• 9.375.434 stemmen

The Island on Bird Street (1997)

Oorlog / Drama | 107 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Oorsprong: Denemarken / Verenigd Koninkrijk / Duitsland

Geregisseerd door: Søren Kragh-Jacobsen

Met onder meer: Jack Warden en Patrick Bergin

Gesproken taal: Duits, Engels en Latijn

Releasedatum: 23 oktober 1997

Plot The Island on Bird Street

Sommige mensen zijn voor het geluk geboren. Dat lijkt echter niet op te gaan voor Alex, een elfjarige jongen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in een joods getto in Polen moet overleven. Tijdens de voortdurende invallen van de nazi's zoekt hij zijn toevlucht in zijn favoriete boek: Robinson Crusoe. Op een dag slaat het noodlot toe, de nazi's vallen het huis van Alex binnen. Ternauwernood weet hij zich te verbergen, maar hij moet toezien hoe zijn vader en zijn oom worden weggevoerd. De jonge Alex blijft alleen achter, op de bovenste etage van een gebombardeerd flatgebouw in Bird Street. Daarvandaan ziet hij hoe andere kinderen buiten het getto een normaal leven leiden. Sommige mensen zijn voor het geluk geboren...

avatar van neo

neo

Indrukwekkend en beklemmend oorlogsdrama. Niet alleen sterke dramatiek, maar ook veel spanning en trieste sfeer (die nog je nog wel even bij blijft). .Jordan Kiziuk heeft hierna niks meer gedaan? Kan er niks over vinden. Jammer, want hij speelt de sterren van de hemel. Zbigniew Preisner's score is fantastisch! (zie mijn recensie)

4.5 sterren

avatar van Baggerman

Baggerman

Mooie film! Ik dacht altijd dat dít 'the Pianist' was'???? Die laatste dus ook maar gauw eens gaan zien!

Prachtig beklemmend sfeertje in deze film, die spannend blijft en tot het einde blijft boeien.

avatar van Theunissen

Vond dit destijds een zeer ontroerende film. Het verhaal is zeer goed en op het einde moest ik zelfs een traantje wegpinken. Naar mijn mening is dit een enigszins ondergewaardeerde oorlogsfilm.

De film lijkt enigszins op de Pianist, maar deze film was er eerder.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

En gekeken, en niet volledig onder de indruk. Allereerst is er het goedkope uiterlijk van de film. Duidelijk sprake van kleine decors, weinig figuranten en matige acteurs. Het verhaal zelf was wel interessant en boeiend, met name het discutabele einde beviel mij wel. Helaas bleef het verhaal, op het einde na, nogal oppervlakkig en had ik ook het gevoel dit verhaal al een aantal keer gezien te hebben (niet alleen in The Pianist).

avatar van arno74

arno74

Mooie film, het heeft wel wat weg van een jeugdfilm vind ik, deed me in de verte denken aan The Book Thief (2013). Voor mijn gevoel wordt het allemaal opzettelijk tamelijk luchtig gehouden, zeker in vergelijking met andere films van tegenwoordig. De film beweegt zich binnen de kaders van wat je van een jeugdfilm mag verwachten (spoiler: vrij luchtig, diertje als maatje, (bijna) iedereen doet vriendelijk tegen de jongen, vriendschap met meisje, en een happy end. Het blijft voor mijn gevoel net teveel binnen de kaders en heeft geen vernieuwende of verrassende uitgangspunten te bieden, dat mist het om bij mij hoger te scoren).

Het lijkt me niet 100% realistisch maar dat is vast niet de opzet geweest, al is het wel jammer dat men met de stempel "waargebeurd verhaal" aan komt zetten, voor een waargebeurd verhaal is het zeker wel geromantiseerd. Qua acteerprestaties en decors heb ik niets te klagen.

Kijkt prima weg. 3,5*

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En nummertje drie alweer met deze The Island On Bird Street en daarmee een behoorlijk onbekende film alleen maar meegenomen om een beetje voorraad te hebben zo rond de 4 en 5 mei weken.

Het verhaal is maar al te duidelijk rond Alex die zich stiekem voortbeweegt door verschillende locaties van het Warschau getto om bij zijn oom en vader te zijn. Het regent ondertussen razzia's waarin alles wat de bezetter maar uitkomt oppakt en het duurt dan ook niet lang voordat Alex, zijn vader en oom Boruch in de problemen raken. Het beeld wat daarna volgt valt gemakkelijk te vergelijken met The Pianist buiten het feit dat Szpilman natuurlijk een volwassene is en Alex een jochie. Daarnaast zien we de gebruikelijke en typische Nazi wreedheid met klopjacht en, executies en het standrechtelijk afschieten van oom Boruch. Maar het moet gezegd dat het allemaal niet heel expliciet in beeld komt en de film in die zin een beetje een light versie is en dus niet heel gruwelijk.

The Island On Bird Street heeft de typische allure van een tv film maar kan daarentegen wel bouwen op een meer dan behoorlijk en treffend decor, is het overleven van het jochie best aardig om te zien met en aantal spannende momenten en is de jongen erg vindingrijk. Maar daar staan natuurlijk ook weer minpunten tegenover want op een gegeven komt dat langzame shot van dezelfde straat simpelweg te vaak voorbij. Ook vind ik het niet reëel dat Alex in de getto dergelijk duur speelgoed als die auto vind of bijvoorbeeld de verrekijker. Een beetje honger lijdende jood had dat allang verkocht voor eten of geld om eten te kunnen betalen, zoiets was allang in het zwarthandel circuit opgenomen richting Duitsers en Polen. Daar komt bij dat Alex bijna altijd wel goedgemutst overkomt terwijl je anders zou verwachten. Goed, kennelijk wilde men het enigszins behapbaar en licht houden en is een pluspunt daarentegen weer dat er niet alleen gevaar van de Duitsers schuilt maar ook andere rovers en overlevers in de ruïnes.

Het maakt The Island On Bird Street tot een acceptabele film binnen het genre die doet wat er van verwacht wordt zonder dat het buitencategorie wordt.