wezenlijks anders dan de voorgaand delen, maar is mede vanwege het visuele aspect een aanrader om in de bioscoop te aanschouwen.
Ruime 3,5*
Enter the Kingdom
Ruime 3,5*
Wat een mooi omschreven resencie.
Alleen voor jou 20 minuten te lang.
Maar voor mij had hij nog langer mogen duren.
Ja een hoogstandje van kwaliteit deze film.
Wat betreft het visuele aspect alsook wat betreft de sfeer en het vooral mooie karakter van Noa en Raka.
En de andere goede apen die Noa bijstaan.
De bad Apes zijn ook erg goed.
En zeker een film voor op het grote witte doek.
Daar komt deze film, het beste tot zijn recht.

Wat een mooi omschreven resencie.
Alleen voor jou 20 minuten te lang.
Maar voor mij had hij nog langer mogen duren.
Ja een hoogstandje van kwaliteit deze film.
En de andere goede apen die Noa bijstaan.
De bad Apes zijn ook erg goed.
En zeker een film voor op het grote witte doek.
Daar komt deze film, het beste tot zijn recht.

Haha. Hij zegt letterlijk dezelfde dingen als ik zei. Karakters zijn niet zo goed geschreven, de bad guy heeft een standaard motief, de film duurt te lang.
En dan ben ik een klager en zijn review is prachtig. We geven zelfs hetzelfde cijfer.
Kan het zijn dat je gewoon graag wil lezen dat iedereen dol is op jouw films?
- 2079 stemmen
Kan het zijn dat je gewoon graag wil lezen dat iedereen dol is op jouw films?
Nou.....moet je ophouden zeg
Jij blaast nu wel heeeeeel hoog van de toren.....en normaal doe jij dat nooit
Jou resensie is zo beknopt en lang niet zo inhoudelijk, als het lid die ik een compliment geef.
Omwille zijn resensie uitgebreid is, en niet zo beknopt als van jou.
Waarvan je bij jou meestal van te voren weet, je weer is zogezegd kritisch bent.
Kritisch hahaha !
En zeg nou zelf is joh, wanneer jij is enthousiast bent is zelden.
Hoor hem nou joh, hij heeft weer wat aan te merken.
Enne, volgens mij projecteer jij jou opmerking met, dat men mijn films goed moet vinden.
Wat een gezwam weer
Je bedoelt natuurlijk, jou films.
Heb ik nu je vraag beantwoord, naar tevredenheid ?
Pennywise76
Genoten van deze film!
Visueel een plaatje!
De franchise duurt voort, en daar ben ik blij mee.
SergioMalick
Het eerste uur vond ik verrassend goed. Lekker rustig opbouwen met een mooie apenstam in een apendorp. Ook zijn metgezellen onderweg zijn heel fijn en erg aanstekelijk. Helaas wordt het naar het einde toe nietszeggend en saai. Uiteindelijk duurt het zeker 40 minuten te lang en is het als geheel gewoon niet goed genoeg.
Voor mij is deze reeks wel een beetje klaar of ze moeten het over een hele andere boeg gaan gooien. Stiekem hoop ik dat we weer de ruimte in kunnen, zoals bij het eerste deel in 1968.
Deel 1: 4 sterren
Deel 2: 2,5 sterren
Deel 3: 3 sterren
Deel 4: 3 sterren
Kondoro
"Are you familiar with the concept of evolution? In their time, humans were capable of many great things. They could fly, like eagles fly. They could speak across oceans. But now, it is our time... and it is my kingdom. We will learn. Apes will learn. I will learn. And I... will conquer.”
Ik kan stiekem toch wel genieten van deze films. Afgelopen week heb ik alle drie de vorige films gezien (al was dat indirect niet nodig geweest), en ik ga de oudere films later deze maand nog even kijken. Dus ik zat er op zich best lekker in, en ik vond deze nieuwe insteek op de films toch wel erg vermakelijk. Gisteren dus maar naar de VUE gereden (wij moeten altijd een half uur rijden voor de bioscoop) en prima genoten van de film. Er ontstonden soms wel ontwenningsverschijnselen. Deze film reeks is voor mij ooit begonnen met Caesar, deel één van die saga heb ik toen nog met mijn moeder samen in de bioscoop gezien, dus ik moet erg wennen aan een film waar die niet meer in voor komt. En toch vond ik dat Ball het best leuk op pakt.
De film opent best leuk, al voelt het bijna een verplichting. Het is gewoon om de mensen even toe te lichten dat Caesar dood is gegaan en is gecremeerd. Wanneer we daarna vier generaties verder gaan is een enorme stap maar, ik vond het tof dat Caesar een soort legende is geworden die zelfs toen nog wordt genoemd, en dat niet één keer. De ideologie met de Haviken wist me niet echt te boeien, en duidelijk is wel dat Ball daar wat meer mee door wil gaan. Het verhaal is dan wel weer héél tof maar, misschien had ik toch wat meer actie gehoopt op de gevechten tussen de apen (zoals die overname van die clan ging wel heel makkelijk, want de aanvallers op de paarden van de clan van Proximus leken niet heel veel te zijn) en had ik ook wel verwachten dat de mens een groter aandeel ging krijgen in de film, dat bleef vooralsnog vrij klein tot het einde, wat merendeels toch wel leek op een open einde voor deel twee. Alleen als ik zo achteraf terug kijk is dat gewoon wel erg logisch.
Maar, de verhaallijn is best pakkend. Ook wel leuk om te zien hoe men de ontdekking doet van het achtergelaten spul van de mensheid al wordt het nergens héél bijzonder. Dit zorgt er toch wel voor dat de film hier en daar wat in kakt, en dan werkt die lange speelduur ook niet mee. De wereld vond ik dan wel weer prachtig geschetst, en ik kreeg heel erg het gevoel dat ik in de games van Horizon aan het rond spoken was, alleen dan met apen en geen gigantische robotmonsters.
Ik vond de personages niet heel bijzonder. En dat vond ik best jammer. Noa is wat dat betreft een leuke opvolger van Caesar, en weet toch wel de interesse te wekken als opstandeling en ik vond Raka met vlagen een leuke toevoeging alleen weet hij niet de sympathie van Maurcie te wekken. Mae vond ik wat dat betreft bijvoorbeeld niet echt bijzonder. Geen verschrikkelijke toevoeging overigens maar, het evenaart zeker geen Franco van de Caesar trilogie. Ook de badguy vond ik toch wel wat oppervlakkig, en brengt eigenlijk niet de spanning die ik gehoopt had. Koba is bijvoorbeeld een prachtig voorbeeld van de perfecte tegenstander, al is dat alweer twee films geleden.
Dus ja, deze eerste film van de nieuwe saga is wel echt heel tof geworden. Zoals ik al zei vond ik de wereld, setting of omgeving (hoe je het ook maar wil noemen) echt erg tof. Het desolate gevoel kwam hierdoor best wel binnen, en ik hou wel van die settingen. Noa weet je interesse te stelen en is een leuke hoofdpersonage alleen blijft het daar wel gewoon echt bij. De film duurt erg lang, wellicht soms iets te lang. Alleen vind ik het wel noodzakelijk dat het op een rustig en uitgebreid tempo gebeurt, zo kunnen we als kijker toch gewoon wennen aan de totaal nieuwe setting van deze films en krijgt Noa genoeg tijd om zichzelf toch wel te ‘bewijzen’, in hoeverre zo'n personage zichzelf kan bewijzen. Deel twee gaat denk ik wel gewoon komen, en die ga ik zeker kijken.
Noodless
Vorige week gezien in de bioscoop en heb de film even laten bezinken.....mijn ervaring of gevoel blijft hetzelfde nl. prima film met knappe effecten en beelden...maar het verhaal wist mij minder te bekoren dan bij de vorige delen. Ook het gemis van het nostalgisch gevoel bij de oude Planet of the Apes kwam hier bij deze film vaak terug...de quotes, de filosofie, de geweldige cast....dat ontbrak hier toch wel. Nu bij de vorige delen was dat ook niet zo aanwezig, maar minder opvallend dan hier. Voor de rest zeker een goede film met veel entertainment, maar niet eentje die zal blijven hangen. Voor mij de minste uit de nieuwe serie films Planet of The Apes. 8/10
Stargiver1002
Prima tussendoortje,mooie beelden van vervallen steden en de apen zien er weer super-realistisch uit, een waardige opvolger van de vorige 3 films..!
Het verhaal heeft niet veel om het lijf,maar de aktie-scenes maken veel goed!
De scènes met de angstaanjagende Gorilla zijn erg sterk in beeld gebracht!
3-en halve ster
Civillian Supreme
Èèn van de meest stabiele franchises tot nu toe. Dan heb ik het natuurlijk wel over de laatste 4 delen.
Deel 1 is voor mij een 8, deel 2 een 9, deel 3 een 10.
Dit deel is dan weer een 8. Nog steeds heel goed maar haalt het net niet bij de laatste 2.
Op zich doen ze vrij weinig verkeerd maar ik denk dat het komt doordat ze volledig nieuwe personages moeten introduceren. Iets wat ik ook wel weer moedig vind want Ball neemt er alle tijd voor en het werkt ook. Naar mijn mening zijn ze ook net iets te ver de toekomst in gegaan. Had het persoonlijk leuker en interessanter gevonden als er misschien iets van 30 of 40 jaar waren verstreken sinds War. Nog net iets meer connectie.
Wat ook lichtjes opvalt is dat de acteurs achter de apen in de vorige delen zo ontzettend goed werk afleverden dat dat niet meer te overtreffen is. Met als buitencategorie natuurlijk Serkis. Dat hij daar geen oscar voor heeft gehad is ongelooflijk. Je mist dus niet alleen de aap Ceasar maar ook zeker de acteur.
Verder houden ze het verhaal interessant genoeg, de strijd tussen mens en aap zal er altijd zijn. Is ook volkomen logisch als 2 soorten mentaal en fysiek zo dicht bij elkaar liggen. Men zal zich altijd bedreigd voelen en dat hebben ze hier toch weer goed neergezet.
Al met al gewoon weer een solide deel en waarschijnlijk groeit dit 'nieuwe' verhaal weer net als dat bij de eerste drie is gebeurd.
Partyboooi
Mooi gemaakt, even wennen aan nieuwe karakters. Verhaal is niet heel bijzonder, dat maakt het een aardige film, maar niet meer dan dat!
Shinobi
Is deze ook te volgen als je de vorige delen niet hebt gezien?
In principe wel, gezien dit vervolg een soft reboot is. Al is het vanwege een aantal referenties natuurlijk wel handig om de trilogie rondom Caesar te zien.
schumacher
Goeie film, mooie beelden.
Heb me niet zitten vervelen.
Maar......... het is niet de beste Planet of the apes.
egelhunter
Ook deze film vond ik erg goed, maar wel een tikkeltje minder dan de vorige 3 delen. Laat in mijn ogen ook wel zien dat de vorige 3 delen erg goed waren gezien ik dit deel zelfs 4 sterren geef.
Het ziet er fantastisch uit allemaal. Zulke films moet je op groot scherm gezien hebben voor de beste kijkervaring.
Uier
- 2006 berichten
Ah, Teigertje heeft weer een nieuwe top 10 film.
Vanavond deze ogenschijnlijke middelmaat eens aanschouwen. Vond de vorige wel vermakelijk, maar niet meer dan dat.
joolstein
Bereikt nooit helemaal de emotionele diepgang of kracht in de karakterontwikkeling van de Reeves-films. (voor mij de twee beste planeet van de apen-films) Het menselijke personage: Mae/Nova, gespeeld door Freya Allan vond ik ook minder sterk Daarentegen was ik van het verhaal en persoonlijkheid van de Orang-oetan Raka, wel gecharmeerd Vond dat toch wel een misser, dat zijn personage zo abrupt terzijde werd geschoven.
Desalniettemin biedt het leven na Caesar in Wes Ball’s Kingdom een solide herintroductie in de wereld van de Planet of the Apes-franchise, met voldoende interessante gebeurtenissen of momenten, een leuke nieuwe cast van personages en een fantastische slechterik Proximus Caesar. Ander klein puntje was dat er soms scenes waren die mij een beetje aan andere films deden denken. Echter als deze eerste film van een trilogie de taak heeft om je nieuwsgierig te maken naar de volgende film, dan doet deze film goed zijn werk!
knusse stoel
De goed opgezette en vaak behoorlijk mooie Planet of the Apes prequel-trilogie heeft nu een vierde deel, namelijk “Kingdom of the Planet of the Apes”. Onnodig te zeggen dat ik er het nut niet van inzag; Nu ik het gezien heb, denk ik er ongeveer hetzelfde over, ook al waardeer ik de poging om het gewicht en het geduld van de films van Matt Reeves na te bootsen - evenals hun baanbrekende VFX-werk.
Er zijn echter bepaalde degradaties. In plaats van de iconische mocap-optredens van Andy Serkis als Caesar de aap, trakteert de nieuwe film ons op betrekkelijk slimme apen. In plaats van erop te vertrouwen dat het publiek aandacht kan besteden aan een film die grotendeels stil is en afhankelijk is van gebarentaal (een deel van de reden waarom War for the Planet of the Apes (2017) uit 2017 mijn favoriet van het stel was), praten de apen in deze film als een waterval.
Dus eigenlijk zijn we op dit punt in de tijdlijn dichter bij de toekomst die Charlton Heston zag in de originele Planet of the Apes (1968) waarvan hij natuurlijk eerst dacht dat het een buitenaardse planeet was in zijn eigen tijd voordat hij de waarheid leerde kennen.
Aan het begin van de film hebben apen de controle over de aarde vrijwel overgenomen. De menselijke kolonies die we in de vorige film zagen, zijn weggevaagd en de weinige mensen die er nog over zijn, zijn voor het grootste deel verwilderd. Een uitzondering is het personage van William H. Macy, Trevathan, die de wrede aapleider Proximus Caesar van de oude wereld onderwijst.
Een andere belangrijke speler is Mae, een mens die bevriend raakt met onze held, een jonge aapkrijger genaamd Noa. Ook Mae kan prima communiceren wat een vriendelijke, deskundige orang-oetan doet schrikken in een van de grappigere scènes. Noa's dierbaren zijn meegenomen; Mae, of 'Nova' zoals ze wordt genoemd, weet waar ze heen zijn gevoerd.
De film heeft aanzienlijk betere actiescènes dan veel andere blockbusters en slaagt erin om deze scènes van CGI-dieren die ermee bezig zijn realistischer, zwaarder en tastbaarder te laten lijken dan veel moderne actiescènes waarin echte mensen voorkomen. (Ze dweilen ook de vloer aan met recente actiescènes die vooral een stortvloed aan CGI-creaties met zich meebrengen - zie de verbazingwekkend zielloze Transformers: Rise of the Beasts (2023) (die ik toen nog een kleine 7 gaf?) van vorig jaar. En nu we het over de CGI hebben, is de animatie van de dieren nog steeds is behoorlijk verbazingwekkend om naar te kijken, ook al zijn we eraan gewend geraakt dat computers realistische filmapen produceren.
Het ziet er nog steeds niet voor 100% echt uit om deze ogenschijnlijk echte dieren te zien spreken met menselijke mondbewegingen - toch heb ik het gevoel dat hun gezichtsuitdrukkingen en emotionele subtiliteiten indrukwekkender zijn dan in de voorgaande films.
Kortom, het is een redelijk vermakelijke blockbuster. Toch kan ik me niet voorstellen dat we ons er over 5 jaar nog iets van zullen herinneren, net zo goed als de cruciale momenten uit de oudere films. Matt Reeves gaf ons een stom meisje dat een band had met een gorilla over de schoonheid van de natuur, gedistilleerd in een enkele boombloesem. Matt Reeves gaf ons de verlammende scène uit de eerste film in de trilogie waarin Caesar voor het eerst spreekt.
Niets hier is op dat niveau maar ik zeg: kijk toch eens.
Een kleine 7.

War for the Planet of the Apes
2017

Dawn of the Planet of the Apes
2014

Rise of the Planet of the Apes
2011

'Kingdom of the Planet of the Apes' voert toplijst Disney+ aan

Er wordt gehint naar een nieuwe 'Planet of the Apes'-film: 'Er bestaat een rijke basis voor'

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

Regisseur 'Kingdom of the Planet of the Apes': 'Kunnen vervolgfilms maken als we succesvol zijn'

Super/Man: The Christopher Reeve Story

The Last Stop in Yuma County
Misdaad / Thriller, 2023

Inside Out 2
Animatie / Komedie, 2024
gorillakingdompost-apocalyptischdystopieeaglevervolgempiredistant futureantropomorfismedestruction of planetapeorangutanaapevolutionchimpanzeeape manprimatesign languagesreiscuriousdark futurekiller ape apocalyptic visionholy roman empirecgi-live action hybridclan post-apocalypticmonkey kingsacred monkeyevil tyrant dramaticintensecgi