• 8.906.222 stemmen

Gojira vs. Mosura (1992)

Actie / Sciencefiction | 102 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Alternatieve titels: Godzilla vs. Mothra: The Battle for Earth / Godzilla vs. Mothra

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takao Okawara

Met onder meer: Tetsuya Bessho, Satomi Kobayashi en Takehiro Murata

Gesproken taal: Japans

Plot Gojira vs. Mosura

"Earth S.O.S.! The battle over the future of the human race begins."

Terwijl Godzilla net een stad aan het vertrappelen is, begint Battra op een andere plaats in Japan aan een gevecht met Mothra. Die kan het echter niet alleen aan, en roept de hulp in van Godzilla.

Takuya Fujita

Marutomo Head Takeshi Tomokane

Miki Saegusa

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Opzich redelijke film. Met aardig verhaal voor Godzilla doen dan.

Maar aangezien ik een bloedhekel heb aan Mothra vind ik dit persoonlijk toch geen succes. (dat een grote mot zo veel rollen heeft kunnen krijgen in gozilla films zal ik nooit snappen, zeker vroeger toen hij er echt zeer goedkoop uitzag, met schijnwerpers achter zijn plastic platen van ogen om maar wat te noemen).

2,5

Vond hem goed meevallen

Aangezien ik de films een beetje kris kras kijk kan ik de hele saga voor geen meter volgen, al lijkt mij enige logica ook gewoon ver te zoeken. Iedere film kan je best maar apart zien lijkt me.

Elk decennia lijkt Gojira weer van kant te wisselen. Hier is hij weer de slechte, al lijkt hij in het begin meer een derde speler. De film start met een vreemd Indiana Jones achtig stukje. Zoals vaak een beetje saai. Wanneer Mothra en Battra op het toneel verschijnen wordt het leuker. Vooral Battra is best een cool monster.

Hoop gedoe en gezever later begint de laatste battle en die ziet er best toch weer indrukwekkend uit. Voor zover mogelijk natuurlijk, met twee rubberen pakken en één pluchen knuffelmot. Mothra ziet er toch verdacht knuffelbaar uit voor een film als deze vind ik. Maar dat drukt de pret niet.

Leuke Godzilla, verveelt niet al is het wel iets te lang. Zo'n film mag eigenlijk niet boven de 90 minuten uitkomen.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ben me nog eens aan het verdiepen in het de gehele Godzilla reeks (28 delen) en de verkrijgbaarheid op DVD van de Godzilla films

Voor zover ik nu kan vinden is dit samen met Godzilla vs Megalon (1973) de enige die moeilijk (niet?) als stand-alone film op DVD te vinden zijn. Zo zijn er series van het Nederlandse Green Cow (10 titels), Genius Entertainment classic box (regio 1 - 7 titels) en de Sony 50th Anniversary collectie (regio 1 - 15 titels) allemaal deels overlappend.

Een aantal titels ontbreekt daar dan nog in. Waaronder King Kong vs Godzilla, Destroy All Monsters en de twee titels die ik noem Godzilla vs. Megalon en Godzilla vs (Queen) Mothra (de 1992-versie dus). De eerste twee zijn op andere manieren (in dub! - dat wel) te vinden. iemand tips voor de laatste twee?

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

De eerste twintig minuten zijn ronduit vervelend. Zoals Onderhond schrijft een 'Indiana Jones'-achtig begin met een diefstal van een relikwie uit een tempel, die dan vervolgens enkele gebeurtenissen in gang zet. Met name het erop volgende stuk is vervelend: hoewel de Gojira serie inmiddels tot een kinderserie was verworden komt er een gescheiden avonturiers/wetenschaps echtpaar op de proppen die vervelend gaat zitten kibbelen. Maar goed het verhaal moet ergens mee beginnen: een Mothra-ei dus in dit geval.

Het komt daarna al gauw goed met de film. Een heel stuk met gevechten met het nieuwe karakter Battra (Black Mothra). Een behoorlijk groot en krachtig monster. Die naast wat random destructie in Nagoya een zeegevecht aangaat met Godzilla. Beide leggen het loodje in een vulkaanuitbarsting. Vervolgens komt Mothra in het larvestadium achter haar muzen (in deze film Cosmos geheten) aan, waarbij haar zoektocht aanvankelijk nog tot veel vernietiging leidt. Altijd wel gek gevonden dat Mothra deze destructieve zijde toch ook zo sterk heeft in de latere films - terwijl Mothra dan toch al als het 'monster' der duurzaamheid doorgaat. Het is het moederinstinct blijkbaar.

Op een uur komt er dan een prachtige sentimentele scène waarin Mothra zich inkapselt in de parlementsgebouwen, met op de achtergrond het gloeien van de in brand staande stad. Sowieso erg veel nachtscènes in deze film - op zich heel goed gedaan ook. Haar metamorfose in de uiteindelijke mot is weer prachtig, zoals altijd met de bekende muzikale begeleiding. Verder is er op dat moment nog iets memorabel: Godzilla's herrijzenis vanuit Mt. Fuji.

En vanaf dan is het genieten geblazen. Bijna non-stop en daarmee één van de beste uit de reeks (nog drie te gaan). Na het slot gevecht heeft de film trouwens nog meer in petto die de film namelijk naar nog een hoger plan tilt (ik lijk wel niet goed wijs).

SuperSideSwipe schreef:

Vreemd. Ben altijd dol op Mothra, niet alleen vanwege de positieve sentimenten (Mothra als beschermer van Moeder Aarde en zo, maar ook de culturele folklore, de 'Peanuts' en de bijbehorende muziek. Verder heeft ze een aaibaar uiterlijk, eens wat anders dan die rubber pakken, De kracht is toch behoorlijk voor zo'n stoffen schepsel. Het schijnt dat vrouwen dol waren op Mothra en ze daarom zo vaak opdook. Ze kreeg zelf hierna nog een eigen serie (waarin ze in meerdere gedaantes opdook, zoals Aqua Mothra en zo).

avatar van The Oceanic Six

Na het eerste kwartier met Indiana Jones achtige taferelen vreesde ik alweer dat dit een lange, saaie zit ging worden, maar de film herpakt zich daarna vrij goed. De eerste scenes op zee zijn goed en ondanks dat ik Motra uit de oude films (jaren 60 meen ik, heb er in een jaar zoveel gezien) vrij suf vond, is 'ie hier een stuk amusanter. Zal ook wel komen doordat alles er in de jaren 90 veel beter uit ziet dan die beroerde Godzilla films uit de jaren 60. Ook Battra is goed te doen. Laatste half uur is wel het beste, met een puik groot eindgevecht, waarbij er zelfs met een reuzenrad wordt gesmeten. De film duurt uiteraard wel weer veel te lang, deze hele reeks was een stuk beter kijkbaar geweest als alles maximaal 80 minuten zou duren, dan hoef je niet elke keer een uur naar flauwekulverhalen te kijken. Ieder geval kan ik weer eens een voldoende voor een Godzilla film geven, wat niet zo heel vaak voor is gekomen.