• 9.378.590 stemmen

Ningen no Jôken (1959)

Drama / Oorlog | 208 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: The Human Condition I: No Greater Love / Ningen no Jôken I / 人間の條件 第1・2部

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Masaki Kobayashi

Met onder meer: Tatsuya Nakadai, Michiyo Aratama en Ineko Arima

Gesproken taal: Japans en Mandarijn

Plot Ningen no Jôken

"The Immortal Story"

Het is 1943 wanneer Kaji (Tatsuya Nakadai), klerk bij een Japans staalbedrijf en overtuigd pacifist, een post in de Loh Hu Liong-ertsmijn in Noord-Mantsjoerije accepteert, in ruil voor vrijstelling van dienstplicht. Wanneer hij met zijn geliefde Michiko (Michiyo Aratama) bij de afgelegen mijn arriveert, stelt hij vast dat de werkomstandigheden voor de arbeiders erbarmelijk zijn en geweld er aan de orde van de dag is. Gecompliceerd wordt het wanneer de Japanse militaire politie zo’n 600 uitgeputte Chinese dwangarbeiders bij de mijn aflevert met de eis dat deze in aparte barakken moeten worden ondergebracht. In zijn oprechte pogingen om hun leefsituatie te verbeteren staat Kaji alleen: zowel de gewone mijnwerkers als de dwangarbeiders en troostmeisjes beschouwen hem als handlanger van de bezetter, terwijl de corrupte bewakers hem zien als weke bemoeial. Diverse ontsnappingen zetten vervolgens de verhoudingen op scherp.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gotti

Heb hem daar besteld. Als het goed is moeten ze hem nu ook verkopen voor 17 euro.

avatar van NKyou

NKyou

Is er niet zoiets als fouten voorbehouden? Anders bestel ik hem ook meteen.

avatar van gotti

Ik weet het niet zeker, maar ik meen dat zoeits als eens eerder was voorgekomen en degenen die hem bestelden met de oude prijs (ze hadden inmiddels de juiste prijs er neergezet) kregen hem ook voor die prijs. Gewoon proberen, zou ik zeggen...

avatar van Martin Van K

Martin Van K

ondertussen op bol.com prijs aangepast naar €42.99. Lijkt mij logischer. Hopelijk voor degenen die hem eerder besteld hadden, dat ze de oude prijs krijgen.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

De trilogie zojuist besteld.

avatar van Grindhouse

Grindhouse

Hier is de trilogie trouwens erg goedkoop.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Enorm beklijvend! Een film die grote indruk maakt en blijft nazinderen. Nakadai in een wereldrol, zowel verbaal als non-verbaal (zijn gezichtsuitdrukkingen zeggen alles). Verder prachtige zwart-wit fotografie en muziek. Het hoge gemiddelde is dan ook volledig terecht mijns inziens. Ik kan bijna niet wachten om deel 2 en 3 ook te gaan kijken. Wellicht iets voor aanstaande zondag!

4,5* en ik neig naar 5*

rokkenjager

Zo dan eindelijk in de tip 150 en op nummer een nog ook.

De gemiddelde steekt wel erg hoog ten aanzien van de andere films.

avatar van Grindhouse

Grindhouse

Kunnen de stemmen van jeenscc bij deze film en bij Ningen no Joken II misschien verwijderd worden? Ik heb alle respect voor mensen met een afwijkende mening, maar wie dit 0,5* geeft, en deel 2 5* is gewoon niet serieus bezig.

Eens.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Oneens.

Ik heb een ander werkje van deze regisseur gezien waar iedereen op dat moment net zo lyrisch over was en dat beviel ook totáál niet. Ik was ook niet eens de enige, blijkbaar is dat hier net zo.

Edit: verwijderen die zooi, no way dat dié user deze film gezien heeft.

Er was al een PM gestuurd. Zelfs scrollfouten komen voor, maar als er geen bevredigend antwoord komt zullen de stemmen eventueel worden verwijderd.

De stemmen zijn verwijderd.

Iemand anders zou ingelogd hebben op zijn account, hoor ik nu via PM.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Erg degelijk. Beetje te degelijk, want er zat geen enkele verrassing meer in de film zelf. Op basis van synopsis en de verhalen heb je een beeld en het verhaal loopt zoals je verwacht, de film ziet er uit zoals je verwacht (fraaie fotografie trouwens) en maar bij enkele vlagen pakte 't mij écht. Vooral tegen het einde was dat trouwens, waar het verhaal zijn kracht gaat krijgen. Door de uitzonderlijke lengte moet-ie ook daar zijn kracht vooral uithalen denk ik.

Beetje een tegenvaller en niet zonder moeite uitgezeten. De overige twee delen laat ik nog even voor wat ze zijn. Wellicht tegen die tijd eerst dit deel nog eens herzien. En valt dan t kwartje...

En nog iets technisch: op de hoes staat 4:3, terwijl de film toch echt in scope is (gelukkig). Komt dat omdat de ondertitels vast in de onderste balk staan (ik heb nog een ouderwetse normaal TV trouwens). Ik mag toch hopen dat de hoes het bij het verkeerde eind heeft...

rokkenjager

Iemand enige idee hoe het met de beeldkwaliteit van de trilogie van bol.com ziet?

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

rokkenjager schreef:

ik heb niks te klagen.

edit. alleen bij deel 2 sloeg hij een keer over maar bij een gabber van me deed hij het gewoon, tenminste hij zei dat ie er geen last van had!!

rokkenjager

Ah.....mooi, mooi, Dank je voor de info.

avatar van John Doe

John Doe

Wat een film. Kobayashi was een held.

mister blonde

Ik ga mee met alle hoogstemmers. Ontzettend indrukwekkende oorlogsfilm. Boeiend en wist mijn gevoelige snaar te raken. Hoogstaande cinema. Genoeg ruimte voor (een logisch) deel twee. Dus ben benieuwd. 4,5 sterren en in mijn persoonlijke top 100.

avatar van dragje

dragje

Ik deel de mening van Mochizuki Rokuro. Deel 1 wist mij geenszins te raken, deel twee misschien nog minder. Deel 3 vond ik de beste maar als geheel vond ik het toch een teleurstelling, met name omdat ik er veel van had verwacht gezien de hoge notering.

Ik kan wel betere producties bedenken die de nr.1 tip 200 waardig zijn.

Ningen no Joken 1 betreft op zichzelf best een interessante film maar is mijns inziens behoorlijk overschat.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Het eerste deel en tevens het beste deel van de NNJ-trilogie, zo nu en dan erg treurig ook. Wel een lange zit!

Awake78

Heb laatst de trilogie bij de Free Record Shop gekocht, wel vrij duur vond ik (45 euro). Toch een ontzettend fascinerende film dit 1e deel.

Het viel mij vooral op dat het ook niet zo'n oude houten klazen film was, maar gewoon 'modern' gefilmd, modern en geloofwaardig geacteerd en eigenlijk vrij westers, hoe gek het ook klinkt. Had het toch wat minder verwacht gezien de leeftijd e.d.

Zeer boeiend epos!

mister blonde

Mooi dat je hem leuk vond. Als deze je beviel, zou ik me gewoon wagen aan meer oude films. Genoeg klassiekers die helemaal niet houten klazerig zijn.

Awake78

Ja moet toegeven dat ik deel 2 en 3 nog moet zien, maar daar moet je wel echt even de tijd voor nemen. Is geen romcom van 90 minuten die je even hap-slik-weg kijkt zoals je weet! Ik doelde met houten klazerig meer films als Casablanca bijvoorbeeld. Uitstekende film, maar het acteerwerk en sfeer moet je wel een beetje liggen...

Awake78 schreef:

Ik doelde met houten klazerig meer films als Casablanca bijvoorbeeld. .

En ik wilde je net doorverwijzen naar mijn 4,4,5 en vooral 5 sterren lijstjes voor verdere tips...

O sorry, zie dat je Casablanca op #2 hebt staan... :s

Voor als mensen het nog interessant vinden; de beeldkwaliteit/geluid van de trilogie die ik in mijn bezit heb is van goede kwaliteit, werkelijk niets op aan te merken. Draait allemaal soepeltjes.

avatar van Metalfist

Metalfist

45€ hiervoor is te duur voor mij Zou ze wel eens willen zien maar ik wil er ook niet teveel geld aan besteden voor als ze zouden tegenvallen...

avatar van Apster

Apster

Zo dat is dus een hele zit.

Deel 1 is dus al veelbelovend op wat nog komen gaat. Oerdegelijk verteld door Kobayashi, met visueel veel moois. De wijdse landschappen in scopebeeld zijn erg mooi geschoten. Nakadai zet hier een voortreffelijke rol neer, die constant in conflict is met de japanse officieren, de chinese dwangarbeiders en zichzelf. Indrukwekkende scenes die op je netvlies gebrand blijven, de treinscene met uitgeputte chinezen en de executie zijn maar een paar voorbeelden. Zeer mooi dus en terecht dat dit hoog staat. Op naar deel 2, moet even ergens tijd zien vrij te maken hiervoor.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Tja, wat moet ik hier nu van zeggen. Zeker een goede film, die op alle facetten goed loopt, alleen issie niet echt origineel of speciaal genoeg voor mij. (beetje het godfather idee: superfilm hoor, maar ik kijk liever iets experimentelers). Maar goed het is een erg leuke zondagmiddag film. Als het aan mij lag, zou deze alleen niet zo belachelijk hoog in de tip 200 staan.

Kwaidan (ook van Kobayashi) is toch heel wat anders, het is eigenlijk niet eens vergelijkbaar. Dus bij deze de vanrippe-tip: vind je Kwaidan een goede film, dan zegt dat niks over wat je hiervan gaat vinden en andersom...

avatar van Baggerman

Baggerman

Ik dacht dat ik Shintaro Katsu (dè Zatoïchi) hier in een bijrolletje voorbij zag schuifelen? Kan iemand dat bevestigen? (IMDB in ieder geval niet!)