menu

Leave No Trace (2018)

mijn stem
3,44 (290)
290 stemmen

Verenigde Staten
Drama
109 minuten

geregisseerd door Debra Granik
met Ben Foster, Thomasin McKenzie en Jeff Kober

Will leeft een paradijselijk bestaan in Forest Park, een regenwoud in Portland, met zijn dertienjarige dochter Tom. Door een misstap verandert hun leven voorgoed wanneer de autoriteiten hen uit hun verborgen woonomgeving haalt. Hierdoor moeten vader en dochter op zoek naar een nieuwe plek die ze hun thuis kunnen noemen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=MaZ23UVoC9Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Filmkriebel
4,5
De eigen weg

Eén van de beste films van het jaar vind ik ook. Over een vader en zijn dochter die homeless in de natuur leven en geen behoefte lijken te hebben aan leven in een maatschappij. Al vanaf de eerste minuten greep deze situatie me naar de strot. Het gekke is dat ze eigenlijk niet echt ongelukkig zijn. Ze hebben veel tekort maar ze hebben elkaar en hebben hun manier om te leven. Op een dag worden ze opgepakt en probeert men hen te herintegreren in de maatschappij.
Veel achtergrond over hoe ze in hun precaire situatie verzeild raakten wordt niet gegeven; miste ik wel maar het maakte de film er niet slechter op. Een eerlijke en lieve film met een goede chemie tussen beide acteurs. De dochter voelt zich later in de film meer aangetrokken tot sociaal contact met andere mensen en je raadt al dat ze op het einde zal kiezen voor haar eigen weg. . Van begin tot eind een sterke film, waarbij mensen op een positieve manier getoond worden.

avatar van missl
3,0
Vader met een trauma, die niet langer in de maatschappij kan en wil leven neemt zijn dochter mee het oerwoud in. Daar leren ze te overleven en veel samen te zijn. Dochter wordt overal in mee genomen en leert weinig om eigen beslissingen te maken. Ik vond vooral de rol van Foster erg oppervlakkig, het meisje maakt wel veel goed en je ziet haar groeien in deze film.

avatar van david bohm
3,0
Aangename film met oogstrelend groene kleuren en een aantal prachtige scenes. Tempo van de vertelling is niet hoog, het acteerwerk is sterk. Wat de film wil zeggen weet ik niet precies. Durf te vertrouwen?

avatar van de grunt
4,5
Zeldzaam mooie ode aan de natuur. Kippenvel.

4,0
Een oase van rust deze voortkabbelende mooie film. Goed acteerwerk en prachtige natuurshots. Ondanks het redelijk voorspelbare plot heb ik mij geen minuut verveeld.

avatar van DBTim
3,5
missl schreef:
Vader met een trauma, die niet langer in de maatschappij kan en wil leven neemt zijn dochter mee het oerwoud in. Daar leren ze te overleven en veel samen te zijn. Dochter wordt overal in mee genomen en leert weinig om eigen beslissingen te maken. Ik vond vooral de rol van Foster erg oppervlakkig, het meisje maakt wel veel goed en je ziet haar groeien in deze film.


Ik vond dat oppervlakkige van Foster juist sterk bij zijn personage passen. Mensen met een trauma die actueel is (in de vorm dat ze belemmerd worden door hun klachten) zijn emotioneel gezien vaak vlak. Vond dat hij dat sterk neerzette.

avatar van missl
3,0
DBTim schreef:
(quote)


Ik vond dat oppervlakkige van Foster juist sterk bij zijn personage passen. Mensen met een trauma die actueel is (in de vorm dat ze belemmerd worden door hun klachten) zijn emotioneel gezien vaak vlak. Vond dat hij dat sterk neerzette.


Door die oppervlakkigheid kun je er zelf een invulling aan geven dat klopt, jouw uitleg klinkt goed maar ik had graag wat meer gezien van hem in deze film.

3,0
Mooi verhaal. Een getraumatiseerde veteraan die zich niet kan vinden in de maatschappij en daardoor altijd op de vlucht is. Woont graag vrij in de bossen. Doet dit met zijn dochter waar hij alles voor over heeft. Voor ons dakloos, maar voor zijn dochter een onbekend begrip, want een tent in de bossen is voor haar een thuis en dus niet perse dakloos. Geen huis is niet noodzakelijk geen thuis... Er is ook nooit discussie of ruzie. Maar dochter heeft geen problemen en ondanks dat ze haar vader steunt, vindt ze rust in een gesettelde omgeving, zoals noodopvang of trailerpark. Ondanks haar liefde en begrip voor haar vader, wilt ze toch ergens een normaal leven. Film zeer rustig verteld. Voor mij kon de film aangrijpender zijn moest er meer soundtrack zijn. Door het ontbreken ervan is de film rauwer en realistischer, maar voor mij dan ook iets te stil en braaf. Maar dit zal wel de opzet geweest zijn. Maar op de kritieke scenes zou voor mij een goede soundtrack zekerlijk voor een traantje gezorgd hebben...

avatar van john mcclane 2
3,5
Een prachtige , Mooi in zijn eenvoud en traagheid , want het werkt .
Je leert de karakters echt kennen.En Leeft met ze mee .
En een trauma is aan de andere kant natuurlijk alles behalve eenvoudig , die weg wil je eigenlijk niet afgaan .

avatar van Thomas83
4,0
Een film naar mijn hart. Een verhaal dat in handen van veel andere schrijvers of regisseurs een opgeblazen drama had kunnen worden krijgt van Granik een veel mildere en oprechtere behandeling. Granik kan eigenlijk ook alles rustig voort laten kabbelen en vertrouwen op Foster en McKenzie, die allebei ongelofelijk zijn.

Foster vind ik nog wel eens wat al te intens spelen, maar in deze rol onderdrukt hij dat precies genoeg. Will is als een gewond dier en breekt echt je hart. En McKenzie is zo goed, zo naturel, dit moet wel haar grote doorbraak zijn. Mooi ook dat lichtelijke mompelen dat ze soms doet, en in lijn met de hele film blijven onnodig grootse gebaren achterwege. Er zijn geen uitbarstingen of zelfs maar dialogen nodig om over te brengen hoe Will en Tom zich voelen.

Na Winter's Bone is dit alweer de tweede regelrechte voltreffer van Granik. En het is een totaal andere film. Eerder een halve feelgoodfilm vol met vriendelijke en goed bedoelende mensen. Had ik deze film iets eerder gezien dan was deze nog mijn top-10 over 2018 in gekomen. Nu ben ik ook erg benieuwd naar haar andere werk. En oh ja, wat een schitterende bossen zie je in de film. Het viel echt op. 4.0*.

avatar van Baboesjka
4,5
Een erg mooie film. Het verhaal, de natuur, de sfeer, het overtuigende acteerwerk. Ik moest er even in komen, maar werd er toen in meegenomen en ik was zo blij dat ik was gegaan. Het was de laatste dag dat hij draaide. Ik twijfelde van tevoren, maar toen ik in de zaal zat en de film op prachtige wijze vorderde, wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Een waar pareltje! 4,5*

avatar van macrobody
4,0
Deed me een beetje denken aan Captain Fantastic. Ook hier wordt men gedwongen zich aan het keurslijf aan te passen. Als kind moet je eerst volkomen geprogrammeerd worden op de indoctrinatie kampen om vervolgens als volwassene je leven als slaaf van het systeem te volbrengen. Als je hier van afwijkt ben je abnormaal. Maar wie is hier nou gek? Zij die elke dag in de file staan of zij die vrij zijn?
En wie denkt dat hij vrij is moet maar eens stoppen met belasting te betalen dan zal je zien wie je baas is.

avatar van macrobody
4,0
mrklm schreef:
Het is tevens prettig om een film te zien waarin iedereen, inclusief de hulpverleners, begrip tonen en werkelijk alles doen om Will en Tom te helpen.


A) dat hadden ze helemaal niet nodig B) Hielp geen fluit en C) Uiteindelijk hebben ze het zelf opgelost.
Ondanks de goede bedoelingen van sommige mensen, misschien moet men wat meer zelfverantwoordelijkheid geven, maar dat vergt een geheel andere aanpak van een samenleving.

avatar van arno74
3,0
geplaatst:
Beetje dubbel, zowel qua gevoel als qua waar de film naartoe wilt. Wel een aardige en vooral heel rustige film, die pas na een uur een beetje op gang komt. We volgen een getraumatiseerde veteraan en zijn dochter die samen een gelukkig bestaan hebben in de natuur.

Maar ik kan de bedoeling van de film niet doorgronden, even lijkt er wat maatschappijkritiek in te zitten, met mensen die vrijwillig voor afzondering van de maatschappij kiezen en gelukkig zijn. Maar het is wel een getraumatiseerde veteraan die dat doet, waardoor de boodschap toch is dat zelf je eigen weg bepalen niet echt mag en ook niet goed is, zelfs al ben je daardoor gelukkig. Je moet immers volgens het instructieboekje van de maatschappij leven, wie zich niet braaf laat beteugelen door de maatschappij en niet doet wat van hem/haar verwacht wordt heeft schijnbaar een trauma of een stoornis, wat ook nog eens onderzocht moet worden. Ik lees het ook in de reacties hier op de film, we zijn echt geïndoctrineerd om te vinden dat zoiets niet kan.

Bij deze film moest ik denken aan een Venezolaanse vrouw die ik onlangs ontmoette, gevlucht van de dictatuur kwam ze in het zo georganiseerde Europa terecht, en wat was haar verbazing? Hoe weinig vrijheid wij hier hebben, want dat had ze niet verwacht... Zoals dat we een boete krijgen als we een kilometer te hard rijden, zoiets was voor haar niet te bevatten. Dat geeft wel te denken...

3*

avatar van scorsese
4,0
geplaatst:
Uitstekende film waarin een man met zijn tienerdochter in de bossen leeft, ver van de samenleving. Een mooie film, die zonder al te grote gebaren rustig voortkabbelt. Maar in deze subtiele aanpak schuilt juist genoeg ontroering. De band tussen vader en dochter die langzaam verandert is goed uitgewerkt, echter had ik iets meer achtergrond toch wel wenselijk gevonden. Thomasin McKenzie weet zeker indruk te maken in de rol van de dochter.

avatar van mcdaktari
geplaatst:
Goeie film. Maar goed dat hij z'n dochter d'r eigen beslissing liet nemen, want kan me voorstellen dat zo'n tiener meisje andere verlangens heeft dan Rambo spelen. Trouwens heel goed geacteerd door dat meisje.

4,0
geplaatst:
Toppertje!

4,0
geplaatst:
arno74 schreef:

Maar ik kan de bedoeling van de film niet doorgronden, even lijkt er wat maatschappijkritiek in te zitten, met mensen die vrijwillig voor afzondering van de maatschappij kiezen en gelukkig zijn. Maar het is wel een getraumatiseerde veteraan die dat doet, waardoor de boodschap toch is dat zelf je eigen weg bepalen niet echt mag en ook niet goed is, zelfs al ben je daardoor gelukkig. Je moet immers volgens het instructieboekje van de maatschappij leven, wie zich niet braaf laat beteugelen door de maatschappij en niet doet wat van hem/haar verwacht wordt heeft schijnbaar een trauma of een stoornis, wat ook nog eens onderzocht moet worden. Ik lees het ook in de reacties hier op de film, we zijn echt geïndoctrineerd om te vinden dat zoiets niet kan.

Zoals dat we een boete krijgen als we een kilometer te hard rijden, zoiets was voor haar niet te bevatten. Dat geeft wel te denken...
3*


De samenleving laat in deze film nu juist heel veel warmte en zorg zien. De man is (naar ik aanneem) getraumatiseerd en is helemaal niet in staat om zijn dochter op te voeden.

Die Venezolaanse vluchteling moet dan maar weer terug vluchten. Gaan we kijken hoe blij ze is dat ze wat te hard mag rijden.

avatar van Ste*
3,5
geplaatst:
Best een prima film om te volgen voor zolang het duurt, maar voor mij persoonlijk had het toch net wat te weinig impact en vond ik het gebrek aan context jammer. Het is natuurlijk deels wel in te vullen wat er precies aan de hand was, maar ik had dat liever explicieter gezien met wat meer achtergrond.

Het is ook net wat te veel van hetzelfde allemaal, juist die stukken dat ze moeten adapten in het echte leven vond ik interessant en ik had de film ook liever zo zien eindigen denk ik.

Vooral Thomasin McKenzie acteert uitstekend en heeft een heel natuurlijk charisma op beeld. Zij draagt echt de film wel. Haar vader had voor mij wel wat sterker naar voren mogen komen, het is duidelijk dat hij kampt met issues, maar wat meer dialoog of een emotionele uitbarsting van het een of ander had zijn personage wat meer kracht bij gezet denk ik.

Maar toch niet slecht, krijg meteen zin in tiny living en een noodpakket aanleggen voor thuis en kamperen en zulks.

3,5*

avatar van IH88
3,5
geplaatst:
“I know you would stay if you could.”

Sterke film van Debra Granik. Leave No Trace is een verhaal over een vader en dochter die in natuurparken leven, afgesloten van de bewoonde wereld en andere mensen. Totdat ze worden opgepakt door de politie en vooral dochter Tom gaat twijfelen aan haar afgesloten en kleine wereldje.

Erg sterk geacteerd door de jonge McKenzie, en je ziet Tom steeds meer voor zichzelf opkomen en uiteindelijk de beslissing nemen om voor zichzelf te kiezen. Ben Foster is ook sterk als vader met een oorlogstrauma, hoewel zijn personage misschien iets beter uitgewerkt had kunnen worden. Er blijven wel heel veel vragen openstaan, en Granik kiest er duidelijk voor om niet te laten zien hoe het nu verder gaat met zowel Tom als de vader. Maar Tom kiest uiteindelijk voor zichzelf want zoals ze op het laatst zegt, ‘The same thing that's wrong with you isn't wrong with me.’.

avatar van barcam
4,0
geplaatst:
Prachtige trage film met geloofwaardige acteurs.
Topper.

avatar van Rodger
3,5
geplaatst:
Heerlijke rustige film over een vader en dochter die lang op een lijn blijven...
3.5 ***

avatar van Phantasm
3,0
geplaatst:
Prima in elkaar gezet drama dat lekker wegkijkt.

3,0
Eigenlijk komen we het "waarom" en "sinds wanneer" over de houding van de vader nooit exact te weten.
Het deed me lang het gevoelsmatig contact met de film verliezen. Pas wanneer het meisje gaat twijfelen om haar vader te volgen of andere mogelijkheden die het leven kan bieden te grijpen kon de film meer boeien met Thomasin Harcourt Mc Kenzie, perfect in haar rol van tienermeisje. Over de ganse lengte van de film trouwens.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:59 uur

geplaatst: vandaag om 22:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.