• 9.381.099 stemmen

Met onder meer: Ed Skrein, Woody Harrelson en Patrick Wilson

Gesproken taal: Engels, Mandarijn en Japans

Releasedatum: 7 november 2019

Plot Midway

"One battle turned the tide of war."

Gebaseerd op de slag bij Midway. Deze duurde van 4 juni 1942 tot 7 juni 1942, waarbij de Amerikanen tegen de Japanners vochten met veel minder piloten en soldaten, maar toch wisten te winnen en daarmee een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten. We volgen een aantal personen. Onder anderen admiraal Chester Nimitz die een commandant was van de vloot op de Grote Oceaan. Wade McClusky was een vliegtuigpiloot tijdens de slag en Edwin Layton was een admiraal die deel uitmaakte van een inlichtingsteam met als doel de posities van de Japanners te verraden.

Lieutenant Richard 'Dick' Best

Bruno Gaido

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Heerlijke Hollywood spektakelfilm die van begin tot eind boeit.

Emmerich staat niet bekend als een meester verhalenverteller dus een uitgebreide uiteenzetting over het hele gebeuren bij de slag om Midway had ik ook niet verwacht. Nu moet ik wel zeggen dat Emmerich zich prima aan de historische feiten houdt. Onlangs toevallig een documentaire over deze slag gezien en wat in deze film te zien is komt overeen met de info uit de documentaire.

Toch is van diepgang, in allerlei opzichten, geen sprake. Zo zijn de karakters zo plat als maar kan en zijn de dik aangezette stereotyperingen van de Amerikanen en Japanners niet te missen.

Maar als er één de actie fraai in beeld kan brengen is het Emmerich wel. Hij wordt daarbij, vooral bij de aanval op Pearl Harbour, niet echt geholpen door de door computer gegenereerde special effects, maar het is wel indrukwekkend om te zien. Naar het einde toe zijn ook de special effects wat beter zodat de aanval op Midway wel als het hoogtepunt van de film beschouwd kan worden.

Ik snap dat er genoeg aan te merken valt op deze film, maar soms wil je gewoon een lekkere ouderwetse oorlogsknaller zien en deze film volstaat absoluut. Heerlijke wegkijker met fantastische actie.

Ruim voldoende.

avatar van Diederik58

Diederik58

Vermakelijke film. Lekker voor een zaterdagavond op de bank.

Flink wat geleend van "Pearl Harbor". Film redt het bij lange na niet in vergelijking hiermee.

Vaak wat ongeloofwaardige vechtacties, waarin de helden het meestal overleven.

Om de film ook vanuit Japans oogpunt te beschouwen is mislukt. Een paar jankende Japanse officieren overtuigen mij niet.

avatar van frolunda

frolunda

Denk wel de beste film van Roland Emmerich sinds the Day after tomorrow uit 2004.Weliswaar weer behoorlijk dik aangezet,maar goed dat weet je bijna op voorhand bij de Duitse regisseur.Historisch gezien lijkt het me allemaal wel behoorlijk accuraat deze keer,dat was in het verleden bij Emmerich wel eens anders.

Midway vertelt het verhaal over de slag om het gelijknamige eiland(en) in de Stille oceaan tussen Japan en de Verenigde Staten.Die vond plaats in 1942 en betekende min of meer een ommekeer (samen met de strijd in Rusland) wat betreft de uitkomst van de Tweede wereldoorlog.De film brengt de strijd en gebeurtenissen op een overzichtelijke manier in beeld,iets wat al direct een pluspunt is.Ook de vele bekende acteurs,met Patrick Wilson,Woody Harrelson,Etsushi Toyokawa en Luke Evans voorop,doen het over het algemeen aardig.Maar het meest in het oog springend aangaande Midway zijn toch wel de vaak spectaculaire beelden.Vooral de diverse duikvluchten van vliegtuigen zien er fraai uit.Jammer dat dat niet altijd gold voor de CGI,vooral bij de grote totaal shots.

Had voor mij allemaal wel wat genuanceerder gemogen maar voor het overige is Midway een onderhoudende en best aangename film/block buster.

Een dikke voldoende.

avatar van kalehein

kalehein

Nee, nee, nee en nog eens nee, nee en nee!

Deze film is een schande,een pisvlek op het witte doek en komt op géén enkel vlak, ook maar een beetje in de buurt van het origineel.

Ik heb me zelden zooooooo erg aan een hoofdrolspeler geïrriteerd. Wat een lamlul eerste klas.

Gisteravond na de helft gekeken te hebben afgezet. Zojuist de andere helft gekeken.

Zum Kotsen wat een bagger.

avatar van Boneka

Boneka

Tja toch een half puntje eraf dit keer. Had de film eerder op de gratis Corona Pathe kanaal kunnen bekijken, maar nu dan mooi op een 4K transfer met Dolby Atmos. Dat is zeker een pluspunt want de karige Nederlandse versie moet het doen zonder 4K en zonder Dolby Atmos en een waardeloze dts hd master 5.1. Het probleem zit 'm niet alleen in de uitgave van Dutch Work, maar Lionsgate brengt haar blu rays nooit uit met Nederlandse ondertiteling. Dus wie deze uitgave in goed geluid en beeld wil bekijken, moet de buitenlandse versie voor lief nemen zonder de Nederlandse ondertiteling. Gekke is dat daar de gewone blu ray uitgave wel gewoon ook Dolby Atmos heeft. Dutch prutswork mag zich dit wel degelijk aantrekken.

Maar goed dan de film, want daar gaat het dan toch ook om. Ik kom maar moeilijk tot pluspunten. Ze zijn spaarzaam. Okay het beeld en geluid is okay. Japanners spreken Japans en het tweede deel van Midway is dan nog wel te behappen. Het is over het algemeen redelijk en soms toch nog wel natuurlijk weergeven. Daarnaast spelen de Japanners een puike rol. Wat gek is deze hoofdrollen worden niet op de prent gedrukt. Jammer!

De kritiekpunten heeft Midway 2019 in overhand. De film duurt overigens geen 138 minuten maar ruim 120 om vervolgens alle hoofdrolspelers nog eens voorbij zien komen. Gelukkig nu ook met de Japanners. Maar de film begint al fout om nogmaals zij het vluchtig Pearl Harbor onder de loep te nemen. Overbodig daar er al veel over gemaakt zijn. Had de film puur gericht op Midway dan had ie er een stuk evenwichtiger en overzichtelijker eruit gezien. We krijgen zo wel erg veel informatie in ons hoofd geprent, want alles wordt met data en getallen vermeld. Zo moet de film geloofswaardiger overkomen. Maar dat doet hij met de acties duidelijk niet. We zien veel te veel CGI in beeld en dan ook nog eens niet mooi gemaakt. Het is geen spelcomputer toch? Daarnaast gedragen veel Amerikaanse piloten zich als halve kamikaze die bijna tot de boot de plotselinge draai weer naar boven kunnen maken. Onmogelijk met deze snelheden. Alleen met CGI is alles mogelijk. Jammer!!! Gemiste kans! Daarnaast het geluid mag dan wel okay zijn met Dolby Atmos de muziek daarin tegen is een ware ramp. Deze is veel te bombastisch neergezet, terwijl je juist de motoren en beschietingen wil horen. Deze komen te veel op de achtergrond. Je krijgt zo te weinig binding met het echte gevecht. Daarnaast zijn de acteur prestaties niet overweldigend te noemen. Japanners top, Amerikanen flop. Zo van elke Amerikaan moet met een big smile lopen zucht pffff.

Nee overall kunnen we Midway anno 2019 geen voldoende geven. Het was het allemaal zoals hierboven beschreven net niet. Kans gemist.

Film 2.5

Beeld (4K) 4.5 (Engelse subs)

Geluid Dolby Atmos 4.5

Extra's 3.5

avatar van Jynxter

Jynxter

Blijkbaar een film “you love to hate” getuige de vele wat overdreven negatieve reacties hier. Niet dat ik wil verkondigen dat Midway een fantastische film is, want dat is het niet. Maar ik vind het ook niet het kansloze misbaksel dat sommige er blijkbaar wel in zien.

Het siert de casting director dat deze ogenschijnlijk niet heeft willen type-casten. Maar uiteindelijk pakt dit beleid niet al te best uit en zijn verschillende acteurs toch wat misplaatst. Daarbij acteren ze ook niet allemaal even sterk. Dus nee. Een fantastische film is Midway zeker niet.

Maar buiten het feit dat de CGI hier en daar te wensen overlaat, zit deze oorlogsfilm wel vol met prachtige gevechten. Op zijn Amerikaans geromantiseerd, dat wel. Maar de scenes waarin vliegtuigen, kogels, bommen en boten de dienst uitmaken zijn spectaculair.

Misschien scheelt het dat ik mijn hart vast hield bij het opzetten van deze film, gezien de verwoestende kritieken. Maar omdat Midway lang niet zo slecht is en het belangrijkste onderdeel van de vrtelling prachtig heeft weten in te blikken, scoort 'ie voor mij gewoon een voldoende.

avatar van Aquila2003

Aquila2003

Absolute natte spuitpeop.

Ik keek deze troep samen met een maat, een 6.7 op IMDB gaf goede hoop. Dat viel tegen.

De CGI deed ons denken aan die avond dat we ketamine en 2cb tegelijk snoven; je weet dat dat wat je ziet niet klopt. Het contrast met de studioscenes maakt het nog meer bizar.

Boten en vliegtuigen volgen geen natuurwetten, zo kun je kennelijk met 1000000 ton staal slalommen als met een jetski, en als je 300kmu vliegt met open cockpit kun je nog prima een gesprek met je maat achter je voeren. Ook heb je alle tijd voor hem als je neerstort.

Het verhaal schiet alle kanten op, en de acteurs lijken er ook helemaal geen zin in te hebben. Het is overigens nog lastig je te concentreren op de acteurs, want sommigen krijg je zulke heftige anale jeuk dat je het liefst in paniek naar aambeienzalf zoekt.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

"I don't envy the new commander... ...It's me, isn't it."

Midway is een ouderwetse love it or hate it film. En ik snap de haat wel. Het volgt het stramien van de moderne oorlogsfilm: stoere jongens, vierkante kaaklijnen, beetje rebels tegen superieuren. Uitgemolken tot en met. Godzijdank zien we de oorlog niet alleen vanuit het oogpunt van deze stereotypes. We krijgen ook een inkijkje in de strategie achter de oorlog, zij het een beetje oppervlakkig, maar daardoor goed te begrijpen. Het stukje Pearl Harbor mag niet ontbreken om een goed beeld te krijgen.

Patrick Wilson en Woody Harrelson (met haar!) hebben supermakkelijke rolletjes als respectievelijk inlichtingenman en bevelhebber Nimitz. Een haast onherkenbare Dennis Quaid mag schmieren als kapitein William Halsey.

Verder een dozijn jonge kerels die teveel op elkaar lijken om ook maar een reet om hun lot te geven.

Ook grappig: Luke Kleintank speelt piloot, en Brennan Brown speelt data-analist. Beiden speelden in de serie "The man in the high castle". Soms heb je echt het idee dat mensen vriendjes in films trekken als je acteurs elders weer samen ziet opduiken.

Op de vele actie met computerstunts heb ik weinig aan te merken. Het zag er gewoon goed uit. Ik weet niet hoe het met de meeste leunstoelrecensenten zit, maar ik heb nog nooit een brandend slagschip gezien. Dus als Emmerich denkt dat het ongeveer zo was als in deze film, dan ben ik geneigd dat te geloven.

Ik betrapte me er wel op dat ik sommige scènes een beetje aan het 'uitzitten' was. Een peptalk voor een piloot bij wie de moed in de schoenen is gezakt? Even de wijn bijschenken. Een scène waarbij de hotshot piloot aan het babbelen was met zijn vrouw? Even op mijn telefoon kijken hoe de aandelen erbij staan. Het was beter geweest als de 'jongelui' wat minder talrijk waren geweest. In die zin is Pearl Harbor beter omdat de focus op een kleinere groep piloten ligt.

Wat me vooral opvalt is dat een duikvlucht om een bom te werpen op een Japans vliegdekschip ofwel een zelfmoordmissie was, of de Japanse luchtafweer schutters waren stekeblind. De hoeveelheid flak en lichtkogels die de lucht in wordt geschoten is absurd. Het is, afgaande op deze film, amper aannemelijk dat piloten dit konden overleven laat staan dat ze hier zin in zouden hebben. Ik bedoel, de Japanners hadden patent op kamikaze maar dit was nauwelijks anders.

Al met al niet verveeld. Zeker geen topfilm maar de special effects wisten mij al snel te pleasen.

3,5 sterren

avatar van DoctorMovie

DoctorMovie

Typisch Amerikaans sentiment over heldhaftigheid en zogenaamde eer, alsof die Japanners geen vrouwen en kinderen hadden. De patriottische muziek ondersteund het Amerikaanse sentiment nog eens. Twee atoombommen gedropt, miljoenen Japanners gedood of ernstig verminkt.

Lang leve oorlog

avatar van ErikP

ErikP

Film die 100% draait om de spectaculaire computeranimaties en Amerikaans chauvinisme. Ik vond het allemaal een beetje rommelig en mijn interesse zakte naar verloop van tijd steeds verder weg. Nee, niet mijn type film. Helaas zijn films die het moeten hebben van spectaculaire beelden wel een trend. Andere elementen van een film zijn hierdoor steeds minder belangrijk.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Moeilijk te verklaren waarom deze goed gemaakte en van uitstekende FX voorziene film me toch zo weinig doet. Misschien is de overdaad van al die explosies en al dat wapengekletter tussen vliegdekschepen en bommenwerpers de schuld, misschien duurt de film net te lang, en misschien is het ook wel de louche uitstraling van Ed Skrein die me verhindert om met het voornaamste acteurs-perspectief mee te leven. Ik kan hier weinig negatiefs over zeggen, maar na verloop van tijd ging het me allemaal steeds minder interesseren. Of zou het komen omdat ik geen Amerikaan ben en dit verhaal dus niet in mijn emotionele rugzak heb?

avatar van blurp194

blurp194

De gelijknamige versie uit 1976 was prut, maar deze sort-of remake is zo mogelijk nog erger.

Bordkartonnen karakters, zelfs voor de niet al te beste acteurs teveel echt slechte scenes, een overdaad aan slordige CGI, en veel te veel vals sentiment. Toch triest, dat in de hele filmgeschiedenis er nooit iets zelfs maar in de verte in de buurt van Tora! Tora! Tora! (1970) komt. En ik begin al helemaal niet over Midway (1976), en gerekend dat de technologie het toch zoveel makkelijker maakt om zo'n film te maken, is deze film eigenlijk nog slechter.

In de bezetting veel bekende namen - maar ik betwijfel of zelfs maar een enkele daarvan aan deze film herinnerd wil worden. De hypotheek moest betaald, meer dan dat komt er echt niet uit. Lokkertjes voor op de poster. Goedkoop winstbejag zonder moraal. En het is ook zonder meer een terechte vraag waarom Emmerich deze kans kreeg van de producers - want wat hij gepresteerd had op dat moment leek er ook al niet echt op. Daarna overigens ook niet, voor wat dat betreft.

Zo ongeveer elke oorlogsfilm is beter dan dit smakeloze, inspiratieloze en vooral zielloze prutswerk. Neem het van mij aan, kijk liever twee uur naar het testbeeld.