• 9.374.652 stemmen

Mijn Bijzonder Rare Week met Tess (2019)

Familie / Drama | 82 minuten

Met onder meer: Sonny Coops van Utteren, Josephine Arendsen en Julian Ras

Gesproken taal: Duits, Nederlands en Spaans

Releasedatum: 3 juli 2019

Plot Mijn Bijzonder Rare Week met Tess

Bang om als jongste van de familie alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Maar door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess’ leven voorgoed zal veranderen.

Naar het gelijknamige boek van Anna Woltz

Distributeur September Film zal de film in 2019 in de Nederlandse bioscopen uitbrengen.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Heerlijke (jeugd-)film. Zowel licht als serieus, vol verbeelding en relevante thema's voor kinderen van rond de leeftijd van Sam en Tess.

Het is een cliché om 'met een lach en een traan' te typeren, maar zoals ik ook bij het Berlinale-forum-draadje schreef, heb ik om deze film (van de dik 40 films die ik in Berlijn zag) het hardst gelachen en tegen het einde voelde ik een traantje achter mn ogen prikken.

Het scenario is erg mooi, zowel rijk als 'rank', eenvoudig, compact. Met personages van wie je snel gaat houden, een fijne balans hebben tussen net een tikkeltje vreemd, maar nog wel volledig identificeerbaar. En ook de fotografie is erg fraai, waarbij goed gebruik is gemaakt van het cadeautje van de afgelopen warme, zonnige zomer.

Van iemand die bij een van de publieksvoorstellingen was hoorde ik dat daar de 500 Duitse 12-jarigen helemaal uit hun dak gingen. En ook Screen International is erg enthousiast. Laat het maar een flinke hit worden!

avatar van Herveys88

Herveys88

Prachtige film,

vanaf het allereerste ogenblik wordt je meegenomen. In dat prachtige zomergevoel op dit eiland, de vrijheid, de mooie karakters met allemaal een eigen wil.

Die vooral doorgaan en nieuwsgierig blijven. Om elkaar geven, niet loslaten tot de climax op het einde.

Veel humor afgewisseld met mooie momenten van ontroering en stilstaan..

Knap gemaakt en vooral van gaan genieten, zeker de moeite waard!

avatar van De filosoof

De filosoof

Het is een jeugdfilm waarvan het acteerwerk niet altijd van topniveau is en waarvan het eerste deel de jeugd ook meer zal kunnen aanspreken dan volwassenen maar het verhaal over Sam, Tess en haar vader ontwikkelt zich zo boeiend en de thematiek is zo sterk en volwassen (over de dood en dat je je het best voorbereid op eenzaamheid door veel herinneringen van samen zijn te sparen) dat de film moeiteloos ook volwassenen boeit, aangrijpt en ontroert. De film wordt steeds spannender en aangrijpender; knappe volwassene die de eindstreep zonder tranen haalt.

Kortom, een prachtige film die zelfs als volwassenenfilm een hele dikke vier sterren waard is.

avatar van John Milton

John Milton

Blij dat ik me heb laten overtuigen door Koekebakkers woorden, want dit was echt een fijne film.

Mooi geschoten, fijne soundtrack en ook het verhaal was raak. Leuk als geboren Texelaar om een film te zien die zich op Terschelling afspeelt, herkenbaar landschap

De filosoof schreef:

yup, dat lukte ons ook beiden niet.

avatar van tbouwh

tbouwh

Ja, dit is waardevolle cinema. Vang 'em maar eens in 82 min., die kindertijd. Ik denk ook geholpen door een sterk jeugdboek, maar dat heb ik niet gelezen. Knappe prestaties van de kindacteurs. Content met de woorden die ik er vanmiddag voor Filmmagie aan heb kunnen wijden - voor de zuiderburen is de release nog een maand of vier wachten.

avatar van Richardus

Richardus

Wat een heerlijkheidje! Sterk verhaal al van zich, mooi gecast en fijn vertolkt.

Ik kon Hilles huisje niet plaatsen trouwens, en van La Casa zou ik ook wel ns willen weten waar die staat; pittoresk!

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1922 stemmen

Wat een mooie film is dit. Een sterk verhaal, op een prachtige manier uitgewerkt. Ik vind het fijn dat de film echt ergens over gaat. Het is niet oppervlakkig. Ik denk dat kinderen, maar ook volwassenen, er een waardevolle boodschap van kunnen meekrijgen, en het is geen film die je ongeroerd laat. Mij in ieder geval niet. Erg goed gespeeld, en een fijne vakantiesfeer. Een 8. 4*

avatar van gotti

Meer dan uitstekend. Subtiel scenario, cameravoering, acteurs: allemaal erg sterk.

avatar van K. V.

K. V.

Op goed geluk deze eens bekeken en het was niet mis. Heel overtuigd geacteerd van de kinderen en verder een leuk verhaal. Nog een korte speelduur, maar was voldoende. Een zomerse film die zeker het bekijken waard is.

avatar van Richardus

Richardus

Richardus schreef:

Ik kon Hilles huisje niet plaatsen

Dit bleek gewoon het leegstaande huisje op de top van het seinduin. Nou La Casa nog, daar ben ik niet achter gekomen.

avatar van Phantasm

Phantasm

Goed geacteerd en een film met een prima bedacht verhaal.

avatar van robertinho

robertinho

Was Hugo niet veel te jong om 12 jaar geleden haar verwekt te hebben? Ik was eigenlijk de gehele film, tot de confrontatie tussen Sam en Hugo, ervan overtuigd dat alles op een misverstand berustte, en dat dit gewoon een ándere Hugo Faber was.

edit: Hij komt uit '86, dus het kan wel. Akkoord.

avatar van atropine

atropine

Alweer zo'n fijne lowbudget film (Kauwboy - kapsalon Romy) voor jong en oud die boeit door het goede verhaal en de puike acteertalenten.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Sommige jeugdfilms kennen geen leeftijd van de kijkers. Mijn Bijzonder Rare Week is daar absoluut zeker één van. Bijna 24 uur nadat ik deze film had aanschouwd zit ik hier nog met een glimlach en een traan achter het toetsenbord.

Terschelling, daar waar deze film zich afspeelt tijdens de snikhete zomer van 2018 (toen hij was opgenomen). Ik herinner het me nog goed, Het schoolkamp van groep 8 van de Jenaplanschool in 2002; enkele weken na mijn overplaatsing van de katholieke school. Ik herkende in de film meteen de loopplanken van de veerboot in het stadje West-Terschelling terwijl de rest van de locaties al aardig langs me heen is gegaan. We kampeerden in de Wierschuur, ik zat in een overgang van een verknipt rotjochie naar een sober mens; een gigantische confrontatie. Maar naast de locaties was op mijn 12 jarige leeftijd ook vrijwel veel langs me heengegaan als een droom, waarbij ik me heden ten dagen afvraag hoe ik tussen de hectische schooljaren zo'n wonderbaarlijk jaar heb meegemaakt op de Jenaplanschool? Je zou haast zeggen dat je met Sam en Tess-achtige figuren in de klas zat en nu pas merk je wat je hebt gemist en zou je nog voor een keer willen terugreizen om het nog één keer goed te begrijpen. Ik herinner me bonte avond nog, daar waar de jongens met de meisjes schuifelden en ik slechts als die ene lompe boerenlul van de katholieke school lacherig, patserig en dom kon doen, met de meegenomen medegedachte dat meisjes stom waren en jongens stoer. Wat moest ik nou met meisjes? Met hun kleffe en zoetsappige gedoe?
Deze film bevestigd weer eens dat dat een van de stomste blunders is geweest. Want als je er later zo op terugkijkt denk je ook maar: wat is er nou mooier dan een jeugdliefde of een sterke vriendschap tussen een jongen en een meisje?

Ik denk dat jeugdliefdes de mooiste thema's zijn die er in boeken en films voortkomen. Gecombineerd met de zon, warmte, geuren en kleuren dat je als jongeling, ondanks de tegenslagen, het idee doet geven dat elke dag een verrassing kan zijn. Maar helaas is het zeldzaam om, zeker op die leeftijd, iets bijzonders te vinden en is het vaak niet veel meer dan een heimwee naar je jeugd, de gedachtes dat je iets gemist hebt en dat een kalverliefde de sleutel had moeten zijn als start voor een nog lange en prille toekomst. En als ik vele literatuur lees en sommige films mag bekijken ben ik volgens mij ook lang niet de enige die daar zo over denkt.

Maar Sonny Coops en Josephine Arendsen mogen als Sam en Tess, zoal geacteerd als gefigureerd, hier wel de zomer van hun leven meemaken. Twee heerlijke eigenzinnige types die je niet zo snel tussen die grauwe schoolbanken-scenes en de smartphone jeugd zal plaatsen. Sam is met zijn ouders op vakantie op Terschelling en vanaf dag 1 beginnen de problemen al. Sams broer Jorre verongelukt op het strand en breekt zijn been, de vakantie dreigt in de soep te lopen en er heerst eventjes reuring in het gezin. Jorre moet met de boot over om in het ziekenhuis nagekeken te worden. Maar een geluk heeft een ongeluk als Sam de chaos eventjes ontvlucht en daarbij in een tuin het meisje Tess treft. Na een moeilijk begin, met de nodige vreemde vragen van dien, staan ze te salsadansen en begint er al heel snel een buitengewone vriendschap. Het zijn personages waar je als kijker gewoon enorm van gaat houden en hoopt dat je later als vader zulke kinderen mag op gaan voeden.

Echter loopt dit niet altijd volgens het leien dakje, want na een woordenwisseling laten ze elkaar in de steek, om vervolgens de volgende dag elkaar toch weer te treffen. Ondertussen is Sams broer terug en verwijt hij hem van het ongeluk, waardoor het gezinsleven nog wel een beetje benauwend blijft. En dan is Tess een prima uitvlucht, want de scenes tussen die twee zijn, zoals je al kan raden, om in te lijsten. Mede omdat het minimalistisch, gevoelig en echt blijft. De fietstochten door de duinwegen, de scene op het strand, de absurdistische trekjes die de film hier en daar heeft, de vreemde trekjes van die twee, de Guus Kuijer-achtige dialogen en dan ook voornamelijk die gedachtestem en die opmerkelijke rituelen en gedachtengoed van Sam. De film vloeit van de energie en de creativiteit en de uitgebreide gids over Terschelling is de kers op de taart, waarbij je bijna meteen in een vakantiesfeer wordt getrokken en ook zelfs zin hebt om die braderie eens op te zoeken.

Ook die Hille (wat een verrassing dat dat Hans Dagelet was) is een prachtige personage en zeker die vakantiegangers Hugo en Elise zijn een merkwaardig duo.
Maar... de uiteindelijke uitwerking is nog wel een gevoelig dingetje als blijkt dat Hugo de vergeten vader van Tess blijkt te zijn.

Wat misschien wel een klein beetje minder is, en zo ging dat ook in het boek is het laconieke gebaar van Elise na de bekentenis. Maarja, het is ook een jeugdfilm die je niet al te zwaar moet beladen. De automatische piloot op het einde weet zelfs nog zo sympathiek en hoopvol mee te werken. En waarom lukt dat bij vele verhalen niet en bij deze wel? Om dan over de eindshot te zwijgen... gepaard met die innerlijke spreuk waarin je kan meedenken. Dit is een herinnering voor het leven.

Ja, woorden schieten mij tekort. Dit is echt een familiefilm voor jong en oud en een bewijs dat Nederland het wat jeugdfilms betreft nog niet is verleerd. Sinds De Tasjesdief, Krassen in het Tafelblad en Minoes is dit er na jaren eentje waar ik mijn petje voor af doe. Het boek was al een mooie voorsprong (echter wel afspelend op Texel ipv Terschelling + met minder sfeer en locatieomschrijvingen) maar de film maakt het plaatje volledig af.

Klasse film. Een terechte internationale hit. Om in te lijsten. Wat kan ik er nog meer over zeggen?

avatar van scorsese

Goeie film over een jongen die met zijn familie op vakantie is op Terschelling en daar een meisje ontmoet. Het duurt misschien wat lang voordat het geheim van het meisje duidelijk wordt, en in dat opzicht is de tweede helft dan ook het beste met vooral een mooie finale. Het zomerse Terschilling vormt een prima decor en zoals het een goede jeugdfilm betaamt is deze evengoed voor volwassenen bestemt.

Nu te zien op Netflix!

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Herveys88 schreef:

Prachtige film,

Veel humor afgewisseld met mooie momenten van ontroering en stilstaan..

Knap gemaakt en vooral van gaan genieten, zeker de moeite waard!

Erg geloofwaardig van iemand die een account maakt speciaal om deze film 5 sterren te geven.

Chelsea94 schreef:

Precies hetzelfde dacht ik, en daarna ook nooit meer op andere films gestemd? Dat klinkt een beetje verdacht.

mcdaktari

Ik zag die hoge waarderingen hier dus dacht, toch maar eens kijken dan. Het is inderdaad een aardige film en het kijkt lekker weg, en de opnames op Terschelling waren vooral heel mooi. Maar ik vond het wel heel voorspelbaar allemaal. Vooral het einde, dat zag ik precies zo aankomen. Het acteren was wel redelijk, zelfs dat jongetje dat Sam speelde deed het helemaal niet slecht. Die Mara vond ik een beetje irritant. Maar voor een jeugd film is ie zo slecht nog niet

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

mcdaktari schreef:

IMaar voor een jeugd film is ie zo slecht nog niet

Er zou niets 'maar voor een jeugdfilm' hoeven zijn - een film is goed of niet en of het voor kinderen is of niet dat zou niet uit hoeven maken. Erg benieuwd naar dit, hopelijk niet té hooggespannen verwachtingen na prima recensies.

BlueJudaskiss schreef:

Ja ik denk dat ik ook hoge verwachtingen had na het lezen van de recensies, en even voor de duidelijkheid, het is echt niet slecht. Maar ik had wel meer verwacht na het zien van 4 en 4,5 en zelfs 5 sterren.

Maar ik verwacht wel dat jij dit een hele goeie film zult vinden als ik jou stemgeschiedenis bekijk.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

mcdaktari schreef:

Ik hou inderdaad van Nederlandse kinderfilms. Maar ik weet ook: te hoge verwachtingen bij films zijn altijd gevaarlijk.

avatar van Timk

Timk

De filosoof schreef:

Hier sluit ik me volledig bij aan, wat een mooie (jeugd) film. Een goede 4* meer dan verdient.

avatar van mrklm

mrklm

De VVV Terschelling kan zich in zijn handen wrijven met dit jeugddrama waarin de timide Sam [Sonny van Utteren] zich realiseert dat hij ooit waarschijnlijk zijn ouders en zijn broer zal verliezen en alleen zal achterblijven. Om te wennen aan het leven zonder zijn directe familie gaat hij op alleenzijnstraining. Maar dan ontmoet hij de vrolijke, maar ook wat wispelturige Tess [Josephine Arendsen] met wie hij al gauw veel tijd doorbrengt en ‘bijzonder rare’ dingen meemaakt. Dit is Terschelling zoals je zou willen dat het was en Wouterlood maakt goed gebruik van de pittoreske locaties. Arendsen overtuigt het meest en het gebrek aan sentiment maakt dit tot meer dan acceptabel tijdverdrijf voor het hele gezin.

avatar van BBarbie

BBarbie

Leuke, geschakeerde jeugdfilm over een prille kalverliefde tijdens de zomervakantie gevoed door nieuwsgierigheid op het moment dat je voor het eerst “last” begint te krijgen van je hormonen (zonder het op dat moment te beseffen). Achteraf bezien een gedenkwaardige episode in je leven.

Een warm verhaal, prima aanschouwelijk gemaakt door de jeugdige protagonisten. Erg mooi.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Heerlijke liefdesverklaring aan Terschelling. De schuchtere Sam (Sonny Coops Van Utteren) houdt zich tijdens een onbezorgde zomervakantie opeens bezig met existentiële levensvragen. Moet hij niet onafhankelijk en zelfredzaam worden als zijn pappa en mamma er straks niet meer zijn? Met een zogenaamde 'alleenheidstraining' probeert hij zichzelf aan te leren om anderen niet meer nodig te hebben. Maar de dingen worden extra verwarrend als de vrijgevochten Tess (Jsosephine Arendsen) hem op sleeptouw neemt om zelf antwoorden te krijgen op vragen over haar eigen familiegeschiedenis. 'Mijn Bijzonder Rare Week met Tess' (2019) is zo'n jeugdfilm die óók een volwassen doelgroep aanspreekt door de sterke sfeerbeelden en de volwassen thema's als angst voor de dood en verlies. Het blijft ook een ingetogen en klein, zonder 't mierzoete sentiment of de uitgesproken mallotigheid waardoor menig kinderfilm onuitstaanbaar wordt. Gewoon twee tegengestelde persoonlijkheden op het strand van Terschelling die ontdekken wat het betekent om anderen in je leven te hebben en dat je soms moet leren omgaan met elkaars minpuntjes.

avatar van Bacon

Bacon

Een paar dagen geleden gezien op een KLM vlucht naar huis. Een prima filmpje voor in het vliegtuig, maar ik denk dat als ik de film thuis zou hebben moeten kijken, ik het einde niet gehaald zou hebben.

avatar van Robi

Robi

Leuke jeugdfilm met een grappig verhaallijntje en leuke acteerprestaties. Geen heel bijzondere of speciale jeugdfilm, maar gewoon goed.