menu

Dolemite Is My Name (2019)

mijn stem
3,32 (326)
326 stemmen

Verenigde Staten
Biografie / Komedie
118 minuten

geregisseerd door Craig Brewer
met Eddie Murphy, Wesley Snipes en Keegan-Michael Key

Rudy Ray Moore was een komiek die vooral bekend stond vanwege zijn ranzige stand-up shows voor volwassenen, waarin de eerste vormen van rap een grote rol speelden. Moore kreeg hierdoor dan ook de bijnaam Godfather of Rap. Als 'Hollywood' hem geen kans wil geven maakt Moore zelf in 1975 de blaxploitation film "Dolemite".

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ahpw4J7Ctt4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van IH88
3,5
“Dolemite is my name, and fuckin' up motherfuckers is my game!”

Leuk. Dolemite Is My Name is een soort van comeback rol voor Eddie Murphy, en wat voor één. Grappig, extravagant en charismatisch, maar je ziet ook de teleurstelling en het doorzettingsvermogen van Rudy Ray Moore. Dolemite Is My Name is een echte feel good film, en tegen het einde van de film kun je niet anders dan meeleven met Rudy (en zit je met een grote glimlach naar de scenes bij de première van Dolemite te kijken). De scenes waarin Dolemite wordt opgenomen is het sterkste gedeelte van de film, en ook Wesley Snipes als D’Urville Martin is briljant.

avatar van macrobody
1,5
Er is een reden waarom niemand ooit van ene Dolemite heeft gehoord in Nederland, dat is omdat het totaal oninteressant is. Of is er iemand die de films gemist heeft die Rudy Ray Moore heeft gemaakt?
Er zijn veel teletubbie momenten waar dezelfde tekst herhaalt wordt en het probleem is dat geen enkele tekst grappig is, althans niet voor deze bleekscheet.
Een voor mij veel betere film voor mij was deze: The Disaster Artist (2017) - MovieMeter.nl waarin een mysterieus figuur ook zijn eigen film wil maken, met briljant acteerwerk van James Franco.
Gauw vergeten deze.

avatar van macrobody
1,5
davey400 schreef:
Ik snap de hoge beoordeling niet.
Of ik snap de film niet.
Ik vind er niets aan.

Geen cijfer gegeven, want niet afgekeken.


Helemaal gelijk, er was ook niets aan. Oersaai.

avatar van notoirefilmhater
3,0
Goede professionele biopic, wat eigenlijk een 3,5* verdient. Daarentegen is de film wel aan de lange en saaie kant, maar dat hoort misschien ook wel bij een biopic. Geen dijenkletser.

avatar van Basto
4,0
Vermakelijke shit!

Eigenlijk is Eddie Murphy al niet meer relevant sins Beverly Hills Cop 2 wat mij betreft. Dus wat dat betreft is dit een fijne comeback movie. Vlot vertelt verhaal over ‘rapper’, komiek en filmster Dolemite. Moet toegeven dat ik eigenlijk nooit van de man gehoord had en Blackspoitation films mij steeds weer teleurstellen. Snap nu nog meer waarom.

Wederom fijne Netflux productie. En hoewel ik ook wel nadeken zie aan streamingdiensten, laat deze film ook de voordelen zien. Crew en cast krijgen duidelijk alle vrijheid en dat levert levendige filmpjes op.

Kleine 4*

avatar van Thomas83
3,5
Recent een comeback voor De Niro en Pacino, en nu ook Eddie Murphy, Wesley Snipes en (in mindere mate) Chris Rock? Het lijken de jaren negentig wel. Dit is ook een erg ontwapenende film met een fijne 70's sfeer en een leuke verzameling acteurs die er duidelijk allemaal plezier in hebben. Murphy kan hier echt zijn ei kwijt als komediant en meer op drama gerichte acteur. Heb hem in lange tijd niet zo charismatisch gezien. Hij ziet er niet veel ouder uit, en je zou haast vergeten hoe goed hij kan zijn. Hij steelt de show samen met Snipes.

Van mij hadden ze wel net wat meer met de tragiek van zijn personage mogen doen, maar Dolemite is My Name wil uiteindelijk toch vooral een feelgood underdog-film en een ode aan escapisme zijn, en dat is al genoeg voor een mooie film, en misschien ook meer in de geest van Moore zelf. De rol van Murphy maakt uiteindelijk toch wel de film. Zonder hem zou het allemaal misschien net wat te zoet en formulematig zijn, en hij is voor even weer ouderwets de ster in een tijd dat grote namen niet echt bioscoopkaartjes meer verkopen. 3.5*.

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Ik had nog nooit gehoord van Dolemite/Rudy Ray Moore. Ik had al wel wat blaxploitation films gezien als Shaft, Coffy en Foxy Brown. Maar die films wilden vooral goeie films zijn met een hard randje. Dolemite leek daar wel een parodie op te zijn. Al is Dolemite op de eerste plaats een typetje van Rudy Ray Moore natuurlijk. Zijn manier om op het podium te staan en met zijn raps ook wel The Godfather van de rap genoemd waar veel rappers naar opkijken. Snoop Dogg die in de film zit, is een grote fan van hem.

Het verhaal achter Dolemite is dan ook beter dan de cultfilm zelf natuurlijk. Heerlijk hoe Eddie Murphy de rol met verve neerzet. Al schitteren ook andere acteurs (en Wesley Snipes in het bijzonder) in deze film. Een tijdsgeest waarin Afro-Amerikanen weliswaar meer kansen kregen in muziek, tv en film. Maar waarvan de stem nog altijd niet hard door klonk. Als zo'n Dolemite dan in vorm van een opvallend figuur met de juiste woorden komt, hangen de fans aan zijn voeten. Dat die film niet bepaald hoge kwaliteit is (volgens de normen van de gekende filmwereld) maakt niet uit. Dolemite is HUN idool. Het is hun eigen held en het zorgt voor de nodige entertainment. Geweldig hoe die film op de eerste plaats een manier is om bekend te worden en een droom waar te maken. Met weinig middelen, de mensen die ter beschikking zijn en gewoon doen waar je zin in hebt. Kung fu? Kung fu! Niet sexy genoeg? Dan maar wat meer humor. Was het goed? Ja, alles staat er op!

De film is soms wat chaotisch en als verhaal is het ook niet meer dan het relaas van een cultfiguur. Maar het is best leuk te zien, de cast heeft er zin in en Eddie Murphy en Wesley Snipes zetten goeie rollen neer. Meer moet het soms niet zijn.

avatar van Filmkriebel
3,0
Black people absorb light, white people reflect light... that's a cinemagical reality

Viel mij mee. Als de film al iets duidelijk maakt, is dat films in de eerste plaats gemaakt worden om mensen te vermaken, en niet om critici of studio's tevreden te stellen. Althans zo hoort het. Rudy Ray Moore wist dat.. hij is een geboren entertainer die gelooft in het potentieel van zijn vuilgebekt typetje Dolemite. Het is die gedrevenheid die hem ertoe aangezet heeft om met vrienden en met amateuristische middelen een blaxploitation film te maken. Het soort films waar ze in Hollywood van gruwden omdat het niet aan de "state of the art" beantwoordde. Maar dat tussen haakjes, want de film rept met niet veel woorden over de perceptie van de grote studio's.

Men wil ook duidelijk maken dat Moore voor de afro-amerikaanse cultuur veel heeft betekend, door zijn stempel de drukken op de rapmuziek. Het leek dan wel terecht om een film aan deze vreemde vogel te wijden.

Eddie Murphy is flamboyant en gebruikt veel show om zijn typetje neer te zetten. Ook Snipes viel in de positieve zin op als de regisseur D'Urville Martin. Het is een swingende energieke komedie geworden maar bracht naar mijn mening niet veel meer dan een stel funky negers die een filmpje willen maken... alle personages zijn erg dun en ik had ook graag wat meer willen zien van de mens achter Moore

avatar van Ebenezer Scrooge
5,0
Opmonterende biopic die je geheid achterlaat met een big smile op je gezicht. Zegt Dolemite/Rudy Ray Moore tegen de regisseur van zijn film, die hij zojuist heeft leren kennen: "You look just like one of those Hitchcock motherfuckers.' Vond ik wel heel geestig, want de regisseur in kwestie lijkt in de verste verte nog niet op Hitchcock, behalve dan dat ze allebei wit zijn haha...
Een feelgoodmovie in de ware zin van het woord; iedereen gaat op een relaxte, amicale manier met elkaar om en er hangt voortdurend zo'n coole vibe die je doorgaans ook ziet in films van John Waters, Tarantino, De Palma, Hitchcock en Verhoeven. Laat dat nou net mijn 5 favoriete regisseurs zijn!
De flamboyante seventies kleding ziet er echt slick uit, ghetto fabulous! Wesley Snipes zet net als Eddie Murphy een hilarische rol neer, tikje verwijfd. In To Wong Foo… naast Patrick Swayze vond ik hem ook al zo geweldig.
Thema's die nu spelen worden op een luchtige ongedwongen manier aangestipt, gewoon door een simpele terloopse opmerking, dat er te weinig zwarte mensen in films zitten bijvoorbeeld. Maar gelukkig zonder dat superieure verongelijkte vingertje.
Op een gegeven moment vertelt een witte acteur tegen de protegé van Rudy dat hij in zwarte films altijd de witte schurk speelt: een plantagehouder, een lyncher uit het Zuiden, een verkrachter.. Waarop zij zegt: "Dus je hebt in feite uitgedokterd waar je goed in bent?" Hahaha!!

Dolemite is my name and fuckin'up motherfuckers is my game!

3,5
geplaatst:
Ondanks dat ik helemaal niks heb met de groffe vuilbekkerij die voor humor door moet gaan of de wanstaltelijke films die de man gemaakt heeft, is deze biopic wel vermakelijk. Fijn om Eddie Murphy weer eens een goede rol neer te zien zetten. Want hij leeft zich lekker in in het portretteren van één van zijn eigen helden. Ook grappig om Wesley Snipes een keer zo'n a-typisch rol te zien spelen.

Ik wist niet veel van Rudy Ray Moore. Maar voor stand-up komedie (zoals die van Murphy) en het ontstaan van rap is hij erg belangrijk geweest. Toch komt hij in deze film een beetje over als een sukkel die zomaar een dotje doet. Ik heb geen idee of de man ook echt zo'n naïeve gelukszoeker was. Maar voor de film werkt het wel.

De muziek en de kleding zijn helemaal in orde en brengen je echt terug naar de 70's. Maar "Dolemite Is My Name" is wel wat aan de lange kant. Soms kakt de boel daardoor we wat in. Maar Murphy zet zichzelf na talloze matige tot slechte films weer op de kaart.

avatar van Sergio Leone
3,5
geplaatst:
Goed.

Een biopic die vrij braaf is en weinig scherpe kantjes heeft of laat zien van de man om wie het draait. Rudy Ray Moore moet een aardige kerel zijn geweest, zo lijkt het. Zijn privéleven wordt amper uit de doeken gedaan, op wat kleine verwijzingen na - naar bijvoorbeeld zijn jeugd.
Dat gezegd zijnde, staat de film wel stevig in z'n schoenen. Eddie Murphy is schitterend in de hoofdrol en trekt eigenlijk heel de film naar een hoger niveau. Evenzeer van hoog niveau zijn de aankleding en sfeerschepping. Heel dat Blaxploitation-genre komt best gezellig en amusant over. Niettemin denk ik dat die films an sich totaal niet aan mij besteed zijn. Dus een film over het maken van dergelijke films, zoals deze, is dan ideaal.

3,5

avatar van JJ_D
3,0
geplaatst:
Fijne feel good, hoewel je je afvraagt: waar stond Rudy Ray Moore precies voor? Mijns inziens: voor de ontvoogding van de Afro-Amerikaanse populatie, die niet langer vanuit witte televisie- en radiobastions te zien en te horen kreeg waar het wel en niet om mocht lachen.

Grappig is het typetje Dolemite nauwelijks, maar zijn ontstaansgeschiedenis is hierin verre van triviaal: roots die teruggaan op slavenhumor, kortom het instrument waarmee een onderdrukt ras haar soevereiniteit afdwong, althans in gedachten en in woorden. Want gedachten zijn vrij. Woorden waren dat niet, maar ze werden het opnieuw, met het clandestiene gevloek en getier van Dolemite.

Eddie Murphy leeft zich uit in wat een sympathieke hoofdrol is, zonder de hem typerende excessen deze keer. Het is schaamteloze feel good, eigenlijk zonder veel creativiteit gebracht, maar de biografische en historisch-maatschappelijke toets is al bij al interessant.

Kortom, reserves aan de kant, en…genieten van deze ‘Dolemite is my name’.

3*

avatar van jipt
3,5
geplaatst:
De gekleurde Disaster Artist. Leuke film met sterke rollen. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:29 uur

geplaatst: vandaag om 11:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.