• 9.375.377 stemmen

Geregisseerd door: Jon M. Chu

Met onder meer: Cynthia Erivo, Ariana Grande en Jeff Goldblum

Releasedatum: 5 december 2024

Plot Wicked: Part I

"Everyone deserves the chance to fly."

Elphaba is te herkennen aan haar groene huid. Ze is goed bevriend met het verwende rijke meisje en goede fee Glinda. Ook kruisen een lokale prins en de gekwelde tovenaar van Oz haar pad. Elphaba is een politiek activiste die voor rechtvaardigheid strijdt en de gemaakte fouten uit het verleden wil rechtzetten. Terwijl duistere geheimen en persoonlijke drama's de wereld van Oz teisteren, groeit Elphaba uit tot de gemene heks van het westen die iedereen kent.

Galinda / Glinda

Madame Morrible

The Wonderful Wizard of Oz

Dr. Dillamond (stemrol)

Governor Thropp

avatar van mrklm

mrklm

Prequel op The Wizard Of Oz onthult dat Glinda [Ariana Grande], de goede heks uit het Noorden, en Elphaba [Cynthia Erivo], de kwaadaardige heks uit het Westen, in het verleden goede vriendinnen waren. Vanwege haar groene huidskleur is Elphaba vanaf haar aankomst op Shiz University het mikpunt van spot. De grootste pestkop is (ironisch genoeg) G(a)linda, een arrogante ijdeltuit die na een hol gebaar van empathie op eens Elphaba’s beste vriendin wordt. Wanneer Elphaba tot haar grote verbazing een uitnodiging krijgt van The Wizard Of Oz [Jeff Goldblum] vraagt ze G(a)linda om met haar mee te gaan. Het bezoek is de eerste stap richting de onvermijdelijke splitsing die in deel 2 verder vorm krijgt. Het budget van ongeveer $ 150 miljoen is voornamelijk besteed aan kostuums, make-up en de indrukwekkende sets. Maar het eerste deel is vooral gebakken lucht met overbodige, bombastische liedjes die vooral jonge kijkers met een beperkte aandachtspannen wakker moeten houden en de volwassenen een goed moment bieden voor een plaspauze. Erivo is prima in de hoofdrol en Goldblum is perfect gecast als de excentrieke Wizard. Grande komt minder goed uit de verf en Chu’s figurantenregie ligt er wat dik bovenop (iedereen zit constant met wijd open mond naar Elphaba te wijzen). Pas wanneer de actie zich verplaatst naar Oz komt het verhaal op gang en ontstaan de contouren voor wat een duister (en hopelijk beter) vervolg lijkt te worden.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Pas helemaal richting het einde wordt de film wat leuker, eigenlijk als ze Emerald City inkomen. De liedjes worden ook beter dan. Daarvoor is het allemaal erg sof en mat. Ik kan me echt geen enkel nummer herinneren verder. Het verhaal an sich is best aardig net als de thema's en de vraag wat goed en kwaad is, maar de film is simpelweg wat saai en duf. De regie helpt ook niet want de musicalmomenten zijn wel erg simplistisch in beeld gezet met een camera die af en toe wat van links naar rechts beweegt en dat is het. Alleen dat nummer bij die blbliotheek (?) in een ronde buis is dan visueel wel aardig. Het production design is wel oke (die trein is erg mooi bijvoorbeeld) en het acteerwerk is niet vervelend maar ook niet heel bijzonder. 160 minuten zijn er veel maar omdat de film steeds leuker werd richting het einde toch nog best uit te zitten. 2,5*.

avatar van rep_robert

Wicked is al jarenlang een enorme hit in het musical landschap. Dit is allemaal langs mij heen gegaan, ook omdat het mij simpelweg niet boeit. Ik ben dus redelijk blanco deze film in gegaan.

Voordat de openingscredits verschijnen moet je een minuut of 10-15 naar het gepiep van Grande luisteren. Echt verschrikkelijk. Ik was ook bang dat elk dialoog gezongen zou worden. Gelukkig viel dat enigszins mee nadat de openingscredits hadden gerold.

Wicked is een sprookje dat zich in een mooi universum van het land van Oz afspeelt en de vele grandioze sets stelen de show in deze film. De origin story tussen de twee dames is ook effectief uitgewerkt, maar dat mag ook wel met deze enorme speelduur.

De liedjes zijn ook erg aanstekelijk en ook Grande werkte me niet meer op de zenuwen na een tijdje. Af en toe kwam ze lekker dom uit de hoek om het luchtig te houden. Wel heb ik bij musicals als dit altijd dat het me te langdradig wordt. De liedjes dure me te lang en halen het tempo uit de film. Meestal heb ik het na een minuut al wel gezien en gaan ze daarna nog minutenlang door. Hier niet anders. Zeer vermoeiend en de film kent op deze manier 60 minuten aan gebakken lucht in een film van 160 minuten. En heel eerlijk... In de film werkt het aanstekelijk, maar de liedjes doen me echt 0,0. Wat mij betreft hadden ze de tijd beter kunnen uitbesteden aan het neerzetten van de wereld. Waarom zijn dieren de zondebok? En op wat willekeurige momenten met de geiten professor na wordt hier verder amper aandacht aan geschonken, terwijl het wel een belangrijk element is.

Maar dat is vaker het probleem bij musicals. Met wat minder aandacht naar gezing en gedans en meer aandacht naar het uitdiepen van een plot en je hebt zowaar een goede film.

Ik heb me prima vermaakt. Ik snap de aantrekkingskracht ook degelijk. Alleen door al dat zingen en dansen duurt de film mij te lang en krijgt het plot daardoor niet de aandacht die het verdiend. Deel 2 is welkom. Maar een fan zal ik nooit worden.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Wicked: Part 1 is eigenlijk best een leuke verrassing geworden. Ik heb zelf helemaal niets met de musical, maar mijn vriendin wel, en dan ga je getrouw een keertje mee. Maar ik heb me er onvervalst best wel goed mee vermaakt. Het is allemaal één groot spektakel van begin tot einde, en dat zorgt er wel voor dat de (veel te lange) speelduur gek genoeg niet als een kleine drie uur aanvoelt. De meeste liedjes zijn leuk en blijven hangen, en zowel Ariana Grande als Cynthia Erivo doen het heel leuk. Vooral eerstgenoemde haar acteerprestatie stond ik eigenlijk voor klaar om de grond in te boren, maar dat kon ik eerlijkheidshalve helemaal niet doen. Ze doet dat goed, heeft charisma voor tien en ze vult haar personage best grappig in. Het stuk in de school vond ik wel het leukst. Vanaf dat Jeff Goldblum als The Wizard of Oz opduikt begon ik het wel een beetje gehad te hebben. Je weet perfect wat er dan gaat komen, en toch moet dat dan nog zo'n drie kwartier duren. Maar goed, het is gek genoeg geen heel grote smet op de film. Ook qua regie is het uitermate zwak te noemen, en wat zien de landschappen van de fantasiewereld er fake en technisch lelijk uit, maar opnieuw; het stoorde me nooit op zo'n manier dat het me uit de film haalde. Dat zegt ergens ook wel iets. De sets zelf zijn dan wel weer heel sfeervol te noemen.

Ik heb er in ieder geval wel voldoende op aan te merken, maar lager dan 3.5* eraan geven zou desondanks niet helemaal eerlijk zijn. Daar heb ik me wel echt te goed voor vermaakt.

avatar van ibendb

ibendb

Deze week ben ik voor de tweede keer naar de bioscoop getrokken voor Wicked. Deze keer met mijn moeder (1ste kijkbeurt), mijn schoonbroer (2de keer) en mijn broer (3de keer!). Het is zacht uitgedrukt maar deze film is een echt fenomeen onder de gays. Er worden regelmatig verschillende quotes geopperd, op random momenten worden er liedjes van de musical onder vrienden gezongen en meermaals daags wordt het ridicule holding space-interview naar boven gehaald. Het is enorm bizar maar wel aandoenlijk.

Deze tweede keer heb ik me nog meer vermaakt. Ik heb kunnen letten op de costume design, de fantastische sets en kleine nuances in het acteren. Lang was ik van mening dat Grande de beste actrice van de twee was maar daar ben ik niet meer zeker van. Erivo acteert met haar volledige gezicht. Neem daar nog eens bij dat ze Defying Gravity live zingt terwijl ze haar stunts zelf uitvoerde. Er zit zoveel passie in deze film dat het bijna onvoorstelbaar lijkt.

Mijn enige problemen met de film zijn de One Short Day cameo-scène die te lang duurt en de casting van Michelle Yeoh die nogal vreemd is.

Misschien nog een derde keer naar de bioscoop trekken?

Met een halfje omhoog.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Ik wist eigenlijk vrijwel niks van Wicked, afgezien van de twee hoofdpersonages en het nummer Defying Gravity. Ik ging er dus redelijk blind in en hoewel ik over het algemeen wel een liefhebber ben van musicals kunnen (film)musicals hit or miss zijn, en hier vond ik niet zo heel veel aan.

Het plot en vooral die wereld van Oz interesseren me gewoon niet zoveel. Qua productiedesign en dergelijke is kosten noch moeite gespaard maar ik had het op een gegeven moment wel gehad met die hele setting. Het plot gaat ook pas helemaal op het einde een beetje ergens naartoe, daarvoor vroeg ik me telkens af waar het nou eigenlijk om ging allemaal (als ze in Emerald City en bij de Wizard of Oz aankomen zit de film echt even op een raar dood punt). (En die cameo's van Idina Menzel en Kristin Chenoweth, een leuke knipoog voor de liefhebber, maar wat een vervelende scène was dat).

De personages en acteurs zijn wisselend. Cynthia Erivo is prima, Ariane Grande is wel érg een over-de-top typetje de hele tijd, maar wel leuk I guess. Michelle Yeo, ik weet dat mensen haar hoog hebben zitten maar dit was echt een heel zwakke rol. Geen idee voor welk Engels accent ze wilde gaan, maar ze leek soms wel een Nederlander, heel apart. Jeff Goldblum vind ik normaal gesproken vrij irritant, maar die was dan weer erg op zijn plek in deze film. Peter Dinklage (ik hoorde het meteen) als geit is leuk.

Tja, fans van de stagemusical hebben er vast allerlei (warme) gevoelens bij, maar voor mij was dit toch vrij matig, met af en toe een aardig moment of liedje. Moet er nog maar over nadenken of ik deel 2 nog wil zien.

avatar van scorsese

Aardige film over twee vrouwen die elkaar ontmoeten op school en langzaam vriendinnen worden. De kleurrijke, fantasievolle wereld ziet er prachtig uit. De relatie die ontstaat tussen de twee hoofdpersonages is prima uitgewerkt, maar het verdere verhaal wist me niet echt te boeien. Bovendien gaat de film te lang door (en dan komt er ook nog een deel 2).

avatar van Zinema

Keurig kleurrijk.

Het tempo zit er goed in bij de verfilming van de beroemde musical en prequel van The Wizard of Oz. Zo sterk als de meest succesvolle versie uit 1939 of zelfs de Motown-editie uit 1978 wordt het niet, maar Wicked: Part 1 kent zeker veel goede momenten. Slim ook om op de doos en de blu-ray enkel de titel weer te geven zonder verwijzing naar welk deel het hier betreft. De lange speelduur is immers al voldoende afschrikwekkend. De kijker moet het namelijk een dikke tweeënhalf uur weten vol te houden. Wetende dat het einde open zal zijn.

De eerste hoofdstukken, alsmede het middenstuk zijn goed te doen. Zoals gezegd zit de vaart erin, maar de liedjes zijn vaker wel dan niet vermakelijk. De echte kracht zit hem hoofdzakelijk in de chemie tussen de twee hoofdrolspeelsters Ariana Grande en Cynthia Erivo als respectievelijk de goede en kwade heks. Ook Jonathan Bailey is amusant, maar de rest van de cast weet minder indruk te maken. Zelfs de toenmalig ietwat verdwaalde Richard Pryor was een leukere tovenaar dan Jeff Goldblum bijvoorbeeld. Michelle Yeoh is ook een beetje flets.

Maar dan de speelduur. Het is al jaren hip en happening om de lengte van films zoveel mogelijk op te rekken. Met name in het superheldenuniversum, maar helaas ook daarbuiten. En lang niet elke film kan zo een grootte verantwoorden. Zo begint Wicked tegen het einde toch wat te schuren en is het verhaal minder boeiend. Vooral omdat er plots nogal wat cliches uit de kast lijken te zijn getrokken en het sprookje minder begint te steunen op het spanningsveld tussen eerdergenoemden. Eenmaal in Emerald City is het vooral actierijke teleurstelling.

In deze tijden van oorlog en andere ellende brengt dit kleurrijke verzinsel absoluut wat aangename verpozing op de beeldbuis of groter doek, maar het is veel en het duurt eigenlijk te lang. Ook knappen de vullingen spontaan in het gebit wanneer de grote verzoening halverwege de film ontaardt in een mierzoete dans en bijbehorend geneuzel. Het blijft sowieso allemaal erg keurig. Er zal vast veel publiek zijn voor deze Harry Potter-achtige musical, maar of de film binnen het genre een klassiekerstatus verdient kun je je afvragen.

**½

Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar.

avatar van Film Pegasus

ik ben een grote musical liefhebber, maar Wicked had ik nooit gezien. Ik wist enkel dat het een prequel was die razend populair bleek te zijn. En ik kende via de serie Glee wel enkele liedjes. Vooral dan Defying Gravity. Wicked laat eigen de slechte heks uit het westen aan het woord. 1 van de grootste 'slechterikken' uit de filmgeschiedenis die in lijstjes maar een zeer select aantal figuren voor zich moet laten.

Wicked neemt je mee naar het land van Oz. In een omgeving die doet denken aan Harry Potter of Wednesday met magie op een school vol geheimen. Wicked bestaat zelf al lang er dan deze filmversie, dus de vraag is wie er eerst was: de kip of het ei? Het acteerwerk sluit wel wat aan bij Wizard of Oz (1939) en komt soms erg theatraal over. Dat past gelukkig wel wat bij het genre en voelt vertrouwd aan bij die oude film. Geen fan van Ariane Grande, al komt dat wel door haar personage. Cynthia Erivo doet het als lead wel heel goed.

De film kiest er voor om in 2 delen te verschijnen. Jammer, want dat haalt de vaart er wat uit. En altijd nadeel van een prequel is dat je weet waar het naar toe gaat. Maar het verhaal van Wicked zelf is best wel boeiend en de personage zijn absoluut niet zwart/wit. Mooie liedjes trouwens en choreografie. En fans zullen vast wel meer knipoogjes gezien hebben dan ik. Niet overweldigd, maar wel zeer aangenaam verrast.

avatar van Shadowed

Shadowed

Grootse productie met een uitgesponnen lengte en een miljoenencast, waar deze film waarschijnlijk een aanzienlijk deel van zijn populariteit aan te danken heeft. Toch komen regisseur Jon M. Chu en scenarist Winnie Holzman aan met een relatief bekend en clichématig gegeven, dat enorm inspeelt op de hedendaagse trends en daarmee soms meer een kritische boodschap lijkt dan een fantasiefilm. Het acteerwerk van Ariana Grande is echter uitmuntend (werkelijk perfect neergezet), de decors zijn knap in elkaar gestoken en een aantal sentimentele momenten worden wel degelijk gevoeld. Je zult open moeten staan voor een aantal zeer stevig aangezette momenten en liedjes die niet altijd even handig erin worden gemonteerd, maar toch ziet het er kwalitatief uit op visueel vlak en brengt ook inhoudelijk net aan genoeg om zijn bestaansrecht te garanderen.

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Deze film herzien.

En het moet je type verfilming wezen.

De opzet en de inhoudelijkheid van deze film.

Is niet mijn smaak.

Wat dat betreft om enige vergelijking te maken, vind ik The Wizard of Oz classic vele malen beter in alle opzichten.