Tenet (2020)
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Tenet
"Time runs out."
Een geheim agent maakt deel uit van een team dat een derde wereldoorlog moet voorkomen. Ze moeten de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het mysterieuze sleutelwoord Tenet.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Tenet (MusicMeter)
Sir Michael Crosby
Barbara
Fay
Drs. DAJA
Inderdaad. Bovendien ben ik doorgaans ook best enthusiast over zijn films.
Bij Dunkirk zeker niet. Daarvoor vaak wel ja. Maar goed, de man brengt ook bijna allen maar topmateriaal uit. Beetje zoals James Cameron, maar dan wat sneller.
Arri
Nolan is juist doorgaans het lievelingetje van de pers.
Huh, wat? Welke pers? De meeste critics spugen 'm uit want te veel pulp.
mister blonde
Haha voel je vooral uniek hoor.
Jij was toch ook die klager in het Bohemian Rhapsody topic? Weet ik meteen hoe serieus ik je houding richting mij moet nemen.
Wat heeft dat ergens mee te maken? Dat is jouw jarenlange mojo op mm. Zoveel mogelijk andere users diskwalificeren met offtopic gelul.
Ontopic. Nolan heeft de lat zelf hier gelegd. Hij wil en dure blockbusters maken en inhoudelijk sterke films. Dat eerste lukt en is verdienstelijk. Dat tweede niet echt. Die mening is juist niet uniek, maar leeft onder veel meer filmliefhebbers die ook vaak wat anders dan alleen een blockbuster kijken. Waar op zich trouwens niets mis mee is.
Maar als je alleen ruzie wil maken als mensen andere verwachtingspatronen hebben... Ook goed hoor.
Haha je probeert mijn mening als nietszeggend neer te zetten en ik ben de persoon die offtopic gaat en vervelend is. Zout zelf even op.
Ben overigens tegen niemand onaardig. Al geeft iedereen de film 0,5*, I don't care. Zie het over een week zelf wel.
mister blonde
Wat ik zeg doet niet ter zake omdat de film toch wel een succes wordt. Dan krijg je hem terug natuurlijk. Vervolgens haal je iets erbij dat hier helemaal niet thuishoort. If you can dish it out...
Arri
Dit is trouwens een leuke video voor een aantal hier: Confessions of a Christopher Nolan Fanboy - YouTube
- 11969 berichten
Doe niet zo gek joh. Heeft helemaal niks met pulp te maken. Zijn allemaal peperdure blockbuster. Maar wel met een nieuw en origineel verhaal. Een zeldzaamheid in Hollywood.
Kijk maar. Scoort vrijwel altijd tegen of rond de 90% Christopher Nolan - Rotten Tomatoes - rottentomatoes.com
Gek genoeg scoort zijn beste wat mij betreft (Interstellar) het laagst.
merijn82
- 1931 berichten
Interstellar is inderdaad ook voor mij zijn beste. Al verzandt ie ook daar weer in een ongekende portie onzin in het laatste half uur.
mjk87 (moderator films)
Linksom of rechtsom, ik heb gewoon zin weer eens een grootse blockbuster te zien na al die maanden. De film kan gewoon niet tegenvallen komende week, al is het maar vanwege het bioscoopbezoek.
- 11969 berichten
Ja, inhoudelijk is het niet om over naar huis te schrijven, maar visueel was het leuk gedaan.
chevy93
Klinkt heel interessant wat ik allemaal lees. Bij Inception was de kritiek van de 'serieuze' filmliefhebber dat het te uitleggerig zou zijn en deze zou dan weer te weinig uitleg bieden? Het kan, maar op een gegeven moment is het ook een beetje spijkers op laag water zoeken.
Ik heb zijn gehele oeuvre op 4* staan, dus dat schept uiteraard hoge verwachtingen hiervoor. De teaser die ik in de bios zat schiep al hoog verwachtingen.
horizons
Verwacht gewoon een typische amusante film.
De eerste reviews zijn er al.
88% op rt / 7,22/10
Achtergrondartikelen:
Alles hangt nu af van ‘Tenet’, de nieuwe film van Christopher (Batman) Nolan | De Volkskrant
Volgens Hollywood-analisten moet Tenet, dat naast het productiebudget ook nog een vermogen aan marketing kostte, alleen al 800 miljoen dollar verdienen om kiet te spelen. Een gelukje: op papier is Nolan is de juiste regisseur op het juiste moment. De Britse Amerikaan, die het superheldengenre nieuwe leven inblies met zijn Dark Knight Batman-trilogie (2005-2012) en als een van de weinige cineasten in Hollywood óók honderden miljoen loskrijgt voor geheel originele en zelfverzonnen filmverhalen, maakte in zijn carrière (die tot nu toe tien films telt) nog nooit een flop. Zijn vaste director of photography Van Hoytema, eerder over Tenet in de Volkskrant: ‘Eerlijk, ik denk dat het de perfecte postquarantainefilm is.’
De spectaculaire gok van Christopher Nolan en de filmindustrie | De Tijd
YouDrunkGoHome
Nolan is juist doorgaans het lievelingetje van de pers.
Valt wel mee toch? Zijn films scoren zelden 80+ op metacritic bijvoorbeeld.
YouDrunkGoHome
Grappig dat je dan Dunkirk noemt terwijl dat nou juist de film is die verreweg het hoogste scoort op metacritic.
YouDrunkGoHome
Hoe dan ook, de film lijkt weer de typische kritieken te krijgen die bijna elke Nolan film krijgt. Gelukkig hebben de meeste mensen (waaronder ik) hier niet zoveel moeite mee. Gaat weer genieten worden!
- 11969 berichten
Valt wel mee toch? Zijn films scoren zelden 80+ op metacritic bijvoorbeeld.
Dat lijkt me stukken hoger dan Bay, Emmerich of andere blockbuster en actieregisseurs.
YouDrunkGoHome
Goh, hoe zou dat nou komen...
Eerste 2 Nederlandse recensies:
Volkskrant: Nolans nieuwe film ‘Tenet’ moet je niet begrijpen, maar vóélen ★★★★☆
Left4Dead
Ik ben benieuwd of dit weer een veel te pretentieus werkje van hem ga vinden.
De man heeft mooie prenten geleverd maar hij wil te graag teveel bij sommige van zijn werken.
Desalnietemin, het ziet er altijd wel gaaf uit op beeld en in geluid is het ook altijd lekkker.
Heb niet altijd wat met zijn verhaaltjes die ingenieus willen zijn maar je met een zaklamp moet zoeken.
Tot nu toe drie stemmen, die zijn nog niet veel belovend.
Kaartje gekocht voor 1 sept in Eye. Wordt mijn eerste 70mm filmvertoning.
Left4Dead
Kaartje gekocht voor 1 sept in Eye. Wordt mijn eerste 70mm filmvertoning.
Daar is de man gek op dat formaat. Destijds wist men ook al wat goed filmen was toen dit ontworpen werd. Veel genot zou ik alvast zeggen.
grandpa
Ik las ergens in een recensie dat als je de film wil begrijpen je de minimaal 2 tot 3x moet gaan kijken, Nou is dat met 70mm geen straf natuurlijk maar pfoeh we zijn niet echt niveau Einstein hier.....ben benieuwd
Voor Nolan is het belangrijk dat hij niet verzandt in zijn eigen onzinnige gedachten. Ik kan zijn oeuvre wel waarderen en een paar films zijn echt ontzettend sterk, maar hij vliegt af en toe gewoon flink uit de bocht. Less is more. Daarom kon ik Dunkirk wel waarderen. Geen belachelijke onzin zoals die laatste meuk Interstellar. Of dat pompeuze gedoe in Inception, een film die interessante probeert te zijn dan dat het daadwerkelijk is. Ik heb bij Inception k tien jaar na dato nog geen 1 keer de behoefte heb gehad om te herzien, maar deze week zal ik er vast wel aan geloven vanwege Tenet en de verwachte link tussen de films.. En dat sucks, omdat ik Inception verreweg de minste film van Nolan vindt. Maar thematisch vrees ik sowieso voor overeenkomsten.
Daarom doet de trailer van Tenet mij echt helemaal niets. Ik ben bang dat hij met deze film in een soort van genre verzeild raakt die mij absoluut niet boeit, dit type actie ben ik voor mij persoonlijk ontgroeid. Dus ik hoop niet op auto achtervolgingen en mensen die in vuurgevechten belanden. Maar dat is ongetwijfeld tegen beter weten in.
Een mening is ook maar een mening. Nolan heeft mij nog nooit teleurgesteld, in tegendeel. Durf best wel te gokken dat ik hier minstens 4 sterren voor ga geven.
Ben wel benieuwd hoe Wouter de film al heeft kunnen zien. Persvoorstelling? Had het idee dat deze film tot de release zo geheim mogelijk moest blijven. Zelfs de trailers zijn vaag.
Kan me ook heugen dat hij iets in de filmindustrie deed toch? Is al iets van jaren geleden dat ik op MM heb gelezen. Maar er zijn al wel behoorlijk wat (pers)voorstellingen geweest voor Tenet. Dus het zou prima kunnen.

Actiefilm 'Tenet' van Christopher Nolan is vanaf vandaag beschikbaar op HBO Max

'Tenet' van Christopher Nolan wordt vanavond uitgezonden op televisie

'Tenet' van Christopher Nolan vanavond (17 december) te zien op televisie

Deze VOD-titels kregen de laatste twee jaar de meeste stemmen op MovieMeter

Joker

The Year Earth Changed
Documentaire, 2021

Krótki Film o Milosci
Drama / Romantiek, 1988
spionzeesluipmoordenaarluchthavennoorwegenbootworkerfire enginewerktimemumbai (bombay), indiatijdreizenespionagelanguage arms dealerspionagecrime sceneterrorismeparadox auto achtervolgingswat teamterrorist attacknuclear weaponsterrorist plotbackwards time traveleralternate timelineoslo, norwaydiepalindrome time paradoxkyiv (kiev), ukraine spy thrillerwords shot on filmtallinn2020s filmed in imax