• 9.378.934 stemmen

Releasedatum: 4 januari 2018

• NPO Start Bekijk via NPO Start
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Billy

Buikspreker Gerard (Bruno Vanden Broecke) vormt samen met zijn hondsbrutale pop Billy al twintig jaar een immens populair theaterduo. Ze spelen met groot gemak de grootste zalen vol en horen samen onbetwist tot de absolute top van het vaderlandse cabaret. Achter de schermen botert het echter heel wat minder tussen Gerard en Billy. Billy heeft Gerard in die jaren niet alleen op toneel totaal overvleugeld, maar ook buiten het theater heeft hij het inmiddels geheel voor het zeggen: Billy bepaalt Gerards leven.

Speelfilm regiedebuut van Theo Maassen!

Vanaf 4 januari 2018 in de bioscoop (Gusto Entertainment)

avatar van perceived

perceived

Haha! Ben hartstikke benieuwd naar wat Theo er van gebakken heeft.

avatar van Crook

Crook

Nou ik kan niet direct zeggen dat dit er veelbelovend uit ziet

Niet bepaald nee.

avatar van Edie

Edie

Voor een groot gedeelte opgenomen in Heerlen

avatar van daviddoelen

daviddoelen

Ik mag vanavond de Heerlense première in de Quatro Cinema bijwonen.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1927 stemmen

Vandaag in het filmhuis gezien. Na afloop was Theo Maassen aanwezig voor een Q & A. Deels ben ik gegaan om hem te zien. Deels omdat ik benieuwd was naar de film. Het is mij niet tegengevallen. Niet één van de beste films die ik heb gezien, maar ik vind het wel een leuk verhaal met grappige momenten. Het kan best oppervlakkig lijken, maar het heeft een diepere laag. Gerard lijkt haast aan een verslaving of een psychische stoornis met twee persoonlijkheden te lijden, en je zou kunnen zeggen dat hij met een laag zelfbeeld kampt. Het acteerwerk vind ik prima. Niks op aan te merken. Het eind vind ik redelijk, en de speelduur vind ik niet te lang, niet te kort. Komedie is niet mijn favoriete genre, maar deze vind ik vermakelijk. De Q & A was ook leuk. Ik mag Theo wel. Ik vind hem een goede cabaretier en acteur, en zijn debuut als regisseur vind ik in ieder geval geen flop. 3,5*

avatar van Spoilalot

Spoilalot

daviddoelen schreef:

Ik mag vanavond de Heerlense première in de Quatro Cinema bijwonen.

En? Aan je waardering te zien was je niet onder de indruk. Of heb ik het mis?

Ik ben vooral benieuwd hoe Theo Maassen het heeft aangepakt.

avatar van ratfish

ratfish

Theo Maassen in Volkskrant Magazine:

- er is een romcom van gemaakt om de Telefilmsubsidie te krijgen.

- Vanden Broecke is de Seymour Hoffman van de Lage Landen

- film was eerst 2u28 lang

avatar van wibro

wibro

De Nijmeegse première was gisteravond in Lux Nijmegen in een uitverkochte zaal in het bijzijn van Theo Maassen himself. Ik kon de film zelf niet zien want ik had dienst. Ben wel benieuwd want een andere film waar hij een rol in speelde "Bro's Before Ho's" vond ik als komedie zeer geslaagd.

avatar van mrklm

mrklm

Wie hoopt dat de eigenlijke film niet zo slecht is als de trailer komt zeer bedrogen uit. De regie en het scenario zijn ronduit belabberd in een film die de plank volledig misslaat. Bruno Vandenbroucke is in de hoofdrol als Gerard de Groot net zo ongeloofwaardig als de carrière van zijn personage dat na een stunt tijdens een auditie voor 'So You Think You're Funny' leidt tot 12 jaar uitverkochte zalen. Buikspreken - een vrij handige vaardigheid voor een acteur die een buikspreker speelt - kan hij ook niet en Maassen doet geen enkele poging om dat te verhullen. Vandenbrouckes vertolking bevat dezelfde tics en maniertjes die Theo Maassen zelf hanteert in zijn theateroptredens. Daar werkt het misschien, maar in deze film komt het geforceerd. Jan-Paul Buijs leidt het klassement qua slechte acteerprestaties, bovendien is de regie statisch, fantasieloos en bij vlagen ronduit incompetent in deze domme, vervelende en vooral volstrekt onleuke komedie.

avatar van de grunt

de grunt

Dit doet afbreuk aan zijn legendarische status als cabaretier.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ondanks de slechte recensies heb ik hier toch wel zin in. Het komt wel vaker voor dat ik films redelijk vind die helemaal afgekraakt worden, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook voor deze film geldt . Toch benieuwd.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Meer tragisch dan komisch.

Haalt het echter niet bij Magic (1978) . Die was enorm sterk. Deze film wil meer de komische kant opgaan en slaagt daar best in maar toch ook net niet.

Het uitgangspunt is natuurlijk enorm leuk maar de uitwerking slaat op sommige punten een beetje dood waardoor de film op een aantal momenten een beetje traag voortsleept.

Wel de complimenten aan acteur Bruno vanden Broecke. Een goede keus van Theo Maassen om een voor Nederlandse begrippen onbekende acteur in te huren en niet een, bijvoorbeeld Fedja van Huet ofzo, te casten. Met de keus van Bruno als leadacteur is de focus geheel gericht op Gerard en zijn buikspreekpop Billy en red hij de film als geheel.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Baboesjka schreef:

Sluit me hierbij aan, helemaal mee eens, Q & A was leuk!

avatar van adso

adso

Uiteindelijk rommelen we allemaal maar wat aan.

avatar van wibro

wibro

Nee nee, dit was het dus niet. Een flauwe bedoeling die gelukkig niet langer duurde dan 90 minuten. Bruno vanden Broecke vond ik absolute miscast. Theo Maassen himself had die rol van buikspreker Gerard moeten doen. Dan was het misschien nog enigszins amusant geweest. Toen ik Theo Maassen zag op de première van 6 januari j.l. complimenteerde ik hem nog voor zijn rol in Bro's Before Ho's, voor mij een van de betere Nederlandse komedies. Billy komt daar in de verste verte niet in de buurt. Neen, geen geslaagd filmdebuut dus van deze cabaretier. Als ik Theo was zou ik er nog maar eens goed over nadenken om nogmaals een film te regisseren.

avatar van Bosdavid

Bosdavid

Een deceptie.

Hoewel ik dat al enigszins verwachtte na het zien van de trailer en het vernemen van de regie door Theo Maassen, hield ik toch vast aan mijn nieuwsgierigheid, aangewakkerd door de meewerking en het meespelen van Ellen Parren en Jan-Paul Buijs van studio Pupkin en mede-schrijvers van het bijzonder leuke TreurTV en Circus Treurdier.

Maargoed, wat mij betreft dus toch te plat, gemakkelijk en te weinig toepassing van het absurdisme dat TreurTV juist zo sterk en geestig maakt.

avatar van Baldur

Baldur

avatar van manecas36

manecas36

Theo, 1 vraag: waarom?

avatar van doncorleone

doncorleone

Ik snap de lage waarderingen niet. Absurd, scherp, grappig, verassend en erg origineel. Wat wil je nog meer?

4 sterren.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik moet nog even een nachtje slapen over wat ik hiervan moet vinden.

Ellen Parren is wel bloedaantrekkelijk trouwens.

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

mjk87 schreef:

Ik moet nog even een nachtje slapen over wat ik hiervan moet vinden.

Ellen Parren is wel bloedaantrekkelijk trouwens.

Ellen Parren was inderdaad een hoogtepunt van deze film

Ik hield het welgeteld 2 minuten vol. Wat een ellende.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Na de tenenkrommende opening blijkt 'Billy' (2018) toch een fijne foute komedie. Best lollig hoe Bruno Vanden Broecke een cabaretier neerzet die overschaduwd wordt door dezelfde pop waarmee hij ooit zijn faam bereikte. Het ongemak druipt van hem af als hij zonder (of met) zijn giftige mannelijke ego in overdrive, moet zien om te gaan met het andere geslacht. De vrouwen (Merel en Belinda) zijn een tikje te archetypisch als de klassieke madonna en de hoer; Maassen had uit die vrouwenrollen misschien nog wat meer kunnen halen als hij ze niet zo karikaturaal en ongeloofwaardig had geschreven. Ik vind het ook wat onduidelijk waar hij als regisseur nu eigenlijk heen wil. Is het kritiek op de hedendaagse celebrity-cultuur of op de verrechtsing van omgangsvormen en taalgebruik? Wil hij mannen- en vrouwenrollen in de maatschappij ter discussie stellen? Openheid van de artiest tegenover willen conformeren aan dat wat de mensen willen? Is het fout om het fout zijn? Het is het allemaal een beetje, maar geen enkel thema slaat aan.

avatar van Toontje G

Toontje G

Wat een vette tegenvaller. Ten eerste had ik meer verwacht van de regie van Theo Maassen, en Bruno van den Broecke viel me ook tegen. Ik ken hem van een aantal Belgische tv series zoals het Eiland waar ik vreselijk om de man kan kan lachen. Het gebeurd niet vaak dat ik een film niet helemaal uitkijk maar deze was echt het aanzien niet waard.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ach ik vond het best wel meevallen. Het is inderdaad geen film die volle zalen trekt maar ik kon er toch wel naar kijken. Moet ik er wel bij zeggen dat ik de film op tv zag en aangezien dat er nooit heel veel bijzonders op tv komt heb ik me hier toch bij kunnen vermaken. En wat ook wel een pluspunt was voor op tv, was dat er tenminste geen reclame tussendoor kwam.

avatar van de grunt

de grunt

Theo blijf bij je leest!

avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

Een “komedie” waarbij van den Broecke dan het enige komische is in deze film. Hij is ook hilarisch met zijn liedjes en gitaar.

Maar de rest….soms tenenkrommend. Op Ellen Parren na dan.

Het is Theo zijn eerste dus het hoeft echt niet gelijk perfect lijkt me

Ik kijk toch wel uit naar zijn volgende film

avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

G*dn*ndeju, Billy lijkt wel op die zelf genoemde held Arnold Karskens! (Ik vermoed ook qua karakter)