Genre: Komedie / Thriller
Geregisseerd door: Henri-Georges Clouzot
Met onder meer: Pierre Fresnay, Suzy Delair en Jean Tissier
Gesproken taal: Frans
Plot L'Assassin Habite... au 21
"PIERRE FRESNAY as the French Dick who knew all the answers in a Merry Murder Mystery"
Een mysterieuze moordenaar laat bij al zijn slachtoffers een visitekaartje achter, onder de naam 'M. Durand'. Commissaris Wens (Fresnay) vindt een spoor dat naar een pension in Montmartre leidt. Hij verkleedt zich als een dominee en schrijft zich in bij het pension.
L'inspecteur Wenceslas Wens
Mila Malou - la maîtresse tapageuse de Wens
Triquet, aka professeur Lalah-Poor
Collin, le petit artisan
Le docteur Théodore Linz, de la coloniale
Mme Point, gérante de la pension
Armand, valet de chambre de la pension de famille
Le commissaire Monet, le supérieur de Wens
Pussot, agent de police qui arrête Turlot
Jean-Baptiste Turlot, le brocanteur
Doodzonde dat de Franse dvd geen ondertiteling bevat, laat staan dat de film buiten Frankrijk op dvd is verschenen.
Hoge waardering op imdb. Suzy Delair speelt er in mee, zij speelt ook in Clouzots Quai des Orfèvres.
Vroeg of laat zal Criterion de film wel uitbrengen denk ik. Geduld.
stephan73
Hij komt 5 November op TV5 (18:30), en wie weet met Nederlandse ondertitels!!
boerenpummel
Mooi dat deze Clouzot op tv komt. Nu maar hopen op Nederlandse subs.
Mochizuki Rokuro
Mooi dat deze Clouzot op tv komt. Nu maar hopen op Nederlandse subs.
Volgens de gids wel, dus ik zit ook te hopen...
neo
Aangename komische detective in de lijn van Miss Marple en de oude Sherlock Holmes films. Leuk tussendoortje met een absoluut verrassende ontknoping.
stephan73
Leuke Who-Done-It, die ik nogal vond lijken op de Thin Man films. Mooi camerawerk en een goede rol van Pierre Fresnay!
neo
Ooh ja, The Thin Man reeks had het ook wel wat van weg. Wat ik las is dit nogal een buitenbeetje in Clouzot's carriere....
Mochizuki Rokuro
Een buitenbeentje in zoverre dat het vooral (Agatha Christie) komisch is en het cynisme dat andere films kenmerkt pas tot het laatst wordt bewaard. Erg vermakelijk, maar zeker niet zo goed als latere films.
Legan
Een luchtige whodunit met een leuke Pierre Fresnay en een imo iets over-the-top Suzy Delair als zijn liefje. Cinematografisch prima en met mooie decors. Wat dat betreft goed gedaan gezien het uit '42 (duitse bezetting) komt.
Natuurlijk zit je zelf ook mee te puzzelen in zijn zoektocht naar de dader. Een zoektocht met humor maar ook drama en een einde waarop ik niet gelijk bedacht was. En hoewel eigenlijk door heel de film wel een spatje cynisme doorsijpeld, komt deze pas op het eind sterk naar voren. Vermakelijk maar niet bijzonder.
Querelle
Geinig filmpje. De eerste van Clouzot die ik zie.
De humor die ik bij andere oudere franse films vaak erg oubollig vind, irriteerde hier niet.
En er zijn een aantal verkapte maar wel duidelijk zichtbare sneren naar het naziregime. De moordenaar die zijn handen om hoog heeft, er eentje laat zakken en daardoor een hitlergroet maakt, als in nazi's zijn berekenende moordenaars.. en natuurlijk de politie verhoren.
Binnenkort maar eens een andere film van Clouzot gaan kijken.
Hele leuke film en komisch.
goed acteerwerk en onverwachts einde.
3,5 ster
Movsin
Clouzot verplaatste de handeling van London naar Parijs (1942 - bezetting) maar dat belette niet van een luchtig opgevatte film-op-zoek-naar-de-moordenaar neer te zetten.
Nagenoeg de gans film speelt zich af in een pensionnetje, bevolkt door enkele kleurrijke figuren, waarvan enkele toch in aanmerking komen...
De ontknoping houdt echter een verrassing in.
Gevatte vertolkingen van Pierre Fresnay als de pientere commissaris, van Suzy Delair, als het niet loslatend vriendinnetje en van Jean Tissier, nooit anders gekend dan in een duistere rol.
Filmkriebel
Een klassieke whodunnit dat zich in een pensionnetje afspeelt waar één van de huurders de gevreesde serial killer is die al een tiental slachtoffers heeft gemaakt. Het ontbreekt de film zeker niet aan humor en dubbelzinnige dialoog, en bovenal zet dit soort films de kijker aan om zelf mee te raden. De nog steeds levende Suzy Delair zet de kwetterende truttige vriendin van de inspecteur neer, en het is ook dan dat de humor op zijn best is.
Bobbejaantje
- 2062 stemmen
Meer black comedy dan thriller is dit een erg genietbare 'polar'. Scherpe met humor gekruide dialogen en mooi verfilmd verhaal, af en toe verrassende camerapunten. Ben ook erg onder de indruk van het zangtalent van Suzy Delair. Klinkt recht uit de opera. De film is een adaptatie van werk van de Belgische auteur Stanislas-André Steeman. Had nog nooit van hem gehoord maar misschien wel waard om eens uit te zoeken.
CINEMATEKbe
Op ons programma 06.06 + 16.06 CINEMATEK - Programma - L'Assassin habite au 21
Bobbejaantje
- 2062 stemmen
Zoals gezegd in mijn vorig bericht heb ik nu uiteindelijk het boek van Steeman gelezen waarop de film gebaseerd is. En ik moet zeggen dat de film wel een upgrade betekent. Het boek van Steeman speelt zich af in Londen waarbij zijn voorliefde voor de Britse cultuur er soms wat dik wordt opgelegd, terwijl Clouzot het verhaal gelukkig laat spelen in Parijs (Londen was sowieso uitgesloten omwille van de oorlogssituatie). Verder heeft Clouzot enkele personages van het pension geschrapt, samengevoegd en er eentje bij gecreëerd (de blinde bokser Kid Robert gespeeld door toenmalig Olympisch kampioen bokser Jean Despeaux). Bovenal heeft Clouzot het originele verhaal van Steeman een gezicht gegeven met de introductie van Pierre Fresnay als commissaris Wens. In het originele verhaal is het een komen en gaan van politie-inspecteurs, wat ik geen goeie zaak vind. Bij Clouzot hebben we Fresnay als ankerpunt van de wet, en dan gaat het met Wens om een personage dat wel al deel uitmaakte van ander werk van Steeman. Ook de rol van Suzy Delair - echtgenote van Wens - is nieuw gecreëerd en ze brengt meteen ook wel leven in de brouwerij met komische interventies en hoge noten op haar zang.
De film heeft een sterk begin, met enkel pov shots vanuit het standpunt van de moordenaar - altijd effectief - nadien zakt de spanning wat en is er ruimte voor zwarte humor binnen de whodunitplot. De finale is veel beter - filmischer - dan wat we in het boek te lezen krijgen, al is het wel onwaarschijnlijk hoe op het einde ineens een peloton gendarmes opduikt om Fresnay bij te staan.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Le Salaire de la Peur