• 9.377.836 stemmen

Met onder meer: Pierre Niney, Lou de Laâge en André Dussollier

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 16 februari 2022

Plot Boîte Noire

"Some clues are better left unheard"

Wat gebeurde er tijdens de vlucht Dubai-Parijs voor de crash in de Alpen? Mathieu Vasseur is technicus bij de BEA, de autoriteit verantwoordelijk voor veiligheidsonderzoeken in de burgerluchtvaart. Hij wordt de gedreven hoofdonderzoeker voor een ongekende luchtramp. Een fout van de piloot? Een technische storing? Een terroristische daad? De zorgvuldige analyse van de zwarte dozen zal Mathieu ertoe aanzetten in het geheim zijn eigen onderzoek te doen. Hij weet nog steeds niet hoe ver zijn zoektocht naar waarheid hem zal brengen.

avatar van joolstein

joolstein

Een competente Franse thriller, met een onberispelijke productie en prima uitvoeringen en een flinke dosis spanning. Opvallend en interessant door de wereld waar het zich in afspeelt. Dit speelt namelijk af in de luchtvaartindustrie en dan vooral bij de medewerkers van het Onderzoeks- en Analysebureau voor de veiligheid van de burgerluchtvaart. Specifiek verteld vanuit het perspectief van Mathieu (Pierre Niney), een audioanalist gespecialiseerd in het luisteren naar opnames van de zwarte doos van vliegtuigen. Wat gebeurde er tijdens de vlucht Dubai-Parijs voor de crash in de Alpen? De spanning komt vooral uit de vraag is het; corruptie of obsessie en lijkt op het soort samenzweringtriller die Scandinavië vaak uitbrengt Wederom (dit is de derde film van regisseur Yann Gozlan achter elkaar) valt het geluidontwerp op! Geluid is een grote speler in deze film of soms is er vrijwel geen muziek wat ook dat is een vereiste Zodat je goed kan luisteren, net als de expertise van hoofdpersoon, naar de details. Voor mij verloor de film in de tweede helft, wat van zijn effect. Zijn vrouw die in een keuringscommissie zit en binnenkort gaat werken voor het bedrijf waarvan ze vliegtuigen keurt. Toch wist de film had film nog een verrassing en weet het netjes tot een spannend einde te brengen. Yann Gozlan is een best bedreven regisseur die ditmaal een spannende, beheerste ​​'vliegtuigcrash'-film laat zien die zich eens concentreerde op iets anders!

avatar van blurp194

blurp194

Best leuk.

Niet dat het allemaal heel erg klopt of geloofwaardig is, en in de ontknoping zitten er nogal wat stevige plotholes in het verhaal. Maar, totdat het zover is wordt het spannend verteld, en Pierre Niney zet een prima nerd neer - wellicht wel wat geholpen door zijn google-glasses uitstraling, of is het Snowden waar ik mee in de war ben. Lou de Laâge komt aan de andere kant wat weinig uit de verf, en de bijrol van Dussollier vond ik ook niet zo indrukwekkend.

avatar van AniSter

AniSter

Sterk en uitstekend plot. Eerst wordt duidelijk gemaakt dat Mathieu naast zijn gehoorgave ook wat fantasie heeft; dat hij bepaalde dingen wíl horen, zoals het binnendringen van de cockpit door een terrorist. Dat maakt hem ook ongeloofwaardig bij zijn naasten. Totdat hij zich dieper in het onderzoek stort en steeds dichter bij de waarheid komt. In ieder geval wordt er een mooi kijkje in de luchtvaartwereld gegeven. Er zitten een aantal zaken in die voorbij de waarschijnlijkheid liggen, maar daar is het een film voor. De spanning werd uitstekend opgebouwd en de climax aan het einde kon natuurlijk niet uitblijven. Jammer dat er nog wat dingen onbeantwoord blijven. Prima thriller met een goede cast.

avatar van Movsin

Movsin

Een beetje opgefokt en geforceerd in de richting van een allerboeiendste ontknoping, maar in zo'n film die nu eens een vliegtuigcrash vanuit het onderzoeksoogpunt - al was het maar bij één man doorgedreven - behandelt, mag wel het thrillerallure in de hand worden gewerkt.

Bovendien toch wel verbaasd dat ook dergelijke klassieke onderzoekgegevens niet veilig zijn voor...