• 9.373.992 stemmen

The Nutcracker and the Four Realms (2018)

Avontuur / Fantasy | 99 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Alternatieve titel: De Notenkraker en de Vier Koninkrijken

Geregisseerd door: Lasse Hallström en Joe Johnston

Met onder meer: Mackenzie Foy, Keira Knightley en Jayden Fowora-Knight

Releasedatum: 1 november 2018

Plot The Nutcracker and the Four Realms

"Let the mystery unfold."

De jonge Clara krijgt van haar peetvader Drosselmeyer op kerstavond een pop in de vorm van een notenkraker. Als het meisje er op klokslag twaalf uur naar gaat kijken, komt ze terecht in een magische wereld waarin een oorlog woedt tussen peperkoekensoldaten en een leger muizen. Ze vertrekt op queeste in het Land van Sneeuwvlokken, het Land van Bloemen en het Land van Zoetigheid, waar ze de Sugar Plum Fairy ontmoet. Het Vierde Rijk wordt dan weer met harde hand geregeerd door Mother Ginger, waartegen Clara het zal moeten opnemen.

Clara Stahlbaum

Sweets Cavalier

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1921 stemmen

Er zijn kinderfilms die ik erg leuk vind, maar dit was een grote tegenvaller. Het verhaal boeide mij helemaal niet, waardoor ik het niet goed kon volgen en mijn aandacht er niet bij hield. De computer animatie vind ik niet erg mooi. Het voelde te gemaakt. De humor vind ik flauw en niet leuk. Het acteerwerk vind ik wel prima en passend bij de stijl, maar dat maakt mijn beoordeling niet veel hoger. Nee, dit is duidelijk niet mijn ding. 2*

avatar van IH88

IH88

“It's Christmas Eve. A time of mystery, expectations, who knows what might happen?”

Kleurrijk sprookje. The Nutcracker and the Four Realms is een kinderfilm, maar door de kleurrijke werelden, het vlotte tempo en het hartverwarmende verhaal verveelt het eigenlijk geen moment. Het verhaal speelt zich af tijdens kerst, en dat is denk ik ook de perfecte tijd om deze film te gaan kijken. Foy, Knightley, Freeman, Fowora-Knight en Mirren hebben er ook duidelijk zin in, en gelukkig maakt regisseur Lasse Hallström er ook op tijd een eind aan. Anderhalf uur is precies goed.

avatar van bounze

bounze

Dit beschrijving van deze film is onjuist, het moet zijn:

Op kerstavond, geeft de heer Stahlbaum zijn kinderen kerstcadeautjes om de laatste wens van zijn vrouw Marie te vervullen. De jongste zus, Clara, ontvangt een zilveren ei die ze niet kan ontgrendelen. De familie Stahlbaum gaat vervolgens naar een kerstavondbal, georganiseerd door de bekwame ingenieur Drosselmeyer. Clara vraagt hem haar ei te ontgrendelen wat niet gelijk gebeurd.

Clara keert terug naar de balzaal en Drosselmeyer kondigt aan dat het tijd is voor de kinderen om hun kado te ontvangen. Clara vindt haar touwtje wat haar naar een parallelle wereld brengt waar ze de sleutel vind. Voordat ze het kan pakken, grijpt een muis het weg. Het avontuur om de sleutel te vinden is begonnen.

avatar van Wouter

Begint leuk, ziet er geweldig uit, maar uiteindelijk toch te standaard/weinig origineel/voorspelbaar.

avatar van K. V.

K. V.

Bij deze weinig verwachtingen, maar was toch wel aangenaam verrast door deze film. Een leuk verhaal die er ook wel mooi uitzag. Ook een mooie mix van vooral film en een klein beetje ballet. Ook het klassieke muziekgedeelte is nog redelijk beperkt. De cast deed het ook prima en er waren nog verrassend veel bekende koppen in deze film, al waren het wel eerder bijrollen. Verder was de speelduur goed, niet te lang en niet te kort. Een prima kerstfilm.

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Mooi gemaakt en een leuke cast. Prima film maar geen super hoogstandje.

avatar van Shadowed

Shadowed

Wauw.

Niet verwacht dat een Disney-film die destijds in de bioscopen volledig langs me heen ging me op latere fasen toch nog zo goed kan charmeren. Nu ken ik de regisseurs ook niet zo goed. Hallström heeft nog wel enkele toppers geregisseerd, maar wie Johnson is kan ik je niet vertellen. Toch leveren beide heren uiterst vakwerk af.

Een ietwat klassieke vertelling van een sprookje die ik wel bij naam kende maar er verder niet zo veel over wist. Daardoor kon ik volledig verrast worden door het verhaal. Nu vond ik die niet bepaald indrukwekkend, maar de invulling van de wereld zeer zeker wel. Versterkt door een charmante cast waarvan Foy opvalt (toendertijd enkel 18 jaar) als hoofdpersonage. De enige die soms wat uit de bocht vliegt is Knightley, maar ik kan haar lef voor de rol wel waarderen.

Erg sterke sfeer en een visuele kwaliteit waar je u tegen zegt. Beide regisseurs lijken goed te hebben samengewerkt, en creëren een wereld met een erg gezonde balans tussen sentiment, avontuur en fantasie. Geen van allen voelt maar een moment te dik aangezet aan. Nooit te veel tranentrekkerij, weinig vervelende elementen en een uitwerking die zichzelf altijd onder de controle heeft. Ik voelde sinds een lange tijd weer een beetje magie vanuit Disney.

Het oogt allemaal best groots, ondanks dat de film bijna geheel ontdaan is van bombastisch spektakel. Uiteraard mag het duidelijk zijn dat het een dure productie was, maar de fans voor tempo, explosies en geluidsoverlast zullen bedrogen uitkomen. Nu ben ik zelf ook wel fan van films die lekker luid zijn, maar deze film kon ik alleraardigst waarderen.

Zonder twijfel een van de leukst geschepte werelden die ik heb mogen aanschouwen. Ietwat jammer dat de film buiten een prachtige visuele invulling inhoudelijk weinig ambitieus te werk gaat, maar verder is dat geen probleem. Wat ik er persoonlijk wel uit had gelaten was de balletsequentie. Vooral omdat zo'n podium eigenlijk meteen zo kaal aanvoelt tussen de gedetailleerde en sfeervolle vormgeving aan overige scenes.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Plezant.

Inhoudelijk stelt dit niets voor. Het bronmateriaal was me onbekend, maar daar wordt dus weinig verassend mee gedaan. Dit is kinderfantasy: een mix van Alice in Wonderland en Narnia. Het is gemakkelijk, vlot verteld en vooral braaf.

Waar ik vooral van genoten heb is de kitsch. De film heeft een bepaalde stijl en gaat daar echt vol voor, een ganse film lang. Uiteraard is de dosis CGI niet min, maar als het voor één type film kan, dan dit wel. Er zitten veel details in sets, decors en kostumering. De kleuren spatten van het scherm. Is de inhoud een lege doos, is de weelderige, 'magische' look dat absoluut niet. Goed tussendoortje.

avatar van macrobody

macrobody

Waste of time met Disney

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Blijven kijken voor het visuele, fantastisch gedaan. Inhoudelijk minder en de sprookjesmuziek de gehele film door maakt het er niet beter op.