• 9.378.629 stemmen

Operation Fortune: Ruse de Guerre (2023)

Actie / Komedie | 114 minuten

Met onder meer: Jason Statham, Aubrey Plaza en Josh Hartnett

Gesproken taal: Engels en Hongaars

Releasedatum: 12 januari 2023

Plot Operation Fortune: Ruse de Guerre

"In this operation, everyone has a part to play."

Five Eyes, de internationale inlichtingendienst, rekruteert MI6 agent Orson Fortune om de verkoop van een nieuwe, dodelijke wapentechnologie die de wereldorde dreigt te verstoren, te voorkomen. Samen met CIA-agent Sarah Fidel vertrekt hij op missie door verschillende landen en moet hij al zijn charme, vindingrijkheid en gevechtstechnieken inzetten om te infiltreren in het netwerk van de wapenhandelaar Greg Simmonds.

avatar van movieonly

movieonly

Operation Fortune: Ruse de Guerre (2023) Ik ben een groot fan van Guy Ritchie maar deze film is het slechtste wat hij ooit heeft gemaakt.

flinterdun verhaaltje wat nooit wat wordt.

Jammer zwaar teleurstellend.

avatar van Shinobi

Shinobi

"You're an actor. Act."

Na de zeperd 'King Arthur' heb ik geen film meer van Guy Ritchie gezien, maar door de casting van Aubrey Plaza heeft dit toch mijn aandacht getrokken.

Als Orson Fortune mag Jason Statham hier weer de spion uithangen. Hij wordt door MI6 ingeschakeld om te voorkomen dat een dodelijke wapentechnologie in de verkeerde handen valt. Zijn vaste team is al bezet, dus moet hij noodgedwongen samenwerken met onder andere een CIA-agent en een Hollywoodster. En zo mag de operatie van start gaan.

Ritchie schraapt hier de meest standaard ideeën bij elkaar, waardoor het verhaaltje eigenlijk volledig inwisselbaar is. Bovendien mis ik de typische stijl van Ritchie; het voelt meer aan als een generieke actiefilm. Door het alsmaar wisselen van locatie denkt men het gebeuren nog interessant te houden, echter doet dit het dunne plot weinig goed.

De actie en humor zijn op zich aardig. Desondanks mis ik over het geheel dat beetje extra. Met de personages wordt namelijk niets bijzonders gedaan, terwijl dat ongetwijfeld één van de sterkste punten van Ritchie is. Over het algemeen blijft de film wel onderhoudend en de cast doet zijn best, vooral van Plaza kan ik altijd wel genieten.

Al met al is 'Operation Fortune: Ruse de Guerre' vrij teleurstellend te noemen, maar echt slecht is het allemaal ook weer niet.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Heel aardige Ritchie, ik denk zelfs zijn leukste. Ik vind de stijl van Ritchie vaak ergerlijk, veel te hip ook. Maar hier is daar allemaal geen sprake van en daardoor is dit ding veel beter te pruimen. De film is rommelig verteld, dat wel, zonder eigen smoel en volstrekt inwisselbaar maar om een keer gezien te hebben oké. Redelijke locaties, goed tempo (er gebeurt altijd wat, informatie wordt verteld terwijl men onderweg is, geen hogeschoolcinema maar wel effectief om niet te vervelen) en af en toe leuke ideeën in actiescènes (vooral de muziek dan) al knalt de film nooit echt. Statham gaat iets te veel op de automatische piloot, Grant is leuk, Statham's compagnon Malone is een beetje kleurloos en Aubrey Plaza is gewoon erg genietbaar, al vond ik die seksuele referenties van/richting haar dan weer nergens op slaan. 3,0*.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Vermakelijk.

Na Wrath of Man weer een niet-typische Guy Ritchie-film. Ook met Operation Fortune laat hij de hippe dialogen en flitsende editing achterwege. Geen drukdoenerij, wel een rechttoe rechtaan actiefilmpje. Maar is Wrath of Man iets harder en serieuzer van insteek, dan kiest Operation Fortune voor een lichte toon. Eerder actiekomedie dan actiefilm pur sang.

Enkele typische Ritchie-dingetjes zitten er wel nog steeds in: Jason Statham vertolkt de hoofdrol. Ik kan hem wel goed hebben, eigenlijk. Hij speelt intussen toch al een dikke 20 jaar hetzelfde rolletje, maar van mij mogen er nog eens 20 bijkomen. De show stelen doet hij wel niet. Dat doet Hugh Grant, in een typisch Ritchie-rolletje.

Verder valt er weinig goeds of slechts te zeggen. De film is wat het is. Voor de fans van het vroegere werk van Ritchie is dit hoogstwaarschijnlijk een teleurstelling. Zij die van een simpel doch vlot actietussendoortje houden, zullen hier misschien wel hun gading in vinden.

avatar van TMP

TMP

Zeer vermakelijke film van Guy Ritchie, van begin tot eind. De hand van de regisseur is duidelijk zichtbaar. Statham speelt een voor hem erg vertrouwde rol, maar dat doet hij uitstekend. Ook een prima rol van Hugh Grant. De rest van de cast bevat de nodige bekende namen, die ook zeer behoorlijke rollen neerzetten. Verder een vlot en goed te volgen verhaal, met zowel de nodige actie als een humoristische ondertoon. Op visueel gebied ook goed verzorgd. Kortom, hier valt weinig op aan te merken.

avatar van mrklm

mrklm

Na twee erbarmelijke zelfverklaarde misdaadkomedies (The Man from U.N.C.L.E., The Gentlemen) een matige remake (Cash Truck) hervindt Guy Ritchie eindelijk zijn vorm dankzij beter uitgewerkte personages en de aanwezigheid van Aubrey Plaza. Na de roof van een harddrive met uiterst waardevolle informatie uit een zwaarbeveiligde bank geeft Norman [Eddie Marsan] aan Nathan Jasmine [Cary Elwes] opdracht om een team samen te stellen dat de drive moet zien te achterhalen. Hij kiest voor vechtersbaas Orson Fortune [Jason Statham], computerwiz Sarah Fidel [Aubrey Plaza] en wapenexpert JJ Davies [Bugzy Malone]. Het spoor leidt al snel naar wapenhandelaar en multimiljardair Greg Simmonds [Hugh Grant]. Om diens vertrouwen te winnen maakt het team gebruikt van actiester Danny Francesco [Josh Hartnett], van wie Simmonds een grote fan is. Grant is even charmant als sinister als Simmonds en het scenario lijkt op maar geschreven voor Plaza, die zich als een vis in het water lijkt te voelen. Het is nog steeds meligheid troef en de film duurt veel te lang, maar er valt meer dan genoeg te genieten.

avatar van Theunissen

Deze Actie / Komedie film van de Britse regisseur Guy Ritchie heb ik opgelopen dinsdag in de bioscoop gezien (dat was overigens niet mijn keuze en waarschijnlijk hoef je ook niet lang te wachten voordat de film op "Amazon Prime Video" te zien is) en als je alle "James Bond" en "Mission: Impossible" films gezien hebt maar nog niet verzadigd bent, dan kun je prima naar dit ietwat slappe aftreksel kijken. In "Operation Fortune: Ruse de Guerr" speelt Jason Statham zijn gebruikelijke rol, maar dan nu als geheim agent. De plot is niet erg origineel, de humor nogal flauw, maar Ritchie houdt het tempo erin en levert vermakelijke actiescènes. En Hugh Grant als gladde schurk is misschien wel de bonus in deze film.

"Operation Fortune: Ruse de Guerr" zou eigenlijk al begin 2022 uitgebracht worden, maar de release werd vanwege de Russische invasie in Oekraïne een aantal keer uitgesteld (die tijd hadden ze beter kunnen gebruiken om wat langer aan de film te werken). De film begint namelijk in de havenstad Odessa, die aan de Zwarte Zee ligt, en de Oekraïense maffia speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Als de de internationale inlichtingendienst "Five Eyes" ontdekt dat miljardair Greg Simmonds (Hugh Grant) gevaarlijke nieuwe technologie wil verkopen, komt agent Orson Fortune (Jason Statham), een huurling met een unique set of skills en een voorliefde voor dure dingen, in actie. Hij vormt een team met computerspecialist en CIA agent Sarah Fidel (Aubrey Plaza) en manusje van alles JJ Davies (Bugzy Malone), en schakelt Hollywoodster Danny Francesco (Josh Hartnett) in om bij Simmonds in het gevlij te komen en een ramp te voorkomen.

"Operation Fortune: Ruse de Guerr" is een wat fletse voorspelbare en flauwe spionage actiekomedie geworden. Een film die je over je heen laat komen en uitzit maar verder niet zo bijzonder is. In de film staan twee groepen lijnrecht tegenover elkaar om "The handle" in handen te krijgen. Team A bestaat uit Orson Fortune (Jason Statham) die teamleider is van onder andere Sarah Fidel (Aubrey Plaza) en JJ Davies (Bugzy Malone). Orson en zijn team rapporteren aan Nathan Jasmine (Cary Elwes) die de opdracht kreeg van de Britse regering.

"The handle" werd gestolen door de Oekraïense maffia en zou miljarden dollars waard zijn op de zwarte markt. Het is de miljardair Greg Simmonds (Hugh Grant) die zijn brood verdient als wapenhandelaar, die "The handle" zal verkopen. Probleem is dat het ding de wereldorde in gevaar kan brengen. Het gaat namelijk om AI (artificiële intelligentie) die ervoor kan zorgen dat het vertrouwen in het internationale banksysteem helemaal op de helling komt te staan en de enige winnaar goud zal zijn.

Orson merkt al snel in Madrid dat ie niet de enige is die de harde schijf die een koerier in zijn bezit heeft, moet zien te bemachtigen. Er is namelijk ook een team B, dat van Mike (Peter Ferdinando) die uiteindelijk er alleen op uit is om "The handle" te krijgen. Die eerste confrontatie tussen beide teams eindigt op een gelijkspel, waarbij Sarah erin slaagt vanop afstand een kopie te maken van de harde schijf nog voor Mike ermee vandoor kan gaan.

De zwakke plek van Simmonds blijkt een acteur te zijn: Danny Francesco (Josh Hartnett). Hij is er namelijk superfan van. In die zin dat ie zelfs een oldtimer waarin zijn idool reed voor een film gerestaureerd heeft. Hij heeft ook een hoog bod gedaan zodat ie uit een taart zou springen op zijn verjaardag, maar dat heeft de acteur geweigerd. Orson chanteert de acteur zodat ie die deel zal uitmaken van zijn team. Het enige wat ie moet doen, is zichzelf spelen tijdens een liefdadigheidsgala dat de rijke wapenhandelaar organiseert in Cannes (daar werden ook fraaie beelden van getoond).

Daarna verhuist de actie naar Turkije (waar nog fraaiere beelden van werden getoond) waar "The handle" voor een grote som geld zal overgedragen worden. Daar zal Orson Ben Harris (Max Beesley), de agent van Simmonds, doden waardoor hij Sarahs technologie nodig heeft om de rol van Harris over te nemen tijdens de overdracht. Hij gaat er echter verkeerdelijk van uit dat niemand weet hoe die man er uit zien en niemand hem zal herkennen. Als hij moet bellen met Simmonds om de code te krijgen, moet zijn stem vervormd worden en lijken op die van Harris en daarvoor dient Sarah, die samen met Danny in de villa van Simmonds is.

De overdracht loopt natuurlijk mis als Orson wordt herkend door een Oekraïense bewaker. Terwijl Danny en Sarah ontsnappen uit de villa van Simmonds voordat Simmonds erachter komt wat ze hebben gedaan, valt Mike zijn team aan, waarbij hij iedereen vermoordt behalve Orson en hij steelt ook "The handle" van Orson. Als Mike zijn team orders geeft om af te rekenen met Orson, wordt hij gered door JJ Davies, die iedereen van Mike's team doodschiet. De twee nemen daarna een helikopter om Danny en Sarah te helpen, die met een auto (de gerestaureerde oldtimer waarin Danny in een film reed) op de vlucht zijn en daarbij achtervolgt wordt door handlangers van Simmonds. Die scène werd fraai in beeld gebracht en dat ook met het nodige geschiet.

Daarna volgt er nog een actievolle en explosievolle finale, een kolfje naar de hand van Jason Statham, en slaag het team Orson erin om te voorkomen dat "The handle" in verkeerde handen terecht komt en dat mede door een geweldig optreden van Danny Francesco en vooral Greg Simmonds, die de confrontatie aangaan met Mike en Arnold (Oliver Maltman) en Trent in diens hoofdkwartier (Orson infiltreert daar met steun van Sarah en JJ Davies). De laatste twee zijn twee biotech miljardairs, die van plan zijn "The Handle" te gebruiken om een ​​wereldwijde financiële ineenstorting te veroorzaken, terwijl ze rijker worden door hun bezit van grote hoeveelheden goud, dat 's werelds enige stabiele economische bezit zou worden.

Het team volgt daarna Nathan naar Doha (levert ook weer wat mooie plaatjes op) in Qatar, waarbij hij hen een nieuwe klus aanbiedt, waarna ze besluiten om op vakantie te gaan. Orson onthult nog dat hij de opbrengst van de overval op de villa van de Oekraïners heeft gebruikt om Danny's nieuwe film te financieren, waarin hij een gefictionaliseerde versie van Greg Simmonds speelt

"Operation Fortune: Ruse de Guerre" is eigenlijk een nogal voor de hand liggende Actie / Komedie film, met als meerwaarde dat Hugh Grant (met twinkelende ogen en een ondeugend accent) en Josh Hartnett zich hilarisch uitleven in hun overdreven rollen. Beiden hebben de tijd van hun leven (geldt ook min of meer voor Cary Elwes) in rollen die hen op het lijf geschreven zijn. Het overige acteerwerk maakt echter te weinig indruk. Aubrey Plaza als CIA-agent Sarah Fidel is leuk als computerprogrammeur, maar heeft in deze film niet het charisma om een onuitwisbare indruk achter te laten, hoewel ze er wel fraai uitzag in de mooie rode jurk. En rapper Bugzy Malone als J.J. Davies heeft het script niet mee, waardoor je hem snel genoeg weer vergeet. Jason Statham doet gewoon zijn ding (draait volledig op routine) en Guy Ritchie regisseert het allemaal (iets te) braaf. Het is inmiddels al de vijfde samenwerking van Jason Statham en regisseur Guy Ritchie en voor Hugh Grant komt die balans nu op drie te staan.

"Operation Fortune: Ruse De Guerre" is niet Guy Ritchie’s beste film en de film is zeker ook niet perfect. Daar zorgt een plotlijn met teveel losse eindjes en te weinig uitleg voor. Wat "Operation Fortune: Ruse De Guerre" te bieden heeft zijn knokpartijen, schietpartijen, achtervolgingen, computerkraken, verraders, goede wijn en wat actie in de finale. Fans van droge humor en mooie locaties zitten ook goed, maar verwacht geen echte hoogvlieger.

avatar van El ralpho

El ralpho

Gedichtengenerator

Een standaard spionage/actie verhaaltje die volstrekt inwisselbaar is, en bomvol zit met personages die veel te afstandelijk en/of inwisselbaar blijven waardoor je nooit echt geïnteresseerd in ze raakt. Dit is mijn persoonlijke mening over de nieuwste Guy Ritchie in een notendop.

Het warrige, compleet oninteressante verhaal staat hierbij aan de basis, omdat er echt geen enkele moeite genomen word om de kijker te betrekken. Af en toe werd ik wakker geschud door een komische noot, of actie scène die op opzichzelfstaand wel aardig waren, maar die zijn opgenomen in zo’n oninteressant, generiek geheel dat het de boel niet meer kon redden voor mij.

Als kind maakte ik vroeger gebruik van een sinterklaasgedichtengenerator tijdens de familie surprise omdat ik zelf geen inspiratie had voor het schrijven van een gedicht. Het voelde voor mij alsof deze film uit een soort vergelijkbare generator kwam. Alsof de regisseur wat elementen in deze generator had gegooid, waar vervolgens Operation Fortune uit kwam rollen. Net zoals een gedicht uit een gedichtengenerator mist Operation fortune persoonlijkheid, betrokkenheid en karakter waardoor je op geen enkele manier betrokken raakt.

Vervelende film en ik kan mij niet goed voorstellen dat Guy Ritchie hier veel tijd en energie in gestoken heeft.

avatar van Film Pegasus

Altijd wel een liefhebber geweest van Guy Ritchie. De film lijkt ook wel wat te bieden, maar je blijft op je honger zitten. Het is meestal wat geforceerd en wil nooit echt goed loskomen. De film zweeft ook tussen parodie en luiheid, als een groep actiehelden 'iets' moeten stelen waarvan niemand weet wat het is, van 'iemand' die ze niet kennen. JJ Davis bvb (door acteur Bugzy Malone) begint veelbelovend, maar meer dan een figurant wordt die nooit. Grant amuseert zich wel, dat is alvast goed. Maar de sterkhouders blijven Statham en Plaza die heerlijk zijn in dit soort films en elkaar mooi aanvullen. Genoeg entertainment om van te genieten, maar te doorsnee om op te vallen. En ook al hebben die er niets mee te maken, lijkt het wel alsof Netflix de opnames binnen stapte met enkele 'leuke ideeën' en de film helemaal verprutste.

avatar van davey400

davey400

Ik vond het een vermakelijke Statham film.
Bij Guy Ritchie verwacht ik automatisch pareltjes als Lock, Stock en Snatch, maar ik realiseer me dat ie daarna natuurlijk ook gewoon wat minder briljante werkjes heeft gemaakt en gewoon een ok regisseur is.

Diep onder de indruk van Hugh Grant. Heb (had) niets met die man, maar wat een held is het hier.
Ik had verwacht dat de Amerikaanse agent weg zou worden gezet als dom mokkeltje, maar dat bleek toch helemaal niet het geval te zijn; integendeel. Verfrissend.
Rol van Josh Hartnett vond ik lastig.

Prima 3* voor een lekkere zinloze popcorn-film.

avatar van filmkul

filmkul

Aardige thriller met de nodige humor. Het verhaal is typische Ritchie, beetje maf, soms wat vaag en gevuld met humor, spanning en actie. Ook de uitwerking is herkenbaar, hoewel deze film niet tot de toppers van Ritchie behoort. Daarvoor is de film te oppervlakkig en vrij doorsnee zonder memorabele momenten. Het is zeker niet slecht. De film vermaakt van begin tot eind en kijkt lekker weg. De acteerprestaties zijn ook dik in orde. Visueel ook okay. Leuk en vermakelijk maar ook snel weer vergeten. 3.0/3.5

avatar van Jynxter

Jynxter

Gewoon een gemiddelde Ritchie film. Niet zijn slechtste en zeker niet zijn beste. Maar wel met de vaste ingrediënten. Vlotte actie, een komische noot, gelikte dialogen en coole shots. Al komt de humor soms wat minder goed van de grond dan in de meeste van zijn films. En eigenlijk geldt dat ook voor spontaniteit van deze film. Terwijl dat normaal toch wel een sterk punt is in films van Guy Ritchie. Omdat ook het verhaal niet bijzonder is, blijft Operation Fortune steken in de middenmoot van spionage / actie films.

Leuk om een keer gezien te hebben. Maar bij die ene keer zal het ook wel blijven.

avatar van BBarbie

BBarbie

Lijkt op de verfilming van een spannend jongensboek, zoals er inmiddels vele tientallen zijn gemaakt. Wat mij achteraf het beste beviel, is de rijkelijk ingebouwde humor. Vooral Aubrey Plaza is leuk.

avatar van The Oceanic Six

Niet heel slecht ofzo, maar het wist me ook nauwelijks te boeien. Ik hou niet van Guy Ritchie op zijn eerste films na. Hij wil altijd lekker hip en anders zijn, maar vaak zijn het gewoon slappe films. Deze Operation Fortune laat zijn kenmerkende stijltje gelukkig voor een groot deel achterwege, maar dat levert nog geen hele goede film op. Statham is solide zoals altijd, de humor kan er best mee door en de actie mag er best wezen, maar verder weet de film zich nooit met iets te onderscheiden.

avatar van Kondoro

Kondoro

"You can't catch this fish with conventional lures.”

Mensen die mij wellicht wat langer kennen en volgen op deze site weten dat ik eigenlijk van het begin (op deze site) tot en met nu best een grote fan ben van ‘Jason Statham’ en zijn films. Ik blijf het een waanzinnig leuke acteur vinden, en kijk altijd met grote ogen uit naar zijn nieuwe films. Helaas halen bijna alle nieuwe films niet meer zijn niveau van vroeger, het neemt niet weg dat het vaak leuke actieflicks zijn met toch wel een dosis cliché, hoe ik het eigenlijk graag heb met dit soort acteurs. Laat ze maar knallen en vechten, en dan komt het vaak wel goed; een bepaalde guilty pleasure van mij denk ik. Eigenlijk heeft deze film ook veel van dit soort ingrediënten, het is jammer dat ‘Statham’ eigenlijk alleen nog maar in dit soort titels verschijnt. Want dit was eigenlijk best een waardeloze film, op heel veel fronten.

Ikzelf ben geen ‘Guy Ritchie’ fan maar, echt haten doe ik de man en zijn werkjes ook niet. Ik ben het meeste fan van zijn eerdere werkjes maar, de twee voorgangers op deze film werden ook vrij goed door mij ontvangen. Voor ‘Cash Truck’ vond ik waanzinnig gaaf, en wellicht krikte dat de verwachtingen wel een beetje te veel op. Het is duidelijk dat de twee (Ritchie en Statham) elkaar hebben teruggevonden, en ik hoop echt wel dat de twee in de toekomst nog meerdere actieprenten gaan maken, echter hoop ik dan wel op het niveau van de vorige film, en niet deze. Want alles wat die film heeft, heeft deze film niet. Het script werd nergens echt boeiend, en de cast vond ik hier op sommige fronten toch ook echt wel minder.

Degene die ik het minste vond in deze film was toch wel ‘Aubrey Plaza’. Prachtige vrouw om te zien hoor maar, daar blijft het ook wel bij. Haar rol voelt nogal geforceerd, je moet immers ook een vrij in beeld hebben, het is een standaard en hedendaags wel een must. Alleen weet Ritchie hier maar weinig raad mee, Plaza had een zwaar irritante rol als ‘Sarah’. En dat komt voornamelijk door het geforceerde acteren en humor, en vooral een klote rol met hele slechte en saaie one-liners die totaal niet pakkend zijn. Het was nogal een doorn in het oog zo. Wat ik dan wel weer tof vond was de chemie tussen Statham en ‘Bugzy Malone’, die ik dan algauw weer een stuk fijner vond spelen. Tja en dan heb je die Hugh Grant nog. Ook allemaal niet heel bijzonder.

Het is allemaal verder niet zo boeiend, nogal een slechte replica van films als de Bond reeks of Mission Impossible, alleen dan wat minder. Er zat maar weinig vaart in, weinig emotie en dat maakte de film toch nogal slapjes. Het duurde me allemaal maar ook te lang, het laatste deel van de film deed het beste, ik denk wellicht de laatste 50 minuten? Alles daarvoor is niet zo bijzonder, en had wel wat harder gemogen in mijn ogen. En dat vertelt eigenlijk wel het hele verhaal van deze film, nogal slapjes, nogal ontwetend welke kant het nou precies op wil.

Ritchie speelt nogal op automatische piloot, wat niet erg is maar wel zijn stempel afdrukt. De vechtscènes zijn veelal leeg, saai en daar had wel wat meer pit in gemogen. Ik las het al hier in de berichten maar ik wil het zeker nog een keer aanhalen, als Statham begint te vechten weet nauwelijks iemand hem te raken. Dat maakt zijn scenes nogal saai, ik had ergens wel willen zien dat ook hij een paar tikken heeft gehad, nu kwam die nogal ongeschonden uit de verf zetten, en was er geen schrammetje bij hem te vinden.

Deze film zorgde dus voor echt wel een vermakelijke filmavond, al had ik er wel echt veel meer van verwacht. Het werd op een gegeven moment wel leuk, al moest je daar toch even voor zitten en was het soms toch ietwat taai. Al om al, redelijke Statham film maar, niet eentje die ik snel eens in de herziening wil gooien.

avatar van james_cameron

Hugh Grant steelt de show in deze verder nogal futloze, dertien-in-een-dozijn aktiekomedie, met vooral onnodig veel tekst en uitleg. De plot is feitelijk totaal niet interessant en omdat er eigenlijk niets op het spel staat ben je als kijker amper betrokken bij de gebeurtenissen. Hier en daar komt de boel kortstondig tot leven, maar nergens ontstijgt dit de middelmaat. Behalve dan wat betreft de volstrekt maffe maar innemende rol van Hugh Grant.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een MI6-agent op een geheime missie gaat. Een vrij standaard plot dat er eigenlijk weinig toe doet en ook de personages zijn redelijk inwisselbaar. De cast weet dit wel te verbeteren (vooral Aubrey Plaza en Hugh Grant). Maar de scenes zijn wel allemaal goed opgebouwd en de film kijkt mede dankzij de prima humor en actie gemakkelijk weg. Een kleine 3.5 sterren.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Ik zal nooit de grootste fan worden van Guy Ritchie, maar uit pakweg de helft van zijn films haal ik toch meestal wel iets. Operation Fortune voelt echter wel héél erg aan als lopende band-werk. Echt alles in deze film heb je al wel eens elders gezien, zélfs in de filmografie van Ritchie zelf. Het verhaaltje is vermakelijk en wordt luchtig gebracht, waardoor het zeker geen vervelende zit is, maar het is wel zo dertien-in-een-dozijn als ze gemaakt worden. Statham speelt de rol die hij altijd speelt, maar dan iets ongeïnteresseerder. Ik kan hem meestal wel goed hebben in dit soort rollen, maar ook hij lijkt echt bezig te zijn op de automatische piloot. Aubrey Plaza probeert wat geforceerd edgy te zijn. De absolute uitschieter van de cast is zonder twijfel Hugh Grant; heerlijke gortdroge rol. Na dit en The Gentlemen hoop ik dat hij een Guy Ritchie-vaste waarde wordt, want hij trekt het niveau van de film eigenhandig omhoog. Zijn samenspel met Josh Hartnett is ook nog wel leuk. Fijn dat hij in een grappigere fase van zijn carrière is aanbeland.

Maar Grants rol daargelaten, is dit gewoon pure middelmaat. Nergens slecht, maar ook nergens speciaal, uniek, spannend, enerverend, hilarisch. De actiescènes heb je al eerder gezien. De humor is voorspelbaar en afgezaagd. De dynamiek van de groep voelt nergens levendig of grappig aan. Dit waren ooit Ritchie's sterkste punten als regisseur, dus het ontbreken van die elementen weegt dan natuurlijk wel snel door. De manier waarop hij zijn simpele verhaaltjes vroeger in beeld bracht, de inventiviteit en gelaagdheid van een Snatch of Lock, Stock, ontbreken in deze Ruse de Guerre. Maar vermakelijk is en blijft het wel. 2.5*.

avatar van Alathir

Alathir

Ik heb al wel vaker gezegd dat ik niet direct fan ben van Guy Ritchie, toch begint hij wat minder chaotisch te worden in het vertellen van verhalen. Deze film was goed te volgen en was ook entertainend. Als ik het op voorhand niet geweten had dat het van Ritchie was, had ik het denk ik zelfs niet opgemerkt. Ook wat minder snelle editing dan gewoonlijk. Niet zo druk allemaal. Acting was ook behoorlijk, maar met zo'n cast verwacht je ook niet anders.

Aubrey Plaza is zoals altijd leuk, gewoon zichzelf zou ik bijna willen zeggen. Ik ben fan.

Hugh Grant heeft een rare bril op en een iets andere stem, maar voor de rest vind ik zijn rol hier niet zo bijzonder.

Het is maar een dom verhaal. Het gaat eigenlijk bijna nergens over. Een film die ik daarom gauw weer vergeten zal zijn.

Ik vind 'm toch een stuk minder leuk dan The Gentlemen en veel minder sterk dan Wrath of Man (Cash Truck). De humor is over het algemeen van een vrij laag niveau. Op Aubrey Plaza na dan. Ruime 2,5*

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Een prima en entertainende film.

Met avontuur en humor.

Sommige zijn van mening,minder aktie.

Die kan ik niet volgen, deze film zit boordevol aktie.

Met enkele spectaculaire gevechten van Jason Statham die een van de hoofdrollen vertolkt.

En de mening dat Hugh Grant erg goed zijn rol speelt.

Die deel ik ook, dat deed hij formidabel.

Het Camera werk in de film is ook mooi.

Een geslaagde film.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Best OK,

Van Ritchie verwacht je helaas meer, en los van de fraaie openingsscène is er weinig Ritchiaans te vinden in deze film (scherpe dialogen, audiovisueel hip etc). Dat gezegd hebbende is het allemaal best vermakelijk, de humor is helaas vaak wat flauw, maar goed dat krijg je waarschijnlijk al snel als Guy Ritchie 2 vingers in z'n neus heeft en Aubrey Plaza ook nog eens meedoet.

Deze moest waarschijnlijk gewoon even snel tussendoor, puur omdat Guy ergens op een doordeweekse dinsdag iets te lang op het toilet gezeten heeft. Niks mis mee, daar doe ik meestal ook niet m'n beste werk maar efficiënt is het wel. Zou hier geen (flink) geld voor betalen maar mensen met een Amazon Prime abbonnement kunnen deze best een keer doordeweeks aanslingeren.

avatar van Leno

Leno

Zeker in het begint komt de film erg rommelig over, alsof er door de filmstudio ingegrepen is en er scenes uit zijn gehaald of toe zijn gevoegd; het loopt voor geen meter. Later gaat dat wat beter, maar het verhaal blijft rommelig verlopen. Ritchie weet de actiescènes goed in beeld te brengen maar verder is de regie en montage vrij saai, daar verwacht je bij hem toch wat meer van. Plaza is het lichtpuntje, zij heeft duidelijk lol in haar rol.

avatar van schram101

schram101

Ritchie is zijn magie al een tijdje kwijt, ondanks een flinke opsteker met The Gentlemen. Na Wrath of a Man opnieuw een niemendalletje die in tegenstelling tot laatstgenoemde en Guy’s voorlaatste film zijn de ingrediënten hier wel aanwezig. De typetjes, de humor, af en toe wat montage/ camera trucjes. Echter is het gewoon allemaal (net) niet goed en leuk genoeg. Ook qua plot neigt dit meer naar een Mission Impossible film en dat is niet waar de kracht van de regisseur en cast liggen.

avatar van Zinema

Zacht zesje.

Zelfs een mindere Guy Ritchie is de moeite waard. Dat wil zeggen; voldoende vermakelijk. Het houdt echter niet over want de grappen zijn flauw, de personages platter dan we gewend zijn en het verhaal flinterdun. Verwacht dus geen Lock Stock of Snatch want dit is echt van een minder niveau. Ook minder dan Wrath of Man omdat je zelfs daar nog iets meer inhoud had. Standaard verpozing dus als je even vergeet wie de regisseur is.

Hollywood lonkt en er zal vast een hoop geld worden verdiend, maar na het zeer vermakelijke The Gentlemen is Ritchie vooral uit op simpel spektakel. Daar is niets mis mee, maar dit voelt dan helaas aan als een verplicht nummertje, waarbij we af en toe slechts een zuchtje van de meester voelen. Zachtjes opdat we niet in slaap vallen, maar dit is een verplicht nummertje. Iets met twee nullen en een zeven. Maar het werd een zesje.

***

Met dank aan The Searchers voor het recensie-exemplaar.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1986 stemmen

"I love that, he's funny isn't he? And he's naughty too!"

Hugh Grant is altijd een pluspunt, en ook hier weer steelt hij de show met zijn vreemde personage Greg Simmonds. Deze luchtige spionage/komedie is heel leuk! Ik zat bijna de hele speelduur met een glimlach op mijn gezicht. Jason Statham speelt zijn rol iets meer relaxed dan hij meestal doet, maar hij slaat en kickt zoals gewoonlijk de bad guys zonder problemen in elkaar. Josh Hartnett doet het ook naar behoren deze keer en Aubrey Plaza is een leuke verschijning. Mooie locaties in Europa, mooie auto's. Ik zou niet geraden hebben dat dit een Guy Ritchie film is, eerlijk gezegd. Zijn flitsende montages en typische muziekstijl mis ik wel een beetje.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

toch wel bijzonder hoe Ritchie van de beste tarantino ripp off ( en dat waren er nog al wat destijds ) naar detective gaat en vervolgens naar aladin die ik maar even heb over geslagen .The gentleman was hij duidelijk weer de vakman die hij is . En Cash truck was echt een feest ! heerlijke film . Maar hier mis ik toch wat . naast Ritchie ben ik groot fan van Plaza , inc haar humor , maar hier sloeg ze in mijn ogen de plank mis maar dat lag niet aan haar maar aan het script .

Ze zag er wel weer oog verbluffend uit , en Statham lijkt zich niks aan te trekken van ouder worden ! Richting de zestig my ass !

actie/vecht scenes zijn soms wat ouderwets maar dat vind ik juist leuk zo'n old school actieheld .

Het verhaal is prima te volgen , het toevoegen van AI kun je als geforceerd zien maar kan prima ! Ze hadden het wel wat beter kunnen uitwerken . Dit leek af en toe een soort James Bond spin off . Ik heb mindere Ritchie's gezien . Maar dit is absoluut niet zijn beste . hier en daar irritaties , en dat kan gewoon niet van een regisseur van zijn kaliber !

Net aan 3 * ! had meer verwacht !

En vervolg lijkt logisch , en op zich wel welkom .

avatar van Q Jones

Q Jones

Flauw en allemaal mid mid. Alles gaat te makkelijk, het wordt nergens echt spannend of super grappig. Je hebt het allemaal al wel een keer gezien. Wel een extra punt voor Hartnett, en Grant. Die laatste zet misschien wel de opvallendste en leukste rol neer van zijn carrière

avatar van Splash58

Splash58

na 35 minuten had ik het wel gezien.

avatar van The Brain

The Brain

Guy Ritchie, Jason Statham dat had een geweldige film kunnen opleveren. In plaats daarvan is het soort van MI, James Bond kloon geworden maar dan ontzettend slecht. Statham speelt een karikatuur van zichzelf en Ritchie is onder invloed geweest van geestverruimende middelen of zoiets vermoed ik. De film boeit absoluut niet en wat tenenkrommend is is dat het verhaal door de acteurs wordt uitgelegd zonder dat ze in beeld zijn als een soort voice-over. Alsof ze er achteraf achter kwamen dat er wel hele grote continuïteit gaten in het verhaal zaten die gedicht moesten worden. Diepte punt is de zwoele mond in beeld van de dame Sarah terwijl ze berichten spreekt. Doe zoiets goed of helemaal niet!

Het verhaal is belachelijk, wat op zich geen probleem is voor dit soort films, de actie is matig en zeker niet opzienbarend. Prima film voor een avondje op de bank, daarna snel weer vergeten en vooral hopen dat er geen vervolg komt.