• 9.378.515 stemmen

Outlaw King (2018)

Biografie / Historisch | 137 minuten (TIFF) / 117 minuten (Netflix)

Genre: Biografie / Historisch

Speelduur: 137 minuten (TIFF) / 117 minuten (Netflix)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: David Mackenzie

Met onder meer: Chris Pine, Aaron Taylor-Johnson en Florence Pugh

Gesproken taal: Engels en Frans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Outlaw King

"Based on the untold true story"

Schotland, 14e eeuw. Robert The Bruce is gekroond tot Koning van Schotland. Na een verrassingsaanval wordt hij echter verslagen en door de Engelse koning en zijn leger vogelvrij verklaard. Op slinkse wijze en met veel moed probeert hij de macht terug te veroveren als hij het opneemt tegen het veel grotere en beter uitgeruste Engelse leger.

Robert Bruce, Earl of Carrick

King Edward I of England

Sir Christopher Seton

avatar van jippie2010

jippie2010

Moeilijk om echt in het verhaal te komen.

Zowel kleding, haarstijl als attributen lijken niet authentiek,

waardoor de geloofwaardigheid direct wordt aangetast.

Gaandeweg is het beter, maar overtuigend wordt het zelden.

Ook de liefhebber van epische veldslagen komt niet echt aan zijn trekken. Helaas.

Misschien leuk voor later op RTL 7, maar voor nu onvoldoende. *2,5

avatar van parcivalis

parcivalis

Aardige film voor wie ervan houdt om mannen te zien die elkaar aan repen snijden. Historisch heeft Outlaw King niks toe te voegen. Ondanks de prachtige vormgeving en de zeer tot de verbeelding sprekende landschappen zitten we weer naar een braaf koppeltje volgens het west-Europese model te kijken. Na zijn zege viel De Bruce Engeland en Ierland binnen en wist in het laatste land zijn broer op de troon te krijgen. Dat is een hele andere De Bruce dan die waar we naar zitten te kijken. Dat is de reden waarom de moord op John III Comyn niet bij het karakter past dat de scenarioschrijvers ons van Robert voorschotelen. Al hun pogingen om van Comyn nog ff een schurk te maken ten spijt. Zoals bij de meeste films die zich in de middeleeuwen afspelen, worden karakters en drama uit de huidige tijd gebruikt met als gevolg dat je, ondanks alle cinematografische effecten en middelen, over de mores van die tijd niets te weten komt.

avatar van Mark71

Mark71

Aardige film voor een luie avond op de bank, maar zeker geen reclame voor het genre van de goede historisch verantwoorde film.

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Een prima historische film die in grote lijnen klopt met de geschiedenis.

Knap acteerwerk wordt soms afgewisseld met matig acteerwerk.

En ga nu niet zitten te vergelijken met Braveheart want het is een ander verhaal dat toevallig in dezelfde tijd speelde.

Gewoon kijken en je eens goed verdiepen in de Schotse en Engelse geschiedenis.

avatar van Kondoro

Kondoro

Toen ik zag dat deze op Netflix ging komen was ik eigenlijk al wel snel verkocht, ik houd wel van dit soort zwaarden en sandalen films al heb ik maar bar weinig kennis over de waarheden van de verhalen die worden verteld, mijn interesse is over deze onderwerpen nooit héél groot geweest maar ik kan altijd mega erg genieten van de film die zich er over afspelen, en dan raak ik beetje bij beetje toch wel meer geïnteresseerd!

Ach, en het was wat dat betreft gewoon een prima zit hoor. De actiescènes zagen er goed verzorgd en mooi uit en ze waren zeker niet bang om ook wat heftige beelden er bij te stoppen. Hier en daar wat blood (zelfs heren, voor de dames ? ) en een redelijk leuke sfeer. Het verhaal was prima te volgen al begon die wat warrig maar over het algemeen word die nergens echt saai. Om nou te zeggen dat dit de beste medieval film is, is wat overdreven maar saai is hij nergens.

Om deze film met ‘Braveheart’ te vergelijke vind ik iets te ver gaan. Beiden films staan daar toch iets te ver voor uit elkaar. Ook al kennen beiden films bijna het zelfde onderwerp, zo krachtig als ‘Braveheart’ word ‘Outlaw King’ nooit!

Ja, prima zaterdagmiddag zit al pakte de film je nergens echt heel goed, interessant was het wel maar spannend niet en zo blijft ‘Outlaw King’ een wat moeilijkere film om te beoordelen, de film kent ontzettend goeie en leuke kanten maar ook wat mis schieters die zeker wel te zien waren. Al om al, prima zit maar niks bijzonders.

avatar van blurp194

blurp194

Met alle negativiteit die ik zelf al voel bij films met het Netflix logo... de series gaan nog wel meestal, maar de films zijn erg vaak om te janken. En dan de algemene negativiteit hier nog er eens bij... maakte dat ik niet heel hoopvol aan de film begon. Maarja, wat moet je, op een regenachtige zondagavond.

Dan valt de film toch behoorlijk mee. Of het allemaal heel historisch zuiver is, mwah, maar toch, ik heb al gauw meer twijfels bij Braveheart - en waarom niet vergelijken met die film. Dezelfde periode, hetzelfde stukje van de geschiedenis tenslotte. En parcivalis heeft beslist een punt als hij noemt dat veel films die in de middeleeuwen spelen de normen en waarden van nu hanteren, in plaats van die van toen - maar de moeilijkheid is natuurlijk ook dat we niet zo heel erg goed of zeker weten hoe het toen toeging. En dan is deze invulling wellicht beter gevonden en wat geloofwaardiger.

De makke van de film blijft, ook in deze wat korter gesneden versie, dat er wel een heleboel verhaal te vertellen is. Dat maakt het wel interessant voor een klein publiek wellicht, maar de kans is er ook dat de grote massa's daar wat makkelijk bij afhaken. En ook ik moet bekennen dat ik halverwege even de draad kwijt was. Niet echt een probleem, want het is wel duidelijk hoe het afloopt, ook als je een stukje van de intriges gemist hebt.

avatar van scorsese

Aardige film waarin de vers gekroonde Schotse Koning de macht van de Engelse Koning probeert terug te krijgen. Het verloop kent weinig verrassingen en het hoofdpersonage is wat aan de saaie kant. Hier weet Chris Pine ook weinig verandering in te brengen. Het ziet er allemaal wel goed uit, met een prima aankleding en een paar aardige actie-scenes (vooral de laatste veldslag).

avatar van Diederik58

Diederik58

Onderhoudende film met een heel mager verhaal.

Zoals al eerder vermeld zou er wat beter mogen worden geacteerd.

Het verhaal is doorspekt van zoetsappigheid (dochtertje, jongetje die kroon bewaakt, de groeiende liefde voor elkaar). Het blijkt dat Chris Pine in zijn blote kont rondliep, wat men blijkbaar in spectaculair vond in de Engelse/Amerikaanse pers. Het was waarschijnlijk erg koud, want er was niets te zien.

De uiteindelijke veldslag is spectaculair, maar het blijft verwonderlijk hoe de meeste helden er zonder kleerscheuren vanaf komen.

Leuk voor een avondje wanneer toch niets anders hebt te doen.

avatar van filmkul

filmkul

Doorsnee film. Het verhaal wandelt dezelfde paden als Braveheart en is daardoor weinig origineel en voorspelbaar. De uitwerking is best aardig. De film verveelt geen moment en rustige momenten worden afgewisseld met actiescenes. De actiescenes zijn best aardig maar halen het niet bij de massascenes van de grotere broers. Pine valt wat tegen. Hij acteert goed maar hij komt niet echt over als een grootse charismatische strijder. Visueel ziet de film er verder goed uit. 3.0

avatar van PCTERN

PCTERN

Film als dit zie ik graag op hun tijd maar deze deed me teveel aan Braveheart denken maar dan een slechte kopie, had zelfs de indruk dat ze dezelfde kostuums en decoratie hadden geleend. Inclusief een acteur James Cosmo (oude Schotse Koning)

Geen slechte film dat best wel uit te kijken was, maar Netflix maakt erg veel goedkope films de laatste tijd die in potentie of qua script blockbusters kunnen zijn maar door hun eigen huisregisseurs wat afgeraffeld worden.

avatar van Alathir

Alathir

Leuke film en historisch gezien leek de film best mooi aangekleed te zijn qua soldij, decors, attributen en dergelijke meer. Chris Pine is altijd wel een acteur die ik graag bezig zie maar ik zie hem niet al te snel meespelen in een echte meesterwerk. Hij vergelijk hem altijd wat met Chris Pratt maar Pine speelt wel serieuzere rollen. Ook een fijne kennismaking met Florence Pugh die toch wel een zeer goede chemie heeft met Pine.

Historisch getinte films doen het meestal wel goed bij mij en zo vaart ook deze. De opbouw is degelijk al had ik even last met de namen waarvan sommigen er uiteindelijk minder toe deden. Ik heb een aantal zeer aardige shots gezien van bijvoorbeeld de Schotse landschappen. De veldslagen zijn van nabij in beeld gebracht. Ik vond het redelijk goed te volgen allemaal want zo een veldslag daar verliezen cameramannen vaak het overzicht en dat was hier slechts in mindere mate het geval. Het is te lang geleden dat ik Braveheart nog gezien heb dus ik ga me hier niet aan een vergelijking wagen.

avatar van NERD

NERD

Kan het niet specificeren maar heb de hele film het gevoel gehad dat ik naar een film over Robert the Bruce van de makers van Goede Tijden Slechte Tijden heb zitten kijken. Het voelt vaak (niet altijd) heel houterig, gehaast en low budget wat het volgens mij niet is. Kan er met de pet niet bij. Net 2 sterren.

avatar van IH88

IH88

“Thinking about revenge? It tears on the soul, but it can also be a weapon.”

Prima film over Robert the Bruce. Outlaw King zou je bijna kunnen zien als een sequel op Braveheart, hoewel de toon wel heel anders is. Bombastisch tegenover rauw en realistisch, met Chris Pine die net zoals Mel Gibson de film op bewonderenswaardige wijze draagt. Florence Pugh is ook uitstekend op dreef, en ondanks alle vechtscènes blijft de relatie tussen Robert en Elizabeth, en de chemie tussen Pugh en Pine, mij het meeste bij. Met de schmierende Taylor-Johnson als goede tweede.

avatar van james_cameron

Redelijk boeiend historisch epos, qua gebeurtenissen een soort vervolg op Braveheart, maar lang niet zo goed. De personages blijven wat aan de oppervlakte hangen en de film steekt nogal rommelig in elkaar, waardoor de aandacht meer dan eens verslapt. Gelukkig is Chris Pine best goed in de hoofdrol en is er net voldoende spektakel om bij de les te blijven. Visueel ziet alles er overigens overtuigend en indrukwekkend uit, met fraai camerawerk en mooi verzorgd production design.

avatar van joolstein

joolstein

Verwacht bij deze film geen bioscoop-spektakelfilm alla 'Braveheart' In deze film is niets episch, er zijn geen ‘freeeedoooooms’ te horen. Dit is veel meer een degelijk middeleeuws epos dat duidelijk neigt naar de historisch kwaliteit van een tv-film.

'Outlaw King' begint in 1298 William Wallace is verslagen door Edward I van Engeland maar is ontsnapt. En Robert de Bruce en John Comyn krijgen de titel 'beschermheer van Schotland' Iets later zien we Robert de Bruce door onrecht en de executie van Wallace (1305) de wapens opnemen tegen de Engelsen en slagen waar Wallace faalde.

Cinematografisch is het allemaal erg mooi. Schotse landschappen in overvloed, de grote veldslagen vol actie zien er indrukwekkend uit. Voor liefhebbers toch een must-see, want visueel is het gewoon goed. Wat wel slecht is aan de film is de uitwerking om iets meer medeleven te krijgen voor de personages te wensen overlaat. Nu is dat ook gedeeltelijk door de keuze voor acteur Chris Pine. Zijn mooie ogen zijn misschien een publiekstrekker, de beste man loopt de hele film rond met dezelfde blik en erg schoon rond. Nu zie ik ook maar weinig goeds in deze acteur.

Echter is het niet alleen aan zijn aanwezigheid te wijten maar ook aan het script. Het lijkt niet uit het hart te komen, maar vanaf het papier. Robert lijkt maar nauwelijks uit het veld te zijn geslagen als zijn echtgenote Elizabeth in gevangenschap zit. En Florence Pugh, die Elizabeth speelt (wat een talent), blijkt ook niet uit de verf te komen. Meer dan af een toe een romantische intermezzo zat er niet in. De overige personages zijn niet veel beter.

Dat was een gemiste kans, maar het is nog wel een lekker modderige en onverbloemd gewelddadige rechttoe rechtaan zwaardvechtersepos en een genot om naar te kijken. Maar wel thuis op de bank!

avatar van Lucaij

Lucaij

Misschien wel de beste Netflix film? Ik ben het eens met bovenstaand commentaar van RuudC. Ik had lage verwachtingen na de nogal onterechte tegenvallende score.

Voor mij voelt het aan als een niet Hollywoodachtige Braveheart. Het verhaal is dan ook een soort van vervolg op Braveheart. Dit is dan ook een Engelse productie en ik kan dat sombere en wat realistischere, dat Engelse films en series vaak hebben, altijd goed waarderen.

Ook weer geleerd dat kilts geen gebruikelijke kleding was in deze periode

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Prima ridderfilm die nogal een lange aanloop nodig heeft om tot ontbranding te komen.

The Bruce, overigens ook in Braveheart als een gereserveerd, welbespraakt en ingetogen persoonlijk neergezet, lijkt in eerste instantie uit te blinken in slechte keuzes en terugtrekken maar wanneer zijn vrouw en kind worden meegenomen door de Engelsen lijkt de beer los en beseft The Bruce ook dat er een andere aanpak nodig is.

Prachtige shots van de Schotse natuur en vooral de scene waar de Engelsen terugtrekken met een aantal kale bomen op de achtergrond met de nodige mist er tussen, met het nodige contrast als stijl, vind ik een adembenemende shot. Uiteindelijk weet het leger van The Bruce, qua formaat eerder een knokploeg, puur op tactische slimme keuzes een voordeel te bewerkstelligen ten opzichte van de grote aantallen van de Engelsen te paard. Het geweld en de gevechten zijn erg mooi en realistisch in beeld gebracht, zo ook andere wreedheden en situaties. Persoonlijk vind ik de sfeer en muziek wanneer de Engelsen een ledemaat van Wallace op een bord spijkeren en je een bepaalde woede en oproer in dat volk voelt opkomen ook erg mooi gebracht. Wallace werd gemarteld en gevierendeeld waarna de ledematen naar de verste hoeken van het land werd gestuurd als waarschuwing wat er met dergelijke oproerkraaiers gedaan werd. Wat ik me alleen herinner uit Braveheart is dat de The Bruce clan juist verantwoordelijk was voor het oppakken van William Wallace. Iets dat in deze film totaal niet naar voren komt.

Goed, prima filmpje, mooi gemaakt en sfeervol. Prima rollen van onder meer Pine, Pugh en Billy Howle. Spruell doet het ook prima.

avatar van Shadowed

Shadowed

Ok.

Film die zeker zijn hoogtepunten heeft, maar uiteindelijk ook daar zowat blijft. Veel meer dan een aantal grove scenes en een uitstekende opening heeft de film dan ook niet echt te bieden. Maar dat had ik eigenlijke al zo'n beetje verwacht.

Pine is wat droog in de hoofdrol. Hij heeft wel een goed accent, maar qua uitstraling en overtuiging is zijn rol niet al te bijzonder. Pugh speelt weer een charmante rol. Een paar bekende namen naast Pine, die niet al te zichtbaar zijn.

Film opent wel uitstekend. Knappe tracking shot waar je gelijk begint te denken dat je niet naar een normale film gaat kijken. Je begint je al gelijk thuis te voelen in de rauwe, modderige setting. Jammer dat de rest van de film geen tracking shots meer gebruikt maar weer normaler begint te worden.

Eerste deel is wat saai uiteindelijk. De eerste 40 minuten zit je tegen een drama aan te kijken die met slakkentempo aan je voorbij sjokt. Vond het alles behalve vlot daar. Pas wanneer de eerste rel in het dorp verschijnt begint de film zijn tempo iets te verhogen.

De gevechten gaan er soms hard aan toe, maar overtuigend vond ik ze nooit. Vaak een beetje saai in beeld gebracht en weinig materiaal om het wat meelevend te maken. Het zijn ook altijd wel een beetje kleine dingetjes die na een aantal minuten weer voorbij zijn.

De setting is wel geslaagd. Acteerwerk is half geslaagd net als de gevechten. Jammer dat de film soms onnodig traag moet zijn waardoor ik er als kijker niet altijd even gemakkelijk doorheen kwam.

avatar van cor1946

cor1946

Goede film zowaar bij netflix. Goede actie scenes en spel van Pine.

avatar van Fisico

Fisico

Ik sluit me aan bij de laatste recensies hier: zeer degelijke productie van Netflix. Ligt qua vorm en stijl wat in dezelfde lijn van die andere Netflixproductie vorig jaar The King (2019) met Timothée Chalamet en Robert Pattinson. Outlaw king breit een vervolg op het leven na William Walace, de bekende verzetsstrijder van Braveheart met Mel Gibson. De stijl is hier helemaal anders: minder heroïsch of geromantiseerd.

Zeer mooie beelden van de Schotse Highlands met zijn glooiende beboste heuvels en riviertjes. De lucht en grijze sombere wolkenvelden typeerden de sfeer van een grauw stukje geschiedenis in het immer natte sombere Engeland. Maar de film is meer dan dat. Technisch ook best prima met uitstekende vertolkingen. Pine deed het goed, maar vooral Florence Pugh vond ik een erg mature neerzetten. Ook de chemie tussen beiden was aanwezig en was voor mij één van de troeven van de film. Ook aan de andere personages wordt genoeg aandacht besteed en dit op een overzichtelijke manier.

De gevechten zelf waren ok en groots, soms wat rommelig of onoverzichtelijk, maar dat zal in realiteit ook wel zoiets zijn. De verminking van die ene broer van Bruce was gruwelijk en zette meteen de toon dat er met de Engelsen niet gespot wordt. Outlaw king is als middeleeuws geslaagd waarbij elk genre filmliefhebber wel iets terugvindt. Om echt onvergetelijk te zijn boet het op elk aspect (montage, plot, technisch, historisch) afzonderlijk wat in, maar in zijn geheel zeker en vast een prima film.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Oerdegelijk.

Eigenlijk doet de film gewoon wat hij moet doen: de Schotse hooglanden als fantastisch decor gebruiken in deze modderige en best sombere vertelling over Robert Bruce. De film heeft weinig tot geen verrassing en dat is maar goed ook. Geen ellenlange of geromantiseerde klefheid; maar een best "saaie" hoofdfiguur die zich met zijn nektapijt een weg zoekt richting gerechtigheid.

Behalve het schitterende decor en enkele goede rollen - Stephen Dillane! - valt ook het uitstekend camerawerk op. Een aantal lange shots springen erbovenuit, alsook het eindgevecht bij Loudoun Hill, al heeft het toch iets potsierlijk dat een gigantisch cavalerieleger niet opgewassen is tegen zijn eigen dommigheid en een hoop pieken.

3,5

avatar van Film Pegasus

Historisch gezien een sequel van Braveheart. Met Robert The Bruce die in opstand komt na de dood van William Wallace. De originele cut was 4 uur lang, en het leek er soms wel op dat dit gemaakt werd voor een mini-serie. Gelukkig bijna de helft er uit geknipt, waardoor het tempo iets hoger ligt.

Het is vooral de aanwezigheid van Florence Pugh dat me over de streep trok om de film te zien. En eigenlijk geen spijt van. Outlaw King is vrij toegankelijk met de nodige actie in. Iets tussen Game of Thrones en Tudors, maar dan rond begin 14e eeuw. Historisch zal het in grote lijnen wel kloppen, zonder de gewoonlijke fouten om het als film interessant te houden. De veldslag deed wat denken aan de Gulden Sporenslag anno 1302, waarin het voetvolk er zogezegd ook in slaagden om de ridders te paard te verslaan door het gevecht naar de juiste plek te lokken.

De film is vooral entertainment met wat mooie beelden van Schotland (al zou het er historisch gezien vol bomen moeten staan), maar meer wordt het ook niet. Wel een pak beter dan Braveheart. Voor de liefhebbers, memorabel wordt het helaas nooit.

avatar van BBarbie

BBarbie

Ongeveer een half jaar geleden heb ik The King (2019) van David Michôd gezien. Eigenlijk had ik om die reden deze film van regisseur David Mackenzie over kunnen slaan. Het verhaal is weliswaar anders, want het speelt in een andere historische context, maar de uitvoering lijkt als twee druppels water op de latere film van Michôd. Toch een beetje zonde van mijn tijd dus.

Dit is zo een film die je afhankelijk van wanneer en hoe je hem kijkt een aanduidend verschil gaat hebben. Het zal nooit een klassieker worden maar is zeker het kijken waard. Wat wel degelijk 5 sterren waard is aan deze film is de casting, de acteurs vertalen de rollen ieder op een spectaculaire en identieke manier. Aan deze film zal ik nog wel eens terug denken.

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Outlaw King speelt zich in het kielzog van de gebeurtenissen van Braveheart af. Dat levert meeslepende middeleeuwse bloedvergieten op die bovendien fraai geschoten zijn. Achter de façade van bruut geweld verschuilt echter een oppervlakkig verhaal met statische personages. Het is zeker geen slechte film, maar simpelweg te zielloos om als memorabel bekroond te worden.

2,5 * Episch, maar verre van vorstelijk