• 9.375.076 stemmen

Geregisseerd door: Soi Cheang

Met onder meer: Gordon Lam, Yase Liu en Mason Lee

Gesproken taal: Mandarijn, Kantonees, Japans en Duits

Plot Limbo

De beginnende politieman Will Ren en zijn partner, de veteraan Cham Lau, zitten achter een obsessieve en bijzonder wrede vrouwenmoordenaar aan. Om deze gevaarlijke misdadiger te lokken, gebruiken ze de crimineel Wong To, die moet boeten voor het veroorzaken van een ongeluk waarbij Chams familie betrokken was, als lokaas. Maar deze jonge vrouw is zowel onvoorspelbaar als ongehoorzaam.

avatar van John Milton

John Milton

Onderhond?

Ik zie hem al voorbij komen hier en daar. Arty cyberpunk? Wat is deze?

John Milton schreef:

Ik zie hem al voorbij komen hier en daar. Arty cyberpunk? Wat is deze?

Cheang terug naar z'n roots denk ik (iets als Dog Bite Dog). Gritty Hong Kong misdaad, maar dan in't zwart-wit. Dit shot komt wel vaak voorbij, ziet er ook echt geweldig uit. Cyberpunk oid zou ik er zeker niet achter zoeken.

Streamde wereldwijd tijdens het Udine festival, dus verwondert me niet dat hij al te zien is. Wou hem eigenlijk meepikken, maar ben het vergeten.

avatar van Baggerman

Baggerman

Half Dog Bite Dog zou ik al de moeite waard vinden!

Eigenlijk best nieuwsgierig naar, zeker omdat Cheangs andere films die ik zag me best bevielen. Ik zag dat ik ook Shamo nog heb liggen hier, die eerst maar eens bekijken.

Nice.

Dit is niet half Dog Bite Dog, maar dubbel Dog Bite Dog. Niet zomaar een gewone return to form voor Cheang, die de laatste 10 jaar zichzelf toch vooral verloren heeft in middelmatige blockbusters, maar een nieuwe standaard voor een genre dat best een frisse impuls kon gebruiken.

De visuals weten vooral de aandacht te trekken. Scherp, high contrast b&w (met een fijne blauwige schijn), maar ook vooral extreem veel detail, waardoor je amper weet waar eerst te kijken. Maar ook het acteerwerk is erg sterk, en de soundtrack (met dank aan Kenji Kawai) is stukken beter dan je van een HK film zou verwachten.

Het is jammer dat de grip van China de laatste jaren alleen maar strakker geworden is, de kans dat dit soort films in de toekomst nog gemaakt zullen worden in HK is erg klein geworden, maar Cheang heeft in ieder geval nog snel even z'n stempel gedrukt. Heerlijke film.

4.5* en een uitgebreide review

avatar van remorz

remorz

Yo, die poster

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Prachtige zwart-wit film met bij momenten adembenemende beelden. Het is een lust voor het oog, en gelukkig trekt de film zich op aan zijn geweldige visuals want het script is pover, de dialogen te dun waardoor het de personages aan diepgang ontbreekt ... maar eigenlijk stoort dat nog niet eens omdat vooral hun twijfelachtige moraal en acties in de verf gezet wordt. Als serial killer film miste het wel de nodige spanning. Het was anderzijds ook al lang geleden dat er nog eens een erg grimmige en nare serial killer film te zien was. De film speelt zich af in de onderbuik van de stad, tussen vuilnis, rommel en krotten, wat natuurlijk nog meer duisternis toevoegt. Verder ook een zeer brute film waarin een jonge vrouw voortdurend mishandeld wordt. Dit moet hier gezien worden als een boetedoening voor de aanrijding van de vrouw van de flik . De moeite waard vond ik, zelfs nog iets beter dan Dog bites Dog (3*).

avatar van Basto

Basto

• 11943 berichten

Fantastische rauwe grauwe misdaadthriller!

Het duistere Aziatische broertje van Seven en Silence of the Lambs. Twee detectives jagen letterlijk tussen de vuilnis en op een sadistische vrouwenmoordenaar.

Snoeihard en geschoten in werkelijk prachtig zwart wit. Een fysieke kijkervaring!

In Duitsland uitgebracht op 4k met Engelse subs.

Misschien wel de film van het jaar. Gaat dat zien!

Hele dikke 4,5*

avatar van John Milton

John Milton

Eindelijk zelf ook aan toegekomen en dit was absoluut de moeite. Herziening waardig!

avatar van blurp194

blurp194

Een film om meteen maar twee keer te zien.

Om maar mee te beginnen met het meest opvallende, visueel is het zo gelikt en fraai maar zijn er ook zoveel details te zien dat het nauwelijks lukt om alles in een keer op te nemen. Maar ook het verhaal vond ik wat lastig te volgen, als je even niet oplet - afgeleid door het volgende fraaie shot - dan heb je alweer iets gemist. Bij de tweede ronde viel er toch een heleboel meer op zijn plaats. Kan overigens aan mij liggen, ik vind Aziatische films wel vaker wat moeilijk te volgen.

Op zich is het achteraf eigenlijk niet zo heel ingewikkeld - de film volgt eigenlijk braaf het patroon van een standaard politiefilm, inclusief de raamvertelling die daar zo vaak in gebruikt wordt. Maar ondertussen ook een motief van schuld en wraak, van bizarre zaken als acrotomophilia, en een rechercheur die de dader herkent aan zijn geur. Ohja, en kiespijn aan je verstandskies. Genoeg om je ook een tweede keer bezig te houden met alle details, en waar ik al mee begon - het is echt geen straf om de beelden nog eens te zien. Of zelfs drie keer.

avatar van metalex1

metalex1

Limbo ziet er prachtig uit met haar decors geïnspireerd op het voormalige 'Kowloon the walled city'. Maar inhoudelijk komt Cheang niet heel ver. Misschien het beste uit te leggen aan dit voorbeeld. De eerste keer dat het detective duo het vuilnis doorspit wordt duidelijk in beeld dat een van hen zijn trouwring afdoet. Een aantal scenes later springt hij zonder problemen een vuilcontainer in. Nu kan je beargumenteren dat dit karakterontwikkeling is, bijvoorbeeld dat door het politiewerk zijn huwelijk in verval is geraakt. Toch spreek ik dit tegen omdat er tot dan niks verder duidelijk is over zijn huwelijk, en daarmee lijkt dit een klein vergeten detail te zijn. En zo zit deze Limbo vol met kleinigheden en rammelende elementen. En dan nog niet te beginnen over de melodramatische soundtrack, daar snap ik helemaal niets van. De film is geschoten in 2017 en uitgebracht in 2021, dit duidt dus op problemen. En dat is jammer want Limbo maakt zijn potentie niet waar. 2,5*