menu

Verónica (2017)

Alternatieve titel: Veronica

mijn stem
2,96 (302)
302 stemmen

Spanje
Horror / Drama
105 minuten

geregisseerd door Paco Plaza
met Ana Torrent, Leticia Dolera en Sonia Almarcha

Tijdens een zonsverduistering besluiten Veronica en haar twee vrienden de geest van Veronica's vader op te roepen. Om dit voor elkaar te krijgen besluiten ze een ouija bord te gebruiken. Plotsklaps breekt er glas, en komt Veronica terecht in een soort trance. Ze raakt bewusteloos, waardoor haar twee vrienden doodsbang worden. Nadat Veronica bijgekomen is, beginnen er vreemde dingen te gebeuren...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=My-yHZoCk74

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Barabaz
1,5
Vond het een magere film, mijn verwachting was iets hoger toen ik las dat er mensen uit de bioscoop waren gelopen doordat deze zo eng scheen te wezen, al is dat wel meer gezegd van sommige films.
Acteer werk was redelijk, maar kon me niet bekoren.
Spanning was af en toe aanwezig maar dat is dan ook alles.
Het verhaal is ook klassiek, beetje uitgemolken.
Nee, dan was REC een vele betere film.

avatar van joolstein
3,5
Na vijf jaar van afwezigheid keert regisseur Paco Plaza ([Rec] 1,2 en 3) terug met een film en ditmaal bij streamingdienst Netflix. Deze kozen voor een behoorlijk slechte strategie om de film aan de man te brengen. Was dat misschien oppassen geblazen? Toch heb ik een kijkpoging ondernomen; Het eerste wat je in beeld ziet komen is gebaseerd op een 'waargebeurd' verhaal. Hier is te lezen over dat rapport Vaak ook een vaag teken dat het hem niet gaat worden. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat het toch reuze meevalt.

Al maakt Plaza het zich wel erg gemakkelijk door met een subgenre, dat op het moment erg goed doet bij het grote publiek, te komen. Het is de grootste horrortrend van de afgelopen jaren: paranormale horror over door geesten dan wel demonen bezeten kinderen. De regisseur kan met deze film dan ook alle hokjes netjes aanvinken.Een gebrek aan originaliteit hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn als de clichés goed worden uitgevoerd.

Het verhaal laat zich eigenlijk wel raden. Toch heeft Plaza een paar goede troeven in handen. Ten eerste is daar de vijftienjarige Verónica,de jonge debutante Sandra Escacena en de grootste en uitmuntende troef van de film! Hoe ze acteert dat ze eenzaam raakt door voor haar drie jongere broertjes en zusjes in een appartement in Madrid te zorgen omdat moeder te druk is met werken is uitzonderlijk goed! Daarnaast weet hij door sfeer, net genoeg slimmigheidjes, leuke ideeën, de film boven het gemiddelde uit te tillen.

We hebben het allemaal al eens eerder gezien, hierdoor zal het dan ook nooit echt "ENG" worden maar vakkundig gemaakt en met een leuke plottwist is het leuke toevoeging voor het subgenre.

2,0
Hmmm... de film duurde mij veel te lang, er gebeurde ook niet echt heel veel. Meer thriller dan horror. Het begin vond ik nog wel veel belovend.

3,0
Waar ik het wat moeilijk mee had, was het loskoppelen van het paranormale aan de ontwrichte gezinssituatie. Er wordt gesuggereerd dat het wel eens allemaal in haar hoofd zou kunnen zitten. Zo wordt er gesproken met de zuster over metaforen, het meisje zegt op een bepaald moment tegen haar moeder "als jij thuis bent, komt het niet". 1 keer verwart ze de demon zelfs met haar moeder en zo gebeuren er nog zaken die mij de indruk geven dat dit gewoon een meisje is die onder extreme stress en door afwezigheid van vader/moeder angsten en psychoses krijgt. Hierdoor kwamen veel van de bovennatuurlijke gebeurtenissen niet binnen en vond ik ze ook niet echt eng... Bijna een beetje een mislukte versie van The Babadook. Een aantal scènes en het einde zijn best griezelig maar er ontbrak teveel om mijn haren overeind te krijgen.

avatar van knusse stoel
3,5
Gewoon een gewoon leuke film in dit genre met de jonge en volgens mij talentvolle actrice Sandra Escacena
die op de 30e van deze maand 17 jaar zal worden. Ze speelt met overtuiging de rol van Verónica die haar 2 jongere zusjes en de jongste van het gezin, een broertje moet opvoeden omdat de moeder lange dagen werkt in haar "restaurant" en daardoor in feite vereenzaamt omdat ze eigenlijk geen tijd overhoudt voor haar vriendinnen, die haar enigszins links laten liggen na verloop van tijd.
Dat zal zich later in het verhaal dan ook wreken op een manier die Verónica niet had verwacht!
Met de jongere kinderen van het gezin gaat ze een seance beginnen die dan ook catastrofaal zal eindigen.

Dit is dus geen geschiedenis met een "happy end".
De waardering van ons voor de film is een ruime 7!, dus 3,5*.

avatar van Psycho-M
2,5
Typisch gevalletje van "daar-had-ik-meer-van-verwacht".
Deze veel te gehypte horrorfilm van de regisseur die ons REC bracht was het op diverse fronten allemaal net niet.
Ik las diverse berichten dat er mensen waren die deze film niet konden afkijken, dat ze hem af hebben moeten zetten en dat ze er misselijk van werden. Die hadden dan waarschijnlijk nog nooit een horrorfilm gezien.

avatar van DVD-T
3,0
Un fantasme!

Verónica is zeker geen originele film. Er is niets aanwezig wat we niet al eerder hebben gezien in andere films in dit genre en met dit onderwerp. Maar de uitwerking is wel gewoon erg goed. Plaza weet het verhaal op een leuke manier te vertellen en weet het ook best interessant te houden. Daarnaast is het einde toch best fijn. De spanning is zeker aanwezig in sommige scenes, maar helaas zie je de schrikeffecten en verwikkelingen al wat aankomen, doordat Plaza in de afwerking van de horror niet echt met iets origineels weet te komen.

De film wordt vooral ook gered door het goede acteerwerk van Escacena. Erg sterk acteerwerk van de jonge actrice. Maar ook de andere kids doen het leuk en zorgen niet voor irritatie. Leuk ook om een oud kindsterretje hier terug te zien, al is haar rol niet supergroot.

Visueel is er af en toe best wat leuks te zien. Vooral in de climax gaan Plaza en zijn team helemaal los. Op technisch vlak is er gewoon weinig aan te merken en ziet het er gewoon keurig uit.

Kundig gemaakt en vermakelijk, maar weinig verrassend.

Zwolle84
Fijn! Erg sfeervolle horror die bovendien lang niet zo voorspelbaar is als op deze pagina wordt beheerd. Zo'n kannibalisme-scène met haar zusjes en broertje bijvoorbeeld heb ik niet eerder gezien, zeker niet in de context van een haunted house-verhaal. Sowieso komt het allemaal erg fris op me over, ook al is het uitgangspunt dat natuurlijk verre van.

Ik houd normaal niet van films in talen die ik niet spreek omdat je dan tot het lezen van de ondertiteling bent veroordeeld, maar voor de films van deze regisseur heb ik dat graag over. Hier lust ik er nog wel meer van.

avatar van Elineloves
4,0
Ja, ik vond hem toch ook wel lekker hoor. Zeker nu het een tijdje heeft kunnen zakken. Ik vond het vanaf het begin interessant en werd ook wel meegezogen in het verhaal. Het is jammer dat heel Facebook vol stond met quotes als 'De engste film ooit!' want dan ben je geneigd er met verkeerde verwachtingen in te gaan. Het is niet mega eng, maar wel onderhoudend en het kent zeker sfeervolle en creepy momenten. Na de tweede seance zat ik toch even op het puntje van mijn stoel en bekroop me een benauwd gevoel. Acteerwerk vond ik ook prima en ik leefde echt met de kids mee. Voor mij was dit eindelijk weer eens een geslaagde horrorfilm.

avatar van mixmaster
3,5
Niet zo goed als ''REC'' maar zeker wel een goede film.
Wederom weet regisseur Paco Plaza een zeer naar sfeertje te creëren en je bij de keel te grijpen en niet meer los te laten.

Het zou allemaal op ware gebeurtenissen gebaseerd zijn, maar dat gaat mij te ver.
Hoe dan ook, wel een geslaagde horror.

avatar van Shinobi
3,0
Seance nummer...

Leuk om weer eens wat nieuw werk van Paco Plaza te zien.

Wederom wordt er een film gesitueerd rondom een waargebeurd verhaal; ditmaal loopt het verkeerd af met een tienermeisje dat het bordspel Ouija heeft gespeeld. Het is allemaal weinig origineel, maar Plaza weet er nog best iets aardig van te maken.

Met name de gezinssituatie waarin de grote zus voor haar broertje en zusjes moet zorgen, gezien moeder alleen maar werkt, is onderhoudend. Hierin komt nieuwkomer Sandra Escacena goed naar voren, zelfs de kindacteurs zijn voor de verandering eens niet irritant. Deze opbouw luidt de aanstaande onheilspellende gebeurtenissen prima in.

Hoewel 'Verónica' verre van eng is, is de spanning op momenten zeker aanwezig. Gesteund door de interessante cameravoering blijft het geheel sfeervol, ondanks de enigszins misplaatste soundtrack. De clichés zie je als kijker al gauw aankomen, maar door de kundige uitvoering blijf je alsnog geïnvesteerd.

Al met al een weinig verheffende horror, maar wel geschikt als je niet beters voorhanden hebt.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van Halcyon
Zelfde verhaaltje als altijd, maar de stijl is zo eigenzinnig en de horror/schrikeffecten zodanig gedoseerd, dat de Ouija-revival toch gerechtvaardigd lijkt.

avatar van Solis
4,0
Toch wel een fan van de [REC] reeks. Behalve het derde deel dan, dat was een regelrechte aanfluiting. Ben erg benieuwd naar deze!

avatar van Elchapo
0,5
Ai ai ai wat slecht.....engste film sinds jaren?????????? Op kop in een plas water gaan staan is nog veel enger!!!!! Er gebeurd werkelijk he-le-maal niets in deze film.nee in dit genre zijn er wel betere gemaakt.0.5 stars.

Zwolle84
In je review gebeurt ook niet erg veel, Elchapo.

avatar van mikey
2,5
Solis schreef:
Toch wel een fan van de [REC] reeks. Behalve het derde deel dan, dat was een regelrechte aanfluiting. Ben erg benieuwd naar deze!

Dat vond ik de enige leuke editie, na het guhren en gedoe van de eerste 2 delen.

avatar van arno74
3,0
joolstein schreef:
Het eerste wat je in beeld ziet komen is gebaseerd op een 'waargebeurd' verhaal. Hier is te lezen over dat rapport.
Heb daar in het Spaans nog wat meer over gelezen, en het verhaal kreeg nog een staartje. Allereerst blijkt dat verhaal over de agenten uit je link niet helemaal te kloppen, de bewoners vroegen de agenten om op de bank te gaan zitten en vertelden dat de rare gebeurtenissen alleen in het donker gebeurden. Ze deden daarom het licht uit en daarna pas viel de deur van de kast open, dat gebeurde in het donker dus konden de agenten niet zien waardoor het openviel. De moeder beweerde jaren later dat ze aan haar dochter beloftes had gemaakt die ze moest nakomen, dus liet ze het lijk opgraven (!) om haar beloftes na te komen, waarna de poltergeist vertrok. De moeder is daarna door een psychiater onderzocht, en die concludeerde dat ze een laag opgeleid bijna analfabeet persoon was met grote behoefte aan aandacht, en een fantast waardoor ze haar verhalen gegarandeerd op z'n minst had aangedikt. Verder vond de psycholoog ook diverse psychische stoornissen, al kon hij niet garanderen dat die er al waren voor het voorval zich voordeed, of dat ze waren ontstaan door de dood van haar dochter, of dat de 'bovennatuurlijke gebeurtenissen' uit haar beleving de oorzaak waren van die stoornissen.

avatar van Vascago
3,5
Toch wel een aangenaam filmpje. Sfeervol en best spannend. Zolang je niet luistert naar al die onzin over de engste film ooit kun je hier zeker wel van genieten.

Dik verdiende 3.5*

avatar van Thomas83
3,5
Ik vind [Rec] niet zo goed als veel andere horrorliefhebbers hem vinden, maar deze bevalt me dan een stuk meer. Het is echt een van de betere horrorfilms over geesten en demonen omdat alles op een wat volwassenere manier is uitgewerkt, met die kinderen als echt leuke en zelfs nog behoorlijk goed vertolkte personages. Heel fijne onheilspellende plaatjes en Carpenter-achtige muziek ook. De nadruk ligt ook vooral op, met succes, het creëren van sfeer en de suspense wordt niet eens zo heel lang opgebouwd, waardoor je je al vrij vroeg in de film schrap zet voor de griezelige scènes. Ik vond vooral die scène met de vork erg geslaagd.

Naar het einde toe wordt de film wel wat te voorspelbaar na al die weinig ondubbelzinnige hints dat het probleem wel eens bij Veronica zelf kan liggen. Maar dan nog wordt die ontknoping een beetje gebracht alsof het een grote twist is. Ook vond ik die die stukjes aan het begin en eind met de rechercheur echt knullig en totaal overbodig. Ik denk dat dit nog een veel betere film had kunnen zijn door het wat simpeler te houden en meer op de sfeer, symboliek en mystiek te leunen. Uiteindelijk wordt de film toch net iets te mainstream misschien. 3.5*.

avatar van Morice80
4,5
En vergeet de filmmuziek niet te checken!
Héroes Del Silencio - Hechizo

En om goed onder je bed te kijken..

avatar van El ralpho
3,5
Better left unanswered

Niet zozeer de uitspraak dat dit weer een van de engste films ooit zou zijn maakte mij enthousiast over Verónica, maar het feit dat hij geregisseerd is door Paco Plaza, die mede verantwoordelijk voor de eerste 3 [Rec] films is. Wat me dan wel weer een beetje zorgen baarde was dat [Rec] 3 ronduit verschrikkelijk was terwijl dit de enige film uit de reeks is waar Paco Plaza volledig verantwoordelijk voor was. Dit deel was zo slecht dat ik tot op heden me er nog steeds niet toe heb kunnen zetten om het afsluitende deel uit de reeks te zien. Toch mocht Plaza van mij in de herkansing, zeker na de aardig positieve reviews die ik over Verónica voorbij zag komen.

Ook ik ben aardig positief over Verónica, want ondanks dat het verhaal een van de grootste filmclichés binnen het genre lijkt te zijn, geeft Plaza er wel een heel unieke audiovisuele draai aan. Hoogtepunt vond ik daarbij de scené, waarbij Verónica met haar zusjes en broertje de demonische entiteit probeert te verjagen waarbij de camera als het ware rondjes binnen de groep draait. Ik was hier constant aan het opletten op veranderingen in de achtergrond. Erg sterk sterk geschoten en beklemmende scené. Ook de manier waarop de demonische entiteit zich manifesteert vond ik tof gedaan, vooral op de manier hoe deze steeds sterker wordt. Minpuntjes hierbij zijn helaas wel dat Plaza soms net wat te weinig aan de verbeelding overlaat en de film juist veel minder eng maakt door alles te laten zien. Ik doel dan bijvoorbeeld op de zwarte handen die Verónica in haar bed vastgrijpen. Er is op deze momenten ook gewoon te veel overuidelijke CGI aanwezig wat voor mij altijd wel een moodkiller is.

Dat Verónica dus weer een van de engste films ooit zou moeten zijn is je reinste onzin. Een goede marketingstunt, maar het zorg er wel voor dat mensen hier met bepaalde verwachtingen instappen die dan niet waargemaakt kunnen worden. En dat is jammer want als je Verónica in de juiste omstandigheden bekijkt kun je je toch wel aardig ongemakkelijk gaan voelen. Dit gebeurt niet als je enkel de film bekijkt, maar ik raad aan om na afloop van de film de volgende link eens op je gemak door te lezen:

The death of Estefania Gutierrez lazáro - why you shouldnt play with the quija board. , page 1 - abovetopsecret.com

De kans dat je dan helemaal onbewogen je bedje in gaat kruipen is dan opeens al een stuk kleiner! Natuurlijk hoef ik er nu niet bij te vermelden dat je voor het maximale effect deze film én het doorlezen van de link thuis, s' avonds laat in je eentje doet. Ik ben door Verónica in ieder geval wel weer benieuwd geworden naar toekomstig werk van Plaza. Nu alleen hopen dat we hier niet weer 5 jaar op hoeven te wachten. Al heeft goed werk tijd nodig en is zijn volgende naast een spannende, ook weer daadwerkelijk eng? De tijd zal het uitwijzen.


3,5*

avatar van wendyvortex
4,0
Ouija-bord ... bekend materiaal , maar fantastisch uitgevoerd. Zeker met al dat jonge grut erbij. [REC] was ook al een bovengemiddelde verrassing van deze regisseur. Met een iets origineler plot en wat meer filmische durf kan het in de toekomst nog wat echt moois gaan opleveren. Maar voor nu ga ik even de nagels weer wat bijvijlen.

avatar van filmkul
3,5
Aardige horror film. Het verhaal is niet heel origineel maar wordt wel vakkundig uitgewerkt door Plaza. De opbouw is goed en de spanning is direct voelbaar en wordt steeds verder opgebouwd met de nodige nagelbijtende scenes en schrikmomenten. De sfeer is uitstekend. Het einde valt helaas wat tegen. De iets wat voorspelbare twist wordt met wat flashbacks nog eens extra toegelicht. Dat had net wat geraffineerder gemogen. Verder prima acteerwerk van zowel de hoofdrolspeelster als de kids. Prima vermaak, maar mist helaas de kers op de taart. 3.5

2,0
Half uurtje prima. Daarna verzandt het in een clichématige kutfilm. 2*

2,0
Enge horrorfilm verwacht ? Dan komt u bij deze bedrogen uit. Voor sommige mensen die graag veel jumpscares hebben is deze véronica erg maar dan ook erg saai. Acteerprestaties waren goed en het verhaal boeidde me maar voor de rest is deze gewoon ronduit saai.

avatar van perceived
2,5
Aardig gefilmd, prima geacteerd en een mooie soundtrack. Plot vond ik echter weinig beklijvend en nogal slaap opwekkend. Film duurt ook te lang voor wat het is. Een 75 minuten speelduur was me denkelijk beter bevallen .

avatar van Daan258
2,0
Vind het nogal een vrij hoge rating voor een matig filmpje.
Horror was ver te zoeken en het verhaal is zo standaard als het maar kan zijn en wist niets nieuws te brengen.
Het acteerwerk van de hoofdrolspeelster begon ik me na een tijde ook te ergeren, schrikmomenten nergens te bekennen en spannend vond ik het ook niet.

Helaas, me verwachtingen waren redelijk hoog maar het was toch een flinke teleurstelling.

2,0*

avatar van Flat Eric
3,0
In het Ouija-bord genre is dit toch best wel een aardige.
Ik weet niet wat het is met Spaanse horrors maar het geeft toch altijd wel nét dat extra stukje griezeligheid. Zal wel door de taal komen en de algehele donkere sfeer werkt ook wel goed mee.
De engste film ooit? Da's duidelijk flauwekul maar het is al met al wel een vermakelijk film geworden. Prima jonge cast ook en heb me niet eens geëregerd aan de kinderen in de film. Dus dat is ook wel weer een pluspunt.

avatar van milan90
Samen met mijn dochter gekeken en onverwacht een goede horrorfilm zitten kijken. Misschien fragiele special effects, het verhaal boeide en gaf de sfeer van begin jaren negentig goed weer. Duidelijk dat het verhaal is verzonnen en niet berust op waarheden. De donkere sfeer waarin de film takes zijn opgenomen maken de film mooi compleet. De sfeer is bovennatuurlijk en nergens geromantiseerd. Europese horrorfilms doen het wat mij betreft goed.

avatar van Filmkriebel
3,0
Redelijk enge film moet ik zeggen, zeker in het laatste kwartier. Zat er vrij zenuwachtig bij. Niet zo origineel maar aardig uitgewerkt voor dit genre. Veronica's omgeving is zich van niks bewust en ze staat er helemaal alleen voor tegen de demon die ze heeft opgeroepen . Ook dat het op een echte case zou leunen doet me huiveren. Het is allemaal sober wat FX betreft maar zo heb ik het wel liever. De suggestie kan soms sterker zijn dat wat getoond wordt. Dikke 3*

Gast
geplaatst: vandaag om 04:15 uur

geplaatst: vandaag om 04:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.