• 9.378.190 stemmen

Leave the World Behind (2023)

Thriller / Mystery | 141 minuten

Genre: Thriller / Mystery

Geregisseerd door: Sam Esmail

Met onder meer: Julia Roberts, Mahershala Ali en Ethan Hawke

Gesproken taal: Engels en Spaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Leave the World Behind

"There's no going back to normal."

Amanda en Clay gaan op vakantie naar een afgelegen woning op Long Island. Ze willen even hun drukke New Yorkse leven ontvluchten en samen met de kinderen tijd doorbrengen. Op een avond staat er plotseling iemand voor de deur.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Vanaf de eerste scène voelt deze film off aan. Het sfeertje is vreemd en afstandelijk. Het camerawerk draagt daar aan bij, met de vele verticale shots bijvoorbeeld. Maar ook de vele shots van de Aarde vanuit de ruimte creëren een griezelig afstandelijk en bijna objectief gevoel. Als kijker staan we daardoor niet helemaal op het niveau van de personages. Het is bijna alsof we met een neutrale, apathische blik naar de voltrekking van het ''einde van de wereld'' aan het kijken zijn. De maatschappijkritiek is heel raak, hoewel redelijk voor de hand liggend. Maar dat gaat natuurlijk wel hand in hand. Als kijker krijg je genoeg hints doorheen de film waardoor je er op den duur een groter plaatje van kan maken, maar ik vond het wel sterk dat de film desondanks vrij vaag blijft, en je net zoals de personages grotendeels in het ongewisse laat op het moment zelf. Alle vreemde gebeurtenissen en scènes, zoals het stranden van de boot, het vliegtuig dat rode flyers sproeit, de zoon die opeens zijn tanden uittrekt, hebben daardoor wel een maximale impact. Het is allemaal niet zozeer eng, maar het vervreemdende maakt het desondanks best griezelig en creepy. Vooral het sounddesign is heel sterk, en draagt bij aan de vervreemdende, griezelige sfeer. Heel luid op de juiste momenten, zonder dat de film moet vervallen in flauwe jumpscares. De sfeer kruipt veeleer onder je huid, waardoor je dat soort momenten niet nodig hebt. Fijne cast ook, hoewel niemand de beste prestatie uit z'n carrière neerzet.

De film duurt een tikje te lang en eindigt uiteindelijk ook niet heel bevredigend, maar over het algemeen was ik aangenaam verrast en vond ik het een fijne zit. Het is een echte slowburn en de conclusie rechtvaardigt de lange speelduur niet, dus ik snap dat het niet voor iedereen is. Maar de sfeer die hier gecreëerd wordt vind ik zo ongeveer de meest memorabele van het jaar en visueel worden er ook hele boeiende dingen gedaan, dus een 3.5* is hier zeker op z'n plaats. Het schommelt op het randje van m'n top 10 van 2023, maar vandaag en morgen doe ik nog een kleine inhaalbeweging voor dit filmjaar, dus dat zal er een beetje aan liggen.

avatar van Pip2020

Pip2020

Snap niet zo goed dat mensen het einde of de film niet begrijpen. De strekking van de film is wat mij betreft heel simpel: het is de mens die de wereld en zichzelf/elkaar om zeep helpt. En dat is jaren geleden al begonnen, zoiets als een steentje in het water gooien, de rimpels op het water golven maar verder....

Prima film!

avatar van dupain

dupain

Het verhaal vond ik op het eerst gezicht best interessant maar helaas wat een teleurstellende film zeg!

De paar bekende acteurs hebben deze film ook niet kunnen redden.

Zonde van je tijd want het duurt ook nog te lang… en nee het is absoluut niet spannend!

Waste of precious time

avatar van Montorsi

Montorsi

Best een leuk filmpje dat visueel ook diverse leuke dingen doet, maar met wat minpuntjes voor het vlakke acteerwerk, de te lange speelduur en het feit dat er veel te veel met informatie wordt gestrooid (en de hoofdpersonen, Ali met name, die alles ook precies allemaal kan voorkauwen aan de kijker).

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik kon deze film wel waarderen. Vanaf het begin is het meteen vreemd en dat vond ik nou juist het mooie aan deze film. Er gebeuren veel rare dingen net zoals met die herten en flamingos. Julia Roberts vond ik behoorlijk irritant de hele film door, maar de rest deed het best wel aardig. Zo had ik in het begin niet door dat het Kevin Bacon was, dat zag ik pas toen ze bij hem thuis aankwamen voor medicijnen. Mahershala Ali is een acteur die altijd zo veel rust uitstraalt. Echt een genot om naar die man te kijken. Zeker geen slechte film. Ga hem binnenkort nog eens een keer opnieuw kijken. Het word er sowieso eentje voor in mijn filmverzameling.

avatar van jeroentje

jeroentje

jippie2010 schreef:

Hij bedoelt dat je tijdens het kijken van de film ook op je telefoon zat om hier een bericht te schrijven, en dat het ten koste gaat van de filmbeleving als je twee dingen tegelijkertijd aan het doen bent.

Ik heb de moeite genomen dit geval nog een keer door te kijken maar ik vind het nog steeds een prul. Mag mijn mening dan nu gewoon gewaardeerd worden of moet er door liefhebbers van de film (@Basto) nog steeds van dat flauwe commentaar geleverd worden op het feit dat dit niet mijn ding is. Sjonge jonge.....ik vermoed dat er in mijn 4+ lijstje heel wat staat wat anderen niet aanspreekt, nou en?!

avatar van jippie2010

jippie2010

Je hoeft me niet steeds te quoten hoor. Ik gaf alleen maar een uitleg wat hij bedoelde omdat je zijn opmerking niet begreep of deed dat je hem niet begreep. Probeerde het alleen maar voor je te duiden, maar jij grijpt het aan om te ageren. Succes ermee.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ja, ik houd hier wel van. Helaas moest ik wel van tevoren een beetje lezen over het plot omdat ik beslist niet houd van horror. Met "Op een avond staat er plotseling iemand voor de deur" kan ik weinig. Wie is het? Frits Barend? De duivel? Freddy Kruger? ET? Gelukkig blijkt dit geen horror, maar een mysteryfilm, één van mijn favoriete genres!

Leave The World Behind heeft een prima cast, onheilspellende muziek en opvallende camera standpunten. Die dienen niet altijd een duidelijk doel maar houden je als kijker wel geboeid. En gebaseerd op een boek! Dat is in mijn beleving altijd een plus. Het kijkt ondanks de royale speelduur lekker weg en kakt alleen halverwege even een beetje in.

Uiteindelijk is dit dus een film die zich focust op een kleine groep mensen en hoe die zich staande houden in een dreigende situatie, zal ik maar zeggen. Het doet denken aan de serie "Jericho", of met wat fantasie "Under The Dome", die ook het grotere geheel vaag lieten maar zich richtten op het menselijke. Hoe handelen mensen in zo'n situatie? Bij wie komt het goede en bij wie komt het slechte naar boven?

Daar schiet deze film wel wat tekort. De personages handelen op zich vrij rationeel. Maar voor ze zich echt bewust raken van de ernst van de zaak en alle info met elkaar uitwisselen om een plan kunnen maken, vallen ze van de ene gekke scène in de andere. Er zit weinig diepgang en karakterontwikkeling in. Als je zo'n soort film maakt, maar dan niet met presidenten en generaals in de hoofdrol maar doorsnee mensen in een AirBnB huis, geef je personages dan wat meer te doen. Het kan best zijn dat de vier personages op literair niveau een metafoor zijn voor iets, maar als dit zo is, dan komt het ook totaal niet uit de verf.

Een enorm pluspunt is wel dat we als kijker niet compleet in het ongewisse blijven over wat er - op grote schaal - nou eigenlijk aan de hand is. Dat is altijd zo'n enorme bummer. Er wordt hier net genoeg verteld om je nieuwsgierigheid te stillen.

Aan het einde worden genoeg hints gegeven waardoor we mogen aannemen dat alle personages naar de bunker gaan waar Rose al is. Dat is in zekere zin een happy end op micro-schaal, maar hoe het grotere geheel verder gaat, blijft natuurlijk gissen.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Ik had hier door het ietwat lage gemiddelde en de negatieve reacties niet meer zo heel veel van verwacht, maar ik vond het eigenlijk een heel toffe film.

Het begint misschien ietwat stroef. De film wil heel erg suspenseful zijn met apart camerawerk, montage en vooral de ijzingwekkende muziek, maar omdat er in het begin nog niet zoveel gebeurt zorgt dat voor een beetje vermoeiende kijkervaring; je zet jezelf constant schrap, maar eigenlijk voor niks. Pas als er daadwerkelijk fucked up dingen gebeuren wordt het leuker en knapt de film op. De scène met het enorme schip is tof en zo zitten er meer scènes in, zoals met de crashende zelfrijdende auto’s, simpel maar doeltreffend. De herten zorgen voor wat creepy scènes maar vond ik zelf misschien net wat te fake overkomen en daarmee ook een beetje out of place in het geheel.

Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet zoveel uit wat voor soort ramp zich er precies voltrekt en of dat allemaal wel logisch is, het gaat meer over hoe mensen zich verhouden tot elkaar en wat de film zegt over elkaar niet vertrouwen. Niet een heel baanbrekende gedachte misschien, maar vond het alsnog wel interessant en treffend.

Als Friends-fan kon ik me goed verplaatsen in het meisje trouwens. Het lijkt overdreven dat ze per se de laatste aflevering wil zien, en sommigen vinden het einde misschien flauw, maar dat dat het enige was dat ze op de moment belangrijk vond en haar op de been hield zegt denk ik genoeg over de rol die dat soort dingen en series spelen in ons leven, ‘I care about them’, soms meer dan onze eigen familie. Vond het een leuk einde.

Had misschien hier en daar wat korter kunnen zijn, maar alsnog spannend en fris, verdient wat mij betreft beter.

avatar van TimF

TimF

Dit is toch grotendeels een woke-drama tegen de achtergrond van een onbekende ramp. Die ramp wordt verder niet echt uitgediept en vooral neergezet door middel van heel goedkope en heel slechte cgi special effects.

De les is dat we vooroordelen moeten laten varen en dat verschillende groepen mensen niet moeten strijden tegen elkaar, maar juist moeten samenwerken om grotere dreigingen van buitenaf samen af te wenden. Ondanks het moralistische gedoe en de belabberde effecten toch afgekeken.

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Matige film met beroerde cgi.

avatar van N00dles

N00dles

Ben hier totaal blind ingegaan, dus ik had geen idee wat te verwachten gedurende het eerste kwartier. Is het een horror, een thriller, een gezinsdrama? Funny Games? Us? Sinister? Een zwarte komedie met een mensenhatende Julia Roberts? Dat meisje oogt wat vreemd, is dit dan toch een soort Hereditary 2.0? Geen flauw idee.

Wat ik wel meteen wist, was dat de cinematografie me wel beviel, met mooi gekadreerde shots en (soms iets té) creatief camerawerk.

Het moment dat G.H. en Ruth onaangekondigd voor de deur staan ontstaat er een spanning die een tijd lang blijft hangen, omdat ik allerlei scenario's in mijn hoofd haalde van welke kant de film op kon gaan. Echter wordt duidelijk dat het gevaar niet per se schuilt binnenshuis, maar juist daarbuiten.

Over het algemeen was het een leuke kijkervaring, met enkele geslaagde scènes (de olietanker, het crashende vliegtuig, de paddestoel boven de stad), maar ook wat zwakke scènes die niet goed uit de verf kwamen; scènes zijn soms langslepend, de kijker wordt soms flauwtjes op het verkeerde been gezet en de cgi-dieren werken niet echt. Ook de personages komen niet allemaal uit de verf.
Het onderliggende thema (vertrouwen in mensen en hoe we met elkaar omgaan) is op zich interessant maar ligt er wat te dik bovenop (de stand-off met rationalistische patriot Kevin Bacon (in helaas maar een cameo) alsook de verstandhouding tussen Ruth en Amanda). We get it, er is polarisatie en wantrouwen, gevoedt door wij/zij-denken maar we moeten het samen rooien want anders worden we tegen elkaar opgezet. Achteraf snapte ik ook waarom Barack en Michelle Obama's producers zijn.

Leuk was ook de Friends-obsessie van Rose, en herkenbaar hoe we soms escapisme nodig hebben in de vorm van films/series en die soms belangrijker kunnen zijn dan dingen in het echte leven.

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Degelijke film voor zolang het duurde, maar dat einde alweer...

avatar van Dayer

Dayer

Niet zo verkeerd deze Netflix-productie. Goeie cast, dat in elk geval. Mahershala Ali blijft in zulke rollen een uitermate goed acteur.

Net zoals iemand in de reacties hierboven behoorlijk blind de film ingestapt al gaf de filmtitel al wat weg uiteraard. Ging het om een soort van Funny Games of zelfs Mother! van Aronofsky? Een bijzonder ongemakkelijke film waar indringers het leven van de hoofdpersonages zuur maken. Of eerder een traditionele rampenfilm.

Uiteindelijk werd het zo’n rampenfilm, maar niet van het traditionele soort. Er is vanalles aan de hand, maar daar krijg je – buiten ‘the noise’, zelfrijdende auto’s en wat gerommel in de verte – niks van te zien. Is er een invasie, een hackerscollectief dat de Amerikaanse oostkust platlegt, een interne coup? Dat wordt nooit helemaal duidelijk. Er wordt nogal de nadruk gelegd op het vreemde gedrag van de dieren, dan zou je eerder een enorme natuurramp verwachten, maar dat lijkt niet aan de hand te zijn.

De boodschap van de film komt ook niet helemaal helder over. Er zitten een aantal moraliserende dialogen in over hoe wel als mensheid onze planeet naar de knoppen helpen. Er wordt gefocust op de onderlinge verstandhouding tussen de hoofdpersonages, maar dat blijft toch te vaak nogal vlakjes.

De camerastandpunten, muziek en een aantal bizarre en goed uitgewerkte scènes zorgen voor een leuke mystery/thriller. De verdere uitwerking is misschien net wat te onduidelijk.

avatar van horizons

horizons

Dit is puur racisme. Halve ster.

Ja, dat is de bedoeling van de film.

Pecore

macrobody, maar American History X geef je wel een goede score?

horizons schreef:

Ja, dat is de bedoeling van de film.

Vind jij

Pecore schreef:

macrobody, maar American History X geef je wel een goede score?

Ja en? Blijkbaar kan jij de thema's van beide films niet onderscheiden dus is verdere discussie onmogelijk.

avatar van horizons

horizons

Vind jij

Je begrijpt dat de film racisme juist veroordeelt? Mede door de quote welke jij aanhaalt?

Pecore

Omdat een karakter iets racistisch over witte mensen zegt is de film racistisch. Volgens die logica is Goodfellas een criminele film en moeten de makers van John Wick voor moord worden opgesloten. Beetje gek natuurlijk.

Maar wel American History X goed vinden....

avatar van dimi303

dimi303

Wat een sterke film was dit!!!!

Pecore schreef:

Maar wel American History X goed vinden....

Blank? Hoewel ik het met je eens ben is American History X een antiracistische film uiteraard. Daarnaast kun je niet een vergelijking vinden waarin een blank personage dit zou zeggen over een zwart personage. Daarnaast heb je gewoonweg in de media constant berichten over hoe verschrikkelijke blanke mensen zijn. Blanke mannen vooral...

Dus de context is groter dan puur en alleen één zin in één film. Maar uiteindelijk lijkt het me ook een geval van waar kan je je nou druk om maken? Maak je je nou druk om een zinnetje in een film? Uiteindelijk is alles hap-slik-weg net zoals deze film.

Veel criminelen en rappers praten trouwens behoorlijk veel over Tony Montana als inspiratiebron. Veel pokerspelers worden ook wel geïnspireerd door Rounders.

avatar van Basto

Basto

• 11960 berichten

Dit is puur racisme. Halve ster.

Is er een prijs voor de meest onzinnige post van het jaar? Want dan wil ik deze graag nomineren?

Mag een film niet laten zien dat racisme een drijfveer is bij een personage? Is de film zelf dan niks meer waard?

Hoe beoordeel jij dan films over nazisme, verkrachting, bankovervallen of oplichters? Lijkt me toch allemaal minstens zo verwerpelijk….

Fortune schreef:

Zal wel aan mij liggen, maar deze warboel valt niet te ontcijferen.

Pecore schreef:

Zal wel aan mij liggen, maar deze warboel valt niet te ontcijferen.

Het zijn dan ook geen cijfers maar woorden. De wereld is een complexe plek vol met contradicties en is niet makkelijk in hokjes te plaatsen zoals goed en slecht en zwart en wit. En racisme bestaat maar dat ga je niet oplossen door blank, wit te noemen, hoewel jij dat graag zou willen.

Jou vergelijk met American History X is niet zo sterk want die film heeft een antiracistische boodschap...

Snap je dit?

Misschien hebben films meer invloed op mensen zoals criminelen vaak praten over Tony Montana.

Snap je dit?

Ik weet niet wat er moeilijk aan is maar nogmaals de wereld is complexer dan goed en fout...

Snap je dit?

Een vergelijk met John Wick is niet zo sterk waar deze film meer realistisch is en John Wick puur vermaak.

Snap je dat?

Daarnaast kan men zich druk maken om zoveel dingen in het leven maar dat je je druk maakt om een zinnetje uit een film is redelijk apart.

Snap je dat?

Zo poeh he, alsof je de Fibinacci code moet ontcijferen hier zeg. Rook een joint en zet wat MF Doom op zou ik zeggen.

Snap je dat?

Ik zie een hoop woorden die je dusdanig op volgorde kunt zetten dat het op een zin lijkt. Maar er een punt (in overdrachtelijke zin, ik zie heus wel dat je leestekens gebruikt, hoeven we dat taalspelletje in ieder geval niet te spelen) uit destilleren is al een hele opgave. Het is al helemaal onmogelijk om de connectie met mijn eerdere bericht, over dat een film niet gelijkstaat aan haar karakters, te zien.

Je radar zal de woorden racisme, wit, zwart wel opgepikt hebben, waarop jij vervolgens weer een topic komt bevuilen met compleet willekeurig anti-woke gebazel, maar ik voel er niks voor om daar serieus op in te gaan.

Dat van MF Doom en die joint is zo'n slecht idee nog niet trouwens.

Pecore schreef:

Dat van MF Doom en die joint is zo'n slecht idee nog niet trouwens.

Het punt wat ik wil maken is dat ik geen punt wil maken maar dat A gelijk kan hebben en B gelijk kan hebben. Het enige wat jij wil is een bevestiging van jou wereldbeeld en als er geen bevestiging is dan wuif je het weg als warboel of gebazel. Dit is een opzicht trucje. En anderzijds is het jou kostbare tijd niet waard om daar serieus op in te gaan. Schijnbaar heb jij nog niet begrepen dat je met elitair zijn niet ver komt in het leven. Zet mij in bepaald kamp dat mag maar ik heb jou argument al eerder gemaakt bij deze film...

Uiteindelijk kan ik de opmerking in een grotere context zien en jij kan dat niet want dat is geen bevestiging van jou wereldbeeld. Wat mij wel opvalt is dus als iemand het woord wit i.p.v. blank gebruikt dat je dan meteen weet hoe zo'n persoon in elkaar steekt. En het spel van kampen is wat jij speelt en ik niet. Jou vergelijk met John Wick is niet zo sterk. En het wordt complexer als American History X een antiracistische film maar wat als diezelfde film men inspireert om een neonazi te worden? Dan wordt het complex. Het antwoord is dan dat kunst gevaarlijk is en dat er verschillende meningen uit voortkomen. Ik accepteer dat en jij niet. Overigens mensen overhalen is niet te doen. Succes met het zoeken van meningen die jouw wereldbeeld bevestigen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Fortune schreef:

Euhm. En Leave the world behind heeft geen anti-racistische boodschap? Jawel, dat heeft het wel. Dat is het punt dat mensen hier maken. De film propageert samenwerking en het overbruggen van verschillen. De boodschap van de film is niet datgene wat één personage een keer zegt, sterker nog, de boodschap kan precies het omgekeerde zijn daarvan (zoals ook in dit geval). Iemand die een film afschrijft op basis van één zin van een personage, snapt niet wat film is of is niet te goeder trouw.