• 9.373.596 stemmen

Haunting of the Mary Celeste (2020)

Horror | 74 minuten

Genre: Horror

Geregisseerd door: Shana Betz

Met onder meer: Emily Swallow, Richard Roundtree en Ava Acres

Plot Haunting of the Mary Celeste

"Be careful what you look for"

Rachel, een bezorgde onderzoeker, en haar team zijn naar zee vertrokken om te bewijzen dat de verdwijning van een gezin en bemanning van een koopvaardijschip te maken had met het bovennatuurlijke. Haar theorie is dat degenen op de Mary Celeste verdwenen zijn in een kloof tussen verschillende dimensies. Wanneer haar bemanning een voor een begint te verdwijnen lijkt haar theorie te kloppen.

avatar van Elchapo

Elchapo

• 1925 stemmen

Een vrij korte film die vlot richting het plot vaart.Nergens echt spannend en nogal oppervlakkig.2.5 stars.

avatar van Tartarus

Tartarus

Geen hoogvlieger, maar ik vond deze film niet zo slecht als de beoordelingen me deden denken. Grimmig sfeertje, en Emily Swallow deed het prima. Wel veel cliche's, geen verrassingen, maar al met al prima te doen als vlug tussendoortje.

avatar van joolstein

joolstein

Het verhaal van de Mary Celeste behoort tot één van de grote raadsels van de zee. Het zeilschip (een Brigantijn) vertrok op 7 november 1872 uit New York, met bestemming Genua. Aan boord waren kapitein Briggs, zijn vrouw, hun twee jaar oude dochtertje, zeven bemanningsleden en een lading van 1701 vaten brandspiritus. Op 5 december werd het schip bij Gibraltar zonder een spoor van opvarenden en een vermiste reddingsboot gevonden. Waarom ze het schip verlieten, is nooit opgelost, maar verschillende mogelijke verklaringen zijn door de jaren heen geopperd.

In deze film is er een verhaal bedacht dat niet op het beruchte spookschip zelf afspeelt maar het veel conventionelere script van onderzoekers die op de harde manier ontdekken dat sommige mysteries onopgelost moeten blijven. Er is een theorie dat de oorzaak iets paranormaals is, uit een dimensionale breuk op zee. Om daar te komen, charteren Rachel (Emily Swallow, de Armorer uit The Mandalorian) en haar assistenten een klein vaartuig van scheepskapitein Tulls (Richard Roundtree, Shaft 1971)

Als je, zoals ik regelmatig een lowbudget-film kijk, zie dat deze film net wat beter is dan vele andere. Wel is er uiteraard een kleine groep spelers en een beperkte ruimte. En omdat er een lager budget was komt er ook geen monster of iets anders echt afschrikwekkends. Het zit allemaal ergens tussen griezelig sfeer en bovennatuurlijke cliché. Maar er is niet veel om over te klagen. Het acteerwerk is competent, de filmmakers halen veel uit geluiden, schaduwen en suggestie, ja wat dat betreft is de film prima gemaakt, ook al is er ook niets heel bijzonders.

avatar van Woland

Woland

De film krijgt niet hele hoge scores op IMDb, en ik snap aan de ene kant ook wel een beetje waarom. Het is een film die traag is, low budget, en waar nou niet heel veel in gebeurt. Het verhaal is sowieso een beetje vaag, al gaat het over het soort legende waar ik echt van kan smullen - dat van de Mary Celeste, een van de bekendste spookschepen waarbij de gehele bemanning om mysterieuze redenen van boord verdwenen is. Hier probeert een crew met een expeditie het raadsel op te lossen, maar de theorie en de praktijk is een soort van interdimensionale scheur wat vooral als excuus dient om paranormale gebeurtenissen te verklaren. Maar de precieze technische details in het plot mogen vaag zijn (en dat is prima), en spannend wil ik de film niet noemen, maar alsnog is er wel een aardig mysterieus sfeertje wat me wel wist te boeien. Zeker geen hoogvlieger, maar voor een low-budget mystery is het ook niet verkeerd.

avatar van ibendb

ibendb

De Mary Celeste is een legendarisch spookschip waarvan de bemanning op mysterieuze wijze verdween. Het is gemakkelijk om zo'n legende die tot de verbeelding spreekt als basis te nemen voor uw film. De solide basis is er namelijk al dus nu hoef je enkel maar een vaag genoeg verhaaltje rond de uitleg schrijven en je hebt een langspeelfilm.

Baanbrekend is deze film niet. Toen werd uitgelegd wat er eigenlijk aan de hand was rolden mijn ogen bijna uit hun oogkassen want we hebben dergelijke brol al talloze keren eerder gezien. Men probeert te hard mysterie te creëren waardoor men vergeet échte scares te construeren. Het begon allemaal nog wel wat degelijk maar naar het einde toe was ik mentaal volledig afgehaakt.