• 9.378.811 stemmen

Outlaw King (2018)

Biografie / Historisch | 137 minuten (TIFF) / 117 minuten (Netflix)

Genre: Biografie / Historisch

Speelduur: 137 minuten (TIFF) / 117 minuten (Netflix)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: David Mackenzie

Met onder meer: Chris Pine, Aaron Taylor-Johnson en Florence Pugh

Gesproken taal: Engels en Frans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Outlaw King

"Based on the untold true story"

Schotland, 14e eeuw. Robert The Bruce is gekroond tot Koning van Schotland. Na een verrassingsaanval wordt hij echter verslagen en door de Engelse koning en zijn leger vogelvrij verklaard. Op slinkse wijze en met veel moed probeert hij de macht terug te veroveren als hij het opneemt tegen het veel grotere en beter uitgeruste Engelse leger.

Robert Bruce, Earl of Carrick

King Edward I of England

Sir Christopher Seton

avatar van qwatje

qwatje

Buitengewoon magere film. Het werd nergens spannend of buitengewoon boeiend. Met name de acteer prestaties waren middelmatig. De decors en de lokaties waren goed gekozen. Met dit budget had het een zeer goede film kunnen worden alla Braveheart. Helaas kwam ie nooit op gang.

avatar van wu-tang

wu-tang

Maar weinig films die in de buurt van Braveheart en Gladiator kunnen komen .

Nu heb ik toevallig op Youtube de Directors Cut van Kingdom of heaven gezien komt toch aardig in de buurt .

Kingdom of Heaven.2005 Directors Cut.Full Movie - YouTube

Outlaw King zal ik ook nog wel een keer kijken , lijkt me meer een tussendoortje , hou wel van dit soort films , zie je veel te weinig meer helaas .

avatar van Thorak

Thorak

Martijnnn schreef:

Verder heeft deze film mij sowieso verrast, ik kreeg gisteren mee dat dit een compleet andere cut is dan de critics hebben gezien en het lijkt mij dat deze versie een stuk beter moet zijn.

Ik vraag me af of jij dan niet een andere versie hebt gezien dan die wij hier gezien hebben. Chris Pine zat naar mijn idee juist totaal niet in zijn rol en de veldslagen redelijk beroerd weergegeven. Ook de scene dat er een keel wordt doorgesneden, je ziet het mes op de keel gezet worden, de camera draait weg en weer terug en de keel is doorgesneden.... dat was echt een serieus slechte scene en zo waren er velen!

Bericht verplaatst naar Film > Algemeen > Netflix

avatar van ruudhesselink

ruudhesselink

Fijn filmpje. De eerste scène was echt goed gedaan met het lange tracking shot en het is meteen een goede introductie voor de rest van de film. Verwacht geen Hollywood taferelen maar een rauwe, historische en sobere film. Voor mij ging het in het begin wel aardig snel qua verhaal, wellicht de langere versie maar eens kijken.

avatar van sorbonne

sorbonne

Goh

De film was eigenlijk een flauw beestje en om eerlijk te zijn . Zeg nu zelf hij was wel heel erg soft.

De landschappen waren dan wel prachtig.

Een verlenging van de topper Braveheart kan je het zeker niet noemen.

Tja spijtig er zat veel meer in .

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

scorsese schreef:

Aardige film waarin de vers gekroonde Schotse Koning de macht van de Engelse Koning probeert terug te krijgen. Het verloop kent weinig verrassingen en het hoofdpersonage is wat aan de saaie kant. Hier weet Chris Pine ook weinig verandering in te brengen. Het ziet er allemaal wel goed uit, met een prima aankleding en een paar aardige actie-scenes (vooral de laatste veldslag).

Hier kan ik mee in stemmen. Een aardige historische avonturenfilm op popcorn niveau. En wie net als ik wel van dit soort films houdt, krijgt de tijd er plezierig mee om. Ik in dit geval wel. 3.0

avatar van kinkymen

kinkymen

Ik hou erg van dit soort films en ging kijken met hoge verwachtingen.

Zoals gezegd mooie decors en locaties, maar het acteerwerk en vooral van Chris Pine was wel heel erg mager. Hij toonde totaal geen uitstraling dat heel scotland voor hem zou willen vechten. Jammer, leuk filmpje, maar heb niet op het puntje van mijn stoel gezeten.

avatar van Diederik58

Diederik58

Onderhoudende film met een heel mager verhaal.

Zoals al eerder vermeld zou er wat beter mogen worden geacteerd.

Het verhaal is doorspekt van zoetsappigheid (dochtertje, jongetje die kroon bewaakt, de groeiende liefde voor elkaar). Het blijkt dat Chris Pine in zijn blote kont rondliep, wat men blijkbaar in spectaculair vond in de Engelse/Amerikaanse pers. Het was waarschijnlijk erg koud, want er was niets te zien.

De uiteindelijke veldslag is spectaculair, maar het blijft verwonderlijk hoe de meeste helden er zonder kleerscheuren vanaf komen.

Leuk voor een avondje wanneer toch niets anders hebt te doen.

avatar van John Milton

John Milton

Geen Hell of High Water. En dan was ik nog niet eens lyrisch over die film.

avatar van filmkul

filmkul

Doorsnee film. Het verhaal wandelt dezelfde paden als Braveheart en is daardoor weinig origineel en voorspelbaar. De uitwerking is best aardig. De film verveelt geen moment en rustige momenten worden afgewisseld met actiescenes. De actiescenes zijn best aardig maar halen het niet bij de massascenes van de grotere broers. Pine valt wat tegen. Hij acteert goed maar hij komt niet echt over als een grootse charismatische strijder. Visueel ziet de film er verder goed uit. 3.0

avatar van PCTERN

PCTERN

Film als dit zie ik graag op hun tijd maar deze deed me teveel aan Braveheart denken maar dan een slechte kopie, had zelfs de indruk dat ze dezelfde kostuums en decoratie hadden geleend. Inclusief een acteur James Cosmo (oude Schotse Koning)

Geen slechte film dat best wel uit te kijken was, maar Netflix maakt erg veel goedkope films de laatste tijd die in potentie of qua script blockbusters kunnen zijn maar door hun eigen huisregisseurs wat afgeraffeld worden.

avatar van Alathir

Alathir

Leuke film en historisch gezien leek de film best mooi aangekleed te zijn qua soldij, decors, attributen en dergelijke meer. Chris Pine is altijd wel een acteur die ik graag bezig zie maar ik zie hem niet al te snel meespelen in een echte meesterwerk. Hij vergelijk hem altijd wat met Chris Pratt maar Pine speelt wel serieuzere rollen. Ook een fijne kennismaking met Florence Pugh die toch wel een zeer goede chemie heeft met Pine.

Historisch getinte films doen het meestal wel goed bij mij en zo vaart ook deze. De opbouw is degelijk al had ik even last met de namen waarvan sommigen er uiteindelijk minder toe deden. Ik heb een aantal zeer aardige shots gezien van bijvoorbeeld de Schotse landschappen. De veldslagen zijn van nabij in beeld gebracht. Ik vond het redelijk goed te volgen allemaal want zo een veldslag daar verliezen cameramannen vaak het overzicht en dat was hier slechts in mindere mate het geval. Het is te lang geleden dat ik Braveheart nog gezien heb dus ik ga me hier niet aan een vergelijking wagen.

avatar van NERD

NERD

Kan het niet specificeren maar heb de hele film het gevoel gehad dat ik naar een film over Robert the Bruce van de makers van Goede Tijden Slechte Tijden heb zitten kijken. Het voelt vaak (niet altijd) heel houterig, gehaast en low budget wat het volgens mij niet is. Kan er met de pet niet bij. Net 2 sterren.

avatar van Sisorow

Sisorow

Leuke film, maar niet heel bijzonder. Een typische in het rijtje Braveheart etc., maar dan net wat minder sterk. Helaas.

avatar van Rodger

Rodger

Net niet een wow film,.

Af en toe met wat saaie stukken..

2.0 net

Aardige poging, maar ze proberen wel erg snel allerlei dingetjes af te raffelen. Dit is typisch zo'n productie waarvan ze een serie hadden moeten maken en geen film.

avatar van Thomas83

Thomas83

Niet van die foute Braveheart-bombast gelukkig. Vond wel dat de opbouw wat beter kon, misschien mede doordat er in de film is gesneden. Het eerste half uur is een grote introductie, bestaande uit vaak wat gehaaste scènes waarin er te veel op een wat onnatuurlijke manier wordt uitgelegd. En het laatste uur bestaat vooral ook uit veel actie en geweld, wat trouwens allemaal wel echt indruk maakt. De gore is echt bruut, en het chaotische camerawerk vind ik bij het soort veldslagen als in een film als deze wel op zijn plaats. Het is ook echt een beetje een rauwe film, met ongepolijste gevechten.

De cast is op zich niet slecht. Vind het wel jammer dat veel personages niet echt tot hun recht komen. Eigenlijk zijn er te veel personages voor in een film van twee uur, en zo'n rol als die van Howle is nog wel effectief in je laten meeleven met Robert the Bruce, maar echt uitgewerkt is Edward II niet als personage. De romance is wel verrassend sterk, mede door een charmante rol van Pugh. De sterkste punten van de film vond ik trouwens het camerawerk en de locaties. Allebei echt oogstrelend. Ook de muziek is erg fijn. Een hele dikke 3.0*.

avatar van IH88

IH88

“Thinking about revenge? It tears on the soul, but it can also be a weapon.”

Prima film over Robert the Bruce. Outlaw King zou je bijna kunnen zien als een sequel op Braveheart, hoewel de toon wel heel anders is. Bombastisch tegenover rauw en realistisch, met Chris Pine die net zoals Mel Gibson de film op bewonderenswaardige wijze draagt. Florence Pugh is ook uitstekend op dreef, en ondanks alle vechtscènes blijft de relatie tussen Robert en Elizabeth, en de chemie tussen Pugh en Pine, mij het meeste bij. Met de schmierende Taylor-Johnson als goede tweede.

avatar van james_cameron

Redelijk boeiend historisch epos, qua gebeurtenissen een soort vervolg op Braveheart, maar lang niet zo goed. De personages blijven wat aan de oppervlakte hangen en de film steekt nogal rommelig in elkaar, waardoor de aandacht meer dan eens verslapt. Gelukkig is Chris Pine best goed in de hoofdrol en is er net voldoende spektakel om bij de les te blijven. Visueel ziet alles er overigens overtuigend en indrukwekkend uit, met fraai camerawerk en mooi verzorgd production design.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

james_cameron schreef:

Keurig verwoord, sluit ik mij bij aan.

Enige wat ik ietwat storend vond waren de sprongen in tijd, ik snap dat het anders te langdradig wordt maar het was minder verwarrend geweest als ze er timestamps bijgezet hadden, "3 dagen later" bijvoorbeeld.

Verder prima film!

avatar van joolstein

joolstein

Verwacht bij deze film geen bioscoop-spektakelfilm alla 'Braveheart' In deze film is niets episch, er zijn geen ‘freeeedoooooms’ te horen. Dit is veel meer een degelijk middeleeuws epos dat duidelijk neigt naar de historisch kwaliteit van een tv-film.

'Outlaw King' begint in 1298 William Wallace is verslagen door Edward I van Engeland maar is ontsnapt. En Robert de Bruce en John Comyn krijgen de titel 'beschermheer van Schotland' Iets later zien we Robert de Bruce door onrecht en de executie van Wallace (1305) de wapens opnemen tegen de Engelsen en slagen waar Wallace faalde.

Cinematografisch is het allemaal erg mooi. Schotse landschappen in overvloed, de grote veldslagen vol actie zien er indrukwekkend uit. Voor liefhebbers toch een must-see, want visueel is het gewoon goed. Wat wel slecht is aan de film is de uitwerking om iets meer medeleven te krijgen voor de personages te wensen overlaat. Nu is dat ook gedeeltelijk door de keuze voor acteur Chris Pine. Zijn mooie ogen zijn misschien een publiekstrekker, de beste man loopt de hele film rond met dezelfde blik en erg schoon rond. Nu zie ik ook maar weinig goeds in deze acteur.

Echter is het niet alleen aan zijn aanwezigheid te wijten maar ook aan het script. Het lijkt niet uit het hart te komen, maar vanaf het papier. Robert lijkt maar nauwelijks uit het veld te zijn geslagen als zijn echtgenote Elizabeth in gevangenschap zit. En Florence Pugh, die Elizabeth speelt (wat een talent), blijkt ook niet uit de verf te komen. Meer dan af een toe een romantische intermezzo zat er niet in. De overige personages zijn niet veel beter.

Dat was een gemiste kans, maar het is nog wel een lekker modderige en onverbloemd gewelddadige rechttoe rechtaan zwaardvechtersepos en een genot om naar te kijken. Maar wel thuis op de bank!

avatar van RuudC

RuudC

Vergelijken met Braveheart is blijkbaar onvermijdelijk. Outlaw King vertelt het verhaal dat na de dood van William Wallace afspeelt, maar verder zijn er enkel ongelooflijk grote verschillen de vinden: bombasme vs soberheid, historisch incorrect vs correct etc. Hoe graag ik Braveheart ook mag zien, Outlaw King doet het op een heel andere manier. Ongetwijfeld zal het budget ook een stuk lager geweest zijn.

Allereerst Pine. Wat mij betreft een prima Robert The Bruce. Ik heb Robert niet persoonlijk gekend, maar blijkbaar de rest wel, want een sobere koning kan dus niet. Nee, hij moet een soort clown zijn zoals Mel Gibson. Ik geloof niet dat ik nog een lachje kan opbrengen als mijn broers vermoord worden, vrouw en dochter ontvoerd zijn en mijn kasteel afgebrand is. Ik vond het heerlijk eigenlijk. Geen druk gedoe, maar gewoon een harde, kille wereld met de emoties die daar bij horen. Af en toe kan er best gelachen worden, zoals om die gortdroge opmerking van de koning toen de trebuchet afgevuurd werd. Verder ook fijn hard, zoals die broer van Robert die opgehangen en vervolgens een mes in zijn buik krijgt, waardoor alle ingewanden eruit vallen. Een paar berichten hierboven presteert iemand om dan te klagen dat het kelen niet expliciet in beeld kwam.

Iemand anders noemt dit een kopie van Braveheart. Dat soort opmerkingen verbijstert me een beetje. Zoveel mensen die deze film niet begrepen hebben en wat flauwekul roepen om hun mening te onderbouwen. Zouden ze ook de fantastische climax gezien hebben? Dit is de actie die ik in Redbad best wel gemist heb. Hier gaat het er echt hard aan toe.

In elk geval wordt de waarheid eer aangedaan. Robert The Bruce voerde een effectieve guerilla oorlog, maar daar zie je naar mijn idee wat weinig van terug. Ik ben benieuwd of de 20 minuten die eruit geknipt zijn dat wat meer belichten. Verder een dikke pluim voor de makers. Dit soort films worden ook te weinig gemaakt.

avatar van Lucaij

Lucaij

Misschien wel de beste Netflix film? Ik ben het eens met bovenstaand commentaar van RuudC. Ik had lage verwachtingen na de nogal onterechte tegenvallende score.

Voor mij voelt het aan als een niet Hollywoodachtige Braveheart. Het verhaal is dan ook een soort van vervolg op Braveheart. Dit is dan ook een Engelse productie en ik kan dat sombere en wat realistischere, dat Engelse films en series vaak hebben, altijd goed waarderen.

Ook weer geleerd dat kilts geen gebruikelijke kleding was in deze periode

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Prima ridderfilm die nogal een lange aanloop nodig heeft om tot ontbranding te komen.

The Bruce, overigens ook in Braveheart als een gereserveerd, welbespraakt en ingetogen persoonlijk neergezet, lijkt in eerste instantie uit te blinken in slechte keuzes en terugtrekken maar wanneer zijn vrouw en kind worden meegenomen door de Engelsen lijkt de beer los en beseft The Bruce ook dat er een andere aanpak nodig is.

Prachtige shots van de Schotse natuur en vooral de scene waar de Engelsen terugtrekken met een aantal kale bomen op de achtergrond met de nodige mist er tussen, met het nodige contrast als stijl, vind ik een adembenemende shot. Uiteindelijk weet het leger van The Bruce, qua formaat eerder een knokploeg, puur op tactische slimme keuzes een voordeel te bewerkstelligen ten opzichte van de grote aantallen van de Engelsen te paard. Het geweld en de gevechten zijn erg mooi en realistisch in beeld gebracht, zo ook andere wreedheden en situaties. Persoonlijk vind ik de sfeer en muziek wanneer de Engelsen een ledemaat van Wallace op een bord spijkeren en je een bepaalde woede en oproer in dat volk voelt opkomen ook erg mooi gebracht. Wallace werd gemarteld en gevierendeeld waarna de ledematen naar de verste hoeken van het land werd gestuurd als waarschuwing wat er met dergelijke oproerkraaiers gedaan werd. Wat ik me alleen herinner uit Braveheart is dat de The Bruce clan juist verantwoordelijk was voor het oppakken van William Wallace. Iets dat in deze film totaal niet naar voren komt.

Goed, prima filmpje, mooi gemaakt en sfeervol. Prima rollen van onder meer Pine, Pugh en Billy Howle. Spruell doet het ook prima.

avatar van kleez

kleez

Getemperd door alle negatieve reacties hier film laten liggen. Maar gisteren toch aan begonnen en wat een goede film zeg!

Niet de enorme drama van Braveheart (wat natuurlijk een steengoede film is), waar ik wat voor vreesde.

Lekker vlot, niet te veel drama dus!

avatar van Shadowed

Shadowed

Ok.

Film die zeker zijn hoogtepunten heeft, maar uiteindelijk ook daar zowat blijft. Veel meer dan een aantal grove scenes en een uitstekende opening heeft de film dan ook niet echt te bieden. Maar dat had ik eigenlijke al zo'n beetje verwacht.

Pine is wat droog in de hoofdrol. Hij heeft wel een goed accent, maar qua uitstraling en overtuiging is zijn rol niet al te bijzonder. Pugh speelt weer een charmante rol. Een paar bekende namen naast Pine, die niet al te zichtbaar zijn.

Film opent wel uitstekend. Knappe tracking shot waar je gelijk begint te denken dat je niet naar een normale film gaat kijken. Je begint je al gelijk thuis te voelen in de rauwe, modderige setting. Jammer dat de rest van de film geen tracking shots meer gebruikt maar weer normaler begint te worden.

Eerste deel is wat saai uiteindelijk. De eerste 40 minuten zit je tegen een drama aan te kijken die met slakkentempo aan je voorbij sjokt. Vond het alles behalve vlot daar. Pas wanneer de eerste rel in het dorp verschijnt begint de film zijn tempo iets te verhogen.

De gevechten gaan er soms hard aan toe, maar overtuigend vond ik ze nooit. Vaak een beetje saai in beeld gebracht en weinig materiaal om het wat meelevend te maken. Het zijn ook altijd wel een beetje kleine dingetjes die na een aantal minuten weer voorbij zijn.

De setting is wel geslaagd. Acteerwerk is half geslaagd net als de gevechten. Jammer dat de film soms onnodig traag moet zijn waardoor ik er als kijker niet altijd even gemakkelijk doorheen kwam.

avatar van cor1946

cor1946

Goede film zowaar bij netflix. Goede actie scenes en spel van Pine.

avatar van Fisico

Fisico

Ik sluit me aan bij de laatste recensies hier: zeer degelijke productie van Netflix. Ligt qua vorm en stijl wat in dezelfde lijn van die andere Netflixproductie vorig jaar The King (2019) met Timothée Chalamet en Robert Pattinson. Outlaw king breit een vervolg op het leven na William Walace, de bekende verzetsstrijder van Braveheart met Mel Gibson. De stijl is hier helemaal anders: minder heroïsch of geromantiseerd.

Zeer mooie beelden van de Schotse Highlands met zijn glooiende beboste heuvels en riviertjes. De lucht en grijze sombere wolkenvelden typeerden de sfeer van een grauw stukje geschiedenis in het immer natte sombere Engeland. Maar de film is meer dan dat. Technisch ook best prima met uitstekende vertolkingen. Pine deed het goed, maar vooral Florence Pugh vond ik een erg mature neerzetten. Ook de chemie tussen beiden was aanwezig en was voor mij één van de troeven van de film. Ook aan de andere personages wordt genoeg aandacht besteed en dit op een overzichtelijke manier.

De gevechten zelf waren ok en groots, soms wat rommelig of onoverzichtelijk, maar dat zal in realiteit ook wel zoiets zijn. De verminking van die ene broer van Bruce was gruwelijk en zette meteen de toon dat er met de Engelsen niet gespot wordt. Outlaw king is als middeleeuws geslaagd waarbij elk genre filmliefhebber wel iets terugvindt. Om echt onvergetelijk te zijn boet het op elk aspect (montage, plot, technisch, historisch) afzonderlijk wat in, maar in zijn geheel zeker en vast een prima film.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Oerdegelijk.

Eigenlijk doet de film gewoon wat hij moet doen: de Schotse hooglanden als fantastisch decor gebruiken in deze modderige en best sombere vertelling over Robert Bruce. De film heeft weinig tot geen verrassing en dat is maar goed ook. Geen ellenlange of geromantiseerde klefheid; maar een best "saaie" hoofdfiguur die zich met zijn nektapijt een weg zoekt richting gerechtigheid.

Behalve het schitterende decor en enkele goede rollen - Stephen Dillane! - valt ook het uitstekend camerawerk op. Een aantal lange shots springen erbovenuit, alsook het eindgevecht bij Loudoun Hill, al heeft het toch iets potsierlijk dat een gigantisch cavalerieleger niet opgewassen is tegen zijn eigen dommigheid en een hoop pieken.

3,5