Antebellum (2020)
Geregisseerd door: Gerard Bush en Christopher Renz
Met onder meer: Janelle Monáe, Eric Lange en Jena Malone
Bekijk via Videoland
Plot Antebellum
"If it chooses you, nothing can save you."
Veronica Henley is een succesvolle en geroemde auteur. Haar wereld stort in wanneer ze vast komt te zitten in een gruwelijke realiteit. Ze moet snellen tegen de klok om het mysterie op te lossen...
Veronica / Eden
Daniel
Sarah
Eli / Professor Tarasai
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 23 april 2020 in de bioscoop (Splendid Film)
Draait per 20-8 in de Pathé.
Draait per 20-8 in de Pathé.
Ownee, toch niet...althans, daar ga ik vanuit met onderstaand bericht.
Ook horrorfilm 'Antebellum' skipt bioscopen | Filmtotaal filmnieuws
18 september op VOD.
bjerik76
spannende trailer, hoop wel dat ik hem ga begrijpen hoe hij in elkaar zit
catdog
- 2024 stemmen
Nederlandse bioscopen geven nog 10 September aan als release en ik zag de trailer van de week nog voorbij komen. Hoop dat ie gewoon gaat draaien. Met Monáe erin is dit zeer interessant.
rkrijger
Vijf kwartier zit je je af te vragen "waar zit ik naar te kijken" en dan vallen er stukjes op zijn plek, maar is het heel anders dan je zou verwachten.
Plot doet denken aan The Village
DionneDarko
Wat een verschrikking... en niet op de goede horror manier...
Ik heb mijn oogballen er bij de miniserie Roots en de film the Color Purple echt uit zitten janken, en het is een onderwerp wat me doorgaans enorm kan raken.
Maar Sjeeeeeee.... Nouja ga het zelf maar zien... of beter...niet.
marsie
Film over slavernij maar anders.
Na een half uur krijgt de film een wending waarvan je denkt huh moet dit nou. Aan het einde van de film vallen alle puzzelstukje samen. Heb me toch wel geamuseerd. 3 sterren
MosquitoSmasher
Toch achteraf wel een bijzondere film hoor.
Wel moet ik zeggen dat de trailer zeer misleidend was. Die ene scene met de manier waarop die vrouw even loopt leek heel erg veel op iets wat je in bepaalde horrorfilms ziet en dit was echt geen horrorfilm. Het begint sterk, dan op het midden zwakt het af en daarna al vrij snel wordt het toch weer beter.
Na de eerste helft van de film kwam er een stuk waarvan ik even niet begreep waar ze naar toe wilden gaan hiermee, want het leek even nergens heen te gaan. Ik dacht dat die moderne tijd gewoon een droom van haar was, totdat we dus die telefoon horen afgaan in die 'oude' tijd wat dus gewoon hedendaags blijkt te zijn. Oftewel.......het eerste deel van de film is gewoon de tweede helft en de tweede helft is eigenlijk het begin van het hele verhaal. Een flink luxieus leventje totdat....
Ik vond dat wel tof gedaan allemaal.
Tonypulp
Frustrerend. Antebellum start met ballen. Met één lang tracking shot dwars door de plantage wordt de situatie stijlvol geschetst. Wat volgt is een sfeervolle period piece, die zichzelf af en toe overstijgt door mooie cinematografie (zoals de composities in de katoenvelden) en strak sounddesign met leuke details (zoals de geweershoten als tension-drums). Maar het gaat volledig fout wanneer de 'twist' halverwegen in gang wordt gezet. Met een vervelend onsubtiele, belerende toon wordt er weer een hoop triviale social justice crap op je afgevuurd.
Het ruilt vrijwillig z'n originele historische setting in voor het drakerig moderne stadsleven. Ironisch dat er op een conventie gepredikt wordt dat ze af willen van het 'angry black woman' stereotype, maar de film komt vervolgens met de meest karikaturale fat sassy black friend personage op de proppen. Té dom. Er zijn meerdere wegen die tot deze 'twist' hadden kunnen leiden en dit (het openbreken) is wmb de meest rigoureuze en derhalve de minste. ''There’s no room for introspection or difficult questions here. Antebellum therefore reads like the corporate spawn of “Black horror,” pieced together from Twitter anti-racist soundbites and crafted for maximum clout.'' Dit vat het perfect samen. Het had zo veel meer kunnen zijn met minder.
Shinobi
"What is the plan?!"
Vooraf hoopte ik dat deze film in de trant zou zijn van het geniale 'Get Out', maar dit is wel erg beroerd zeg.
'Antebellum' kun je zien als drie delen waarin Janelle Monáe twee personages speelt die op een gegeven moment bij elkaar komen. Het verleden (historisch drama), heden (modern stadsleven) en het slotstuk worden op deze wijze gepresenteerd. Een zeer interessante aanpak die volledig in het water valt.
Het is duidelijk dat de makers veel te zeggen hebben over het beladen onderwerp, maar het voelt veelal geforceerd aan; op een SJW toontje. Elke vorm van subtiliteit en nuance ontbreekt volledig. Het resultaat is een rommeltje te noemen waar nauwelijks enige structuur in zit. Met lede ogen moest ik het allemaal aanzien.
Qua horror valt er ook weinig te beleven, gezien er geen greintje spanning aanwezig is. De film mag dan nog zo prachtig openen, maar als er inhoudelijk weinig te vertellen valt, houdt het al gauw op. Ik denk dat zelfs M. Night Shyamalan zich zou schamen voor de uiteindelijke wending. Wat mij betreft mogen Gerard Bush en Christopher Renz het houden bij hun videoclips.
Al met al een mislukte film die zowat op alle vlakken faalt. Dit kun je gerust links laten liggen.
Dikke 1,5 sterren.
EW101
"What is the plan?!"
...
Dikke 1,5 sterren.
Dat vond ik ook al. Ondanks ik begrijp dat veel films (of media) in het algemeen een visie van de regisseur(s) zelf hebben (wat ook zeker welkom is naar mijn mening), vond ik het hier matig uitgewerkt. Veel statements komen vrij vlak over en bijzaken werden soms als een boodschappenlijstje opgenoemd. Dus zonder er echt diep op in te gaan, uitwerken of het in het geheel van de film te laten passen. Voornamelijk in het tweede gedeelte.
Ook leek het of veel dingen in de film later gewoon vergeten waren. Alsof ze niet wisten wat voor film ze precies wilden maken.
Dit was wel een van mijn meest vervelende bioscoopbezoeken ooit denk ik. Wat een gigantisch belabberde film. Voor mensen die interesse in de film hebben vanwege de poster en het kopje ''horror'', negeer dit en pak een goede horrorfilm uit je kast, want het heeft geen reet met horror te maken. Maar dan ook echt niet, zelfs niet een klein beetje. Het is meer drama gemixt met thriller, waarbij dat laatste ook dan maar minimaal aanwezig is.
Het enige goede aan deze film is het begin. De eerste pakweg 20 minuten zijn prima, op de plantage. Al doet de film ook niet veel meer dan wat tig slavenfilms al hebben gedaan. Maar goed, dat weet nog te boeien. Vanaf het moment dat we in de moderne tijd aan zijn beland was mijn interesse weg. Om nog maar te zwijgen over een deel van de cast, met die vervelende dikke blaaskaak voorop. Brr. Nouja, beide zaken mixen zich en op het einde komt de conclusie, maar het ging nergens over en is ook zo dramatisch saai uitgewerkt dat ik vooral blij was dat ik de bioscoop weer uit mocht. Heel snel vergeten dit. Ook het black lives matter sausje is weer irritant aanwezig.
September is al een dramatische maand dit jaar voor nieuwe boeiende bioscoopreleases en dit leek me nog wel de meest interessante. Oeps.
mjk87 (moderator films)
De beste scène van het jaar zit direct in het begin, een schitterend gemaakt tracking shot met prachtige fotografie in het golden hour en nog mooiere muziek (hoorde ik daar even een X-Men theme?). Dat niveau wordt verder niet meer gehaald, maar ik vond de film verder nog steeds erg goed. Vooral sfeervol, of dat nu in de slavernijtijd is of in het heden in een fijn restaurant. Monáe vind ik ook een fijne actrice en stijlvol van uitstraling, vooral met haar prachtige jurken en een zekere naturelle eigenheid.
Inhoudelijk vond ik dit ook prima. Op het basisniveau is dit gewoon een goed volgbaar en boeiend verhaal (al heb je tot die tweede keer de ringtone even geen idee waar de film heen gaat) maar op dieper niveau kan je er van alles uithalen. Dat mensen die vroeger werden onderdrukt in feite nog steeds dat klasseverschil niet hebben overwonnen, maar ik zag vooral dat sommige mensen weer terug willen naar oude tijden. Hun macht laten gelden. Degenen op de plantage waren volgens mij alle zwarte personen met goede positief in de maatschappij, niet zomaar mensen met een zwarte huidskleur maar ook nog eens succesvol.
Ik vond er weinig SJW en gepreek aan overigens, die opmerkingen hierboven snap ik niet helemaal. Alleen die dikke vriendin, die is gewoon irritant. 4,0*.
Plot doet denken aan The Village
Je spoiler klopt, dat gevoel had ik ook. En die film vond ik ook al zo slecht haha.
blackdolphin
Wat een draak van een film, zeer ongepast om de slavernij te misbruiken als thema voor deze misplaatste horrorfilm, de regisseur en acteurs moeten zich doodschamen om zich hier voor te lenen.
Deze film moet door elke bioscoop of filmhuis verbannen worden , ik geef het liefst - 5 sterren , dat mag niet dan een halve ster
Ben benieuwd , wat jullie er van vinden , graag zie ik jullie mening tegemoet. Nu ik dit schrijf , ben ik
nog woedend .
Martin Minderaa
Activistische, totaal misplaatste film. Haal hem uit de bioscopen.
De filosoof
Voorop gesteld: ikzelf verafschuw het linkse activisme zoals de woke-beweging, Kick Out Zwarte Piet of Black Lives Matter omdat ik die veelal hysterisch, onredelijk, gewelddadig en totalitair vind maar de tegenbeweging die zich tegen elke verandering verzet vind ik vaak net zo hysterisch, onredelijk, gewelddadig en onverdraagzaam. Hoe dan ook, dat deze film antiracistisch zou zijn stootte mij niet af want ik vind dat kunst een ander perspectief moet tonen dan je al hebt, al waren mijn verwachtingen zeer laag omdat niet alleen jullie maar zelfs de (progressieve) kranten de film laag waardeerden omdat de boodschap er te dik boven op zou liggen. Maar de film viel me alleszins reuze mee: de film heeft zeker een antiracistisch perspectief, maar ik ben het met mjk87 eens dat de film nog best ambigu is in zijn boodschap en dat het de antiracistische boodschap beslist niet opdringt.
In feite vind ik de film – als film – heel geslaagd door de intelligente en interessante wijze waarop het verleden en heden door elkaar husselt (zo lijkt het aanvankelijk) op grond van Faulkners uitspraak en motto van de film “The past is never dead. It is not even past.”. Daarbij kan de film begrip kweken voor de Black Lives Matter-beweging – de rebellie van de zwarten tegen het ‘witte’ systeem – op grond van het thema van de film dat het wel lijkt alsof zwarten in de VS inmiddels hetzelfde leven leiden als blanken maar dat er nog onderhuids racisme is waarbij de zwarte stem nog onvoldoende wordt gehoord zoals de slaaf vroeger slechts met toestemming van de blanke mocht spreken. Wat daarvan ook zij en wat je daar zelf ook van vindt, de film brengt deze thematiek wel op interessante wijze dus ik begrijp de extreme negativiteit over deze film, puur vanwege z’n vermeende boodschap, niet.
Veel lange tenen aan de reacties hier te zien
In mijn geval niet hoor. Ik vind het gewoon een barslechte film, wat ik prima los kan zien van de boodschap.
Halcyon
nog woedend .
Halcyon
Jack Torrance
Verwacht je geen cliché horrorfilmpje, dan komt dat goed uit. De film zou ik zeker niet als horror durven benoemen, wat veel mensen zullen zien en daardoor bedrogen uit zullen komen. Wat erg jammer is, aangezien dit een erg goede film is.
Op gebied van sfeer en spanning vond ik de film echt goed en had ie me, vooral de eerste 15 minuten flink te pakken. De film kakt daarna wel wat in, maar komt naarmate de film loopt steeds beter uit de verf. Een gewaagd onderwerp, maar een erg mooie uitvoering.
Graaf Machine
Goede verrassende film. De beginscene is uitstekend, de twist kwam voor mij compleet onverwacht.
Prima uitgewerkt verhaal. Onverwacht van genoten, gezien de lage score hier.
Walter S.
Prima uitgewerkt verhaal. Onverwacht van genoten, gezien de lage score hier.
Daardoor zijn mijn verwachtingen juist hoger geworden.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Een perfect openingsshot - sfeer, belichting, muziek, die choreografie van de acteurs en figuranten: prachtig!
Daarna heb ik lange tijd de hoop dat ik in een soort horrorversie van 12 Years a Slave ben beland, wellicht zelfs nog wat sfeervoller. Die sfeer van de opening blijft consistent, en er is een dreiging die echt niet alleen uitgaat van de slavendrijvers. Razendknap gedraaid.
Maar dan die ommekeer in het verhaal die ik eerst niet snapte, en toen ik eenmaal begreep welke kant het opging zonk de teleurstelling en begon ik me af te vragen hoe ze dit in godsnaam nog moesten vullen. Nou ja, er was al heel veel gevuld met weinig want na een uur tijd fluisterde ik tegen mijn vriendin: 'we zitten al over de helft en er is nog altijd niks gebeurd'.
Het werd een drammerige klaagzang, onsubtiel met de botte bijl: waar het vrouwelijke hoofdpersonage op een bepaald moment tegen haar publiek zegt: 'we moeten niet in het verleden blijven hangen' doet deze film dat juist enorm, tegen de achtergrond van een verhaal waar ik in de verste verte geen geloofwaardigheid in kon vinden en die op een valse manier sympathie probeert te wekken voor de personages.
Ik snakte er naar om weer Django Unchained te kunnen kijken: onbeschaamde exploitatie maar met personages waar je tenminste lol mee kan trappen. Dit is allemaal zo gedragen, zo zwaar... Slavernij is natuurlijk geen leuk onderwerp maar door die bespottelijke twist kon ik het niet meer serieus nemen. En halen Bush & Renz voor mij hun eigen film totaal onderuit.
Plus: de personages waren - vooral die van het Precious-meisje - bloedirritant en bizar karikaturaal. Onbegrijpelijk en niet te verdedigen in een film met dit onderwerp.

Deze films verschijnen deze maand op het witte doek

Lionsgate trekt 'Antebellum' terug uit bioscoopzalen

Nieuwe trailer 'Antebellum' van producent 'Get Out'

De complete lijst van uitgestelde titels en hun nieuwe datum

Warrior

The Devil All the Time
Misdaad / Drama, 2020

Herself
Drama, 2020
burgeroorlogverkrachtingontvoeringstrong womanslavernijracismereenactmentwhite supremacistantebellum south