• 9.378.137 stemmen

Met onder meer: Archie Madekewe, Orlando Bloom en David Harbour

Releasedatum: 10 augustus 2023

Plot Gran Turismo

"From gamer to racer."

De ultieme droomwens van de jonge Brit Jann Mardenborough, die een passie heeft voor het autorijden, wordt vervuld. Dankzij zijn gaming skills, met onder meer het videospel Gran Turismo, wint hij een aantal Nissan-competities. Hierdoor kan hij een professionele racecoureur worden en in een echte racewagen rijden. Jann zal uiteindelijk meermaals deelnemen aan de 24 uur van Le Mans.

Jann Mardenborough

Coby Mardenborough

Nicholas Capa

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 10 augustus 2023 in de bioscoop (Sony Pictures Releasing via Universal Pictures International Netherlands)

avatar van Wicked2024

Wicked2024

Jaja ziet er goed uit, ben heel benieuwd

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Jammer dat een creatief regisseur als Blomkamp zich laat strikken voor zo’n ogenschijnlijk formulewerkje. Trailer ziet er verschrikkelijk uit.

Vreselijke trailer.

En inderdaad, regie door Neil Blomkamp?

Wtf.

avatar van John Milton

John Milton

In tegenstelling tot sommigen hierboven, heb ik niets met F1, en tevens nooit een Gran Turismo game gespeeld; ik kan er weinig mee in het dagelijks leven.

Toch heb ik naast die onwetendheid en desinteresse een stapeltje 4* waarderingen liggen voor Senna (2010), Rush (2013) en Ford v Ferrari (2019). Kennelijk kan ik een verhaal in deze voor mij niet persé interessante wereld, mits goed verteld, toch behoorlijk waarderen.

Maar deze sla ik over. De trailer spreekt niet aan, en Bloom en Harbour ogen allebei alsof ze liever ergens anders zouden zijn. Ik snap niet waarom Blomkamp ja gezegd heeft tegen dit project. Waarom dan?

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik heb ook totaal helemaal niks met F1. Ik ben ook niet sinds Verstappen het goed doet F1 gaan volgen, zoals half Nederland, die het voordien nooit keken. Maar ik ben wel benieuwd naar een nieuwe Neill Blomkamp. Hij begon zo sterk met zijn films District 9 en Elysium, maar op de korte SF filmpjes na heeft hij daarna geen echte noemenswaardige films meer gemaakt want Chappie en Demonic vielen mij zwaar tegen. Beter had hij van Rakka en Zygote of Firebase speelfims gemaakt. Toch wil ik Gran Turismo wel zien al is het alleen al omdat ik alles van hem gekeken heb en toch stiekem hoop dat hij weer een goeie film maakt, al heb ik bij Gran Turismo eerlijk gezegd m'n twijfels. Ik heb vroeger de game wel gespeeld, maar het is ook nooit een favoriete game van me geweest. Toch de film dan maar kijken tzt.

avatar van The Oceanic Six

Ik weet niet hoe bovenstaande reacties erbij komen dat dit over de Formule 1 gaat, maar daar gaat het dus helemaal niet over.

avatar van dannyr

dannyr

Net gezien in de sneak preview. Ondanks dat dit soort films totaal niet mijn genre is, toch wel goed vermaakt. Film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat het allemaal wat interessanter maakt. Wel een behoorlijk lange zit

avatar van Master Blaster

Master Blaster

Film is gelukkig beter dan de trailer.

Verder is het helaas nogal saai en een lange zit

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

“This is not a computergame”

En vervolgens alle races volledig met CGI maken.

avatar van marsie

marsie

Zojuist in de sneak gezien. Hou helemaal niet van formule 1 films. Maar deze was bijzonder goed. Geen moment verveeld, aanrader !

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Uier schreef:

En vervolgens alle races volledig met CGI maken.

Ik weet niet of dit gebaseerd is op de trailer(s), maar voor zover ik kon zien zag het eindproduct er behoorlijk verzorgd uit; kon in ieder geval geen onderscheid maken tussen wat uit de computer kwam en wat in de praktijk was gefilmd. Overigens zijn de Gran Turismo games zo'n beetje het neusje van de zalm van wat de Playstation kan, tel daarbij de bekwaamheid (en budget) op van een Hollywood productie en je moet wel met wat fatsoenlijks aankomen (visueel gezien).

Behoorlijk aardige film verder, Blomkamp had ik zo'n beetje afgeschreven na het erbarmelijke Demonic (Film, 2021) maar dit is toch wel zijn beste sinds Elysium (Film, 2013) , alhoewel dat misschien niet de grootste compliment is gezien ik totaal niet doorhad dat dit van zijn hand af kwam.

avatar van HearHear

HearHear

Verrassend beter dan verwacht!

Toen ik de trailer zag, was ik niet overtuigd.

Maar heb het toch een kans gegeven.

De tweede film van PlayStation Productions, na Uncharted die best leuk was.

Zeker geen echte topper, maar wel een geslaagde film.

Het spel zelf ken ik wel, maar nooit zelf gespeeld.

Het verhaal is goed, zelf waargebeurd blijkbaar.

De manier waarop sommige scenes gefilmd zijn, is echt top gedaan.

Enigste dat wat tegen zat, de soms wat te lange scenes die erin zitten waar er bijna niets gebeurd.

Archie Madekwe prima acteer werk. (Eerste film met hem voor mij).

Dus al bij al zeker een goeie film, ook al overtuigd de trailer niet

Op naar de volgende PlayStation film

avatar van The Oceanic Six

De trailer is echt tenenkrommend, maar de film krijgt best goede reviews zie ik. Als in, de racemomenten zijn bijzonder gaaf in beeld gebracht.

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1993 stemmen

Heel heel veel zin in, als fervent GT speler Binnenkort de bios met een bezoekje vereren!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

The Oceanic Six schreef:

Ik weet ook wel dat het niks met F1 te maken heeft, Ik heb ook niet gezegd dat deze film over F1 gaat, maar ik bedoel alleen te zeggen dat ik totaal niks met autosport heb, welke vorm dan ook.

avatar van Justinvdk

Justinvdk

Veel beter dan de trailer. Vooral de race scenes zijn enorm gaaf. De voor mij onbekende hoofdrol speler doet het naar behoren en ook Harbour doet het goed. Verloop van het verhaal is verder zo voorspelbaar als was maar mocht de pret niet drukken. Nou zijn race films sowieso wel mijn ding dus dat helpt, maar na de erbarmelijke trailer is dit toch een erg fijne verassing.

avatar van Alittleromance

Alittleromance

Een prachtig waar gebeurde film. Knappe scenes. Prachtig camera werk. Top verhaal. Gisteren gezien in UMAX.

Voor liefhebbers die graag auto koers, niet te missen. Na de film Ford V Ferrari zeker de moeite om te gaan zien.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Technically it's not a game."

De meesten zijn denk ik wel ooit eens in aanraking gekomen met de gelijknamige game, maar het schreeuwde nou niet echt om een verfilming.

Klaarblijkelijk is deze film gebaseerd op een waargebeurd verhaal rondom Jann Mardenborough. Doordat hij zo goed is in de game wordt hij door Nissan geselecteerd om deel te nemen aan een academie om zodoende een professioneel racecoureur te worden. Maar een echte raceauto is toch andere koek dan een simulator.

In deze opzet lijkt er een standaard verhaaltje opgehangen te worden, al pakt dat net iets anders uit. Als kijker zie je uiteraard de vele clichés langskomen, maar er zitten zeker een aantal opmerkelijke verrassingen tussen. Het zorgde ervoor dat ik meer geïnvesteerd was in de reis van Jann. Daarbij is rouwdouwer David Harbour als strenge mentor een uiterst fijne aanvulling te noemen.

De races worden door Neill Blomkamp erg intens in beeld gebracht; op momenten lijkt het alsof je zelf tegen de kuipstoel wordt aangedrukt. Hierdoor is de adrenaline goed voelbaar. De afwisseling tussen virtuele en echte shots bieden bovendien een leuk perspectief. Voor het dramatisch effect had ik wel iets meer conflict verwacht, maar dat mag de pret niet drukken.

Al met al is 'Gran Turismo' een ongecompliceerde racefilm geworden die volop vermaakt.

3,5 Sterren.

avatar van Jensvangoch

Jensvangoch

Als echte racefan moest ik hier natuurlijk ook naartoe, in de beste bioscoop ervaring 4DX.

Het verhaal is fantastisch, vooral leuk dat dit natuurlijk ook echt gebeurd is en ze hebben het fantastisch nagemaakt.

De cast vind ik perfect, de actie en de races vind ik perfect maar er is 1 minpuntje waardoor dit toch een lager cijfer is dan ik hoopte.

Op het einde gaan ze naar een 24 uur race, alleen vind ik het gek dat je het binnen 30 min verbeeld terwijl dit natuurlijk een groot gedeelte ook van dit verhaal is.

Voor de rest mogen we over deze film niet klagen.

Misschien dat ik een 2e bezoekje breng aan de bioscoop voor deze film.

avatar van rep_robert

Gevalletje van teveel verhaal in te weinig tijd.

Van de pacing klopt helemaal niets. Hierdoor ontbreekt overal de spanning omdat er telkens in een sneltreinvaart door de verschillende fases van Jann's carrière geracet wordt. Het toegelaten worden op de GT academy, meedoen aan de races, zijn proflicentie halen ja of nee... Alles wordt er doorheen geramd en van enige spanningsboog is totaal geen sprake, al doet Blomkamp wel een poging.

Dat het nog enigszins werkt komt vooral omdat de races echt fenomenaal gefilmd zijn en het geluid dendert door de speakerset van de Doly Cinema zaal. Audiovisueel dus om door een ringetje te halen. Maar omdat er 4 fases van zijn carrière behandeld worden krijgt niks echt de ruimte om te ademen of op te bouwen. De trainingen komen amper aan bod. Nee hoor. Gelijk in de auto mikken en de races rijden, alsof kwalificaties voor races niet bestaan en Jann letterlijk 10 min voordat de race begint voor het eerst de baan oprijdt. De races zijn zoals eerder genoemd wel intensief en mooi gefilmd, maar omdat het er veel te veel zijn komen de races nooit tot leven in het grote geheel. Je ziet een start, een overzicht van wat inhaalacties en hoe hij er per ronde voorstaat en de laatste paar bochten. Het blijft gewoon lastig om zo'n ultiem sportgevoel te creëren met veel te veel races. Dan doet een film als The First Slam Dunk (2022) dit vele malen slimmer. Intensief 1 wedstrijd laten beleven en aan de hand van flashbacks laten zien hoe het team daar is gekomen.

Wat geforceerde familie plotjes en een love interest en je hebt een ras popcorn film. Maar dan wel een die uit balans is en waar de dilemma's nooit echt dilemma's worden. De raceliefhebber zal wel aan zijn trekken komen, want dit is ongegeneerde reclame voor Gran Playstation en racen. Dus als je puur daarvoor kijkt kan ik deze film wel aanraden.

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

De grootste verrassing van het jaar.

Overdonderende film Neil Blomkamp flikt het weer.

Als niet liefhebber van auto racen was mijn verwachting niet hoog,maar deze film is echt zo ongekend geweldige power film.

Waar je echt geen race liefhebber,voor hoeft te wezen.

Sensationele film, en ook aangrijpend.

Echt een film die je op het wiite doek moet zien.

De film bouwt kalm op, maar al vrij snel gaat hij naar een ongekend hoogtepunt.

En Archy Madekwe wat een talent,een new rising star.

Met zeer naturel spel, in het begin moet je hem even de kans geven,maar dan laat hij zien wat hij kan.

Hier gaan we nog veel van zien.

En David Harbour is echt een kolos van een acteur in deze film.

Ook uiteraard Djimon Hounsou die zich allang niet meer hoeft te bewijzen als acteur, is ook gewoon weer erg goed.

Een sterke cast, en de muziek, ja de muziek is zo geweldig in deze film.

De grootste onverwachte verrassing van het jaar,op het puntje van je stoel.

En deze film is zo ongelooflijk sterk,hij vliegt voorbij.

Toepasselijk voor deze film,vol snelheid en emotie.

Een masterpiece.

avatar van cinematic81

cinematic81

De 1/5 reviews schrokken me wat af, maar ben met een goldcard toch heen geweest want waarom niet. Ik vind de games immers ook tof. En ik was eigenlijk met stomheid geslagen; Gran Turismo is een toppertje!

De film doet heel veel goed. Ten eerste het tempo. Het begint natuurlijk op de slaapkamer met de game, en de vader vindt het niks dat hij zit te gamen. Maar dit is heel erg kort en oppervlakkig gehouden. Net als het liefdes plotje. Het is er wel, maar daar is ook alles mee gezegd. Het is allemaal opzij geschoven voor de GT Academy opleiding, en het daadwerkelijke professionele racen. En dat is erg sterk in beeld gebracht met goed geluid. En soms een knipoog naar de game zoals een third person view, en wat geluiden die je kent als je GT speelt.

Die jongen speelt niet bijster goed, maar moet ook geen commercieel figuur voorstellen. Hounsou speelt goed als vader, met het minimale script dat hij heeft en Halliwell zit er bij en ik vraag me af of dit te maken heeft met Red Bull connecties van C. Horner. Wie de show steelt echter, is David Harbour. Die is ronduit geweldig. Je kunt hem niet haten.

Vrijwel alles is dus geminimaliseerd en de focus ligt op het opleiden van een gamer naar een prof racer. En dan is het grootste deel van de actie gelukkig de professionele races. Het klopt eigenlijk precies. Als ik eerlijk ben is deze beter dan Days of Thunder. Het is soort van hetzelfde qua opzet, maar bijna alle zoetsappigheid en hollywood drama is er uit of veel objectiever gebracht.

avatar van Phantasm

Phantasm

Geslaagde film met een goed verhaal. Prima mee vermaakt in de bioscoop.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Uitermate zwakke film die door de pacing nog wel soepel is weg te kijken. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal rond Jann Mardenborough maar volgens mij wel in de huidige tijd gezet (in plaats van 2011), onder meer te zien aan de telefoons die men gebruikt. En ergens in het begin heeft men het over 25 jaar terug, wat overeenkomt met 1997 van de eerste game.

Het hele dramastuk is er maar bijgesleept met alle clichés. En vooral, zoals Rep Robert ook al zegt, wordt overal doorheen geracet (pun intended). Elke vorm van emotionele binding ontbreekt, deze film is een opeenvolging van scènes waar elk conflict al snel wordt weggedrukt met een verder wat kleurloze hoofdrolspeler (als je foto's ziet van de echte Jann Mardenborough dan straalt hij heel wat meer uit). Opvallend dat een Orlando Bloom heel wat meer uitstraling heeft en ook Harbour weet zijn platte personage nog wat mee te geven.

Maar ook de racescènes zijn matig. Er zitten er genoeg in maar Blomkamp komt niet verder dan wat montage van het indrukken van gaspedalen en droneshots. Geen moment opwinding. Er zitten ook heel veel inhaalmomenten in maar hoeveel zien we er effectief? Vaak begint het inhalen met een shot van Jann, en het volgende shot is hij ervoorbij. De inhaalmanouevres zien we eigenlijk nauwelijks. Sowieso zijn de races wat onoverzichtelijk gefilmd.

Verder worden ook de races niet heel getrouw verbeeld, alsof dat veld dicht op elkaar zit om wat spanning te creëren terwijl in het echt er rondes tussen zitten (in die echte race tijdens Le Mans had het team van Jann twee rondes voorsprong op de nummer 4).

Wat de film dan nog aardig doet is tonen hoezeer racen topsport is, fysiek en mentaal en hoeveel je moet kunnen om bij de top te kunnen horen. Mensen die pakweg beweren dat Max geen topsporter is zouden best eens deze film mogen gaan zien. 2,0*

avatar van schumacher

schumacher

Gisteren geweest, was top, geen seconde verveeld.

Hier en daar denk ik wel een paar foutjes in de film, bv in regen weer ga je niet nog eens sneller gaan rijden dan op een droge baan.

Maar goed ,dat kon de pret niet drukken.

Fijn avondje gehad.

avatar van IH88

IH88

De eerste helft was matig, het tweede gedeelte was veel beter. Zeg maar vanaf het moment dat Jann met de grote jongens mee gaat doen wordt het allemaal een stuk interessanter. De hoofdrolspeler is mist charisma en is wat emotieloos, en wat Bloom hier aan het doen is... Geen idee. Gelukkig is David Harbour wel geweldig.

avatar van Komodo Dragon

Komodo Dragon

Spel nooit gespeeld. Wel zijn racefilms vaak de moeite waard en deze verveeld ook geen seconde.

avatar van zegmaarmaarten

zegmaarmaarten

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal is het leuk en interessant om te zien dat sim racen zo dicht bij de werkelijkheid kwam dat een simracer in een echte auto het circuit op kon gaan.

De film kijkt lekker weg en is best de moeite waard, maar het is wel behoorlijk geromantiseerd en gedramatiseerd. Het komt niet geloofwaardig over, zeker de racescenes en inhaalmanoeuvres niet. Wat dat betreft zie je zelden racefilms die geloofwaardig overkomen.

Maar toch een aardige film al met al.

avatar van sportfan27

sportfan27

Blomkamp is sinds zijn verassende debuut met District 9 blijkbaar diep weggezakt. Gran Turismo is niet best en dat is nog mild uitgedrukt.. Een paar bekende namen spelen mee maar de regie en vooral het acteer niveau is bedroevend slecht. De film zit daarbij voor de echte raceliefhebber/kenner vol met hopeloze fouten en onwaarheden (in beeld de naam van Circuit A met vervolgens beelden van circuit B, het vrolijk buiten de ideale lijn inhalen zonder rekening te houden met gebrek aan grip ivm viezigheid op de baan etc etc) en ondanks dat dit dan waargebeurd schijnt te zijn is de film geen seconde serieus te nemen. Voor twaalf jarige gamers zal dit er best "vet" uit zien maar voor een volwassen persoon totaal niet. Veel te overdreven en dik aangezette drama elementen plus een hoofdrolspeler met 0,0 charisma helpen ook niet bepaald mee. Zoveelste voorbeeld dat de games in kwestie een stuk beter zijn dan de films. Doe mij dan maar serieuzere waargebeurde autosport films als Rush of Ford vs Ferrari.