• 9.385.005 stemmen

Sebelum Iblis Menjemput (2018)

Horror | 110 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titel: May the Devil Take You

Oorsprong: Indonesië

Geregisseerd door: Timo Tjahjanto

Met onder meer: Chelsea Islan, Pevita Pearce en Ray Sahetapy

Gesproken taal: Indonesisch

Plot Sebelum Iblis Menjemput

De jonge Alfie sleurt een duister familieverleden met zich mee. Ze heeft lang gescheiden geleefd van haar zieke vader en poogt de oorzaak te vinden van zijn armoedige leven. De aanwezigheid van haar stiefzus Maya brengt echter problemen met zich mee en bemoeilijkt haar zoektocht naar de antwoorden die ze nodig heeft.

avatar van Kondoro

Kondoro

"Lesmana! Not now, not later, but when you least expect it, you will lose everything!"

Heerlijk obscuur prentje, maar daardoor echt niet minder leuk. Geinig dat het soms echt lijkt alsof de werelden bij één komen. De laatste paar zaterdagen heb ik de V/H/S/ films deels onderhanden genomen (drie delen in), waar ook Tjahjanto zijn rol in speelt. Net zoals The ABCs of Death (2012) trouwens, en blijkbaar één van de beste Oosterse horrorfilms? Die ik overigens nog niet ken. Vorige week zag ik op social media iemand voor bij komen die deze ' May the Devil Take You ' promootte. Mijn interesse was wel aardig gewekt, en aangezien ik dus nog een plekje open had staan in de Horrorfilm Challenge, was de keuze snel gemaakt.

De positieve berichtgeving kon ik aardig waarderen, al zag ik het zelf echt niet altijd terug. Ja, de film is behoorlijk bloederig en kent leuke body gore, waar ik dus wel snap dat men dit een behoorlijke nasty film vinden, maar daar omheen gebeurt er net niks. De jumpscares zijn ontiegelijk cliché en zag je al van kilometers ver aankomen. Het verhaal is voor mij echt een warrige boel, en ik kon er niet altijd mijn vingers op leggen wat men nou precies wou vertellen. Er gebeurt veel, heel veel en dat stoorde behoorlijk.

Maar Tjahjanto laat wederom wel gewoon zien dat het een geschikte horrorregisseur is, meer dan geschikt zelfs. Want na het fantastische The Night Comes for Us brengt hij hier wel een leuke horrorfilm die helaas niet het nodige succes kent als zijn voorganger. Maar of ik nou echt omver werd geblazen als wat men beweerd; nee. Tjahjanto laat met alles zien gewoon een enorme horror fan te zijn, en combineert zijn inspiraties hier samen in één grote film, die door de visie van Tjahjanto toch wel echt te lang duurt en na een tijdje was de koek op, en dan begint de film best te ratelen.