• 9.375.867 stemmen

Geregisseerd door: Jon M. Chu

Met onder meer: Cynthia Erivo, Ariana Grande en Jeff Goldblum

Releasedatum: 5 december 2024

Plot Wicked: Part I

"Everyone deserves the chance to fly."

Elphaba is te herkennen aan haar groene huid. Ze is goed bevriend met het verwende rijke meisje en goede fee Glinda. Ook kruisen een lokale prins en de gekwelde tovenaar van Oz haar pad. Elphaba is een politiek activiste die voor rechtvaardigheid strijdt en de gemaakte fouten uit het verleden wil rechtzetten. Terwijl duistere geheimen en persoonlijke drama's de wereld van Oz teisteren, groeit Elphaba uit tot de gemene heks van het westen die iedereen kent.

Galinda / Glinda

Madame Morrible

The Wonderful Wizard of Oz

Dr. Dillamond (stemrol)

Governor Thropp

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 28 november 2024 in de bioscoop (Universal Pictures International Netherlands)

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Jotil schreef:

EDIT: vanaf 5 december 2024 in de bioscoop

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Getsie, dit worden twee delen?

Ste* schreef:

Getsie, dit worden twee delen?

Ja helaas wel.

Wicked: Part Two (2025) - Reference View - IMDb

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Bah !

IH88

Krijgt goede recensies. Vooral Ariana Grande, die zelfs een Oscarnominatie in de wacht kan slepen. Film zelf ook. Lijkt me vooral gewoon een leuke film voor tijdens de feestdagen.

avatar van Andersom123

Andersom123

Domestic Box Office

P: Wicked => 19,2 miljoen

P: Gladiator 2 => 6,5 miljoen

Zo een groot verschil had ik nu toch niet verwacht...

avatar van Arri

Arri

Je hoeft het niet te bekijken he?

avatar van jantjec1

jantjec1

Is dit dan een soort musical?

Dan pas ik...

avatar van BiosFreak

BiosFreak

jantjec1 schreef:

Is dit dan een soort musical?

Dan pas ik...

BiosFreak schreef:

Dit is al altijd een musical geweest

Nu komt er gewoon een film van

dus, de film is geen musical?

Natuurlijk is dit een musical.

avatar van John Milton

John Milton

Holy Shit.

Het genre is muziek/fantasy, dit staat bovenaan de pagina. Maar je kunt ook gewoon de trailer aanklikken bij twijfel.

Dat je het bestaan van Wicked gemist hebt op Broadway snap ik volledig (so have I), maar die vraag hier typen terwijl alle info op het scherm staat, is wel een whole new level of let me google that for you. Ik ben ook wel eens lui, maar dat slaat alles.

avatar van Fervet opus

Fervet opus

Nee.

Gewoon nee.

Weer een klassieker verpest door Hollywood.

avatar van moviefreak 13

moviefreak 13

Fervet opus schreef:

Weer een klassieker verpest door Hollywood.

Dit is een verfilming van een Broadway Musical die al 21 jaar bestaat die dan zelf gebaseerd is op een boek dat destijds al 8 jaar bestond. Heeft dus niks te maken met Hollywood die een klassieke film verpest. Ik ga ervan uit dat je met de term klassieker verwijst naar de originele wizard of oz film, wijs me hier maar gerust op als dit niet het geval is.

avatar van dannyr

dannyr

Gisteren de film gezien in de bios,vooral deze film uitgekozen vanwege de screenX technologie in deze bioscoop. Geweldige techniek met 3 schermen.

Voor de liefhebbers van dit soort films zal het vast heel leuk zijn. Het verhaal opzich is best okay, maar man man, wat een hoop zang en muziek tijdens de film. Grafisch best wel goed in orde. Verhaal wat langdradig.

avatar van max cady

max cady

John Milton schreef:

Holy Shit.

Hmm .. Ik heb de trailer in de bios gezien maar na het lezen van bovenstaande berichten begon ik te twijfelen of ik iets gemist had. Als JM dan ook min of meer aangeeft dat het duidelijk een musical is .. (ja ik lees graag je bijdragen hier). Mij is ook het hele wicked ding voorbij gegaan en ik had dus het idee dat het een tovenaar van Oz / Harry Potter film zou zijn. Op aanraden dus de trailer nogmaals aandachtig bekeken en ik ZIE dus niemand uitbundig zingen. Ik hoor wel muziek inderdaad. Dit is echt niet om te muggenziften of hoe je het wilt noemen maar dat maakt voor mij een groot verschil want dan sla ik hem liever over. Als dit tenminste is wat je kunt verwachten op basis van de trailer. Films als Rocketman en La La Land vallen bij mij onder musical en laat ik liever aan een ander over. Films als Bohemian Rhapsody en Walk the Line zitten beide een hoop muziek in maar vallen voor mij niet onder musicals en zijn dus meer mijn ding.

Anyways, ik ben van plan om met mijn dochter van 9 te gaan en ik hoop dat het geen "musical" is voor mij. Al is dat onbelangrijk in dit geval want we gaan toch wel. Voor haar.

avatar van John Milton

John Milton

max cady schreef:

Bij nader inzien ben ik hierboven wel iets kort door de bocht geweest, want als ik de trailer nogmaals kijk en alles wat ik inmiddels over de film gelezen heb even vergeet, dan snap ik je gedachte wel: er zijn muziekfilms en musicals. Al heb je daar ook nog gradaties in natuurlijk.

De trailer laat het inderdaad lijken als de eerste categorie. In mijn hoofd verwachtte ik dat de zang die we horen uit zangnummers in de film ‘gelift’ is, maar ik kan zo even snel in de trein niet vinden of dat zo is. Het is gebaseerd op een musical en IMDb heeft ook het genre musical als tweede genre. Reviews spreken ook veel over een musical. Ik zie wel dat er veel nummers van de musical in de film zitten maar of die op de achtergrond van een scène te horen zijn of dat de karakters echt in zang (en dans) uitbarsten, weet ik bij nader inzien niet zeker.

So I stand corrected, en hoor graag hoe het zit zodra iemand het weet!

Grappig genoeg las ik je reactie tijdens het luisteren van de Filmcast / Ep. 801 over Wicked. En die spreken overigens wel over een musical, maar dat terzijde. Heel veel plezier alvast voor jou en je dochter. Wat ik hoor is het erg tof, al trekt het mij persoonlijk niet heel erg.

avatar van Brendanh29

Brendanh29

Wicked part 1

Ik weet dat wicked een musical is en wel of niet een connectie heeft met wizard of oz maar heb het nog nooit gezien. Ik hoorde of las ieder geval volgens geruchten dat her te maken had over n prequel van de originele film van 1939 die me altijd bij blijft. Ik weet niks erom heen als er een wereld om heen is gebouwd en personages uitgediept hoe ze echt zijn. Dus het is een beetje lastig om echt te weten hoe her in elkaar steekt of naar moet kijken.

De film zag er wel interessant uit en kreeg wel het gevoel dat er met bepaalde dingen in gestopt waren als eer tribute, al dan soms wat uitbundig en kleurrijk. Je krijgt wel vaak het gevoel in die wereld te wanen. Ik denk dat er zeker 1 of 2 scenes in zitten die het beste van de film waren zo krachtig, de juiste emotie en sfeer, en magie. Het moment waar de groene heks en glinda samen dansen op t feest en de andere het moment als de aap zijn wens krijgt.

Maar ik vind het moeilijk te verkroppen als dit echt deel uitmaakt van wizard of oz want eerlijk gezegd shockte het me wel een beetje, en veranderd de toon en hoe je naar de oude film kijkt met hoe iedereen overkomt. Ik vond het al vreemd in de trailer hoe ariana overkomt als glinda als je kijkt naar de kleine scenes van de oude actrices haar vriendelijke luchtige goede fee persoonlijkheid destijds. Glinda komt over als snobbish verwaand etc..

Maar het komt over als dat de groene heks de enige goeie persoon is en de rest slecht, en het wordt me niet echt duidelijk hoe water haar heeft verslagen aangezien ze dat gewoon gebruikt of niet vermijdt. Dus ik ben benieuwd hoe deel 2 gaat worden en anders naar ga kijken..

avatar van Thiver

Thiver

moviefreak 13 schreef:

En technisch is dat niet eens het origineel. Het boek was L. Frank Baum was al een paar keer eerder verfilmd voordat Judy Garland naar Oz werd geslingerd.

John Milton schreef:

Natuurlijk is dit gewoon een musical met volop zang en dans. Die populariteit van de Broadway-show moet immers worden benut. De trailer laat hier inderdaad niets van zien (wel een beetje horen), wat helaas al jaren een trend is in trailers van Hollywoodmusicals (recentelijk nog bij Wonka en Mean Girls). Ik begrijp nooit waarom men poogt te verhullen dat het een musical betreft, maar in dit geval is het helemaal vreemd: de klassieker uit 1939, waar Wicked op elke mogelijke manier aansluiting bij zoekt, is nou juist een van de bekendste musicals uit de filmgeschiedenis.

avatar van ShortyXL

ShortyXL

Ik heb/had ook de intentie om naar deze "film" te gaan. Maar na enkele reviews en de uitleg wat je kunt verwachten, sla ik hem toch over.

Persoonlijk houd ik niet van films waarin om de haverklap wordt gezongen. Graag zie ik de scheiding tussen film en musical. Als ik een musical wil zien, ga ik wel naar een theatervoorstelling. Ook vind ik het irritant dat er meerdere delen zijn. Deze duurt al 2 uur en 40 minuten.

IH88

Tegen alle verwachtingen in echt van genoten. Ja, de film heeft zijn problemen. En Yeoh en Goldblum zijn (verrassend) matig op dreef. Maar Erivo, Grande en Bailey zijn weergaloos, en vooral de casting van Grande is echt een schot in de roos. Op het eerste gezicht is Galinda (of Glinda/Belinda) een zeer eendimensionaal en oppervlakkig personage, maar Grande geeft haar een diepere laag en je ziet de scheurtjes in haar zonnige persoonlijkheid steeds meer tevoorschijn komen. Plus, Grande is gewoonweg hilarisch. Wat een komische timing heeft die vrouw.

Het is ook veelzeggend dat de beste scene van de film, een scene is zonder dat er iets wordt gezegd/gezongen. Gewoon Erivo en Grande die met hun lichaamsbewegingen zorgen voor een emotioneel hoogtepunt. Mooie scene. Eén van de leukste filmverrassingen van het jaar.

avatar van mrklm

mrklm

Prequel op The Wizard Of Oz onthult dat Glinda [Ariana Grande], de goede heks uit het Noorden, en Elphaba [Cynthia Erivo], de kwaadaardige heks uit het Westen, in het verleden goede vriendinnen waren. Vanwege haar groene huidskleur is Elphaba vanaf haar aankomst op Shiz University het mikpunt van spot. De grootste pestkop is (ironisch genoeg) G(a)linda, een arrogante ijdeltuit die na een hol gebaar van empathie op eens Elphaba’s beste vriendin wordt. Wanneer Elphaba tot haar grote verbazing een uitnodiging krijgt van The Wizard Of Oz [Jeff Goldblum] vraagt ze G(a)linda om met haar mee te gaan. Het bezoek is de eerste stap richting de onvermijdelijke splitsing die in deel 2 verder vorm krijgt. Het budget van ongeveer $ 150 miljoen is voornamelijk besteed aan kostuums, make-up en de indrukwekkende sets. Maar het eerste deel is vooral gebakken lucht met overbodige, bombastische liedjes die vooral jonge kijkers met een beperkte aandachtspannen wakker moeten houden en de volwassenen een goed moment bieden voor een plaspauze. Erivo is prima in de hoofdrol en Goldblum is perfect gecast als de excentrieke Wizard. Grande komt minder goed uit de verf en Chu’s figurantenregie ligt er wat dik bovenop (iedereen zit constant met wijd open mond naar Elphaba te wijzen). Pas wanneer de actie zich verplaatst naar Oz komt het verhaal op gang en ontstaan de contouren voor wat een duister (en hopelijk beter) vervolg lijkt te worden.

avatar van mrklm

mrklm

ShortyXL schreef:

Heb je ''Swing Time', 'Singin' In The Rain', 'The Band Wagon', 'Mary Poppins' en/of 'Cabaret' al eens gezien? Ik ben het hoe dan ook met je eens dat de recente filmmusicals weinig interessants te bieden hebben. 'Hamilton' vond ik wel fantastisch, maar dat was dan ook een registratie van een theatervoorstelling.

avatar van The Oceanic Six

mrklm schreef:

Je vergeet nog de beste musicialfilm of all time!

South Park: Bigger, Longer & Uncut (Film, 1999)

mrklm schreef:

Apart. Juist toen het verhaal zich naar Oz verplaatste vond ik het minder worden (het einde met Defying Gravity daargelaten). Maar goed, ik vond Grande ook het grootste pluspunt van de film (en Goldblum juist heel tam) . Meningen verschillen zullen we maar zeggen .

avatar van Canon1967

Canon1967

Met de nodige voorbereiding onder de vorm van de film " Te Wizard of Oz" én de musical op Broadway ben ik ten strijde getrokken naar de bioscoop om "Wicked" te zien in Laserscreen voorstelling in de Kinepolis groep.

Desondanks het verhaal commercieel uitgesponnen is tot 2 films vond ik het eerste deel helemaal niet slecht en is de tijd (2.40 uur!) voorbijgevlogen.

Deze film is gemaakt in de geest van de musicals in de jaren '40 met zo weinig mogelijk digitale, fake, inmenging en echte decors en acteurs.

De hoofdrolspelers zijn perfect gecast voor deze rollen en ook de magische uitstraling van de decors geeft echt wel het gevoel weer van de originele Wizard Of Oz, die in zijn eenvoud bewijst dat veel toeters en bellen overbodig zijn om een klassieker te maken.

Cynthia Erivo haar acteerprestaties zijn voor mij wel veel overtuigender dan Ariana Grande die hier haar sterrenstatus enkel bevestigd heeft.

Al bij al een mooie film, voor liefhebbers, die je écht wel in de bioscoop moet gezien hebben om de sfeer helemaal op te nemen. Ik kijk al uit naar het tweede deel.

Ik hoop ook dat ze in dat tweede deel, dat reeds is opgenomen, die magische sfeer kunnen vasthouden.

Want dat is nu eenmaal hét ingredient om een klassieker te maken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Pas helemaal richting het einde wordt de film wat leuker, eigenlijk als ze Emerald City inkomen. De liedjes worden ook beter dan. Daarvoor is het allemaal erg sof en mat. Ik kan me echt geen enkel nummer herinneren verder. Het verhaal an sich is best aardig net als de thema's en de vraag wat goed en kwaad is, maar de film is simpelweg wat saai en duf. De regie helpt ook niet want de musicalmomenten zijn wel erg simplistisch in beeld gezet met een camera die af en toe wat van links naar rechts beweegt en dat is het. Alleen dat nummer bij die blbliotheek (?) in een ronde buis is dan visueel wel aardig. Het production design is wel oke (die trein is erg mooi bijvoorbeeld) en het acteerwerk is niet vervelend maar ook niet heel bijzonder. 160 minuten zijn er veel maar omdat de film steeds leuker werd richting het einde toch nog best uit te zitten. 2,5*.

avatar van ibendb

ibendb

Ik had echt mijn bedenkingen toen ze de casting hiervoor aankondigden. Grande als Glinda zat me niet lekker. Ook zag de eerste trailer er veel te kunstmatig uit. Maar toen kwam de releasedatum dichterbij, er waren bizarre persinterviews en er was wat controverse over Erivo die me zorgen baarde.

Maar toen de film begon en ik de eerste noten van No One Mourns the Wicked hoorde, kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik heb hier zo lang op gewacht en het leek erop dat het alle verwachtingen zou waarmaken. John M. Chu heeft grandioos werk geleverd: hij heeft niet alleen een musical adaptatie gemaakt, maar er ook een epische evenement van gemaakt.

Alles voelt groots en Oz komt over als een echte wereld. De praktische decors zijn geweldig en het was een excellente keuze om CGI te vermijden waar mogelijk. De opbouw van de wereld is geweldig met kleine details op de achtergrond die het gevoel geven dat er echt geleefd wordt. Het kostuumontwerp is ook prijzenswaardig. Zoveel verschillende outfits die er stuk voor stuk prachtig en ingewikkeld uitzien.

De vele geliefde liedjes worden benadrukt door ongelooflijke long-takes en een indrukwekkend decorontwerp. Dancing Through Life in een gigantische roterende bibliotheek? Geniaal! De schaal en impact van Defying Gravity? Kippenvel! Het bubbly en hilarische Popular? Perfectie!

Er is echter iets dat me ervan weerhoudt om dit een hogere score te geven. Ik kan niet precies zeggen wat, maar iets zat me niet helemaal goed. Misschien is het de lange speelduur of de vreemde manier waarop we deze scènes op het scherm zien in plaats van op het toneel. Het zou kunnen dat Goldblum en Yeoh niet overtuigend genoeg zijn en op veilig spelen. Of misschien is het gewoon een fervent fan van de musical die tijd nodig heeft om te wennen aan een andere versie van de soundtrack dan die van Menzel en Chenoweth.

Tot slot wil ik nog wijzen op Ariana Grande en Cynthia Erivo. Ik geloofde elk klein onderdeel van hun relatie. Het voelde oprecht aan en sommige miniscule details gaven een heel nieuw aspect aan de complexe en liefdevolle band die ze delen. Het huilen van Elphaba tijdens het dansen in de OzDust Ballroom gaf me een gebroken hart. De manier waarop Glinda zingt dat ze alleen gestorven is, raakte me recht in de traanorganen.

Grande begrijpt Glinda echt en verbrijzelt alle twijfels die een mens zou kunnen hebben. Het zit hem echt in de kleine dingen waardoor haar personage aanvoelt als een goed afgerond persoon. Ook haar zang van die ongelooflijke hoge noten heeft me meerdere keren in extase gebracht.

Erivo ziet er prachtig uit in het groen en schittert als Elphaba. Haar stem is engelachtig en geeft nieuwe lagen aan de liedjes. Ze zweeft moeiteloos door de lucht terwijl ze geweldige riffs ten gehore brengt. Ze liet me ook meeleven met haar personage en onderzocht al haar emotionele ontwikkelingen met grote zorg.

Wicked heeft me niet teleurgesteld. Integendeel, ik werd effectief getransporteerd naar het land van Oz en had een geweldige tijd.

Ik had wel echt een hekel aan de prosciutto-jurk van Glinda.