• 9.378.992 stemmen

Leave the World Behind (2023)

Thriller / Mystery | 141 minuten

Genre: Thriller / Mystery

Geregisseerd door: Sam Esmail

Met onder meer: Julia Roberts, Mahershala Ali en Ethan Hawke

Gesproken taal: Engels en Spaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Leave the World Behind

"There's no going back to normal."

Amanda en Clay gaan op vakantie naar een afgelegen woning op Long Island. Ze willen even hun drukke New Yorkse leven ontvluchten en samen met de kinderen tijd doorbrengen. Op een avond staat er plotseling iemand voor de deur.

Basto schreef:

Je schrijft ‘ik zit er nu naar te kijken’. Kennelijk zit je op je telefoon terwijl je een film kijkt. Dat is een enorme vibe killer.

Nou nee, gewoon netflix.

Wat een slechte film

Chaea! schreef:

Wat een slechte film

avatar van jippie2010

jippie2010

Nou nee, gewoon netflix.

Hij bedoelt dat je tijdens het kijken van de film ook op je telefoon zat om hier een bericht te schrijven, en dat het ten koste gaat van de filmbeleving als je twee dingen tegelijkertijd aan het doen bent.

avatar van jippie2010

jippie2010

blondiefilmfreak schreef:

Of jij heb totaal geen smaak,of je snapt er niets van

Hij heeft gewoon geen geluk. Zeven films bekeken met een gemiddelde beoordeling van *0.71. Dan heb je wel heel veel pech als je zeven keer de slechte film allertijden hebt uitgekozen om te kijken.

avatar van Collins

Collins

Terwijl in de echte wereld de waarschuwingen over het einde van een tijdperk ons om de oren vliegen, is dat einde in de filmwereld al menigmaal over de kijker uitgestort. Leave the World Behind is zo’n film. Een film waarin de wereld zoals wij die kennen eindigt. Leave the World Behind is geen film die het einde in apocalyptische proporties weergeeft. Het gebeurt niet erg concreet. De film is omgeven met mysterie en laat de kijker veel ruimte om te speculeren.

De filmische adaptie van de gelijknamige roman van Rumaan Alam signaleert gebeurtenissen en geeft sturende aanwijzingen waaruit de kijker zijn eigen ondergangstheorie kan samenstellen. De film geeft alleen een richting aan en blijft verder vaag. Regisseur en scenarioschrijver Sam Esmail voedt de kijker in zijn film met mogelijke samenzweringen en technologische valkuilen, maar laat het aan de kijker om daar zijn eigen invulling aan te geven. Dat vage aspect aan de film zal niet iedereen bevallen. Wees gewaarschuwd.

De personages weten het ook allemaal niet. Alle vaste grond is onder hun voeten weggeslagen. Ze zijn dolende. Ze bewegen zich als kippen zonder kop, vragen zich dingen af en verkeren in shock. Het valt ook allemaal niet mee in een film die eveneens een beetje dolende is. De film heeft echter zijn momenten. De gebeurtenissen waarmee de personages worden geconfronteerd zijn vaak surrealistisch van aard en hebben een onheilspellend effect op de sfeer. En dat bevalt. Er gebeuren merkwaardige maar spannende dingen.

In de film acteert een leuk en prima acterend ensemble. Best handig, want in de film wordt veel gebabbeld en gefilosofeerd. Dat gebeurt niet altijd op een beleefde toon. Het onderlinge wantrouwen is groot. De conflicten zijn talrijk. Logisch. De situatie is onverwacht, ongewenst en werkt behoorlijk op de zenuwen. De intermenselijke contacten zijn met goede acteurs als Julia Roberts en Ethan Hawke in goede handen. De acteer- en praatscènes zijn best aangenaam om te ondergaan hoewel ze soms maar weinig connectie met de rode draad in het verhaal hebben.

De film kent momenten die taai aanvoelen. Momenten die de gang (die er soms is) uit de film halen. De film blijft dan hangen in vaag mysterie en in onderling geruzie en boekt in verhalende zin weinig tot geen vooruitgang. Het verhaal stokt, zwalkt, doolt. Dat voelt onbevredigend, want in het verhaal worden wel visjes uitgegooid die doen vermoeden dat er iets groots aan de hand is. Het verhaal draait er wat omheen. De visjes worden niet binnengehaald. In deze film gaat de wereld zonder veel duiding en spektakel ten onder. Leave the World Behind is een vermakelijke film. Dat is geen slechte kwalificatie voor een film. En daar is alles ook wel mee gezegd.

avatar van Leno

Leno

De toon wordt al snel gezet, zowel in positieve als negatieve zin. Roberts is meteen al irritant en blijft dat. Daarnaast zijn de dialogen matig met name bij de 1 op 1 interacties en laten we niet over de herten beginnen.

De ijzige sfeer is dan weer wel goed getroffen, evenals de locatie. De film bouwt gestaag naar een climax die je lastig kunt raden. Toch gebeurt er weinig, wat niet storend is. dat de dreiging uiteindelijk 'gewoon' een terroristische invasie is en dus niet over the top zombie/ alien taferelen is positief.

jippie2010 schreef:

Dat snap ik wel, maar dat deed ik dus niet. Ik vind deze film gewoon een prul. Mag toch?

avatar van mikey

mikey

jeroentje schreef:

ik heb koffiegezet tijdens de film. en ook het journaal gezien. Dat gaf een hele positieve vibe hoor.

mikey schreef:

Goed werk, zat er meer smaak aan het bakje dan aan de film ? Ik vind het knap dat ik het ding uitgekeken heb. Mag ik dat zeggen zonder dat mensen zich op hun teentjes getrapt voelen? 't schijnt nogal gevoelig te zijn? Er zijn denk ik genoeg films die ik fantastisch vind maar waar mensen anders over denken, in dit geval is het zo dat veel mensen deze fantastisch vinden maar ik dus niet. Waarom daar dan zo raar op gereageerd moet worden snap ik niet. Maar goed, 't zal wel bij de tijd horen.

avatar van mikey

mikey

jeroentje schreef:

ik persoonlijk vind dat iemand thuis mag doen wat ie helemaal zelf wilt.

avatar van Septua

Septua

Ik vond het een behoorlijk slap Hollywood filmpje. Mahershala Ali daarbuiten gelaten, zijn aanwezigheid tilde de film naar een hoger niveau dan waardig was. Er was totaal geen chemie tussen de volwassen acteurs, ik vond alleen de klik tussen broer en zusje geinig. De rol van Julia Roberts wordt weliswaar geslaagd ingevuld, als we het hebben over een misantroop die niet kan stoppen met azijn zeiken. Iedere keer als die grote lippen van Julia heen en weer gingen op het scherm kreeg ik de neiging om een krant op te rollen en dat doet echt af aan het kijk plezier.

Het concept is in het begin van de film goed gevonden alleen matig uitgewerkt. Er wordt langdradig heen en weer gezeverd, hier en daar worden de typisch Amerikaanse racisme kaarten getrokken, CGI herten die de mensheid komen waarschuwen...

Eigenlijk kreeg ik maar één inhoudelijk heldere boodschap van de film mee. Dat de kijker Rose (de dochter) is. We ons zelf alleen maar volproppen met vreten en series kijken terwijl de wereld om ons heen aan het instorten is.

blondiefilmfreak schreef:

Of jij heb totaal geen smaak,of je snapt er niets van

Zit jij op een gouden zetel neer te kijken op mensen?

Geen smaak e/o er niks van snappen, meer keuzes mag ik kennelijk niet hebben.

Buiten de essentie van het verhaal was het gewoon een slechte film.

jippie2010 schreef:

Helaas daar heb je geen gelijk, kijk enorm veel films en series. Alleen als er waardeloos prul tussen zit voel ik de dwang om het neer te pennen, de echte parels hoeven geen amateurrecensie van mij.

Septua schreef:

Als dat werkelijk de enige (heldere) boodschap is die je mee hebt gekregen, dan heb je de voornaamste kennelijk gemist.

avatar van MeneerS

MeneerS

Ben net klaar met kijken, ik vond de film wel goed maar toch ook weer niet goed.

Uitleg hiervan is:

Je blijft wel wachten van hoe loopt dit af en je gaat zelf ook allemaal scenario's bedenken dus dat is dan wel goed aan de film maar uiteraard een maar aan het hele verhaal. Het duurt gewoon veelste lang tot er uit eindelijk ook echt een clue komt uit de hele film en wat blijkt een staatsgreep er had zoveel meer actie in mogen gebeuren.

avatar van Thomas83

Thomas83

Geinig filmpje. De kritiek op het moderne leven is vrij standaard en weinig inzichtelijk, en ook het inspelen op de tijdsgeest van wantrouwen is weinig bijzonder, maar wat de film nog wonderlijk knap doet is in een dromerige sfeer veel suspense uit relatief banale gebeurtenissen halen, soms met onbedoeld hilarisch effect (oh god, die scènes met de dieren). Wat dat betreft deed de film me nog behoorlijk aan het werk van Shyamalan denken.

Gek genoeg gaat zelfs de lange speelduur de film niet al te veel tegenstaan. Echt heel knap, want dit voelt als een COVID-film, niet alleen door het plot, maar ook door het gebruik van relatief weinig locaties en acteurs. Ik heb Julia Roberts al heel lang niet in een serieus te nemen rol gezien volgens mij. Goede castingkeuze. Het camerawerk springt ook echt in het oog.

Septua schreef:

Ja, dat is wel de boodschap waarmee de film eindigt. Ja volproppen niet dat is dan jou persoonlijk probleem misschien. Ironisch gezien is Netflix daarmee de nr.1 aanbieder van de moderne, liggende, vretende, domme mens die dagen kan bingen. Pure afleiding van je eigen leven.

Fortune schreef:

Als je denkt dat hey einde daarover gaat, dan is de boodschap van de film toch flink langs he heen geschoten. Het is juist het tegenovergestelde: In de hele film draait het om relaties. En als de wereld om je heen aan het instorten is, kun je maar beter met vrienden zijn cq dan is vriendschap het hoogste goed. Dat het de laatste aflevering is, maakt het extra ironisch.

Basto schreef:

Je bedoeld omdat de serie Friends heet; vrienden? Het gaat toch eerder om prioriteiten. Haar prioriteit is niet familie of vrienden maar die serie afkijken en dat is het enige waar ze aan denkt, wat hilarisch is. Friends wordt nog steeds heel veel gekeken. Een soort nostalgie naar een betere, simpele tijd. Ze wil die serie afkijken en denkt niet aan haar eigen veiligheid of de veiligheid van haar familie. Veel mensen praten over dat familiewaarden aan het afbrokkelen zijn in het Westen en dat is ook gewoon zo. Familie is een hoger en belangrijker goed dan vrienden uiteraard. Je kan toch gewoon meerdere dingen in deze film zien met verschillende personages die staan voor verschillende dingen? In die eindscène zie ik hetzelfde, het is niet eens subtiel uitgebeeld... Daarnaast zoiets als vervreemding van mens en natuur.

Leuke verrassing.

Al had ik toch ook wel iéts verwacht, met Esmail aan het roer. Comet is een film die me altijd bijgebleven is, vond het dan ook jammer dat Esmail verder niet veel gedaan heeft in het filmwereldje. Dit is in ieder geval een meer dan geslaagde comeback. Een compleet andere film, maar toch herken je z'n stempel.

Visueel is het erg netjes, maar het was vooral de editing die me opviel. Hoe Esmail steeds tussen verschillende scenes cut en zo de spanning weet op te bouwen is knap. Het is ook niet zomaar een trucje, maar een weerkerend motief waar de film op steunt.

Soundtrack ook naar behoren, het mysterie wordt kundig ontrafeld (zonder alles zomaar vrij te geven) en het acteerwerk is ook sterk. Ben geen fan van Roberts, maar haar personage past perfect bij haar acteerstijl, dus slim gezien van Esmail. Zelfs de speelduur vond ik geen enkel probleem, bij een film boven de 2 uur wil dat zeggen dat het gewoon erg de moeite is.

4.0* en een uitgebreide review

Fortune schreef:

Je kunt zeker meerdere dingen zien. Maar de kant die jij beschrijft is wel erg oppervlakking en vooral ironisch bedoeld, (dat hele vrienden vs familiegoede zit er naar mijn idee ook totaal niet in. Elke puber doet liever iets zonder z’n ouders). Het zijn de diepere lagen (nogsteeds erg obvious) die de film (voor mij) just zo krachtig maken.

Basto schreef:

Ik reageer op jou bericht waarin je zegt dat dat je met vrienden moet zijn als de wereld vergaat en dat is het hoogste goed maar familie of misschien gezondheid is belangrijker. De slotscène is ding dong de bel gaat en je familie staat voor de deur maar het meisje gaat de laatste aflevering van Friends kijken. Overdreven misschien maar wel grappig. Je kan gewoon schrijven over de diepere lagen wat voor jou de film krachtig maakt op deze site. Vervreemding van mens en natuur is misschien wel gewoon een goede samenvatting. Vooral voor de mensen die moeite hebben met de herten.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Septua schreef:

, CGI herten die de mensheid komen waarschuwen...

Eén van de zotste scènes in de film wat mij betreft.

Chaea! schreef:

Zit jij op een gouden zetel neer te kijken op mensen?

Geen smaak e/o er niks van snappen, meer keuzes mag ik kennelijk niet hebben.

Buiten de essentie van het verhaal was het gewoon een slechte film.

Wel een eenzijdige kijk op films dan op deze manier.beetje vreemd zeg maar.

Ebenezer Scrooge schreef:

Eén van de zotste scènes in de film wat mij betreft.

zotte domme opmerking

avatar van Rickyman

Rickyman

Ging zonder enige info de film in en gelukkig ook niet de spoilers op deze site gelezen, maar was aardig verrast.

Eindelijk weer eens een fijn mysterieus spannende en orginele, toch vrij realistisch gebrachte sf/rampenfilm. Uitstekend gedaan

avatar van Noodless

Noodless

Leave the World Behind is een film waar je naar uitkijk want het verhaal spreekt enorm aan. Het verhaal heeft een realistische kijk op de wereld en wordt zorgvuldig opgebouwd naar de climax. Je blijft voortdurend geboeid kijken van wat er eigenlijk aan de hand is en stap per stap krijg je meer info over het mysterie. Visueel en soundtrack dik in orde. Sommige scènes zijn erg spannend door het gebruik van verschillende bewegingen en standpunten van de camera met daarbij aandacht voor geluid en een gepaste soundtrack. Ook de cast is een meerwaarde want iedereen speelt zijn/haar rol op een overtuigende manier. Het enige minpunt is de wat fletse uitwerking naar het einde toe, al past het wel bij het idee van de film. 7/10

avatar van KingJ

KingJ

prima acteerwerk en bij tijd en wijlen wel intrigerend

uiteindelijk is het verhaal wat mij betreft te matig om echt van een goede film te spreken