Alita: Battle Angel (2019)
Genre: Sciencefiction / Actie
Verenigde Staten / Canada / Japan
Geregisseerd door: Robert Rodriguez
Met onder meer: Rosa Salazar, Christoph Waltz en Jennifer Connelly
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 14 februari 2019
Bekijk via Disney+
Plot Alita: Battle Angel
"An angel falls. A warrior rises."
'Alita: Battle Angel' draait om de lotgevallen van een schijnbaar afgeschreven vrouwelijke cyborg die gered wordt door een dokter en een tweede leven krijgt. Van haar eerste herinnert ze zich niets, hoewel haar aanzienlijke vaardigheden in de martial arts een dodelijk beroep suggereren. Ze begint een nieuw bestaan als premiejager en stort zich op het opjagen van de gevaarlijkste criminelen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Alita: Battle Angel (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Koyomi
Tanji
Nyssiana
Antonev
Ondanks dat het overduidelijk is dat er meerdere films zullen volgen, voelde het toch wat onbevredigend aan. Het verhaal staat bol van de mysteries en epische gebeurtenissen, maar er wordt bijzonder weinig toegelicht. Over de grote oorlog bijvoorbeeld wordt best weinig losgelaten. Je krijgt hiervan sporadisch wat beelden te zien of toelichtende informatie.
De verhaallijn is meer dan boeiend en wordt goed opgebouwd en ondersteund door geweldige computer animaties. De robots en Androids zien er werkelijk geweldig uit. Ook de gevechten zijn van een bijzonder hoog niveau. De makers onthouden zich tevens niet van een goede dosis humor.
Ik heb zelden zo’n honger naar een tweede deel gehad!
Het is een verhaal die mondjesmaat zijn geheimen prijsgeeft. Dit is al zeker het geval in de manga-strip en dit doen ze in de film dus ook. Net even anders, maar in grote lijnen wordt de manga gevolgd. Toevallig ben ik deze nu aan het lezen en mochten er meerdere film-delen komen, dan belooft het spectaculair te worden.
Metalfist
This is just a body. It's not bad or good. That part's up to you
Ik weet niet goed waarom maar ik vind het altijd tof als een film die jaren in development hell heeft rondgeslingerd uiteindelijk toch gemaakt geraakt. De laatste jaren zijn er zo een aantal langlopende projecten eindelijk afgerond: zo is vorig jaar het fantastische The Man Who Killed Don Quixote 19 jaar na de eerste plannen uitgebracht en kunnen we in 2019 rekenen op Alita: Battle Angel, een film waar James Cameron ten tijde van zijn Titanic epos anno 1999 al interesse in had.
Er zijn een aantal redenen waarom Alita uiteindelijk nu pas gemaakt is (Cameron vond de technologie nog niet op punt staan om de film geloofwaardig te brengen, hij was teveel met Avatar en de ondertussen ook al danig in development hell vertoevende sequels bezig, een aantal regisseurswissels en ga zo maar door) maar net als bij Don Quixote is het de moeite waard. Gebaseerd op de manga Battle Angel Alita (fun fact: de reden waarom de titel is omgedraaid is omdat producer Jon Landau het in de T&A lijn wou houden die Cameron in zijn oeuvre heeft gebracht met films als The Terminator, Aliens, The Abyss, Titanic, True Lies, Aliens of the Deep en natuurlijk Avatar) van Yukito Kishiro vertelt de film het verhaal van Alita. Een "jonge" cyborg die haar geheugen kwijt is geraakt en langzamerhand ontdekt dat haar verleden niet zo onbeduidend is als ze in eerste instantie dacht. Op papier een redelijk platgetreden plot maar de combinatie van de regie van Robert Rodriguez en het script van Cameron levert dat een bijzonder indrukwekkende film op.
Vooral ook omdat dit visueel echt om van te smullen is. De Motorball scènes doen denken aan wat Rollerball had kunnen zijn als de adrenaline toen ook zo van het scherm had afgespat. Het merkwaardigste is echter hoe vlotjes de combinatie van Alita, die volledig uit CGI bestaat, met de rest van de cast die uit mensen van vlees en bloed bestaat is. De input van Rosa Salazar als model mag daar ook niet bij onderschat worden, maar die scène waar Alita wakker wordt terwijl het zonlicht op haar gezicht schijnt.. Het is een knap staaltje animatie. Ook qua design lukt het Rodriguez wonderwel om het grimmige Iron City wat zijn eigen smoelwerk te geven, hoewel hij hier en daar wel vervalt in de typische cyberpunk dingetjes. Qua cast krijgt niet iedereen evenveel ruimte om zijn of haar ding te doen (Christoph Waltz is als Ido nog de moeite, Mahershala Ali weet met zijn rol van Vector te weinig te doen om echt te overtuigen en het is hopen dat Edward Norton als Nova in een eventueel vervolg (?) wat meer ruimte krijgt) maar storen doet dat niet.
Tof! Rodriguez blijft een fijne regisseur voor dit soort films en ik krijg meteen zin om nog eens wat meer van zijn ander werk te gaan (her)zien. Eerlijk gezegd al jaren geleden dat ik nog iets van hem heb gezien hoewel het een tijdlang één van mijn favoriete regisseurs is geweest. In ieder geval: ik ben blij dat dit uiteindelijk nog is gemaakt. Ook maar eens "het origineel" opsnorren, lijkt me ook nog wel de moeite.
survivorjm
Ik hou echt van dit soort films. Het verhaal is wel een beetje 13 in een dozijn maar de geweldige acties maken dit gebrek ruimschoots goed.
milus
Een tech-sf-action-sprookje met rafelige randjes.
De blend van animatie en acteerwerk loopt best goed. Beter dan je zou verwachten, dat het iets te nepperig zou blijven waardoor je deze film links laat liggen. Maar helemaal erin kom je niet.
Daardoor is het verhaal zelf een soort comic, een stripboek. Er gebeurt van alles met een personage, maar het blijft wat oppervlakkig. Sucker Punch verliest het door pretentie, het verprutsen door terloops gebruik van krachtige onderdelen, daar heeft deze film geen last van. Maar het heeft niet de passie van Avatar, bijvoorbeeld.
Multimediaknaller
Af en toe mooie special effects, een flinterdunne verhaallijn, een schreeuwerige Atmos en/of DTS HD MA track wat voor mij uitkomt op een totaalscore van 2 sterren.
- 11976 berichten
Je had m natuurlijk ook gewoon op mono kunnen afspelen. Was je wellicht op 3,5* uitgekomen...
Multimediaknaller
En de meerwaarde van jouw reactie is?
- 11976 berichten
Was gewoon een tip voor je. Misschien komt het dan allemaal wat minder schreeuwerig over. ?
Alathir
Leuke film. Veel actie en zeer knappe visuals. Ik heb me geen moment verveeld. Het verhaal is niet zo bijzonder maar dat is in deze film ondergeschikt. Ik dacht in het begin dat dit een nieuwe cultfilm zou worden. Iets verder in de film vond ik het vrij mainstream ook omwille van het cliché liefdesverhaal. De acting is goed. Het was lang geleden dat ik Waltz had bezig gezien. Salazar kende ik eigenlijk niet al heeft ze precies wel al in een resem bekende films gespeeld.
notoirefilmhater
Wat een tegenvaller zeg. Het is toch weer zo'n soort superheld-cliché-film met een overdaad aan CGI-smeerpijperij. Het was voorspelbaar, onbevredigend en de ongeloofwaardige love interest raakte mij totaal niet.
Maar goed, ik val ook in slaap van al die eindeloze X-Men-bagger (nog stoerdere superhelden moeten het opnemen tegen nog sterkere vijanden in nog grotere gevechten - en natuurlijk moet de aarde weer gered worden! - zucht) en dit soort formules scoren nou eenmaal honderden miljoenen in de box office bij het simpele bioscoopvolk.
ikkegoemikke
While I'm learning name, do you have one for me?
Alita.
It's a nice name.
I love it!
Hier had ik wel enorm veel zin in. Een cyber-punk setting en weergaloos gecomputeriseerde beelden die perfect geïnjecteerd worden in een real-life omgeving. Je weet dan wel dat Alita (Rosa Salazar) het resultaat is van een hardwerkende grafische ontwerper die urenlang heeft liggen zweten achter zijn computerscherm om een grafische schil te projecteren op een levensecht persoon. Het stoorde me echter niet. Alita leek me een levensecht persoon. Ook al had ze van die onnatuurlijke grote Bambi-ogen. Ik geef toe dat mijn blikken aan het begin telkens afdwaalden naar haar derrière om te zien of er daar niet ook zo’n lieftallig klein kwispelend staartje te zien was. Maar uiteindelijk vond ik het eindresultaat nogal povertjes.
Misschien waren mijn verwachtingen iets te hoog. Of kwam het door de meligheid van het vader-dochter verhaal? Een alles verterend verdriet na het verlies van een dochter. Een zoektocht naar een surrogaat dochter om dit verdriet te sussen. En dat zorgt ervoor dat Dr Dyson Ido (Christoph Waltz) de stortplaats van Zalem (de laatste lucht-stad dat me direct aan de film “Elysium” deed denken) afschuimt naar afgedankte cyborg-onderdelen en alzo Alita samenstelt. Een soort Frankenstein, maar dan gebruikmakend van niet-menselijke onderdelen.
Of misschien was het romantische gedeelte. Iets waar ik niet op stond te wachten. Het moment dat Hugo (Keean Johnson) in beeld kwam, wist ik al dat deze rebels overkomende bink een romantische connectie zou maken met dit artificieel wezen. En ik had echt geen zin in romantische frivoliteiten waar jonge tienermeisjes van gaan zweven. Het enige waar je niet zeker van bent is de afloop. Een happy end? Of een katastrofische afloop?
Het enige waar ik achteraf spijt van had, was dat ik het niet op het witte doek heb kunnen zien. Waarschijnlijk zal het dan allemaal grootser en indrukwekkender zijn geweest. Want eerlijk gezegd, het visuele is toch wel echt verbluffend te noemen (mag ook wel met dat budget). Veel oog voor details. Een stad die lijkt op een vervallen mierenhoop waar metaalachtige constructies naast restanten uit het verleden staan. En een hele resem futuristische technologieën en voertuigen.
De actierijke gevechtsscenes zien er eigenlijk top uit. Eén en al wervelende beelden in slow-motion en een choreografie om u tegen te zeggen. Vooral het gevecht in de bar met Zapan (Ed “The transporter refueled” Skrein), de schermutseling in een steegje nadat ze Ido is gevolgd en het ondergronds gevecht met Grewishka (Jackie Earle Haley) spreken tot de verbeelding. Tenslotte zijn er ook nog de Motorball wedstrijden. Actierijk, flitsend en likkebaardend strak in beeld gebracht. Het deed me direct denken aan de oeroude film “Rollerball” uit 1975.
Maar ondanks al het grafisch geweld en snoeiharde actie, vond ik het als geheel ontgoochelend en matig. Ook al waren de gevechten qua uitzicht oerdegelijk, toch vond ik het allemaal te braaf en binnen de lijntjes gekleurd. Misschien omdat men op een jong publiek mikte. Maar vooral miste ik een degelijk en vooral duidelijk verhaal. Men maakte gewag van een zogenaamde grote oorlog (“The Great War”) maar doet daar bitter weinig mee. Ook de vliegende steden waren voor mij een compleet raadsel. Het ontbrak aan duiding. Pas op, ik had dat ook een beetje bij “Valerian and the city of a thousand planets”. Ook zo’n visueel overweldigende film met een praktisch niet te volgen verhaal. Deze laatste film is tevens gebaseerd op een stripverhaal, net zoals “Alita”. Ik kan me best voorstellen dat fans van deze comics zich meer kunnen inleven in het verhaal. Maar mijn allergrootste ergernis was dat ik op het uiteinde besefte dat ik naar een ellenlange intro had gekeken voor het vervolg dat hoogstwaarschijnlijk nu al op tafel ligt bij Twentieth Century Fox. En ik heb zo’n hekel aan sequels. Goede raad Fox. Voorzie het vervolg liefst van een vleugje humor, want die ontbrak hier ook.
Conclusie: een film met indrukwekkende graphics maar een belabberd verhaal.
CorvisChristi
Geweldig en mooi gemaakte film, ben verliefd op Alita ?
Ja ze heeft iets onweerstaanbaars hè!!?
Ben je ook bekend met de manga en anime? Indien niet het geval, gauw uitchecken die handel!!
maurice32
Ja ze heeft iets onweerstaanbaars hè!!?
Niet echt nee, ja ga ik eens uitchecken ?
Filmkriebel
Ik ben blij dat Luc Besson dit niet in handen gekregen; dit is zo'n script waar hij 100% zeker een natte broek zou van krijgen, om het dan naar goeie gewoonte totaal te verknallen. Met Rodriguez valt het heel goed uit. Ik vond het een geslaagde film zonder te veel irritatiefactoren... wel jammer van Alita's fake gezicht. Overduidelijk gericht op een young adult publiek maar goed in elkaar gestoken met sterke visuals en een stimulerend universum waarbinnen het verhaal zich afspeelt. Beetje cyberpunk, met ook invloeden uit een film als Rollerball, en blijkbaar gebaseerd op een mij onbekende oude manga. De metafoor van de klassenstrijd (Zalem, de hoge sociale klasse versus de stad, waar het plebs leeft) is overduidelijk en zelfs bijna cliché, maar de verhoudingen tussen de sleutelpersonages zit sterk in elkaar en de zoektocht van Alita naar haar lotsbestemming (en haar verleden) houden de aandacht vast. Ik ben "in" voor het vervolg en nog meer spektakel!
Mickey b
Had zitten uitkijken om deze te zien. Ik hou wel van een goede SF. Ben niet teleurgesteld. Visueel zeer mooi gebracht en komt niet goedkoop over. Verhaal iets dunnetjes, maar stoorde mij niet. Alita heeft wel iets, hoewel ze onbestaand is. Daarom vind ik deze film geslaagd. Er zitten voldoende plots in voor een vervolg en daar wacht ik graag op. Niet alles is verklaard in deze film, wat goed is voor een vervolg. Als alles in eerste film wordt verteld, zijn de vervolgen meestal wat saaier. Geen top SF, maar een goede middelmaat, vandaar score 3,5
Left4Dead
Ja een feest natuurlijk als je van de manga houdt. Ikzelf heb me niet erg verdiept in manga's en houdt er ook niet van. No effence, maar als ik die schreeuwerige cartoons op scherm voorbij zie vliegen, dan ben ik binnen een halve minuut er wel klaar mee.
Syfy halfbakken animatie dat er nog wel aardig opstaat. Het verhaal is wederom, net als vele syfy's de afgelopen jaren, voor mij zeker niet bijzonder te noemen. Oppervlakkig, het verhaal kon me niet echt in de film zuigen. En dan is een twee uur durend vehikel een aardige zit. Voorspelbaarheid troef, maar ach je kunt ook wel genieten van de effecten die door je kamer vliegen. Want geluidstechnisch is het prima, net als beeldtechnisch.
Een prima cast die het aardig doet, maar ben zeker niet overdonderd. Misschien dat de jonkies het nog wel het beste deden. Soundtrack zo standaard als maar kan, script niet super maar dat komt wat mij betreft door het verhaaltje dat sloom voortkabbelt. Het is een feit dat veel syfy de laatste jaren gelijk opgebouwd worden, voor mij doet het te puberaal aan. Maar voor een ieder een keuze.
Aardig voor een keertje maar in geen geval memorabel voor mijn persoontje, 2,5**.
Simpelweg niet mijn ding.
Glacius
Simpelweg niet mijn ding.
Je snapt dat Syfy een Am. zender is? Scifi?
- 11976 berichten
Manga is gewoon de verzamelnaam voor Japanse strips. Die heb je in alle vormen en maten. Zijn ook zat rustige, zelfs trage manga’s. Het is lang niet allemaal Dragon Ball Z achtig geschreeuw.
clubsport
Ik heb zelden zo’n honger naar een tweede deel gehad!
Dat onbevredigende had ik ook , het verhaal is wel boeiend maar het geeft weinig prijs over de achtergrond , de effecten vond ik bij momenten minder indrukwekkend en met name de gevechtsscenes
bij dat spel die meer op een game leken dan film .
de ontwerpen van de stad en die luchtstad waren wel mooi gemaakt .
Na de hunger games , Divergent , Elysium en nog wat andere zelfde verhalen begint dit thema van
wereldwijde ramp en chaos erna wel wat afgezaagd te worden .
CorvisChristi
wereldwijde ramp en chaos erna wel wat afgezaagd te worden .
Apart dat je dat opmerkt. Want het verhaal van Alita is al in 1990 bedacht door de toen 17-jarige Yukito Kishiro. En deze verfilming is een combinatie van de eerste 2-3 delen van de manga.
De genoemde boeken / films zijn allemaal later gekomen en hebben juist bepaalde thema's gejat / uitgemolken.
Het verhaal van Elysium bijvoorbeeld is voor een deel gewoon (onbedoeld) gejat van Alita. Een satelliet die boven de aarde zweeft waar de rijken wonen en de armen leven in de puinhoop van moeder aarde. Goh...waar zouden de makers hun inspiratie vandaan hebben gehaald...?
clubsport
ik had het kunnen weten .
zo zie je maar weer dat hollywood met weinig eigen ideeen komt
hader
Een fantastische manga interpretatie. Nu vol met CGI en echte personen. De hoofd karakter Alita in CGI komt perfect over. Hoe je dat kan doen in een scene met trackers over je hele lichaam is wel indrukwekkend. En dan een CGI schil erover zetten..... Verhaal lijkt op Elysium, maar in een andere setting. Film blijft overeind staan. Wanneer ze "herboren" wordt is ze nogal naïef, maar leert snel. Totdat er herinneringen naar boven komt van een "vorig" leven. Een erg vermakelijke en goede film. Meer van dit. Top!
Was totaal verbaast dat het geregisseerd werd door Robert Rodriquez. Mijn favoriete regisseur die samen werkte met Quentin Tarantino. Briljant met from dusk till dawn, machete enz. enz. Is nu een andere weg ingeslagen, en ik verwacht meer van hem.
woeler82
Ik heb die film vandaag nog eens gekeken.
Na Star Wars " New Hope " zal dit de tweede film zijn die ik zeker meerdere keren zal gaan kijken, om dat te evenaren moet ik deze zeker 8x kijken.
Morgen kijk ik ze nog een keer en als de dvd of blue ray niet met kerstmis gezakt is koopt ik die gewoon
I love that

Tarkus
Mooie film is dit, met prachtige speciale effecten en een prima cast.
Goed SF verhaal ook, dat mooi is om volgen en veel actie biedt.
Maar het zijn vooral de prachtige effecten die van deze film zo prachtig werkstuk maken, ik heb hem gezien in 4K, en het is samen met het Atom geluid een overweldigend schouwspel.
Ben nu al benieuwd naar het vervolg, want het einde laat wel een vervolg uitschijnen en ik heb ook al berichten opgevangen dat het er daadwerkelijk komt...
Brabants
Alita: Battle Angel is een vrij complete film waar je heerlijk voor kunt gaan zitten. Verhaaltechnisch niet voor een ieder bevredigend maar er is zoveel wat het compenseert dat het er mee weg komt. Christoph Waltz blijft een heerlijke acteur voor dit soort rollen.
Aardige film waarin een cyborg met geheugenverlies wordt opgeknapt door een dokter. De wereld en de daarbij behorende geschiedenis waarin de film zich afspeelt is wat ondermaats uitgewerkt (wellicht helpt het als je al bekend bent met de manga waarop de film gebaseerd is). Een betere introductie was op zijn plaats geweest. Het ziet er allemaal wel goed uit met prima special effects. Van de vele actie-scenes was de wedstrijd het beste.

Geprezen sciencefiction-film 'Alita: Battle Angel' nu ook te zien op Netflix: 'Prachtig, verbluffend en ongelooflijk'

James Cameron hint op twee sequels op 'Alita: Battle Angel'

The Dawn Wall
Documentaire / Avontuur, 2017

Die Büchse der Pandora
Drama, 1929
vechtsportenpremie jagerextreme sportendystopiesuperheldcyberpunkgebaseerd op mangafemale cyborg live action remakefloating city manga3d film live action animegunnm grandclichéstraightforward