• 9.370.314 stemmen

Vaioretto Evâgâden Gaiden: Eien to Jidou Shuki Ningyou (2019)

Animatie / Drama | 90 minuten

Met onder meer: Minori Chihara, Aya Endo en Yui Ishikawa

Gesproken taal: Japans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Vaioretto Evâgâden Gaiden: Eien to Jidou Shuki Ningyou

Isabelle York, een dochter uit één van de meest prestigieuze families, volgt les in een academie voor meisjes waarin ze wordt klaargestoomd voor later. Ze heeft haar toekomst echter opgegeven en ziet de school vooral als een gevangenis die haar weghoudt van de buitenwereld. Wanneer haar familie merkt dat ze niet kan aarden op de academie, besluiten ze Violet Evergarden in te huren als haar persoonlijke begeleidster. In het begin moet Isabella niets van de perfecte Violet hebben, maar hun relatie ontdooit meer en meer naarmate de tijd vordert. Totdat blijkt dat Violet een geheim heeft waar ze Isabella's hulp voor nodig heeft...

Violet Evergarden (stemrol)

Amy Bartlett / Isabella York (stemrol)

Taylor Bartlett (stemrol)

Iris Cannary (stemrol)

Luculia Marlborough (stemrol)

Ashley Lancaster (stemrol)

IMDb trivia schreef:

This was the First Project released by Kyoto Animation after the 2019 Arson Attack on their First Studio, which killed more than 30 people. According to The Studio, the Film was finished exactly 1 Day before the Attack.

avatar van rep_robert

Ik ben toch redelijk blind in deze film gegaan, puur omdat het plot mij wel aansprak. Nu ik zo allemaal lees dat hier al meer rondom gecreëerd is worden dingen mij wel duidelijker. Ik had continu het gevoel dat het allemaal niet echt af voelde. Alsof de film onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Vooral het uitdiepen van Violet zelf viel wat tegen, want zij is het cement tussen de twee verhaallijnen over "zussen" die uit elkaar gehaald zijn en elkaar door middel van brieven weer op het spoor komen.
Als animatiefilm is de film ruim voldoende. De mix tussen de getekende achtergronden en het 3D gebruik is erg mooi, maar nergens uitzonderlijk. Het design van de hoofdrolspelers is daarentegen wel erg mooi.
De uitdieping van de personages werkt prima, maar ik miste doordat het om twee verhalen ging eigenlijk de daadwerkelijke diepgang. Het bleef een beetje aan de oppervlakte borrelen. Net op het moment dat de film mooi begon te worden was het eerste gedeelte voorbij en verschoof de focus naar Taylor.
De film smaakt zeker naar meer, maar er had ook meer uitgehaald kunnen worden. Er is veel ambitie, maar wellicht is het teveel om het in een speelfilm van 90 minuten te gooien. Vooral met Violet als verbindende factor verdient haar personage meer aandacht in een hele reeks waarin zij telkens mensen bij elkaar brengt. Maar alleen in een film is het net even te weinig om diep door te dringen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Eens met Rep hierboven, het voelt niet af. Visueel soms erg mooi, vooral de stijl waarin vooral Europese cultuur en bouw zijn terug te vinden en ook de sfeer van iets na een oorlog (voor mij ietwat vaag, maar niettemin voelbaar aanwezig), maar het verhaal wist me minder te boeien, vermoedelijk om die reden die Rep al beschrijft. Zeker halverwege als de focus wordt verlegd was ik hem even kwijt. Uiteindelijk duren die 90 minuten ook te lang doordat ik nooit helemaal erin mee getrokken werd. Ook al zie ik wel potentie, maar allicht is de serie beter. 2,5*.

avatar van John Milton

John Milton

Niet eentje die ik normaliter snel aan zou zetten, Violet Evergarden was me met klem aangeraden door een (jongere) collega die into anime is. Spoiler alert: JM niet zo. . Ik weet alleen niet meer of dat nou de anime serie was, de spin-off film of Violet Evergarden: The Movie. Het was vast niet deze, maar deze was wel geregissseerd door een vrouw, dus maar op gezet. Halverwege bedacht ik dat die anderen met zijn focus op vrouwelijke karakters ook voldeden aan de criteria, maar toen vond ik het zonde om hem niet af te kijken. Was het dan zo goed? Nee, althans niet mijn ding. Visueel aangenaam, maar dat kwam vooral door de mooi belichte, weelderige achtergronden. Triest om van de brandstichting te lezen bij deze Kyoto Animatio studio, waarbij dertig mensen om het leven kwamen.

Wellicht dat ik die andere ook nog eens probeer, maar voor mij had dit wel wat rauwer gemogen.