• 9.175.966 stemmen

The Jackal (1997)

Actie / Thriller | 124 minuten

Genre: Actie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Japan

Geregisseerd door: Michael Caton-Jones

Met onder meer: Bruce Willis, Richard Gere en Sidney Poitier

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 12 maart 1998

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot The Jackal

"How do you stop an assassin who has no identity?"

The Jackal (Bruce Willis) is een mysterieuze huurmoordenaar die door de Russische maffia wordt ingeschakeld om in een wraakactie de directeur van de FBI om te brengen. De FBI krijgt hier lucht van en ziet zich genoodzaakt de hulp in te roepen van gevangen IRA-terrorist Declan Mulqueen (Richard Gere), de enige die The Jackal kan identificeren. Remake van The Day of the Jackal (1973).

The Jackal

Ian Lamont

The First Lady

avatar van Curriculum

Curriculum

Fascinerende film met Bruce Willis als meedogenloze huurmoordenaar.

In de film wordt verklaard hoe de FBI en de CIA deze huurmoordenaar niet konden traceren, maar Declan lukt het binnen enkele dagen Met behulp van erg vergezochte methodes en ingevingen, die achteraf allemaal overeen kwamen met de waarheid.

*3.0

avatar van erpunited

erpunited

Goede film. Ik vond Bruce goed acteren. Richard gere ietsjes minder geslaagd. Maar heerlijke actie en spanning. Verveeld geen moment. Je blijft geboeid kijken

avatar van KillahHillah

KillahHillah

snivoos schreef:

Konden ze geen echte Ier vinden?

Zooo irritant!

Net het origineel gezien uit 1973. Konden ze geen echte Fransen vinden? Of misschien Britten die op zn minst Engels konden spreken in een Frans accent, of misschien Britten die redelijk vloeiend Frans spreken? ZOOOO irritant.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Na het zwakke begin begon ik licht zenuwachtig te worden of dit het niveau van The Jackal zou worden. Gelukkig gaat het daarna snel beter. De lompe Russische accenten maken plaats voor de schmierende Willis en de aardig uitgewerkte voorbereiding op de moordaanslag. Maar toch weet de prent me nooit echt helemaal te boeien. Naarmate het plot vordert wordt de precieze Jackal steeds een stukje meer weggezet als een dwaas, terwijl de kennis van Declan tot aan de hemel rijkt. Het voelt tamelijk onrealistisch aan. Het clichématige slotakkoord had niet veel meer te bieden, de film was na de aanslag op de First Lady al over z'n hoogtepunt heen. Tel daar het over het algemeen matige acteerwerk bij op en ik kan The Jackal niet het voordeel van de twijfel geven: 2,0*

avatar van witboek

witboek

De jackal kon nogal goed zijn haar doen. Hij zou als kapper kunnen werken

avatar van Daniël44

Daniël44

Best wel een goede actie-thriller met een geniale Bruce Willis als huurmoordenaar. Ook Richard Gere als ex-IRA terrorist was best wel geslaagd. Alleen die zogenaamde humor er soms tussendoor vond ik wat minder en ook ergerde ik me aan het personage van Jack Black.

Het is niet allemaal heel geloofwaardig, zoals dat de FBI zomaar een voormalige terrorist laat rondlopen zonder handboeien en zelfs een geweer geeft. Maar het verhaal is voor de rest gewoon goed en de acteerprestaties mogen er ook zijn. Net als de Die Hard-films is ook deze film met Bruce Willis gewoon een goede actie-thriller.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Prima actiethriller. De bekende trucjes van het genre worden in The Jackal herhaald, maar het ziet er allemaal gelikt uit. Regisseur Michael Caton-Jones maakt een film die ondanks een aantal sterke scènes toch een beetje te lang is. De film zou beter tot zijn recht zijn gekomen in anderhalf uur. Het niveau van de film zakt op sommige momenten weg omdat de snelheid uit de film wordt gehaald. Het verhaal van The Jackal is interessant en biedt genoeg om niet alleen afhankelijk te zijn van de actie (die er trouwens prima uitziet).

Bruce Willis steelt toch wel de show als de huurmoordenaar the Jackal. Een best wel frappante rol voor Willis omdat hij bijna altijd de goedzak speelt. Ik moet zeggen dat ik dit een verfrissende rol voor hem vindt. Willis heeft altijd zo'n ontwapende uitdrukking op zijn gezicht en om hem dan met precies die dezelfde uitdrukking een slecht persoon te zien spelen is amusant. Richard Gere speelt prima alleen ik snap niet waarom ze niet een echte Ier hebben gekozen voor de rol van Declan Mulqueen. Je hoort namelijk meteen dat het accent gespeeld is en dat leidt een beetje af. Sidney Poitier heeft een goede ondersteunende rol als de FBI agent Carter Preston en heeft een fijne chemie met Richard Gere.

Verder valt er niet zoveel te zeggen over deze film. Het is een degelijke actiethriller die geen hoogvlieger is maar het toch beter doet dan een hoop genregenoten. Een aantal gebeurtenissen en situaties in The Jackal voelen een beetje ongeloofwaardig aan maar dat mag de pret verder niet drukken. De film bouwt zich goed op en de uiteindelijke climax is dan ook meer dan goed.

avatar van des1

des1

Beste... edoch kleine rol is die van Jack Black als wapen in elkaar knutselaar. Die slaagt erin om het maximale te halen uit korte acte de présences in films. Deze versie haalt het uiteraard niet bij het origineel, maar da's een open deur die al door menigeen hier zal zijn binnengetreden. Flauw eind.

avatar van lezertje

lezertje

Prima actiethriller met prima acteerwerk. Met name Bruce Willis, die zich door middel van zijn vermommingen heerlijk kan uitleven in verschillende typetjes. Heeft weinig met de originele film uit 1973 te maken en nog minder met het boek van Frederick Forsyth, die niet vermeld wilde worden als auteur.

avatar van IH88

IH88

“A man like this doesn't make mistakes.’

Degelijke thriller die wel iets te lang duurt en een te lange aanloop heeft. De spanningsboog kan niet de hele tijd strak staan, maar The Jackal neemt soms wel heel veel gas terug. Bruce Willis kan zich lekker uitleven als huurmoordenaar en zijn transformaties zijn eigenlijk de hoogtepunten in de film.

Gere is ook goed maar zijn ingevingen worden op een gegeven moment lachwekkend. Hij heeft iedere keer gelijk en komt wel heel makkelijk elke keer op het spoor van Willis. Dat terwijl de FBI en de CIA achter de feiten aanlopen. De andere acteurs met Poitier voorop zijn degelijk en dragen hun steentje bij. Het einde is spannend. Onrealistisch en een beetje belachelijk, maar spannend.

avatar van AN3CCAHNPO

AN3CCAHNPO

Gisteravond deze film voor de 150ste keer gekeken zowat en blijft erg goed.

De beste filmscene vind ik als Willis en Gere elkaar in de ogen kijken (tweemaal toe in de film) dat is verruit de koudste blik uit de filmgeschiedenis.

De soundtrack vind ik veruit de beste soundtrack ik tot nu toe gehoord heb in een film.

avatar van Supernatural

Supernatural

een spannende film met bruce willis.heb me best vermaakt.maar er zijn betere films met bruce dus 3 sterren.maar zeker geen slechte film.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag herbekeken, ik heb mijn stem iets verhoogd, de hele film verveeld niet, je blijft geboeid kijken wat er gaat gebeuren, leuk kat en muis spelletje en een goede ontknoping!

Wat ik mistte was wat meer actie, ik vond het lang duren voor er iets gebeurde.

Als er nog meer actie in had gezeten had ik meer sterren gegeven.

maar al met al best een goede film!

Flauw filmpje.

Eigenlijk zit er maar één goeie scene in: die waar Willis Black compleet aan grot schiet. Dat was ook nog de enige scene die ik me herinnerde, want had deze al eerder gezien (zo'n kleine 20 jaar geleden).

Verder is het een redelijk klassiek jaren '90 actie/thrillertje. Visueel compleet doods, qua soundtrack wat standaardmuziek uit de schuif getrokken en wat B-acteurs in de hoofdrollen. Willis is dan nog wel aardig, maar slaat een nogal dom figuur met z'n idiote vermommingen, Gere als stoere Ier (heh) is een aanfluiting en Poitier ... njah.

Het einde laat zich al raden, veel spanning zit er dan ook niet in verder. Wie graag dit soort thrillertjes kijkt kan er allicht nog wat plezier uithalen, behalve die scene halverwege vond ik het vooral ondermaats en bij momenten ook gewoon saai. Blij dat het uiteindelijk afgelopen was, want meer dan twee uur van een film als deze is niet echt te verantwoorden.

avatar van Toontje G

Toontje G

Niet echt spectaculair.

avatar van chack

chack

Zojuist aangezet sinds een paar jaar geleden. Zover ik kan heugen is het een vermakelijke film.

snivoos schreef:

Konden ze geen echte Ier vinden?

Zooo irritant!

Waarschijnlijk niet, maar kon jij geen andere film vinden dan? Je kunt in de beschrijving zien dat de Ier door Richard Gere wordt gespeeld, en had je dus vooraf kunnen weten dat je dat irritant zou gaan vinden.

erpunited schreef:

Ik heb het al meer mensen hier gevraagd, maar krijg nooit antwoord. Hoe weet jij dat Bruce goed geacteerd en Richard niet?

Ik vraag me echt af hoe mensen dat kunnen weten, en hoe ze dat beoordelen. Als jij het niet kan is er misshien een andere die er verstand van heeft die het een leek als mij wil uitleggen.

avatar van stratmans

stratmans

goeie film, niet echt spannend want Richard Gere weet echt alles

avatar van Rodger

Rodger

Echt wel een prima actie thriller... na lange tijd nog weer eens gekeken.. en blijft goed.

3.5 ***

avatar van Brabants

Brabants

The Jackel is een degelijke actiethriller met een degelijk maar weinig verrassend plot waarin twee bekende namen goed acteerwerk leveren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Middelmaat.

Als kind wel eens een deel van deze film gezien, maar moederlief vond het op een gegeven moment te gewelddadig en zodus was het dat dan. Nu goed, die scènes waar ze toen over viel waren de scène waarin Jack Black overhoop geschoten wordt en die waarin mayor Koslova het onderspit delft.

Net die scènes zijn de "hardste", want nadien blijkt het toch mee te vallen, en het zijn trouwens de beste scènes van de film - want in z'n geheel is het toch vooral een doordeweekse 90ies actiethriller. Veel heeft het allemaal niet om het lijf, al vind ik het nergens echt slecht worden.

Bruce Willis als slechterik is eens wat anders, al ziet het er soms wat dom uit met al z'n toupetjes en opplaksnorren. Maar het is een geluk dat hij er is, want als het van Richard Gere moet komen... Ook opmerkelijk trouwens dat z'n personage niet gewoon ook een agent is. Had helemaal geen verschil gemaakt.

Tussendoortje dus, niks speciaals maar indien verveeld kan dit wel soelaas bieden.
2,5

avatar van numb nuts

numb nuts

gister het originale gezien voor de 2x.

dus toch verrasant 0.5 verhoogt bruce willes met haar

gebasseerd op een boek nooit gelezen wel 2 goeie films 3 sterren is voor mij goed

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Top film met een top cast!

Richard Gere die naar mijn mening altijd erg geloofwaardig speelt, zorgt ook hier met een geloofwaardig Iers accent voor een prima rol.

Ook mooi om Bruce Willis weer eens als "boef" te zien.

Dit keer geen yippee ki yay en macho grappen, maar met een constant bloed serieus gezicht zet hij een top rol neer!

De film heeft een mooie opbouw, waarin het eerste half uur al genoeg gebeurd. De speelduur van 2 uur is dan ook prima, met voldoende actie en genoeg spanning.

Een film van voor 2000 die nu nog prima mee kan (al is dat niet heel moeilijk met de rommel van tegenwoordig) is dus een top film!

8,5

avatar van Kondoro

Kondoro

“Witherspoon, you by-the-book asshole.”

Op papier leek het mij een erg leuke film maar toch, de uitwerking vond ik heel slapjes en erg matig. De film vond ik voornamelijk erg traag, dit zorgde voor veel dompers. De film kende maar weinig sfeer en was op veel momenten gewoon te saai. Dat zeggende met een aardige cast, waar ‘Willis’ toch nog enigszins relevant was. Toch vond ik hem ook wat slapjes acteren in deze film, het is allemaal niet niks. Ik heb zelf nog nooit het origineel gezien, en die oogt al stukken beter, niet alleen qua script maar ook qua score. Toch, stond deze film al een hele lange tijd op mijn kijklijst en aangezien ik deze week op vakantie ga (vandaag) en dus een laatste film van deze week wou ik het leuk afsluiten, wat dus niet helemaal gelukt is.

De film opent best interessant, ik zat klaar om leuke gevechten tussen ‘Willis’ en ‘Gere’ te zien en meer kat en muisspel, daar zat ik eigenlijk wel veel potentie in. Na een klein half uurtje zakte de film echt helemaal weg, de film werd oninteressant en kon me nog maar weinig boeien. De film fleurde wel weer iets op met de dood van ‘Jack Black’ wanneer hij wordt neergeschoten door ‘Willis’ en daarna zakte de film wederom helemaal weg. De film werd op het einde nog wel leuk, maar zulke actie had ik gelieve de hele film willen zien en dat was nu totaal niet aan de hand. Het prepareren van de aanslag is leuk gedaan maar, om daar nou bijna twee uur naar te kijken was mij wel te veel.

Ik hou het wel kort voor nu, de script leek mij leuk maar werd duidelijk niet goed uitgepakt. De film was gewoon te saai en het boeide eigenlijk nergens. Had veel meer ingezeten voornamelijk veel meer actie, wat toch hier te vaak achterwegen is gelaten. De film is te tam met een veelte lange aanloop.

avatar van wimaroca

wimaroca

Matig verhaal,het gaat wel heel makkelijk hoe Gere ,Willis vind,

avatar van debbietino

debbietino

JanLo schreef:

Hoe weet jij dat Bruce goed geacteerd en Richard niet?

Ik kan niet voor anderen spreken maar bij mij is het vaak een gevoel van geloofwaardigheid. De ene acteur/actrice geloof je helemaal dat hij/zij dat karakter is en bij de andere heb ik soms echt het gevoel dat het te geforceerd is en te gemaakt.

debbietino schreef:

Dat vind ik een veel mooier antwoord.

avatar van blackwolves

blackwolves

op zicht geen overdreven slechte film maar bruce speelde toch beter dan richard stomste rol in deze film was jack black deze hoorde niet in deze film thuis natuurlijk kan hij niet typen aan de france film over de jakcal maar ja ze moeten toch iets doen in america maar hier gaat het niet om de france pressident dus dat is anders enkel de titel blijft het zelfde en het verhaal en ook de' hoofdrol spelers. zouden ze deze ooit nog eens terug filmen maar juist het zelfde als de france maar meer spanning zoals de boek ik ook heb gelezen over de verfilming. want in france film kan de man die de aanslag pleegde vluchten en er word een klopjacht naar hem gedaan maar deze verfilming vond ik iets te flauw en vond ook dat er buiten iets wat actie minder spanning was en dat ze alles al wisten en dat vond ik niet echt goed

avatar van Thomas83

Thomas83

Lang niet gezien. Destijds maakte de film nog enigszins indruk op me, nu toch wat minder. Het is een tamelijk domme film met een weinig doordacht, ronduit onlogisch plot . Alles wordt ook niet op een al te opwindende manier verteld. Toch is het ook geen heel verkeerde thriller. Willis en Gere zijn charismatische acteurs, en ook een aantal bijrollen worden wat meer genietbaar dankzij de cast.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Omdat ik de oorspronkelijke verfilming uit 1973 van Frederick Forsyths boek zo geweldig vind, heb ik me na al die jaren nog maar eens gewaagd aan déze versie. De eerste keer (20 jaar geleden?) vond ik er niet veel aan, en helaas is dat bij deze tweede maal niet veel anders. De luchtige charme van Edward Fox is veel effectiever dan de gekunstelde kilheid van Bruce Willis met z'n zuinige mondje, Sidney Poitier is een prima acteur maar krijgt hier gewoon te weinig te doen, het Ierse accent van Richard Gere is lachwekkend, en het meeleven met zowel de jager als de prooi zoals in het origineel lukt hier voor geen meter vanwege de onderontwikkelde en oninteressante personages. Ik weet het wel, ik zou deze modernere versie niet moeten vergelijken met het origineel, maar ik kan The day of the jackal nou eenmaal niet "ont-zien", en de vergelijking blijft zich aan me opdringen. Vanaf de scène in de jachthaven wordt de film wel wat sterker en spannender, dus ik hoef niet naar de minimale score af te dalen, maar twee kijkbeurten is wel genoeg voor de rest van mijn leven.

avatar van Clarencoo

Clarencoo

Onnodige remake van een Klassieker.