Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: David Yarovesky
Met onder meer: Elizabeth Banks, Jackson A. Dunn en David Denman
Releasedatum: 23 mei 2019
Plot Brightburn
"Evil has found its superhero"
Tori en Kyle Breyer kunnen hun kinderwens niet vervullen, maar vinden op een dag een baby. Ze noemen hem Brandon en voeden hem op als hun eigen zoon. Jaren later wordt het duidelijk dat Brandon geen normale jongen is en over bovennatuurlijke krachten beschikt. Een gevecht om te overleven begint.
- IMDb (6,1 / 119515)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Brightburn (MusicMeter)
Sheriff Deever
Deputy Ayres
Royce
Zwolle84
'Whatever you've done, I know there is good inside you'
Films die je ietwat verward achterlaten zijn doorgaans de beste. Zo ook Brightburn, dat me direct nadat de lichten aan gingen met allerlei vragen achterliet. Is er al meer dan een uur voorbij? Waarom had ik deze niet zien aankomen? Naar welk genre heb ik überhaupt zitten kijken? En waarom zijn mensen zo kortzichtig dat ze hier de klasse niet van inzien?
Want klasse, dat is het sleutelwoord bij Brightburn. Het is sowieso een tijd geleden dat ik zo'n snaarstrakke film heb gezien. Er zit geen grammetje vet aan; nog geen halve scène is overbodig. Nu is 91 minuten natuurlijk al vrij kort, maar hij lijkt zonder overdrijven écht niet langer dan 60 minuten te duren. De end credits - zelfs die zijn gaaf - kwamen als een donderslag bij heldere hemel.
Dat snaarstrakke is niet alleen van toepassing op de editing, maar ook op de actie en effecten. Het is allemaal zo perfect in beeld gebracht. Zelfs bij de daadwerkelijke superheldenfilms met grote budgetten komen de superkrachten niet zo overtuigend naar voren. De scènes waarin Brandon als een komeet door het huis knalt zijn overdonderend, de meer horrorachtige scènes zijn onheilspellend en bovendien expliciet in beeld gebracht wanneer ze erom vragen en op een vreemde manier voelt het allemaal vrij realistisch aan.
Dat realistische karakter is voor een groot deel te danken aan de drama, dat net als horror, actie, sci-fi en mysterie strijdt om de titel hoofdgenre; ik weet echt nog even niet hoe ik hem in m'n excelletje zal noteren. Want al die expliciete horroractie hangt nauw samen met de oprecht aanvoelende emoties van een complexe moeder-zoonrelatie. Het overtuigende acteerwerk van met name Elizabeth Banks draagt daar sterk aan bij.
Met zo'n cocktail van genres verwacht je dat het een onsamenhangend geheel oplevert, maar dat is absoluut niet het geval; Brightburn loopt als een trein. Alles vloeit naadloos in elkaar over. En dat is nu net iets waar het bij superheldenfilms vaak net niet helemaal lekker loopt, met hun wat botte scheiding tussen actie en drama.
Heel erg goed. M'n voorlopige nummer 3 van het jaar.
Tonypulp
Fijn om te zien dat Yarovesky wat lof oogst. Vond zijn debuutfilm The Hive (2015) al zeer goed, duidelijk een talentvolle filmmaker. Jammer dat hij hier verder nooit die waardering heeft gekregen, maar misschien dat men na het zien van BrightBurn die alsnog een kans gaan geven.
Zwolle84
Daar ben ik nu ook erg benieuwd naar geworden.
nathaniel177
Leuk horror filmpje. Voelde wel erg kort aan. Acteurs doen het goed, jochie acteert af en toe creepy. Hadden zeker dingen beter gekund, maar het is als nog vermakelijk en houdt je aandacht gedurende de speeltijd vast. Jammer dat het einde zo kort is.
dutchtuga
Alsof we nog niet genoeg superheldenfilms in onze maag gesplitst krijgen, komt er nu nog een van de hand van producent James Gunn, maker van Marvel’s Guardians of the Galaxy. Maar… dit is een ander soort superheldenfilm, namelijk een superhelden-horror. Een kleine twist weliswaar, maar wel een die de film significant anders maakt en ineens voor een volledig andere doelgroep interessant is. Als horrorfans hebben we ons heus weleens afgevraagd wat voor naars je teweeg zou kunnen brengen met al die superkrachten. BrightBurn laat het zien.
BrightBurn gooit je meteen in de realiteit van de gevolgen van de Superman-achtige landing van de baby in de achtertuin van de Breyers in het plaatsje BrightBurn. Ontwikkeling van personages krijgen we niet, daar moeten we het gaandeweg mee doen. Dit is in principe een verademing vergeleken met al dat quasi-serieuze gedoe in veel Marvel films. Hier schakelen we al redelijk snel over naar de horror en dat werkt goed. James Gunn en David Yarovesky begrijpen dat hier een andere doelgroep aangesproken moet worden en over dat aspect van de film wordt gelukkig niet krampachtig gedaan.
BrightBurn is gelukkig een volbloed horrorfilm geworden. Een slasher zou je kunnen zeggen, want Brandon gaat van slachtoffer naar slachtoffer met de nodige opbouw er aan vooraf. Vooral één bepaalde scène is slasher-materiaal met een flinke knipoog naar Lucio Fulci’s Zombi 2. Een heerlijke scène die met gemak het hoogtepunt van de film is.
BrightBurn stevent af op een solide horrorfilm ware het niet dat de makers zich toch laten verleiden tot superheldenfilms-clichés. Men lijkt hier toch weer een bepaald universum op te willen bouwen, iets waar zelfs een fan van DC, Marvel etc. toch ook wel een keer genoeg van moet krijgen? Waar is de tijd gebleven van het gewoon afleveren van een film die af is? Of BrightBurn tot een universum gaat leiden moeten we nog maar zien, maar de opzet naar meer is er wel degelijk.
BrightBurn is niet de film geworden die de trailer beloofde, maar voor de horror- en superheldenfan valt hier toch wel een hoop te genieten.
Recensie: BrightBurn (David Yarovesky) - It's Only a MovieIt's Only a Movie - itsonlyamovie.nl
JacoBaco
Goed, maar niet heel erg goed. Geïnspireerd op Superman. Wat nou als (een nog jonge) Superman juist kwaadaardig is? Het antwoord is Brightburn. Maar hoe pak je zoiets aan? In dit geval dus ontzettend oppervlakkig. Wat mij betreft de juiste keuze. Film is niet te lang en als je van horror, fantasie, bloederig geweld met een stukje familiedrama houdt dan zit je goed met Brightburn! Ook de typische locatie , een grote Amerikaanse farm zoals in Superman doet de film goed. Maar verder geen aangename verrassingen wat dat betreft en is de film vooral een vrij toffe horror variant op een nog jonge Superman. Een goede horrorfilm, maar niet bijzonder goed.
Een kleine 7.
De film heeft toch te lijden onder de marketing. Eigenlijk weet je al precies waarvoor je naar de bios gaat naar deze film, maar daarin slaagt Brightburn wel glansrijk. Je krijgt Superman goes bad voorgeschoteld en de film aarzelt geen enkel moment en geeft je alles wat je wil. Spanning en gore momenten. De R-rating pakt dan ook goed uit. Het jochie is ook creepy genoeg om deze rol te kunnen dragen.
Maar wat bedoel ik dan met die eerste zin? Aan de ene kant zorgt de marketing ervoor dat mensen naar de film gaan, want wie wil een fucked up Superman achtig kind niet zien he?
Aan de andere kant haalt het wel elke vorm van verrassing weg. Zelfde zie je nu ook bij die godganse trailer van Ma de hele tijd, je kan het hele plot van die film adhv de trailer al uitschrijven. Zou Brightburn niet veel beter zijn geweest als het a la 10 Cloverfield Lane uit het niets zou komen en je eigenlijk geen idee hebt wat er gebeurt tijdens de film? Dus laat de openingsscene weg en laat een gezin zien waarbij een kind langzamerhand flipt en ongekende krachten krijgt door een verschijning in de schuur. Een film doet er dan beter aan om naar een reveal toe te werken. Deze had Birghtburn nu niet, waardoor het soort van een checkbox afstrepen was gedurende de hele speelduur. Een gevoel dat me ook tijdens de It reboot besloop. Een beetje verrassing mysterie en wat kleine antwoorden zouden de film in mijn ogen sterker maken.
Ik hink dus vooral op twee gedachten. De film doet weinig fout en voldeed precies aan mijn verwachtingen. Toch had ik liever dat mijn verwachtingen overtroffen zouden worden en er tijdens de film nog wat te gissen zou zijn.
Mr.Ghostface
Van de vele superkrachten die het joch bezit is het op ieder moment een cape en masker te voorschijn toveren en aantrekken (in enkele seconden) toch wel het superst. En dat zonder telefooncel.
Erg jammer dat de eerste helft van de film zo enorm clichematig is. Weer een apart kind die gevaarlijk is en wat niemand door lijkt te hebben of te willen hebben. Tot het langzaam duidelijk gaat worden. Dat hebben we nou wel echt zo vaak al gezien in horrorfilms. Ondanks dat het sfeertje vanaf het begin wel lekker was, vond ik dit wel echt een afknapper. Maar het restant van de film maakt wel erg veel goed zeg. Plots wordt de film bijzonder agressief, bloederig en naargeestig. De scènes met het glas in het oog en de afgebroken onderkaak zijn oprecht nasty. En ook de moordpartijen op zijn adoptieouders (die overigens heel aardig acteerden) zijn best aardig.
Best tof om eens een horror gecombineerd met het thema superheld te zien. Maar ergens voelt de film wel een beetje of ze niet volledig los zijn gegaan. Waarom moesten we bijna een uur wachten op het vuurwerk? Het had ook nog leuker gekund als hij de anderen die hem lastig vielen ook aan had gepakt. Zijn gemene klasgenoten, het meisje dat hem een freak vond. En ik had wel iets meer achtergrondinfo gewild. Waarom is hij het ene moment bezeten en kwaadaardig en het andere moment weer dat jongetje? Zijn ouders kon hij makkelijk de baas. Wat ik al zei, ze lijken gewoon niet volledig los gegaan. Hopelijk volgt er een deel 2, hier zit zo enorm veel potentie in. Visueel is de film overigens ook heel aardig. Ruim voldoende natuurlijk.
Film deed me qua sfeer erg denken aan Shazam! Een zelfde soort kinderachtige sfeer die het naar een stripachtige verfilming doen proeven.
Deze film lijkt in mijn ogen werkelijk nergens op Shazam. Niet qua sfeer en zeker niet qua humor. Brightburn is bijzonder duister. Een klein beetje morbide zwarte humor is wel heel wat anders dan de onderbroekenlol die Shazam had.
Phantasm
Goede horror/thriller, beter dan verwacht. Heb me er prima mee vermaakt.
Kondoro
Mijn aller eerste film die ik in 2019 heb bezocht in de bioscoop mocht ‘BrightBurn’ worden. Een film waar ik niets van had opgezocht en ik vooral op mij af liet komen. Ik werd zowat overdonderd toen ik in de bioscoop zat, een erg geslaagde zit met een film die op geen moment langzaam aanvoelde. De film opent al vrij heerlijk en we worden direct met onze neus in de feiten gelegd. De film houd echter wel een beetje informatie achter op sommige punten en het is in het begin nu niet helemaal duidelijk waar we naar toe werken, tot er veel mysterieuze dingen gebeuren waar na een tijdje toch antwoord op komt.
En dan toch, waar de film vooral in het begin aardig rustig was loopt het vrij vlot naar een best harde film uit met goede harde scenes en aardig wat actie. Het ‘superhelden’ gedeelte vond ik zelf best leuk, we kennen genoeg films met deze prent maar dit keer eentje die de wereld vernietigd is natuurlijk wel even wennen. Ook vond ik het gaaf dat hij niet dood gemaakt werd, en dat hij toch iedereen vermoord. Iets wat we niet vaak zien, dus dan is het al snel leuker om te kijken. De film is kort, en vlot waardoor de zit erg leuk was: toffe film!
MrKowalski
Het is grappig want dat wat de film zo 'mooi' maakt, het feit dat het verhaal en de gehele film zo klein is gebleven zorgt ervoor dat je hem als realistisch ervaart. Maar ik had hem persoonlijk liever iets meer uitgepakt gezien, iets meer bombastisch. Ze proberen het aan het eind nog wat dramatischer te maken, maar in mijn ogen komen ze daar met een bos brandje en een instortend gebouw niet mee weg.
Waar zijn de ik vernietig een hele stad/vecht tegen het leger/ik hang in de ruimte en blaas de aarde op scenes?
max cady
Erg leuk dit filmpje en dat had ik niet verwacht. Vandaar waarschijnlijk ook dat ik hem goed vond ivm mijn lage verwachtingen. Deed zoals hierboven ook aangegeven erg denken aan Superman en dan zowel het verhaal als de setting van het platteland inclusief de kryptonite Maar goed, dan dus de slechte versie van Superman. Het verhaal is redelijk standaard maar spannend was het toch een aantal keren wel. Ik hou wel van goeie jumpscares! Ook de horrorelementen en de gore zaten er prima in. De glas in het oog scene was prachtig haha
Mariovane
Ik vond deze verassend goed. Ben benieuwd of hier ook nog een vervolg op komt. Wat mij betreft heel graag! Kan niet wachten...?
schenkowiets
Wat een geweldig originele film is dit !
Spannend van begin tot eind en erg goed opgebouwd en geacteerd.
Het ventje deed me meteen aan Damien denken op 1 of andere manier.
Hopelijk komt er een deel 2 en worden vragen die ik nu heb beantwoord want sommige dingen wil ik weten waarom hij dat deed en waar hij eigenlijk vandaan komt enzo .....
joolstein
Ondanks dat de vraag; 'Wat als een buitenaards kind niet een held voor de mensheid wordt, maar juist een duistere bedreiging.' voor een hoop horror had kunnen zorgen. Blijft de film niet meer dan aardig vermaak! Het verhaal was met een meer bijzondere aanpak, een stuk sterker geweest dan dat nu is. De film zit te traditioneel in elkaar, en hangt er maar weinig goede spanning of sfeer. Acteerwerk is wel netjes en extra props voor Elizabeth Banks. Helaas is de film soms net iets te onlogisch, of zelfs misschien wel te inspiratieloos. Het leuke idee van de omgekeerde superheldenmythe en de harde en brute kills (inclusief een Lucio Fulci verwijzing) maken dat de film een vermakelijke is maar heel indrukwekkend werd het helaas nooit. Qua punten is dit dan ook een twijfelgeval. In de slot-credit zien we een vaste klant uit de James Gunn-stal opduiken in een cameo, en leek het dat er al gezinnespeelt werd op een vervolg, door nog meer kinderen op te voeren?
Psycho-M
Een leuk concept dat vrij aardig is uitgewerkt.
Met een anderhalf uur kijkt de film wel lekker snel weg.
En omdat er genoeg gore in zit, vergeef je al snel bepaalde onlogische dingen in het verhaal.
Leuke twist op het superhelden genre en van mij mag er best een vervolg op komen.
Doom4
Omdat ik hier erg naar uitkeek viel het helaas een beetje tegen. Het duurde te lang voor dat er echt iets ergs gebeurde en ik had gehoopt dat hij meer andere kinderen etc zou pakken ipv zijn eigen familie Na het saaie begin word het wel een goede film. Genoeg gore ook in ieder geval. Ik vond het jongetje lijken op Tobin Bell {Jigsaw} had zomaar zijn zoon kunnen zijn
EVIL '84
Prima supervillain film met horrorelementen. De film komt na een half uur met wat actie en de kills zijn lekker bloederig! (Het is alweer een tijdje geleden dat ik een goede glass-in-the-eyeball scene heb gezien!)
Over het algemeen een nogal basic verhaaltje waar veel meer uit gehaald had kunnen worden, en laat me ook met verschillende onbeantwoorde vragen achter. De speelduur was overigens prima, met 91 minuten goed vol te houden. Ben benieuwd of er een vervolg op komt!
mcdaktari
Te gekke film. Dit zie ik graag. Ik had zeker verwacht dat deze film wel hoger zou scoren. Er zitten aardige scenes in en het verhaal vond ik helemaal niet verkeerd. Voor mij mogen ze er zo wel meer maken. Prima amusement.
Harley Quinn
Voor iemand die niet gauw verrast wordt vormt Brightburn een van de uitzonderingen. Met zijn rustige opbouw, karakteruitdieping en het onderhuidse, dreigende gevoel naar de ontluiking van Brandon's ware aard weet hij de aandacht prima vast te houden en simultaan de spanning effectief op te bouwen.
De complexiteit en diversiteit van de verschillende relaties zijn met zorg uitgewerkt. Een belangrijk narratief is de sterke band tussen Banks en Dunn; een invulling die overtuigend neergezet wordt door beide acteurs. Je voelt je betrokken bij de karakters - wat niet onverdienstelijk is in een horrorprent.
Met de duistere kant gaat Yarovesky een paar stappen verder. De kills worden zeer expliciet in beeld gebracht. Bij sommigen trok zelfs ik, als vrijwel onbewogen kijker wat gore betreft, een grimas van walging.
Toch is het niet enkel de horror die deze film definieert. Brightburn kent schrijnende, dramatische momenten, herkenbare coming of age perikelen en bijbehorende keuzes. Dat Brandon geen normale, worstelende puber is, ontspoort in zijn aanpak en het gebruik van zijn krachten maken het juist zo bijzonder. Het treffende einde sluit het geheel ook perfect af.
Deze verdient na zijn Blu-ray release met recht een permanente plek in mijn collectie.
mcdaktari
Brightburn hoort toch ook wel onder het sci-fi genre dacht ik zo!
Harley Quinn
Brightburn hoort toch ook wel onder het sci-fi genre dacht ik zo!
huiguh
Prima filmpje!
Het uitgangspunt van het verhaal is een copy van superman.
Maar deze Clark Kent is (gelukkig) niet zo braaf...
Toch een paar heerlijke grove scenes, en ook op de acteurs heb ik niks aan te merken.
Had van mij nog wel een half uurtje langer mogen duren.
knusse stoel
Een puber komt op zijn 12e verjaardag achter zijn verborgen krachten en gelijk gaat de film over in een ander tempo. Voor de liefhebber van sciencefiction en horror is deze film een prima verhaal met een mooie mix.
Onze verwachtingen waren niet zo hoog gespannen maar we werden van begin tot het uitstekende einde van de film vastgehouden. Er zit een fijne spanningsboog in het verhaal en langzaam kom je erachter wat er hier afspeelt. Een ruime 8!
schumacher
Ik dacht eerst van zou dat alweer een conjuring of blair witch of rec film zijn want die vind ik echt niet goed en is altijd meer vh zelfde maar dat was gelukkig bij deze film niet het geval, integendeel, ondanks dat het begin vd film wat kalm en traag ging was die echt aan het opbouwen naar een zeer boeiende film met een aantal vette scenes erin en de film blijft je dan ook heel de tijd meeslepen en keek lekker weg.
Die kleine speelt dat ook heel goed en de hele cast deed het goed, de muziek was ook toppie.
Dikke aanrader wat mij betreft.
Helemaal op het einde vond ik het ook heel goed.
SPOILER hieronder: Alleen maar lezen als je de film hebt gezien want ik vertel wrm ik het einde goed vind en hoe dus het einde is gegaan:
Dus bij deze nogmaals: alleen lezen als je de film al hebt gezien
Wat ik zo goed dus vond aan het einde dat is dat je eens geen happy end hebt gekregen, we weten allemaal dat minstens 9/10 films voorspelbaar zijn op het einde en meestal een happy end krijgen maar dat is hier dus niet het geval en dat vond ik verrassend goed, ik had zoiets van tja, die kleine zal toch op ene of andere manier sterven maar nee hoor, gebeurt dus niet
, i love it.
broncode
Ontzettend genoten van deze film, en tot nu toe de verrassing van het jaar. De film vliegt voorbij door het goede script, juiste casting en soms keiharde kills. Ook het einde is goed gevonden, en past precies bij het gevoel dat film geeft.
Collins
De afgelopen jaren werden we in de filmwereld bedolven onder nobele wereldredders met buitengewone vaardigheden. Best leuk, maar op den duur, door de vastomlijnde structuur van al die films, ook wel wat vermoeiend. Misschien dacht James Gunn er ook zo over. Hij brengt met “Brightburn” een wat duistere variant op het superhelden thema. Een film waarin een jongen met superkrachten (Brandon) centraal staat die minder nobel met zijn krachten omgaat dan we gewend zijn van iemand die onnatuurlijk getalenteerd is.
Superhelden redden de aarde steevast van verschrikkelijke rampen en liggen met zichzelf psychisch overhoop vanwege de enorme verantwoordelijkheid die ze dragen. Dat principe vind je in deze film niet terug. Hier gaat het om een onschuldig uitziend joch dat zonder enige scrupules zijn krachten met onvoorstelbare wreedheid de wereld inwerpt.
In vergelijking met de films van Marvel en DC, zit deze bescheiden productie veel dichter op de huid. De beleving is echter. Meer conform de eigen wereldse waarneming. Ook is de film bloederiger, is de verhaallijn rauwer en is de ‘superheld’ gewetenlozer. Misschien kun je zelfs zeggen dat het onnatuurlijke hoofdpersonage hele nare menselijke trekjes heeft, die zijn uitvergroot (’t Is natuurlijk iemand met superkrachten) in zijn denken en zijn handelen.
De beweegredenen voor Brandon’s handelen blijven duister. De film geeft er weinig informatie over. We weten dat hij een vondeling uit de ruimte is. Meer niet. De film gaat grotendeels voorbij aan de oorsprong van Brandon. Hij komt immers ergens vandaan. Maar waar vandaan? En wat is zijn einddoel? Allemaal intrigerende vragen. Duidelijkheid geeft de film niet. Alle reden voor een vervolg dus.
De film is spannend en heeft horrortrekjes. De verhaallijn is simpel. De personages zijn dat ook. Daar valt in een mogelijk vervolg nog wel wat verbreding en verdieping te halen. Met name de dynamiek tussen Brandon’s ouders, die beide tamelijk rudimentair zijn vorm gegeven, mocht van mij best wat emotioneler. Toch wekken ze in al hun rudimentaire existentie, gelukkig wel enige empathie op. De hoofdrol van Jackson Dunn als jongen met superkrachten, is een goede. Hij brengt de psychopathische Brandon met genoeg overtuiging tot leven om hem serieus te nemen. Daar hoeft ie overigens niet veel voor te doen. Veel meer dan rondlopen met een misnoegde blik en het dragen van een slonzig superhelden outfit wordt van de jonge acteur niet gevraagd.
De film is vermakelijke meuk. Het zou me niet verbazen als de film de eerste in een reeks wordt. Hopelijk worden de sinistere invalshoeken en de psychologische hiaten daarin nog wat versterkt en aangevuld. De film leent zich echter ook goed voor verdere ‘ontplooiing’ binnen het genre van het platte vermaak. Dat laatste zal het dus wel worden.
Ramon K
Toch wel matig hoor. Niets nieuws aan de horizon; heb je films als Mikey, The Good Son, The Omen en Firestarter al gezien, dan gaat Brightburn je qua drama of qua wendingen echt nergens verrassen. Maar gelukkig kijkt 't nog wel redelijk aardig weg.

'Brightburn' brandt van streaming af: 'Slap excuus voor een verhaal dat ronduit dwaze vormen aanneemt'

Vijf horrorfilms op Amazon Prime die zeker de moeite waard zijn

Hotel Mumbai

Mishima: A Life in Four Chapters
Drama, 1985

Upgrade
Sciencefiction / Thriller, 2018
man vrouw relatiechild murdercountry lifesuperkrachtsuper villainhuman alienkansas state vader-zoon-relatiemoeder zoon relatieamerican countryside