• 8.898.327 stemmen

Gojira (1984)

Actie / Sciencefiction | 103 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Alternatieve titels: Godzilla 1985: The Legend Is Reborn / The Return of Godzilla

Oorsprong: Verenigde Staten / Japan

Geregisseerd door: Koji Hashimoto en R.J. Kizer

Met onder meer: Ken Tanaka en Yasuko Sawaguchi

Gesproken taal: Engels, Japans en Russisch

Plot Gojira

"Prepare yourself: the greatest star of all has returned."

Dertig jaar na zijn eerste aanval keert Godzilla terug om Tokio voor de zoveelste keer in zak en as te leggen. Deze keer heeft de mensheid echter een gepast wapen tegen het monster: de hyper-geavanceerde straaljager Super X.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Steve Martin

Takegami, Chief Cabinet Secretary

Foreign Minister Emori

Director-General of the Defense Agency

Geologist Minami

En dan te bedenken dat die Super X niet eens wil staarte:)

Een beduidend mindere Gojira.

Geef mij toch maar de film waar Gojira het mag uitvechten met andere monsters. Deze film is te serieus. Een hoop politiek en ecologisch gewauwel met een moraal die er deze keer echt te dik opligt.

De actie en de vernieling is te spaarzaam, die Super X is ook niet wat je noemt geweldig. Een vliegende Darth Vader helm met een McDonalds crew. Verder zijn de acteerprestaties deze keer wel erg slecht en is er weinig om dat op te vangen.

Toch hier en daar wat leuke scenes, zeker als Gojira Tokyo binnen komt gewandeld, maar het is allemaal nogal random. En een film waarin een man in rubberen pak Tokyo komt vernielen mag zichzelf niet zo serieus nemen. Redelijk nefast.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Eindelijk weer eens een Godzilla (ik kijk de recent (?)uitgebrachte DVD reeks van Green Cow netjes op volgorde) waar weer eens lekker in Tokyo rondgebanjert in plaats van met nageslacht op een monstereiland. De hoeveelheden karton die omvallen zijn ook nu weer niet te tellen en de fik gaat er soms weer goed in.

Een hoop verwikkelingen houden de boel een beetje op, maar met Godzilla in beeld is er weer een hoop lol te beleven. De straaljager Super X doet de rest (of juist niet). Een vliegende Darth Vader helm met McDonalds crew is een adequate omschrijving!

De gaten in logica en het plot zijn ontelbaar, maar dat verhoogt ook ditmaal weer de feestvreugde. Nog vijf in de serie te gaan...

avatar van dutchtuga

dutchtuga

De scènes in Tokyo zijn gewoon onweerstaanbaar en redden deze, verder veel te serieuze, Gojora film. Visueel wordt er hier en daar ook nog wel wat geprobeerd, maar de opbouw is in deze gewoonweg te saai. Teveel wetenschappelijk, militair en moralistisch geneuzel en veel te weinig pulp. Ook is de speelduur gewoonweg te lang. Een kortere speelduur, meer Gojira en een wat minder serieuze aanpak is het recept voor een geslaagde Gojira film.

avatar van Phantasm

Phantasm

Aardige Godzillafilm, al is de aanloop wel wat te langdraderig, is verder wel te doen.

avatar van Bruens

Bruens

leuke gojira, effecten zijn echt ver ondermaats, maar het verhaal redt de film!

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Godzilla is het Japanse antwoord op "King Kong". Het origineel van Honda uit de jaren 50 heb ik nog niet gezien maar daar heb ik geen haast toe. Na een vulkaanuitbarsting op een eiland breekt het monster los. Wanneer het een Russische atoomduikboot platstampt willen de Russen Godzilla vernietigen met nuclaire wapens, maar de Japanners protesteren omwille van de gevolgen voor hun land. Dan maar andere middelen ingezet. Het blijft allemaal lachwekkend en de kartonnen decors en de speciale effecten zijn ondermaats. Als monsterfilm staat dit amateuristisch Japans product een hele trap lager dan oudere films als "King Kong" (1976) en de superieure monster-horrors "Alien" en "The Thing". Deze laatste twee zijn echt eng, wat je van Godzilla niet kan zeggen, terwijl ik nog kon meeleven King Kong van John Guillermuin. Liever deze laatste films opnieuw bekijken dan je tijd verspillen met deze Gojira, ook bekend als "The Return of Godzilla".

avatar van Metalfist

Metalfist

Het rechtstreekse vervolg op de originele Godzilla

Daardoor heb ik het kijken van dit deel van de Godzilla reeks altijd uitgesteld want ik heb de originele Godzilla nog steeds niet gezien. Jammer eigenlijk want ik heb nu 8 van de 10 Green Cow films in mijn bezit maar de overschot is dus nergens meer te vinden, althans toch niet voor een redelijke prijs. Soit, ik hoopte dan maar dat het niet echt noodzakelijk was om de film waar alles mee begon gezien te hebben maar ik had zo'n donkerbruin vermoeden dat dat je de films wel apart kunt kijken.

En dat is inderdaad zo want het deze Godzilla speelt zich zo'n 30 jaar later af. Misschien mis ik wat kleine verwijzingen maar dat stoort me niet zo erg. Wat vooral opvalt bij dit deel in de reeks is dat Godzilla het hier eigenlijk nooit opneemt tegen een ander monster. Nu heb ik nog altijd meer films niet gezien dan wel van Japan's bekendste monster maar het enige wat hij hier doet is Tokyo in gruzelementen stampen. En die scènes zijn geslaagd te noemen maar jammer genoeg komen die maar sporadisch in de film voor. Er wordt veel meer geconcentreerd op wetenschappelijke en filosofische verklaringen en dat geraak je op den duur wel wat beu. Bovendien is dit een Godzilla film met een veel te lange speelduur waardoor het einde nogal slepend aanvoelt. Vooral ook omdat heel dat Super X gedoe maar vrij saai is en het er inderdaad (zoals al meermaals hier is aangehaald) werkelijk niet uit ziet. Wanneer je de personages in de film er over hoort spreken, dan lijkt het alsof je een epische vliegende tank gaat te zien krijgen maar de omschrijving van Darth Vader helm met een McDonalds crew ligt dichter bij de waarheid dan ik ooit had kunnen vermoeden.

Ik denk dat de oudste films van de reeks zowat mijn favoriete Godzilla jaren zijn. Nu heb ik nog niet zo enorm veel van het bekende monster gezien maar visueel is dit het leukste om naar te kijken. Een vent in een kostuum die zich mag amuseren met kartonnen gebouwen omver te schoppen, erg leuk! Alleen zonde dat Godzilla zelf hier maar redelijk weinig in voorkomt waardoor het soms lang wachten is tot je aan je trekken komt. De openingsscène op de boot met de parasiet vond ik trouwens nog wel vrij geslaagd. De cast mag zich voor de rest bezig houden met 2 mogelijkheden, namelijk wegrennen van Godzilla of een poging doen om het aan te vallen. Niet veel bijzonders dus en ook niet echt memorabel te noemen.

De zwakste Godzilla film die ik tot nu toe heb gezien en dat ligt voornamelijk aan een te lange speelduur en te weinig monster op zich. Godzilla die wederom Tokyo vernietigt is leuk maar je mist toch een tegenstander en Super X is dat overduidelijk niet. Toch wel geamuseerd maar niet echt geweldig dit.

avatar van The Oceanic Six

Nadat ik me door tig clowneske, hele slechte Godzilla films heb moeten werken (tijdperk jaren 60 en 70, pfff) is dit eindelijk weer eens een deel dat aansluit op het verhaal en de sfeer van het origineel uit de jaren 50. De setting is donker en volwassen, het verhaal wist me zelfs te boeien. Nou, als ik iets afschuwelijk vond aan de meeste van de pakweg laatste 10 delen dan is het wel het verhaal, maar hier deed het ecologische plot me wel wat. Niet groots, wel voldoende. Net als de actie, die spaarzamer is dan in vorige delen, maar wel wat indrukwekkender oogt. Betere explosies, interessante verwoestingen en een best wel overtuigende Godzilla. Ik hoop dat de komende films ook van dit niveau zijn.