• 9.378.259 stemmen

The Nutcracker and the Four Realms (2018)

Avontuur / Fantasy | 99 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Alternatieve titel: De Notenkraker en de Vier Koninkrijken

Geregisseerd door: Lasse Hallström en Joe Johnston

Met onder meer: Mackenzie Foy, Keira Knightley en Jayden Fowora-Knight

Releasedatum: 1 november 2018

Plot The Nutcracker and the Four Realms

"Let the mystery unfold."

De jonge Clara krijgt van haar peetvader Drosselmeyer op kerstavond een pop in de vorm van een notenkraker. Als het meisje er op klokslag twaalf uur naar gaat kijken, komt ze terecht in een magische wereld waarin een oorlog woedt tussen peperkoekensoldaten en een leger muizen. Ze vertrekt op queeste in het Land van Sneeuwvlokken, het Land van Bloemen en het Land van Zoetigheid, waar ze de Sugar Plum Fairy ontmoet. Het Vierde Rijk wordt dan weer met harde hand geregeerd door Mother Ginger, waartegen Clara het zal moeten opnemen.

Clara Stahlbaum

Benjamin Stahlbaum

Sweets Cavalier

avatar van mrklm

mrklm

De openingsscène (die overigens gejat lijkt uit de eerste Harry Potter) is zo duidelijk geanimeerd dat je denkt dat je naar een tekenfilm gaat kijken. Was dat maar waar, want de CGI-achtergronden zijn ondermaats in deze fantasy gebaseerd op het muziekstuk van Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Het betreft een meisje [Mackenzie Foy] dat tijdens haar zoektocht naar de sleutel van een magisch ei in een magisch land terecht komt. Ze wordt door een soldaat [Jayden Fowora-Knight] aangezien voor de dochter van koningin (haar moeder is overigens dood) en daardoor raakt ze betrokken bij een langdurige strijd om de Four Realms uit de titel en doet ze er alles aan om die te beëindigen.

Flinterdun verhaal en Foy en Knight leveren matige acteerprestaties af. Keira Knightley heeft plezier in haar rol als Sugarplum en Helen Mirren mag weer eens komen opdraven in een klein rolletje. Een handjevol aardig visuele ideeën kan de film niet redden, maar dit is dan ook vooral gericht op niet al te kritische kinderen. Hun ouders kunnen beter hun ogen sluiten en genieten van de prachtige score van James Newton Howard.

avatar van wwelover

wwelover

Tsja. Erg teleurstellende Disney film. Visueel niet spannend genoeg en inhoudelijk al helemaal niet. Aan de cast ligt het zeker niet (enkel de jongen die Captain Philip speelt was erg matig). Mackenzie speelt heel sterk en ondanks de wat irritante stem is Knightley ook gewoon goed. Maar heb nou niet het idee dat de film bij een jonger publiek wel zou aanslaan.

avatar van ratatouille

ratatouille

Allesbehalve meegevallen. Muziek en visueel prima in orde. Films moet je niet vergelijken, tuurlijk zijn er andere films in deze categorie die beter zijn of uitblinken.

Maar ik vind dit een prima film om alvast in de kerstsfeer te komen, vermakelijk en niet saai

avatar van Mescaline

Mescaline

Aardige verfilming, Mackenzie Foy is juist gecast en speelt haar rol ook met overtuiging. Morgan Freeman vond ik persoonlijk een vreemde eend in de bijt en niet echt een rol die ik bij hem vond passen.

Visueel gezien is het redelijk, soms wat meer animatie style maar als je daar doorheen kan kijken valt het allemaal nog wel mee.

Het is niet een super film, het verhaal is natuurlijk voorspelbaar en de humor met momenten erg simpel en flauw, maar het is tegelijkertijd ook geen verschrikking en ook niet dodelijk saai.

Redelijk.

Fijn.

Het gebeurt zelden dat ik een Disney film een duwtje in de rug geef, maar blijkbaar is dit er eentje die net echt bevalt. Ik zou zeggen "bij het grote publiek", maar dat lijkt massaal weg te blijven als je ziet dat er hier amper 44 stemmen staan. Apart.

Het is vooral een weelderig aangekleed sprookje. Ondanks dat die weelderige aankleiding bij momenten best kitsch is, is het wél mooi uitgevoerd. Het is vooral de wereld waardoor iedereen zich beweegt die aanspreekt en een warm sfeertje creëert.

Ik ken het verhaal van de notenkraker niet echt, dus geen idee hoeveel er juist aan gesleuteld is. De film verloopt in ieder geval wel als een traditioneel sprookje, geen al te complexe verhaallijnen en dergelijke dus. En buiten wat creatieve invulling van rollen (zodat geslachten en rassen adequaat aanwezig zijn) voelt het erg klassiek aan.

Gericht om wat jongere kijkers dus, maar vanwege de weelderige aankleding ook voor de rest goed te doen. Had er weinig tot niks van verwacht, maar viel me best goed mee.

avatar van thunderball

thunderball

Deze een maandje geleden in Antwerpen gaan zien om vriendin een plezier te doen.

Veel pracht en praal, maar verder stelde het niet al te veel voor en kwam het bij mij allemaal erg kleinschalig over.
Je komt samen met het hoofdkarakter in een sprookjesachtige wereld terecht, die bestaat uit vier verschillende landen, maar op een korte montage per rijtuig na, krijg je daar verder nauwelijks wat van te zien, want veel verder dan het kasteel en het bos met de gigantische pop komen we niet.

Het openingsshot bestaat uit vreselijk slechte computer animatie, waardoor je denkt dat je eerder in een jaren '90 Pixar filmpje terecht bent gekomen, dan in een live action film. Dat was erg slecht! Ongelooflijk dat niemand bij Disney dit heeft laten veranderen.

Verhaaltechnisch komt de film langzaam op gang, maar gaat het nooit werkelijk sprankelen en heb je halverwege nog steeds het idee dat het eigenlijk nog moet gaan beginnen.

Ook vond ik het een fout om van de muizenkoning niet een echt karakter te maken, maar om "hem" te laten vormen door de hele groep muizen. Dit deed mij denken aan een gelijksoortig idee en scene -maar dan met krabben- uit de Pirates of the Caribbean reeks, waar het overigens ook een heel zwak uitgewerkt idee was. Disney leert blijkbaar niet van zijn fouten.

Hoofdrolspeelster is ok, maar de rest van de cast, met nogal wat bekende koppen, is inwisselbaar en Knightley is uitermate irritant met haar geschmier en haar de hele film lang raar opgezette stemmetje. Wat is het toch een abominabel slechte actrice, die ik werkelijk nog nooit heb kunnen betrappen op het kunnen neerzetten van een goed geacteerde rol.

Geen wonder dat het grote publiek dit dure, kitscherige gedrocht voornamelijk links heeft laten liggen.

Een vijfje, ofwel 2,5 ster omdat we toch nog wel een amusante middag hebben gehad, maar goed was het allemaal beslist niet.

avatar van coumi

coumi

Commercieel gezien wellicht een flop, maar ik schaam me niet om toe te geven me best geamuseerd te hebben met deze wat opzichtige poging om Alice in Wonderland, met enige variatie, nog een keer over te doen. Ziet er visueel gewoon fantastisch uit, en ondanks dat niet alle keuzes bij de vertelling een voltreffer zijn(de balletscenes welke worden gepresenteerd als het hoogtepunt van de film zijn weinig indrukwekkend), toch wel redelijk meeslepend door een strak verteltempo. De jeugdige Foy in de hoofdrol lijkt me iemand om in de gaten te houden, Keira Knghtley(als stout feetje) is een ware voltreffer, jammer dat Morgan Freeman(rare casting) en Helen Mirren in de bijrollen niet goed uit de verf komen. Redelijke fantasy, ook door de degelijke regieklus van de twee ervaren rotten Hallström en Johnston. Kan leuk zijn voor jong en oud maar door de typische, nadrukkelijke kerstsfeer aan het begin van deze Nutcracker vooral een prent die je het beste rondom die winterse feestdagen moet bekijken.

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een meisje op kerstavond haar cadeautje gaat zoeken, maar terecht komt in een andere wereld. Gebaseerd op het welbekende sprookje. De hele aankleding van de film is prachtig. Kleurrijke kostuums en een fantasievolle wereld. Net als de meeste Disney films is deze behoorlijk braaf en zal het ongetwijfeld beter doen bij de jeugdigen onder ons.

avatar van Film Pegasus

Moeilijk om te beoordelen. De film is vooral op kinderen gemikt en daar ben ik niet echt het doelpubliek van. Maar toch is dit mooi gemaakt. Met de nodige invulling rond ballet en prachtige beelden. Figuren als Morgan Freeman of Helen Mirren lijken wat miscast. Mackenzie Foy doet het beter en misschien had een andere cast de aandacht minder afgeleid. Je hebt namen nodig op je affiche zeker?

Mooi gemaakt op kindermaat. Voor volwassenen mocht het wel wat creatiever. Maar het is wel een pak beter dan verwacht.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1927 stemmen

Er zijn kinderfilms die ik erg leuk vind, maar dit was een grote tegenvaller. Het verhaal boeide mij helemaal niet, waardoor ik het niet goed kon volgen en mijn aandacht er niet bij hield. De computer animatie vind ik niet erg mooi. Het voelde te gemaakt. De humor vind ik flauw en niet leuk. Het acteerwerk vind ik wel prima en passend bij de stijl, maar dat maakt mijn beoordeling niet veel hoger. Nee, dit is duidelijk niet mijn ding. 2*

avatar van IH88

IH88

“It's Christmas Eve. A time of mystery, expectations, who knows what might happen?”

Kleurrijk sprookje. The Nutcracker and the Four Realms is een kinderfilm, maar door de kleurrijke werelden, het vlotte tempo en het hartverwarmende verhaal verveelt het eigenlijk geen moment. Het verhaal speelt zich af tijdens kerst, en dat is denk ik ook de perfecte tijd om deze film te gaan kijken. Foy, Knightley, Freeman, Fowora-Knight en Mirren hebben er ook duidelijk zin in, en gelukkig maakt regisseur Lasse Hallström er ook op tijd een eind aan. Anderhalf uur is precies goed.

avatar van bounze

bounze

Dit beschrijving van deze film is onjuist, het moet zijn:

Op kerstavond, geeft de heer Stahlbaum zijn kinderen kerstcadeautjes om de laatste wens van zijn vrouw Marie te vervullen. De jongste zus, Clara, ontvangt een zilveren ei die ze niet kan ontgrendelen. De familie Stahlbaum gaat vervolgens naar een kerstavondbal, georganiseerd door de bekwame ingenieur Drosselmeyer. Clara vraagt hem haar ei te ontgrendelen wat niet gelijk gebeurd.

Clara keert terug naar de balzaal en Drosselmeyer kondigt aan dat het tijd is voor de kinderen om hun kado te ontvangen. Clara vindt haar touwtje wat haar naar een parallelle wereld brengt waar ze de sleutel vind. Voordat ze het kan pakken, grijpt een muis het weg. Het avontuur om de sleutel te vinden is begonnen.

avatar van K. V.

K. V.

Bij deze weinig verwachtingen, maar was toch wel aangenaam verrast door deze film. Een leuk verhaal die er ook wel mooi uitzag. Ook een mooie mix van vooral film en een klein beetje ballet. Ook het klassieke muziekgedeelte is nog redelijk beperkt. De cast deed het ook prima en er waren nog verrassend veel bekende koppen in deze film, al waren het wel eerder bijrollen. Verder was de speelduur goed, niet te lang en niet te kort. Een prima kerstfilm.

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Mooi gemaakt en een leuke cast. Prima film maar geen super hoogstandje.

avatar van Shadowed

Shadowed

Wauw.

Niet verwacht dat een Disney-film die destijds in de bioscopen volledig langs me heen ging me op latere fasen toch nog zo goed kan charmeren. Nu ken ik de regisseurs ook niet zo goed. Hallström heeft nog wel enkele toppers geregisseerd, maar wie Johnson is kan ik je niet vertellen. Toch leveren beide heren uiterst vakwerk af.

Een ietwat klassieke vertelling van een sprookje die ik wel bij naam kende maar er verder niet zo veel over wist. Daardoor kon ik volledig verrast worden door het verhaal. Nu vond ik die niet bepaald indrukwekkend, maar de invulling van de wereld zeer zeker wel. Versterkt door een charmante cast waarvan Foy opvalt (toendertijd enkel 18 jaar) als hoofdpersonage. De enige die soms wat uit de bocht vliegt is Knightley, maar ik kan haar lef voor de rol wel waarderen.

Erg sterke sfeer en een visuele kwaliteit waar je u tegen zegt. Beide regisseurs lijken goed te hebben samengewerkt, en creëren een wereld met een erg gezonde balans tussen sentiment, avontuur en fantasie. Geen van allen voelt maar een moment te dik aangezet aan. Nooit te veel tranentrekkerij, weinig vervelende elementen en een uitwerking die zichzelf altijd onder de controle heeft. Ik voelde sinds een lange tijd weer een beetje magie vanuit Disney.

Het oogt allemaal best groots, ondanks dat de film bijna geheel ontdaan is van bombastisch spektakel. Uiteraard mag het duidelijk zijn dat het een dure productie was, maar de fans voor tempo, explosies en geluidsoverlast zullen bedrogen uitkomen. Nu ben ik zelf ook wel fan van films die lekker luid zijn, maar deze film kon ik alleraardigst waarderen.

Zonder twijfel een van de leukst geschepte werelden die ik heb mogen aanschouwen. Ietwat jammer dat de film buiten een prachtige visuele invulling inhoudelijk weinig ambitieus te werk gaat, maar verder is dat geen probleem. Wat ik er persoonlijk wel uit had gelaten was de balletsequentie. Vooral omdat zo'n podium eigenlijk meteen zo kaal aanvoelt tussen de gedetailleerde en sfeervolle vormgeving aan overige scenes.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Plezant.

Inhoudelijk stelt dit niets voor. Het bronmateriaal was me onbekend, maar daar wordt dus weinig verassend mee gedaan. Dit is kinderfantasy: een mix van Alice in Wonderland en Narnia. Het is gemakkelijk, vlot verteld en vooral braaf.

Waar ik vooral van genoten heb is de kitsch. De film heeft een bepaalde stijl en gaat daar echt vol voor, een ganse film lang. Uiteraard is de dosis CGI niet min, maar als het voor één type film kan, dan dit wel. Er zitten veel details in sets, decors en kostumering. De kleuren spatten van het scherm. Is de inhoud een lege doos, is de weelderige, 'magische' look dat absoluut niet. Goed tussendoortje.