The Mummy (1932)
Met onder meer: Boris Karloff, Zita Johann en David Manners
Gesproken taal: Arabisch, Frans en Engels
Plot The Mummy
"It Comes to Life!"
In 1921 ontdekt een expeditie in Egypte de mummie van de oude Egyptische prins Imhotep, die werd verdoemd en levend begraven. In de tombe wordt ook de zogeheten Scroll of Toth gevonden, die de doden weer tot leven kan wekken. Op een avond leest een lid van de expeditie de tekst op de Scroll luid, die daarna gek wordt, realiserend dat hij Imhotep weer tot leven heeft gebracht. Tien jaar later probeert de mummie verkleed als moderne Egyptenaar zijn oude geliefde weer te vinden, die gereïncarneerd is als een prachtige jonge vrouw.
Imhotep / Ardath Bey
Helen Grosvenor / Princess Anck-es-en-Amon
Frank Whemple
Sir Joseph Whemple
Dr. Muller
Ralph Norton
The Nubian Servant (onvermeld)
Frau Muller
Professor Pearson
The Pharaoh (onvermeld)
neo
dit is de allereerste mummy film.een ecthe klassieker.boris karloff speelt een goeie rol.hij speelde in allerlei horrorollen,maar wel met veel emotie.de film is niet echt spannend,maar dat komt waarschijnlijk omdat ie zo oud is.
Ibrahim
Binnenkort komt van Universal Pictures een monster collection box uit met daarin 8 klassieke horror films. Hieronder de namen.
1- Mummy
2- Invisible man
3- Phantom of the opera '43
4- the Creature of the black lagoon
5- Frankenstein
6- Bride of frankenstein
7- Wolf man
8- Dracula
Ik zal het zeker aanschaffen.
Mindflight
ik vond het een bijzonder angstaanjagende film!
er zaten echt verbazingwekkend enge close-ups in van het gezicht van de mummy. geweldig!
Devastation HCT
@ Ibrahim
Ik zie wel een paar titels die ik graag in mijn collectie zou willen hebben:
The Invisible Man
(The Bride of) Frankenstein
Dracula
Niet echt opzienaberend, maar best geinig om eens gezien te hebben.
Anatolia
Ik durf het eigenlijk nog geen cijfer te geven, voordat ik genoeg vergelijkingsmateriaal heb (andere films uit die periode).
Voorlopig 3*.
pietje punk
Karloff (the uncanny) was wel weer geweldig in deze film! niet zo heel sterk veder... toch nog een dikke 4*
mister blonde
de film begon erg sterk. wat vanaf het begin opviel was dat er erg sterk geacteerd werd. met name Boris Karloff die ook in Frankenstein al zo op dreef was. ik ben van mening dat het acteren in echt oude films (< 1935) nog wel eens storend is. wat dat betreft viel de film positief op. na het sterke begin, zakte het niveau. eigenlijk was de film alleen nog maar interessant wanneer Boris in beeld was. jammer, want het verhaal zat sterk in elkaar (een stuk beter dan de remake van '99).
net als Frankenstein erg leuk om eens gezien te hebben, maar meer dan een krappe 3,5 sterren zit er niet in.
mikoz
ik vond het een bijzonder angstaanjagende film!
inderdaad .. erg goed voor die tijd !
Toon1
Een leuke film, maar na de goede openingscene ging hij een beetje bergafwaarts. Boris Karloff zet hier wel een mooie acteerprestatie neer. Toch een 4 waard vind ik.
Hannesch
Een leuke film voor zijn tijd. Zit wel spanning in en er word goed geacteerd. Het einde vind ik alleen een beetje duf mag van mij wel wat explosiever. Maar dat is voor de tijd nietecht mogelijk denk ik.
Mijn cijfer: 3,5
feanaro surion
Wel aardig maar bij lange na niet zo goed als Frankenstein/The Bride of Frankenstein/Dracula/King Kong, 3 sterren.
Ravenstein
Het begin, waarin Ralph Norton de papyrusrol tevoorschijn haalt, begint te ontcijferen en dan de mummie te zien krijgt en de close-up van Karloff zijn duidelijk de hoogtepunten van de film.
Verder ben ik ook altijd wel te vinden voor het theatrale acteren van Edward Van Sloan.
Gans de film door zat ik echter te denken aan de niet zo toevallige gelijkenissen met Dracula '31 (het verhaal van beide films werd namelijk bewerkt door John Balderston), wat soms ietwat de aandacht afleidde, maar ik moet zeggen dat The Mummy zich toch wel staande kon houden.
Vond hem niet om van achterover te vallen, geeft hem een 2,5.
dutchtuga
Teleurstellende film. Na het sterke begin erg traag, theatraal, vaak saai en nergens echt intrigerend. Het is Boris Karloff's aanwezigheid dat de film nog de moeite waard maakt. Had hier wat meer van verwacht.
Horrordude
Ik denk dat als ze echt een mummy uiterlijk hadden gebruikt, het een groter en leuker succes was geweest...
Liwwie
5- Frankenstein
6- Bride of frankenstein
7- Wolf man
8- Dracula
Ik zal het zeker aanschaffen.
Het zijn er even wat meer....
Dracula (1931)
Dracula's Daughter (1936)
Son of Dracula (1943)
Frankenstein (1931)
Bride of Frankenstein (1935)
Son of Frankenstein (1939)
House of Frankenstein (1944)
Wolf Man, The (1941)
Frankenstein Meets the Wolf Man (1943)
Werewolf of London (1935)
She-Wolf of London (1946)
Mummy, The (1932)
Invisible Man, The (1933)
Phantom of the Opera, The (1925)
Creature from the Black Lagoon (1954)
Mooie box....
as
Weer een mooie sfeervolle horrorfilm uit de oude stal. The 'uncanny' Karloff steelt, net als in Frankenstein en in The Bride of Frankenstein ,de show met een verrasend ingetogen rol als Imothep de mummie/ Ardeth Bay. Karloff kan goed uit de voeten met de tragiek van de rol. De van oorsprong Duitser en cameraman Karl Feund weet een mooie macabere sfeer neer te zetten. Let ook op de scene's waar we terug in de tijd gaan en we meer te weten komen over het verleden van Imothep. Deze scene's worden afgespeeld als een stomme film. Erg mooi en tragiek ten top.
Scriptgewijs laat het soms wat te wensen over. Hier en daar wat onlogische sprongen en het verhaal is Goeddeels gekopieerd van Dracula met Bela Lugosi.
Dikke 3.5 *en.
michael myers
is er van deze film ook een vervolg gemaakt ?
ik dacht het niet maar ik wil graag even zeker zijn
AddictedToMovies
Ik vond dit een best goede film. Niet zo goed als Frankenstein, maar zeker beter dan Dracula. Boris Karloff vind ik weer erg goed spelen.
3,75
jumpstylemovie
Vet orgineel , maar vind de 1999 leuker om te kijken ^^
3.5***
niethie
Vond het niet echt bijzonder allemaal, echt spannend of boeiend was het nergens maar dankzij Karloff en de ijzingwekkende sfeer in combinatie met de score keek het allemaal nog prima weg weg maar de klassieker zie ik er niet echt in verder.
2,5 sterren
Halcyon
Een klassieker ... maar de reden waarom was me tijdens het kijken van de film niet altijd duidelijk. Wel is het weer zo'n horrorfilm die mooi binnen de geijkte formule van standaard Universal-films valt. Stereotiepe personages, een stereotiep verloop van de plot en een vleugje overbodige romantiek zijn als vanouds aanwezig. Laat me nu net te veel van dit soort films gezien hebben...
Bovendien vond ik het hele opzet maar magertjes. De vloek waar alles om draait is alles behalve eng of spectaculair en dat schemert ook door in de makke uitvoering. Wel wordt er vlijtig gejongleerd met allerlei magische spreuken en gebruiken uit oud Egypte waardoor alsnog een uniek sfeertje wordt bewerkstelligd.
Boris Karloff wordt vaak genoemd als centrale trekpleister in deze film en horroricoon tout court. Overdrijven is ook een vak, want zijn prestatie in The Mummy is beneden alle peil. Karloff acteert lusteloos, met name tijdens het slotritueel, en zijn mimiek is meermaals lachwekkend slecht te noemen. Het inlevingsvermogen waarmee hij zijn rol benadert leek me ofwel onbestaande, ofwel compleet naast de kwestie. Ik moest ook steeds terugdenken aan zijn rol in Frankenstein, wat mij betreft een pak overtuigender dan hier, al was het maar omwille van dat hypnotiserende voorhoofd.
rick@themovies
De van oorsprong Duitse Karl Freund is vooral bekend als cameraman. Met films als Metropolis, Der Letzte Mann, Key Largo en heel veel andere heeft hij vooral op dat vlak zijn sporen verdiend. Freund heeft echter ook als regisseur enkele films op zijn naam staan. De bekendste daarvan is The Mummy.
Helaas maakt een goede cameraman nog geen goede regisseur, want The Mummy is een saaie, flauwe bedoening. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat Freund nou ook niet bepaald met een talentvolle cast kon werken. Hoofdrolspelers Zita Johann en David Manners vormen waarschijnlijk een van de meest oncharismatische liefdeskoppels ooit op film vastgelegd. Freund slaag er niet in ook maar enige vorm van passie uit de twee te krijgen. Hun spel lijkt zich te beperken tot het oplezen van de ingestudeerde teksten en het slecht getimed (Johann) heffen van de armen in 'gevaarllijke' situaties. Niet vreemd dat beide acteurs vrij snel in de vergetelheid zijn verdwenen.
De echte hoofdrolspeler is uiteraard Boris Karloff in de rol van The Mummy, of liever gezegd in de rol van Imhotep, want zijn screentijd als echte mummy beperkt zich tot slechts enkele minuten. Karloff loopt vooral als mysterieuze museumedewerker/handelaar/Egyptoloog/? de Engelsen met een dreigende blik te intimideren en/of te hypnotiseren. De schaarse momenten dat het overigens schitterend verouderde gezicht van Karloff close-up in beeld komt zijn prachtig, maar helaas ook zo’n beetje de enige momenten dat er in deze film wat valt te genieten. Voor de rest gaat er van de in lange jurk en fez geklede Karloff bijzonder weinig dreiging uit.
Ook los van het matige acteerwerk slaagt Freund er niet in spanning of supsense in de film te realiseren. Dat ligt vooral aan de vlakke montage en statische regie, maar gek genoeg ook aan het camerawerk. Freund doet dat deze keer niet zelf, en dat is te merken. Op de shots van het gezicht van Karloff na, valt er verder heel weinig te genieten. En dat terwijl er zoveel mogelijkheden zijn. Zo is het onbegrijpelijk dat de scene waarin de tombe van de Egyptische prinses wordt geopend, letterlijk voor de deur ophoudt. In de volgende scene is het opeens jaren later, hetgeen duidelijk wordt gemaakt door één van de vele tussentitels, nooit een goed teken in een vlot lopende speelfilm.
Kortom, wat mij betreft een film die geen enkel moment zijn reputatie kan waarmaken.
Derekbou
Vond het een redelijke tegenvaller, deze klassieke horrorfilm. Belangrijkste reden is dat het verhaal mij lang niet altijd wist te boeien. Het begint allemaal nog wel redelijk spannend met het tot leven komen van Imhotep, maar naarmate de film vordert is de spanning steeds verder te zoeken. Las hier ergens dat Boris Karloff lusteloos acteert in The Mummy, ik kan dit alleen maar beamen. Het acteerwerk van de meeste andere acteurs is nou ook niet bepaald Oscar-waardig te noemen. De film kent verder nog enkele leuke shots, maar het slechte acteerwerk en het missen van suspense halen de film toch flink onderuit. The Mummy heeft de status van horrorklassieker, maar naar mijn mening is dit klassieke verhaal nog steeds niet goed op het witte doek overgebracht.
MNV2
Leuk om eens gezien te hebben maar goed was hij verre van. Vooral het acteerwerk was weer enorm slecht, gewoonlijk erger ik mij daar niet zo aan bij films uit de prille jaren '30 maar bij deze film viel het toch wel wat harder op dan bij andere films binnen het tijdperk dat de acteurs het niet gewoon waren om in een film te spelen. Zo acteerden ze wel erg braafjes, zegden ze hun tekst van buiten op en leek het wel alsof ik naar een theatervoorstelling aan het kijken was. Alleen Boris Karloff kon me nog wel redelijk bekoren als de mummy Im-Ho-tep, maar hij zet dan ook wel meerdere horror-iconen goed neer. Spanning was ook in geen velden te bekennen, alle handelingen waren dan ook verschrikkelijk saai. De remake uit 1999 is duidelijk stukken beter dan het origineel..
1.0 sterren

The Mummy's Tomb
1942

The Mummy's Hand
1940

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Lawrence of Arabia

The Incredible Shrinking Man
Fantasy / Drama, 1957

Kind Hearts and Coronets
Misdaad / Komedie, 1949
egyptemaagdmuseummamaincantation reïncarnatieresurrectionburied aliveexcavationtrancegoddesssorcererzwart en witafrican archaeologistpre-codepriestesseternal lovecondemned manburied tombancient curseancient scroll