• 9.374.535 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Chow Yun-fat, Michelle Yeoh en Ziyi Zhang

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 8 februari 2001

• Bioscoop Zondag 22 februari in één bioscoop (Rotterdam)

Plot Wo Hu Cang Long

"A timeless story of strength, secrets and two warriors who would never surrender."

Li, een groot strijder, wil de rest van z'n leven in rust doorbrengen. Hij besluit zijn beroemde, krachtige zwaard aan een oude vriend te geven. Deze wordt echter gestolen en Li moet samen met de krijgster Yu achter het zwaard aan. Tussen de twee krijgers bestaat al geruime tijd een onuitgesproken liefde.

avatar van movierider

movierider

wat en kunst!

blijft boeien deze film.

prachtig gedaan.

heel doordacht, en erg mooi om naar te kijken, en te blijven kijken.

meesterwerkje.

4 ster.

avatar van darkjaap

darkjaap

prachtige film je hoeft echt geen fan te zijn om deze film leuk te vinden het is echt een boeiende film de kunsten in de film waren erg vermakelijk om naar te kijken en het verhaal vind ik ook erg origineel kortom voor mij 4 *

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Leviwosc schreef:

臥虎藏龍 [wò hu cáng lóng] is géén westerse film! 臥虎藏龍 behoort tot het 武俠 [wuxiá] genre. 武俠 is een populair verhaal en film genre in China en Taiwan. De verhalen gaan over bijzonder kundige krijgers met bovennatuurlijke krachten. Als je het begrip 武俠 niet begrijpt kun je sowieso geen enkele film begrijpen die tot dit genre behoren. 臥虎藏龍 niet en 英雄 [yingxióng] (hero) al evenmin.

westerse kung-fu films kijken. 李振藩 [Li Zhènfán] of beter bekend als Bruce Lee, heeft een heel aantal gemakkelijk te verteren films gemaakt voor de oppervlakkige westerlingen die vooral vechtscenes willen en erg weinig inhoud.

Ik heb 臥虎藏龍 later gekeken dan 英雄 en ik moet wel toegeven dat 英雄 in grafisch/visueel opzicht superieur is aan 臥虎藏龍.

In enkele berichten had ik ook gelezen dat men vond dat de film emotioneel arm was. Maar ik protesteer hiertegen! Dit hoort zo in het 武俠 genre! Het gaat hier om krijgers met doorgaans Kantonees. In de film 和平饭店 [woh ping faan dim] spreekt hij overigens Kantonees.

Dat Chinees lijkt wel heel sophisticated hoor, maar het maakt je tekst er niet leesbaarder op...

Leviwosc

Vind jij correct titel- en naamgebruik 'sophisticated'?

We gebruiken hier op moviemeter te pas en te onpas Engelse, Franse en Spaanse titels, dat is nooit een probleem en niemand heeft er commentaar op; jij gebruikt nota bene 'sophisticated' in je tekst om eigenlijk 'geraffineerd' of 'precieus' te zeggen, zelfs ik gebruik nog geen eens 精致 [jīng zhì] om het zelfde te zeggen.

Maar nu het een Aziatische film betreft is dat ineens anders, want meneer begrijpt de karakters niet! Welnu, de pinyintranscriptie staat er keurig achter geschreven. Behalve als dezelfde karakters iets verder in de tekst opnieuw worden gebruikt. Dus ik zie het probleem niet...

Eén tip, sla voortaan mijn stukjes over, maakt het allemaal een stuk leesbaarder.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Nou ja, van Frans, Duits, Spaans en Engels kan de gewone eenvoudige westerling nog wel iets maken maar voor die oosterse karakters is dat natuurlijk wel wat anders. Daar valt voor de meeste toch echt geen touw aan vast te knopen hoor (ook al staat het er in westers schrift achter).

Leviwosc

Alsjeblieft zeg Madecineman, je weet zelf net zo goed dat wat je nu zegt niet klopt. De gemiddelde Nederlander spreekt Nederlands, kan zich redden in het Engels en spreekt belabberd Duits. En spreek me niet van Frans of Spaans! Busladingen vol met Nederlandse toeristen in Spanje en Frankrijk die zich moeten redden met handen en voeten.

Het gaat enkel om het Latijnse alfabet, men wil hier alle titels kunnen lezen; maar de heren van moviemeter.nl hebben nu eenmaal besloten dat ook niet westerse films worden opgenomen in de database van moviemeter. Ik vind het dan van een dubbele moraal getuigen als je vervolgens doodleuk zegt dat originele titels in het Frans, Duits, Spaans en Engels geen probleem zijn, maar dat niet-Latijnse karakters wel een probleem zijn.

En dat de meerderheid de Chinese karakters niet begrijpt, dat onderken ik direct! Doch zet men altijd een pinyintransliteratie achter de hanzi of kanji (resp.: Chinese of Japanse karakters). En die transliteratie vinden we in uitgeklede vorm terug boven aan de pagina; in dit geval: 'wo hu cang long'. Dus zoveel verschil is er niet, al kies ik er voor om 臥虎藏龍 [wò hu cáng lóng] te schrijven; en dat doe ik omdat het de originele titel is. Dus volgens mij ben ik alles behalve een rebel, ik eerbiedig enkel de originele titel.

En zolang we hier Franse, Duitse, Spaanse, Italiaanse en Portugese titels blijven gebruiken en daar niemand problemen mee heeft; neem ik aan dat het gebruik van originele titels afkomstig uit niet westerse talen ook geen probleem is; zeker niet wanneer iemand een transliteratie van de titel erbij vermeldt.

En dit is het laatste wat ik hierover kwijt wil, nu weer ontopic, terug naar de film.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Leviwosc schreef:

Niet om de discussie aan te zwengelen maar... Wil die mensen zichzelf wel eens zien redden in China

Leviwosc

lol okay nu heb je gelijk. Daar kan ik weinig tegen in brengen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Leviwosc schreef:

Ik wel. Het ene karakter dat ik nog nooit gezien heb kan ik namelijk niet direct onderscheiden van het andere karakter dat ik nog nooit gezien heb. Het leest erg onhandig.

wibro

Ik vond dit een draak van een film. In al die luchtballetten, het in boomkruinen vechten daar kan ik het nut niet van inzien.

Goedkoop vermaak, deze film is een monument van leegte.

Met "Lust, caution", zijn meest recente film heeft Ang Lee gelukkig bewezen wel degelijk goede chinese films te kunnen maken.

avatar van Ramon K

Ramon K

Goedkoop vermaak, deze film is een monument van leegte.

Dat is Pulp Fiction ook! Dit is een martial-arts film, zonder Bergman-ondertoon. Die toon ontbreekt ook bij Tarantino's film.

Ramon K schreef:

Kan zijn, maar Tarentino brengt het voor mij op een geweldige manier. Maar dit is een kwestie van smaak. Je houdt er van of je houdt er niet van.

avatar van 606

super gevechten maar verhaal is soms erg moeilijk te volgen.

avatar van thibault14

thibault14

Gratis bij de Humo deze week, samen met de soundtrack, €2,20, inclusief de Humo uiteraard.

avatar van decsss

decsss

Hele mooie film, die op prachtige locaties is opgenomen. En de overdrevenheid maakt het super. Ik kan er wel tegen als Aziaten een overdreven film maken, maar als Amerikanen een overdreven film maken deze meestal mij niets doet. 4****

avatar van Tarkus

Tarkus

Dit is weer zo'n film waarbij ik me afvraag hoe het in godsnaam mogelijk is dat die 4 Oscars kan winnen.

Het verhaal kon me helemaal niet boeien, de zwaardgevechten en andere gevechten zijn ronduit belachelijk, om van het "vliegen" maar te zwijgen, amateuristische brol.

Het enige dat mooi is aan deze film zijn de locaties.

Deze DVD is de eerste in de nieuwe reeks bij HUMO, (was gratis deze) Film + Soundtrack, wel dat laatste is ook al niets waard in deze prent.

Een film om snel te vergeten, en dat zal zeker niet moeilijk zijn.

avatar van J.T.O

J.T.O

Tarkus schreef:

Het enige dat mooi is aan deze film zijn de locaties.

Een film om snel te vergeten, en dat zal zeker niet moeilijk zijn.

Amateurische brol? Je statements zijn belachelijk en onwetend.

avatar van ®Tc

®Tc

Zeker leuke actiescenes, soms een beetje saai

Leviwosc

J.T.O gelukkig zeg jij er wat van!

Het betreft hier een Wuxia verhaal... geen op westerlingen aangepaste kungfufilm.

Mensen die niet verder willen kijken dan hun neus lang is, kunnen misschien beter de Aziatische film links laten liggen.

Leviwosc schreef:

J.T.O gelukkig zeg jij er wat van!

Onzin. Alsof elke aziatische film een verfilming is van een Wuxia verhaal zoals "Crouching Tiger". Ik vond deze film helemaal niks net zoals ik alle kungfufilms trouwens helemaal niks vind, maar films zoals "In the mood for love" en "Oldman" zijn voor mij absolute hoogtepunten in de aziatische cinema. En als we het toch over Wuxia hebben; "Hero" van Zhang Yimou vond ik een zeer goede film. Jouw opmerking vind ik dus toch wel erg kort door de bocht.

avatar van J.T.O

J.T.O

Ik denk dat het om de principe gaat wat Leviwosc bedoeld. Als mensen zo’n film afkraken op wat de film is, dan kan je vaak vanuit gaan dat ze de andere Aziatische films ook niks aan vinden. Niet omdat die films geen Kung Fu films zijn, maar eerder omdat ze anders in elkaar zitten dan de meeste Hollywood films. Het feit dat ze dit niet kunnen overbruggen en met zo’n soort commentaar komen, kan je al zeggen dat ze andere films beter kunnen vermijden. Correct me if I’m wrong.

wibro schreef:

Dat heb je me nergens zien schrijven.

wibro schreef:

Maar dit is dan ook geen kungfufilm.

wibro schreef:

Telkens brengt men 'Hero' aan als argument. Ja het is een wuxiafilm! Weet je ook dat het één van de duurste Aziatische films ooit is? Maar Hero is veel meer gericht op het al oude wuxia genre, verwoven met historie en erg veel symboliek. Crouching Tiger, Hidden Dragon, heeft een heel andere insteek en lijkt ook meer te zijn afgestemd op de westerse kijker. Daarnaast hoef je niet elke film leuk te vinden.

wibro schreef:

Jouw opmerking vind ik dus toch wel erg kort door de bocht.

Ik zou niet weten waarom!? Het meerdendeel van de bezoekers hier denkt bij een Aziatische film al snel aan een kungfufilm of in ieder geval een rolprent met de nodige gevechten. Als ze dan vervolgens zo'n film kijken, valt het hen zwaar tegen omdat er wat meer verhaal en diepgang in zit. En als je niet wilt inzien dat wuxia een Chinees genre is, heel populair in Azië maar nog vrij onbekend in het westen, kun je wellicht beter dit soort films links laten liggen. Anders hebben deze onwetenden straks een film in huis waar ze niks van snappen en dus ook niks om geven.

Geef de mensen geen Goethe als ze Annie M.G. Schmidt willen.

avatar van dave

dave

Goede acteerprestatie van Chow. wat een kalmte straalt deze man uit.

Het stukje flash-back deed me wat denken aan House Of The Flying Daggers, waarin twee vreemden langzaam naar elkaar toegroeien.

Het verhaal op zich zat wel goed ineen, maar de stukjes waar ze over de daken lijken te vliegen mochten eruit gelaten worden. Dat leek me toch wat overdreven :S

avatar van Freud

Freud

Knappe film met erg mooie muziek en vechtscenes (in de bomen was wel belachelijk, maar de rest vond ik erg mooi). Zonde van het verhaal dat me echt niet kon boeien: ik weet dat je het niet te serieus moet nemen en dat heb ik ook niet gedaan, maar ik vond het toch net iets te plat allemaal, al dat gedoe over vrijheid en echte liefde en zo. Ik las ergens dat je het moet zien als een opera waarin niet gezongen maar gevochten wordt, maar zelfs een opera heeft meestal nog wel een verhaal waar je iets mee aan kunt, hoe vereenvoudigd het meestal ook is - dit was echt helemaal nul. Kon me niet van de indruk ontdoen dat het vooral de Amerikaanse invloed was die de film op dat gebied genekt heeft eigenlijk (maar wel voor het grote succes gezorgd heeft), maar dat weet ik uiteraard niet zeker. Zhang Ziyi heb ik wel maar zelden zo bekoorlijk gezien als in deze film

avatar van gauke

gauke

Poëtisch sprookje van mijn favoriete regisseur. Krijgers vliegen door de lucht alsof het de normaalste zaak van de wereld is en worstelen met liefde, loyaliteit en spirituele zaken. En niet te vergeten de oogverblindende landschappen die je voorgeschoteld krijgt.

avatar van niethie

niethie

Jaren geleden een keertje gezien en ik moet zeggen dat het na al die lovende reacties en hoge posities op verschillende sites toch wat teleurgesteld was. Teneerste ziet het er visueel allemaal schitterend uit en dan vooral de locaties en de gevechtscenes, en vertolkte de acteurs hun rollen goed. Maar toch vond ik het niet zo heel erg interessant allemaal mede omdat het mijn genre niet meer zo is en omdat ik het toch wat- langdradig vond op sommige punten maar dat neemt echter niet weg dat het best een mooie film was. Zit te twijfelen tussen een 3 en een 3,5 maar geef hem voorlopig toch maar het voordeel van de twijfel.

3,5 sterren dus.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

ik weet niet.dit was gewoon vet.

avatar van Adrenal

Adrenal

Ik hou erg van wuxia/martial arts-films maar dit vind ik er niet echt een. Eerder een drama met wat gevechten.

Wel erg gave gevechten, gechoreografeerd door Woo-Ping Yuen (behalve dat in de bomen), maar te weinig vechtscènes... De sènes zonder gevechten waren nogal saai, vooral dat hele stuk in de woestijn zou je zo kunnen doorspoelen. De muziek is wel erg goed.

***, gaaf maar wel soms saai.

avatar van komerad

komerad

Een echte aanrader voor wie van dit soort films houd.

avatar van jellorum

jellorum

Gisterennacht heb ik nog maar eens mogen genieten van deze toch wel erg mooie film.
Velen hier denken dat dit een martial-arts film is. Niet is echter minder waar.
Het is een verhaal over het leven zelve, waar de protagonisten toevallig 'strijders' zijn.
Natuurlijk zijn de actie-scènes mooi weergegeven en heb ik daar ook van kunnen genieten.
Toch gaat mijn voorkeur uit naar de scènes waar de personages hun diepste verlangens ontdekken of blootleggen.
Zo vind ik bijvoorbeeld de scène waar Li Mu Bai zijn liefde/genegeheid verklaart aan Yu Shu Lien, gezeten aan een tuintafeltje, mijmerend over verloren momenten, niet gegrepen kansen. 'Alleen al hier zo zitten met jou, geeft me een gevoel van vrede' , die blik in hun ogen vind ik ...erg mooi. Een dergelijk gevoel wens ik met de (nog onontdekte) liefde van mn leven te delen....
ook:
De sterfscène van Li Mu Bai : 'Verspil je laatste ademtocht niet'; 'Ik heb al heel mn leven verspild'
Vond ik erg krachtig toch...

Geen briljant meesterwerk, gewoon erg goed en zeker lang niet zo saai of nep als velen hier beweren, het gaat om symboliek mensen!