• 9.373.511 stemmen

Geregisseerd door: Xiaogang Feng

Met onder meer: Miao Miao

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Fang Hua

China in de jaren 70. Het land is vol tumult en verandering. We volgen de geneugten en beproevingen van een groep soldaten van het Volksbevrijdingsleger wiens taak het is om cultuur, revolutionaire waarden, muziek en dans te bevorderen. Centraal in het verhaal staat He Xiaoping (Miao Miao), een getalenteerde danser uit Beijing met een pijnlijke familiegeschiedenis. Vanwege haar onschuld en sociale status wordt Xiaoping al snel de zondebok en het lachertje bij haar leeftijdsgenoten. Naarmate de tijd verstrijkt en de groep geleidelijk uiteenvalt, neemt haar leven echter onverwachte wendingen en wordt ze een echte heldin.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van mister blonde

mister blonde

Aardig, maar wel erg langdradig. Zeker tegen het einde. Voelde ook niet zo veel bij de personages, waardoor het eerste uur (dik), eigenlijk mislukt is wat dat betreft. De film heeft wel zijn momenten, waarvan zo'n simpele scene als het wassen van de voeten en benen erg sterk werkt.

avatar van starbright boy

Zo'n beetje wat je zou krijgen als films als films die de Chinese regering wat minder kan waarderen zoals Platform, The Blue Kite en vooral Summer Palace gemaakt waren door een regisseur die wel binnen de lijntjes werkt. Door een regisseur die alles wat controversieel is zoveel mogelijk vermijd en niet bang is om de sentimentkranen open te draaien, de film soms laat ogen als een hollywoodmusical (het kleurgebruik) en omgaat met grote historische thema's als gladgestreken achtergrondverhaaltjes.

Youth gaat over een dansgroep binnen het Chinese leger. Grofweg van de nadagen van Mao tot ergens halverwge de jaren '80. Met twee belangrijke historische gebeurtenissen, de dood van Mao en de daaropvolgende onrust en het grensconflict tussen China en Vietnam, waarvan de eerste in een paar regeltjes voice over wordt samengevat en de tweede als een soort onderbreking van hun leven (met nare gevolgen, dat wel) wordt voorgesteld.

Als je eenmaal gewend bent aan het feit dat dit een sentimenteel melodrama is en bepaald niet gaat over de historische gebeurtenissen op de achtergrond en je daar overheen kunt zetten is dit best lekkere zoetigheid. Technisch echt fantastisch gemaakt en duidelijk van een zeer ervaren regisseur die weet wat hij doet. Met fantastisch camerawerk bijvoorbeeld. En een enthousiaste cast. En letterlijk kleurrijk. Fraaie kitsch.

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik heb aan het commentaar van starbright boy eigenlijk niet zo veel toe te voegen. Net als in veel van zijn andere films wil of durft regisseur Xiaogang Feng niet door te pakken. Daardoor vormt de film in weerwil van alle na-ijver en achterklap in het plot een nogal landerig geheel. Geschiedkundig zal het allemaal wel kloppen, maar ook daar word je per saldo niet veel wijzer van.

Ik vond het echt een teleurstelling. Feng is iemand die China nét heeft weggeleid van dit soort sentimentele onzin. Toch jammer om net hem zo'n film te zien maken dan. Vond het technisch verder ook helemaal niet zo geweldig, Feng kan op alle gebied veel beter.