• 9.373.540 stemmen

Oorsprong: Ierland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Vincent Lambe

Met onder meer: Ely Solan, Leon Hughes en Will O'Connell

Plot Detainment

"A true story based on interview transcripts and records"

Twee jongetjes van tien jaar oud en hun ouders bevinden zich op het politiebureau. Ze worden in aparte kamers verhoord en worden verdacht van een gruwelijk misdrijf: de moord op een driejarige peuter. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Detective Dale

Neil Venables

Jon's Solicitor

avatar van AnyaH

AnyaH

Realistische korte film over het waargebeurde verhaal van de moord op peuter James Bulger. Cinematografie: beeld van straten in Engeland. Vooral buitenscѐnes op straat van de route die ze met de peuter gelopen hadden. Binnenscѐnes van verhoren op het politiebureau. Geen expliciete scѐnes. Muziek: onheilspellend. Cast: de jonge spelers spelen hun rollen heel geloofwaardig. Plot: bekend uit de geschiedenis...... Robert en Jon, twee jongens van 10 jaar die de 2-jarige peuter James hebben gemarteld en gedood. Resumé: worden kinderen onschuldig geboren? Ja, maar wel af en toe met 'foute' genen, die de kans op ontsporen veel hoger maken. Afgrijselijk, wat moet die kleine James afschuwelijk geleden hebben vlak voor zijn dood, gewoon te gruwelijk voor woorden.........

avatar van dion.ollie

dion.ollie (hoofdredacteur)

Pakkend drama dat door het overtuigende acteerwerk en de confronterende close-ups in zeer korte tijd diep onder je huid weet te kruipen.

avatar van John Milton

John Milton

Zeer beklemmend. Misschien omdat je weet waar het heengaat, maar ik had binnen 60 seconden al een hekel aan de jochies. Ik was zelf maar een paar jaar ouder dan de daders toen dit gebeurde, en ik weet niet meer zeker of ik het toen bewust heb meegekregen of pas enkele jaren later; ik gok dat laatste. Hoe dan ook was dat een van die momenten in het leven dat er stukje onschuld van je afbreekt, in de zin van dat ik het daarvoor niet mogelijk had geacht dat twee jochies van tien zoiets zouden kunnen doen met een peuter. Helaas is het niet uniek, lees ik op Wiki.

Beide kindacteurs doen het goed (en een short als deze staat of valt daarbij), maar hoe vakkundig ook, het blijft een bijzonder onaangenaam half uurtje. Detainment was in de running voor een Oscar in 2019, maar moest de eer laten aan Skin (2018) en veroorzaakte in Engeland de nodige controverse, wat ik ook wel kan begrijpen, al vind ik zelf het portret allesbehalve sympathiek.

avatar van Movsin

Movsin

Pakkende film waarbij ge je toch in de eerste plaats afvraagt hoe ze er toe kunnen komen dergelijke hartverscheurende acts van zo'n jonge kinderen los te krijgen.

Herinner me nog het gebeuren dat inderdaad onvoorstelbaar was en nog steeds is.

De film houdt zich grotendeels aan de ondervraging van de de jongeren in het bijzijn van de ouders en dat is ruim voldoende om de ontzetting voor te stellen wat het gebeuren deed losbarsten.

Stevig en hard stukje filmwerk.

avatar van Fisico

Fisico

Interessante reconstructiefilm van de verhoren van de jonge daders die destijds de peuter James Bulger hebben gemarteld en omgebracht. Een schokgolf ging toen door het VK en ver daarbuiten. Ik was toen wel leeftijd van de daders en ik herinner het me nog wel.

Toch wel een vrij intens portret dat er toch wel op inhakt. De reconstructie, de ondervragingen en de scènes met kleine James zelf worden goed en sterk neergezet. Bovendien ook erg vloeiend gemonteerd waardoor je ademloos blijft kijken ook al weet je hoe het verder afloopt.

Had toch de indruk dat de ene dader, Robert, er toch wat meer kenmerken vertoonde van koelheid, gewetenloosheid en apathie dan de andere. Een troosteloze buurt daar in Liverpool zal ook wel zijn impact gehad hebben, de 'afwezige' ouders evenzeer al kwam dat niet echt naar boven in deze film.

Wie hier meer wil over zien, kan ook terecht bij de langspeelfilm met Andrew Garfield in de hoofdrol. Ook best een aanrader: Boy A (Film, 2007)